Linija
Republicki zavod za sport
18.02.2021.

Biblioteka Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Biblioteka Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije je specijalna biblioteka. Fond biblioteke ima preko 8.000 jedinica i oko 400 naslova serijskih publikacija.

Bibliotečku građu mogu koristiti interni i eksterni korisnici. Interni korisnici, su svi zaposleni i penzioneri u Zavodu, dok su eksterni korisnici profesori, istraživači, naučni radnici, nastavnici i studenti u institucijama za akademske I strukovne studije u zemlji i inostranstvu, sportski stručnjaci i stručnjaci u sportu, članovi sportskih saveza i drugih sportskih organizacija i državnih institucija, članovi institute a i ostala fizička lica u sistemu sporta.
 
Biblioteka Zavoda prikuplja, čuva i daje na korišćenje literature iz oblasti fizičke culture i sporta, prikuplja objavljene stručne radove saradnika Zavoda, priprema odgovarajuće informacije za potrebe društvenih organizacija fizičke kulture, i sakuplja i čuva prevode radova iz inostrane periodike. Osim publikacija koje se odnosena sport i fizičku kulturu, biblioteka sakuplja i literature koja se odnosi na medicinske nauke i zdravstvenu zaštitu, psihologiju, sociologiju i dr.
 
Fond Biblioteke čine stručne monografske i serijske publikacije (časopisi i novine, almanasi, godišnjaci, zbornici, izveštaji, statistički bilteni, bibliografije itd.) manji broj doktorskih i magistarskih disertacija saradnika, dokumentacija i radovi saradnika Zavoda.
 

Više icoMore


18.02.2021.

Kuća sporta i šampiona

Zavod za sport i medicinu sporta RS, jedinstvena institucija u regionu za sport i medicinu sporta. Matična kuća sportista Srbije i svih zaljubljenika u sport i zdrav život.

 Dir. Bojović i sutrašnji izgled ZSMSRS
 
''Sport, posebno vrhunski sport je odavno prepoznat kao socijalni fenomen koji generiše pozitivne promene u drustvu. Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije već decenijama unazad predstavlja okosnicu razvoja sporta u Srbiji. Mi svoju pažnju poklanjamo vrhunskim sportistima, ali takođe i najmlađima, neprestano se trudimo da unapredimo i poboljšamo naše aktivnosti. Zavod za sport i medicinu sporta ima bogatu istoriju, i od svog nastanka 9. marta 1956. godine postavlja visoke standarde kada je reč o kvalitetu rada. Vizija Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije jeste društvo u kom se važnost sporta i uloga sporta u društvu neprestano dopunjuju ostvarujući nove vrednosti i nove rezultate. Aktivno radimo na tome da vrhunski sportisti osvoje još više odličja, a da oni mlađi, na početku sportskih karijera, postanu šampioni. Jedne od najbitnijih misija su nam promocija zdravog načina zivota i stručna podrška organizacijama u sportu'', izjavljuje direktor ZSMSRS g. Goran Bojović.

Više icoMore


18.02.2021.

Fizička aktivnost i pravilna ishrana

Jedinstveni centar u regionu koji integriše sport i medicinu sporta u jednoj instituciji jeste Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Kao jedina specijalizovana ustanova čije su dve primarne oblasti sport i medicina sporta, godinama smo razvijali multidisciplinarni sistem koji danas funkcioniše po najvišim standardima. Danas, usluge sportistima, rekreativcima i građanstvu pružaju specijalisti iz oblasti sporta i medicine sporta, i to u raznim naučnim disciplinama. Zavod je oformio timove koji se bave testiranjima, analitikom kao i naučnim i drugim istraživanjima u cilju unapređenja vrhunskog sporta i opšteg zdravlja stanovništva. Pozivamo Vas da nas posetite, da osetite sportski duh, da upoznate vodeće stručnjake iz oblasti sporta i medicine sporta i da doživite zaista jedinstvenu energiju koja nas karakteriše.

Zašto je važna fizička aktivnost i pravilna ishrana?
 
Fizička aktivnost je jedan od najbitnijih faktora zdravlja. Redovna fizička aktivnost i kretanje  doprinosi jačanju mišića, podstiče pravilnu koordinaciju pokreta i pravilno držanje tela, razvija osećaj za ravnotežu i spretnost.
 
Pravilna ishrana predstavlja osnovu zdravlja za čitav život i baza je zdravog života. Njen osnovni zadatak je da organizmu obezbedi optimalne količine svih hranljivih sastojaka. Time se obezbeđuje normalan fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i razvoj. Važno je stvoriti zdrave navike u ishrani u ranom detinjstvu. Pravilna ishrana je osnovni faktor optimalnog rasta i razvoja čovečijeg organizma i direkto utiče na njegovu radnu sposobnost i dužinu života. Baš kao i za hranu, isto toliko je važno i unositi pravu količinu vode. Voda je osnovni gradivni sastojak svih nas. Iako voda ne sadrži kalorije i hranjive materije, ona je neophodna za život. Možemo nedeljama preživeti bez hrane, ali bez vode znatno kraće.
 
Većina ljudi uz brojune dnevne obaveze retko može da pronađe malo vremena i za sebe, a naročito za stvari od kojih, kako deluje na prvi pogled, nema previše koristi. Međutim, 30-45 minuta rekreacije 2-3 puta nedeljno itekako može imati uticaj na vaš život. Redovna rekreacija u kombinaciji sa zdravom ishranom, najbolji je poklon vašem telu. Godi i fizičkom i mentalnom zdravlju i ujedno pojačava osećaj zadovoljstva sobom. Redovna fizička aktivnost pomaže u sprečavanju mnogih bolesti i smanjenju ili održavanju telesne težine.
 
Ukoliko ste, dakle, odlučili da pronađete malo vremena za sebe i svoje zdravlje, najpreporučljivija rekreacija je aerobni, odnosno kardio trening, onaj gde broj otkucaja srca po minutu dostiže između 70 i 80 odsto maksimalne vrednosti.
 
Najzdraviji način mršavljenja je redovna rekreacija u kombinaciji sa zdravom ishranom. Za pola sata trčanja na traci možete sagoreti 300 kalorija, a za pola sata brzog hodanja oko 180 kalorija.
 
Usled redovnih treninga bićete opušteniji i lakše ćete se boriti sa svakodnevnim problemima.
 
Imaćete više energije, biti izdržljiviji i mnogo više spremni na pokret i bilo kakvu aktivnost. Svaki trening će vam biti lakši od prethodnog i sve bolje ćete se osećati.
 
Kako vreme bude odmicalo, kapacitet vaših pluća će biti veći, a pluća zdravija.
 
Redovnim treningom vežbate srce, ono menja ritam rada čime se doprinosi njegovom zdravlju. Srčani mišić se jača i srce pumpa efikasnije. Posle treninga telo je umorno, a mozak odmoran.
 
Rezultati:
  • Oblikovati svoje telo i zategnuti mišiće. Ne samo što ćete biti zdraviji već ćete izgledati zdravije i privlačnije
  • Poboljšati cirkulaciju i smanjiti povišeni krvni pritisak
  • Povećati broj crvenih krvnih zrnaca tako što ćete podstaći transport kiseonika
  • Smanićete rizik od dijabetesa
Kako vreme bude prolazilo, bolje ćete izgledati, bićete zdraviji, i sve ćete raditi lakše i sa više volje. Lakše ćete se hvatati u koštac sa životnim problemima i uopšte ćete se osećati mnogo bolje!

Više icoMore


12.02.2021.

Radno vreme sportskih objekata ZSMSRS tokom predstojećeg praznika

Poštovani korisnici usluga Zavoda za sport i medicinu sporta RS,

Obaveštavamo Vas da će tokom predstojećeg praznika, Dana državnosti, sportski objekti Dom sportova i Natkriveni olimpijski bazen raditi redovno i po utvrđenom rasporedu rada.

Želimo Vam lep vikend i ugodni boravak u našim sportskim objektima.
 

Više icoMore


9.02.2021.

Novi uređaj za kombinovanu terapiju u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U Sektoru medicine sporta Zavoda za sport i medicinu sporta RS, na odeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, danas je obavljena instalacija i edukacija novog uređeja za kombinovanu terapiju COMBIMED 4000 italijanske marke MEDISPORT.

Pomenuti aparat daje mogućnost kombinovane terapije koristeći mogućnost primene elektro, magneto i laser kombinacije u tretiranju sportskih povreda. Odeljenje je od danas bogatije za još jedan aparat renomiranog italijanskog proizvođača koji daje mogućnost tretiranja i više sportista u isto vreme, obzirom na veliku zainteresovanost samih sportista za usluge terapije Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Više icoMore


8.02.2021.

Međunarodni kongres HISPA&ISVH – ''HISPA put ka zdravoj budućnosti - sveobuhvatna i efikasna kontrola faktora rizika za kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti''

Poštovani,

Obaveštavamo Vas da je 3. Međunarodni kongres HISPA&ISVH – ''HISPA put ka zdravoj budućnosti - sveobuhvatna i efikasna kontrola faktora rizika za kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti'' predviđen za 2021. godinu u terminu od 25 - 27.02.
 
 
Zbog epidemiološke situacije vezane za Covid-19 u zemlji i svetu, zakazani kongres će biti u formi online webinar - a ili kao hibridni kongres ukoliko epidemiološka situacija dozvoli.
 
Kongres je akreditovan od strane ZSS za lekare i farmaceute: 
 
A-1-866/20 sa 13 poena za predavače i 8 poena za slušaoce
 
Uz akreditaciju Kongresa, akreditovani su i sledeci programi:
 
1.Online test ''Standardizovani ekstrakt aronije (ARONIA MELANOCARPA), okvidativni stres, klinički dokazi delovanja kod bolesnika sa metaboličkim sindromom i kardiometaboličkim tegobama'':
A-1-1654/20 sa 4 poena za slušaoce i 6 poena za predavače
 
2.Online test ''Himekromon u svakodnevnoj kliničkoj praksi'':
A-1-1-1927/20 sa 5 poena za slušaoce i 7 poena za predavače
 
Učešćem na Kongresu i online testovima, učescnici imaju priliku da ostvare ukupno 17 poena.
 
Prijavu učešća možete izvršiti na sledećem linku
 
Dodatne informacije se nalaze na sledećem sajtu

Više icoMore


5.02.2021.

Vaterpolista na zdravstvenim kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Gojko Pijetlović (1983) je srpski vaterpolista i osvajač olimpijskog zlata 2016. godine. Profesionalni vaterpolo put započeo je u Vojvodini, nastavio u Partizanu, ali je pravo igračko sazrevanje dočekao u Kataru. Sa klubom iz Kotora je 2010. osvojio Trofej LEN-a, što uz trofeje nacionalnih prvenstava i kupova sa Partizanom, Budvom, Oradeom i Šapcom predstavlja trofej od velike važnosti za jednog sportistu. U reprezentaciji je sakupio dosta ekipnih, ali i nekoliko ličnih priznanja i medalja.

 
Testiranja i sportsko – medicinske kontrole u Zavodu za sport i medicinu sporta RS se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga.
 
Zavod za sport i medicinu sporta RS utvrđuje zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanje na sportskim takmičenjima. Funkcionalnim testom opterećenja proverava se reackija organizma na fizički napor i sposobnost organizmada se izloži fizičkom naporu. Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole. Prvo se radi sportsko medicinski pregled, koji se sastoji od antropometrije – merenja telesne težine, telesne visine, procenta telesne masti, analize krvi, fizikalnog pregleda i EKG-a u miru… Zatim se pristupa testu fizičkog napora gde se određuje nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban. Nakon testa lekari utvrđuju da li je osoba uopšte sposobna da se bavi sportom i daju savet na koji način bi pojedinac trebalo da se izlaže fizičkom naporu. Pregled i testiranje je potrebno uraditi pre početka bavljenja sportom, a poželjno je da se radi 2-3 puta godišnje. Profesionalni i ozbiljni sportisti ovaj test rade da bi proverili svoju kondiciju i formu. Zavod za sport i medicinu sporta RS je vodeća i najmerodavnija ustanova za obavljanje ovakvih testova.
 
Pokazatelj kondicije - test maksimalnog volumena potrošenog kiseonika, tzv. VO2 max test.VO2 max je maksimalna potrošnja kiseonika iliaerobni kapacitet koji organizam može da transportuje i iskoristi u toku vežbanja sa postepenim pojačavanjem inteziteta. VO2 max se iskazuje ili u apsolutnom odnosu u litrima u minuti (l/min) ili u relativnom odnosu u mililitrima po kilogramu u minutu (ml/kg/min). Ovaj relativni odnos se često koristi da bi se sportisti mogli upoređavati u smislu izdržljivosti i snage. Merenje VO2 max se obavlja testom opterećenja gde se otpor, a time i intezitet vežbanja postepeno povećavaju (na traci ili ergo-biciklu), dok se meri odnos koncentracije udahnutog kiseonika i izdahnutog ugljen dioksida. Inspirijum i ekspiriujum mere se posebnom aparaturom, a da bi se to postiglo trkač svre vreme testa nosi masku koja je stavljena na lice. Maksimalni VO2 se dostiže kada se potrošnja kiseonika ustali na nekom nivou i pored povećavanja opterećenja.
 
 
Zavod za sport i medicinu sporta RS je vodeća i najmerodavnija ustanova za obavljanje ovakvih testova.

Više icoMore


4.02.2021.

Bazeni Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Balon hala - zatvoreni olimpijski bazen i bazen u Domu sportova I Nacionalnog trening centra

 

Više icoMore


4.02.2021.

Besplatno rekreativno plivanje za starije sugrađane u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Rekreativno plivanje u Nacionalnom trening centru 

Zavod za sport i medicinu sporta RS realizuje  program besplatnog plivanja za starija lica. Svake subote od 7 do 8 ujutro, na bazenu  u okviru Nacionalnog trening centra, obezbeđen je besplatan termin rekreacije za korisnike preko 60 godina starosti.

Više icoMore


3.02.2021.

Ponude i programi Nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Tradicija sportskih aktivnosti u Košutnjaku je veoma duga. Jedan deo ove šume je i Nacionalni trening centar. Postoji čitav niz različitih sportskih objekata, od kojih su neki odlično uređeni, dok su pojedini u fazi izgradnje. Mnogi se mogu koristiti besplatno, dok se drugi plaćaju. Objekti su razmešteni na površini od preko četrdeset hektara. Tu su otvoreni i zatvoreni tereni koji su jedni od najatraktivnijih u državi. Struktura Nacionalnog trening centra omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija. Dom sportova je objekat sa najsavremenijim uslovima koji su stavljeni u funkciju sporta, kako vrhunskim sportistima tako i širokom krugu sportista rekreativaca. U sklopu Nacionalnog centra je i izdvojeno odeljenje u opštini Kladovo, Omladinsko Sportski kamp Karataš. U toku je izgradnja najznačajnijeg infrastrukturnog projekta, Multifunkcionalna dvorana.

Sve sportske prostorije i tereni su sportistima i građanstvu na raspolaganju. Molimo korisnike da se pridržavaju pravila ponašanja i korišćenja u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.
 
 
U Domu sportova I Nacionalnog trening centra ZSMSRS, počeo je sa radom Kabinet za preventivno - korektivnu gimnastiku. Kod predškolske i školske dece u cilju prevencije i otklanjanja lošeg držanja tela (kičme, grudi) i stopala najčešće se primenjuje korektivna gimnastika. Uključivanjem u program deca dobijaju besplatan pregled posturalnog statusa najsavremenijim sistemom 3D kamerama.
 
U toku je i sportsko – rekreativni program ''Škola plivanja''. Časovi plivanja se realizuju 3 puta nedeljno u zatvorenom bazenu u Domu sportova. Ponedeljkom, sredom i petkom od 9-10 i 15-16 časova. Mesečna propusnica za školu plivanja iznosi 3000 dinara. Za dvoje dece iz iste porodice cena usluge će biti 20% niža, dok za treće dete ulaznica će biti besplatna. Svi zainteresovani mogu da se prijave na blagajni Doma sportova ili na 066 6410 823 ; 066 6410 723.

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Sledeća >

                         
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.