Linija
Republicki zavod za sport
28.08.2020.

Dodela diploma učesnicima letnje škole plivanja

Završen je program ''Letnja škola plivanja ZSMSRS 2020'', koju je organizovao Zavod za sport i medicinu sporta RS. Na kraju programa učesnicima su podeljene diplome.

Program letnje škole plivanja realizuju iskusni stručni saradnici Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, profesori fizičke kulture, koji imaju dozvolu za rad Plivačkog saveza Srbije.
 
Kao i svake godine, veliki broj đaka uzme učešće u programima, i dok jedni nauče osnove plivanja, napredniji uvežbavaju sve plivačke stilove, ili rade na unapređenju forme.

Više icoMore


27.08.2020.

Košarkaši KK ''Mladost'' na zdravstvenim i kontrolama utreniranosti u ZSMSRS

Спортско медицински прегледи и моторичка тестирања

Sportsko - medicinski pregled obuhvata: laboratorijske analize krvi, antropometrijska merenja, fizikalni pregled po sistemima, elektrokardiografija, ultrazvučni pregled srca.
 
Nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja, prelazi se na standardizovana funkcionalna testiranja. Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole.
 
Kontrola utreniranosti podrazumeva: određivanje aerobne radne sposobnosti indirektnom metodom, određivanje aerobne radne sposobnosti direktom metodom na gasnom analizatoru mereći "udah po udah", određivanje anaerobnog praga merenjem laktata u krvi.
 
Testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga.
 
Najsavremenijom dijagnostičkom opremom stručnjaci Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportutestiraju i analiziraju motoričke sposobnosti sportista. Stručnjaci za analitiku realizuju motorička testiranja u savremenoj biomehaničkoj laboratoriji gde se može utvrditi stepen utreniranosti takmičara i proceniti rizik za povređivanje.
 
Sport postaje sve zahtevniji, a profesionalni sportisti izloženi su sve većim naporima. Zbog toga se sve više pažnje posvećuje prevenciji kako bi se maksimalno unapredila sportska dostignuća a sa druge strane smanjio rizik od povrede.
 
 

Više icoMore


26.08.2020.

Terenska testiranja fudbalera

Pored testiranja koja se realizuju u Zavodu za sport i medicinu sporta RS, stručni saradnici odeljenja za analitiku u sportu, Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, testiranja obavljaju i na sportskim kampovima. Testiranja se mogu izvršiti i na terenima sportskih klubova. Sportistima se obavljaju testiranja u terenskim uslovima, primenom opštih i specijalnih baterija motoričkih testova.

 Utvrđivanje stanja specifičnih motoričkih sposobnosti, odnosno prednosti i slabosti kod sportista (brzina, izdržljivost, agilnost, gipkost, snaga)
 
Terenska testiranja mladih fudbalera obavljena su u Staroj Pazovi na terenima Fudbalskog saveza Srbije, od strane stručnih saradnika Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije su u terenskim uslovima obavili procenu motoričkih sposobnosti najboljih mladih fudbalera, budućim šampionima srpskog fudbala. Primenjeni su testovi za procene funkcionalnih obrazaca kretanja kao i specifična baterija motoričkih testova za fudbal.
 
Kontinuiranim testiranjima se prati rast, razvoj kao i efikasnost trenažnog procesa, a u skladu sa potrebama vrši se korekcija plana programa treninga.
 

Više icoMore


26.08.2020.

Rvač na zdravstvenim kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U Centru za medicinu i psihologiju sporta, stipendistima se radi pregled u sklopu koga se obavljaju: biohemijske analize krvi, antropometrijska merenja, EKG, opšti lekarski pregled, ultrazvučni pregled srca, spirometrijski i ergometrijski test.

Svi ispitanici prolaze detaljan medicinski pregled, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Standardizovani testovi se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci.
 
Kontrole utreniranosti
 
Funkcionalnim testom opterećenja, proverava se reackija organizma na fizički napor i sposobnost organizma da se izloži fizičkom naporu. Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole.
 
Pristupom testu fizičkog napora određuje se nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban. Nakon testa lekari utvrđuju da li je osoba uopšte sposobna da se bavi sportom i daju savet na koji način bi pojedinac trebalo da se izlaže fizičkom naporu.

Više icoMore


26.08.2020.

Sportisti na pripremama u OSK ''Karataš'' ZSMSRS

U Omladinsko – sportskom kampu ''Karataš'' Zavoda za sport i medicinu sporta RS, trenažne procese i pripreme za buduća takmičenja sprovode mnoge sportske selekcije i klubovi. Stručni saradnici Zavod za sport i medicinu sporta RS, profesori fizičke kulture i lekari različitih specijalnosti pružaju kompletan  nadzor nad mladim i perspektivnim sportistima koji borave u našem kampu.

Cilj ulaganja u kamp ''Karataš'' je da mladi sportisti imaju najbolje uslove za pripreme, mesto kojem vole da se vrate i bazu iz koje će, kao i današnji šampioni nekada, snove o uspesima pretvoriti u stvarnost.
 
Omladinsko – sportski kamp ''Karataš'' predstavlja sportski centar koji se nalazi u neposrednoj blizini Kladova, u prirodnom okruženju reke Dunav i Đerdapske klisure. Ovaj kamp sa dugom tradicijom od osnivanja je bio poznat kao vrhunsko mesto za pripreme sportista s obzirom na odličnu lokaciju i infrastrukturu. I sportski tereni kao i smeštajni objekti su renovirani i prilagođeni savremenim uslovima za razvoj sportista. Naširoko poznat kao destinacija specijalizovana za sportske pripreme, osmišljen je i kao mesto na kome će se sportisti ispred različitih granskih sportskih saveza pripremati na svojim letnjim kampovima.
 
Kamp raspolaže sa kompletnom sportskom infrastrukturom. Tu ulaze otvoreni i zatvoreni sportski tereni, sportski rekviziti, sportska ambilanta kao i specijalno koncipirana sportska ishrana. Ishrana je pažljivo koncipirana potrebama sportista, i umnogome pomaže sportskim trenerima da pravilno doziraju intenzitet treninga.
                                                                             
Omladinski kamp KARATAŠ
Đerdapski put bb, Kladovo
faks: +381 19 809 036
tel: +381 19 809 009
e-mail: kamp.karatas@rzsport.gov.rs
 

Više icoMore


26.08.2020.

Процена моторичких способности košarkaša

Контрола утренираности перспективних и врхунских спортиста у циљу унапређења квалитетног и врхунског спорта је једна од најзначајнијих делатности Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС.

 Изокинетичка дијагностика
 
Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме HUMAC NORM пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација).   
 
Најсавременијом дијагностичком опремом стручњаци Центра за моторичка истраживања и аналитику у спортутестирају и анализирају моторичке способности спортиста. 
 
Проценом и евалуацијом моторичких способности тренери и спортисти добијају могућност:
  • Увида у иницијално, прелазно и финално стање припремљености
  • Стручно - саветодавне помоћи
  • Оптималног планирања и програмирања
  • Индивидуализације у раду
  • Праћења ефикасности тренажног процеса
  • Корекције тренажог процеса
  • Мотивације за даљи рад
Значај контроле моторичких способности се огледа у утврђивању предности и слабости код спортиста, карактеристикама потребним за успех и идентификовање талента. 

Više icoMore


26.08.2020.

Spisak "orlova" za Ligu nacija

Ljubiša Tumbaković, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, saopštio je spisak fudbalera na koje računa za mečeve Lige nacija. ''Orlovi'' se sastaju sa Rusijom 3. septembra i Turskom u Beogradu tri dana kasnije.

Na spisku se nalaze:
 
Golmani: Dmitrović, Rajković, Rockov.
Odbrana: Milenković, Maksimović, Mitrović, Pavlović, Kolarov, Mladenović.
Sredina: Maksimonović, Lukić, Matić, Gudelj, Grujić, Milinković-Savić, Radonjić, Tadić, Ljajić, Đuričić, Gaćinović, Kostić, Lazović.
Napad: Aleksić, Mitrović, Jović, Vlahović, Despotović.

Liga nacija je novo takmičenje Evropske fudbalske asocijacije, koje je zamišljeno kao zamena za veliki deo prijateljskih utakmica, a reprezentacijama će omogućiti okršaje u kojima će igrati protiv podjednako jakih ekipa. Reprezentacije u grupama igraju protiv svih protivnika kod kuće i u gostima. Liga nacija je uvertira za Evropsko prvenstvo koje će biti održano sledeće godine od 11. juna do 11. jula. Faza nokauta UEFA Euro 2020. počeće 26. juna 2021. i završava se 11. jula 2021. finalom na stadionu Vembli u Londonu u Engleskoj. 16.Evropsko prvenstvo u fudbalu će se održati u 12 gradova domaćina 2021. godine. FIFA je odložila turnir za godinu dana, zbog pandemije virusa. I pored odlaganja za 2021. godinu, turnir će se i dalje održati pod imenom UEFA Euro 2020.
 

Više icoMore


24.08.2020.

Vaterpolisti na zdravstvenim kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Reprezentativci Srbije u vaterpolu, kontrole zdravstvene spreme i kontrole utreniranosti redovno obavljaju u Zavodu za sport i medicinu sporta RS.

Sportsko - medicinski pregled obuhvata:
 
-          Fizikalni pregled po sistemima
-          Antropometrija: merenje telesne visina, telesna masa, određivanje telesne kompozicije – određivanje procenta telesnih masti, mišića, koštanog tkiva i vode
-          Elektrokardiografija (EKG)
-          Psihodijagnostika
-          Spirometrija
-          Laboratorijske analize krvi (kompletna krvna slika, sedimentacija, biohemijske analize: glikemija, urea, ukupni holesterol, trigliceridi, transaminaze, gvožđe u serumu)
-          Ultrazvučni pregled srca
-          Funcionalni test opterećenja – kontrola utreniranosti
 
Srpski reprezentativci u vaterpolu, svoje trenažne procese i pripreme za buduća takmičenja sprovode u sportskim objektima I Nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Glavni deo treninga sprovode na Otvorenom plivalištu, u olimpijskom bazenu i u Domu sportova gde im je na raspolaganju teretana, zatvoreni bazen i druge potrebne prostorije. Naši reprezentativci su po potrebi stacionirani u hotelu ''Trim'' ZSMSRS.
 
Trenažni procesi svih vrhunskih sportista i ostalih sportista Republike Srbije, direktno su ili indirektno povezani sa Zavodom za sport i medicinu sporta RS, kako kroz proveru zdravstvene spreme i fizičkih sposobnosti, tako i kroz praćenje trenažnih procesa. Savremeni sportski objekti i smeštajni kapaciteti Zavoda za sport i medicinu sporta RS predstavljaju oslonac vrhunskim sportistima.

Više icoMore


24.08.2020.

Leto na bazenima u Košutnjaku

''Postojeće mere zaštite protiv širenja virusa korona, usklađene su sa pravilima koje je usvojio Gradski štab, a odnose se na rad otvorenih bazena i kupališta u prestonici. Barovi i kafići mogu da služe hranu samo zapakovanu u orginalnim pakovanjima, stolovi kafića moraju da budu udaljeni 1,5 metara, a u barovima i kafićima na bazenima nije dozvoljeno organizovati zabave ili proslave. Osoblje je podučeno, informacije za posetioce vidno istaknute, dezinfekciona sredstva zaštite postavljena u dovoljnoj količini i sve važne informacije se i zvučno emituju putem razglasa. Poštuje se razmak između ležaljki, pod suncobranom mogu da se nalaze samo dve osobe osim porodica sa malom decom. Poštuje se i propisano radno vreme kupališta. Radimo uz primenu seta preventivnih mera koje su preporučile nadležne institucije u cilju zaštite zdravlja i sprečavanja širenja kovida 19. Redovno se vrši dezinfekcija ležaljki, na objektu su vidno istaknuti brojni posteri, nalepnice i uputstva koja sugerišu odgovorno ponašanje. Sve dok držimo potrebnu distancu, odlazak na bazen je prilično bezbedan. Voda nije opasna, jer tu je hlor koji korona ne voli. Za sada nema dokaza da se ovaj virus prenosi i širi kroz vodu u bazenima. Zato je ključno držati fizičku distancu. Obratite pažnju na gužve na ulazu, u javnim toaletima i svlačionicama. Poštujte mere'', zaključuje generalni menadžer Zavoda za sport i medicinu sporta g. Bojović.

 
Otvorenih bazena Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku ima pet, i u svima možete uživati baš onako kako želite. Ono što posebno privlači posetioce je prijatan amibjent u prirodi, okružen drvećem i travom. Leti su omiljena destinacija građana. Plivanje je veoma zdrava aktivnost, koje će vaše telo održavati zdravim i zategnutim. Mnogobrojne selekcije, poput vaterpolista, plivača i drugih, svoje trenažne procese i pripreme za takmičenja sporovode na plivalištu u Košutnjaku.
 
Radno vreme bazena  je od 10 do 19 sati svakog dana. U radno vreme plivališta dežura medicinska služba Zavoda za sport i medicinu sporta RS, kao i službeno lice MUP-a  Čukarice.
 

Više icoMore


21.08.2020.

Državni Nacionalni trening centar u Košutnjaku

Prvi Nacionalni trening centar Zavoda za sport i medicinu sporta RS zadovoljava potrebe reprezentativnih selekcija za sprovođenje procesa treninga. Naš trening centar raspolaže sa otvorenim i zatvorenim bazenima, halom, salama, saunom i teretanama, atletskim stadionom, trim stazom, otvorenim terenima za košarku, rukomet, odbojku, hotelom Trim, a u sklopu Nacionalnog centra je i izdvojeno odeljenje u opštini Kladovo, Omladinsko - sportski kamp Karataš. Tu je i novoizgrađena stena za sportsko penjanje, a u toku je i izgradnja multifunkcionalne dvorane. Struktura sportskih objekata omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija.

 Nova sportska dvorana Zavoda za sport i medicinu sporta RS
 
''Sport, posebno vrhunski sport je odavno prepoznat kao socijalni fenomen koji generiše pozitivne promene u drustvu. Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije već decenijama unazad predstavlja okosnicu razvoja sporta u Srbiji. Mi svoju pažnju poklanjamo vrhunskim sportistima, ali takođe i najmlađima, neprestano se trudimo da unapredimo i poboljšamo naše aktivnosti. Jedne od najbitnijih misija su nam promocija zdravog načina zivota i stručna podrška organizacijama u sportu. Kroz naše delovanje sistematski promovišemo zdrav način života.Novoizgrađeni i budući objekti, po svom izgledu i formi uklapaju se u okruženje i ambijent Košutnjaka. Nadogradnjom I Nacionalnog trening centra, proširujemo krug naših korisnika i podstičemo mlađe generacije da se bave sportom'', izjavljuje generalni menadžer Zavoda za sport i medicinu sporta g. Bojović.

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.