Linija
Republicki zavod za sport
24.02.2021.

Terenska testiranja fudbalera FK Grafičar

 Utvrđivanje stanja specifičnih motoričkih sposobnosti, odnosno prednosti i slabosti kod sportista (brzina, izdržljivost, agilnost, gipkost, snaga)

Testiranja se mogu izvršiti i na terenima sportskih klubova. Sportistima se obavljaju testiranja u terenskim uslovima, primenom opštih i specijalnih baterija motoričkih testova za procenu agilnosti, gipkosti, brzine, snage i izdržljivosti.
 
Procenom i evaluacijom motoričkih sposobnosti u Zavodu za sporti medicinu sporta RS treneri i sportisti dobijaju mogućnost:
 • Uvida u inicijalno, prelazno i finalno stanje pripremljenosti
 • Stručno-savetodavne pomoći
 • Optimalnog planiranja i programiranja
 • Individualizacije u radu
 • Praćenja efikasnosti trenažnog procesa
 • Korekcije trenažog procesa
 • Motivacije za dalji rad...
Značaj testiranja motoričkih sposobnosti: utvrđivanje prednosti i slabosti kod sportista, evaluacija trenažnog procesa, identifikacija talenata, motivacija sportista i trenera za dalji rad i napredak, edukacija trenera i sportista o zahtevima sporta i karakteristikama potrebnim za uspeh.

Više icoMore


23.02.2021.

Nova sportska dvorana Nacionalnog trening centra u Košutnjaku

''Izgradnja Multifunkcionalne dvorane u sklopu I Nacionalnog trening centra u Košutnjaku trenutno je najveća investicija u sportsku infrastrukturu, a novi objekat zamišljen je kao multifunkcionalni kompleks za 6 sportova. Moderni trening centar nalaziće se kod postojećeg Doma sportova sa specijalizovanim sadržajima namenjenim borilačkim sportovima. U okviru multifunkcionalnog objekta nalaziće se trening sadržaji za rvanje, džudo, tekvondo i karate, kao i centri streljačkog i penjačkog saveza. Organizacija unutrašnjosti osmišljena je da omogući potpunu autonomiju za svaki od pomenutih sportova, kao i sve sadržaje neophodne za obavljanje trenažnog procesa na najvišem nivou. Pored izdvojenih celina za pojedinačne sportove objekat će posedovati i niz zajedničkih sadržaja, kao što su svlačionice, kupatila, ambulantu, kancelarijski prostor. U okviru podzemne etaže nalaziće se 145 parking mesta i streljana, na prizemlju su planirana dva borilišta i košarkaški teren, dok će se na prvom spratu nalaziti još dve trening sale, kao i prateće kancelarije i svlačionice. Objekat se nalazi na iskošenom terenu, pa su autori idejnog rešenja pokušali da oblikovanjem prilagode morfologiji terena, kako bi sam objekat što manje narušio prirodni ambijent u okruženju. Na mestima gde je teren viši objekat zaranja u teren, pa kosi krovovi objekata obrazuju jedinstvenu ravan dostupnu pešacima i rekreativnom korišćenju. Planirana je staklena ograda na ivici krovne terase, a krovna površina biće zatravljena i uklopljena u celinu sa okolnim terenom i vegetacijom. Osim težnji da se objekat uklopi u pejzaž, vodilo se računa da se sportska dvorana utopi u okruženje, prirodu simulirajući strukture terena i zelenila. Završetak izgradnje ovog, nazovimo ga, ''zelenog'' objekta očekuje se u drugom kvartalu sledeće godine'', izjavljuje direktor Zavoda za sport i medicinu sporta gospodin Goran Bojović.

 Multifunkcionalna dvorana I Nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku

Više icoMore


23.02.2021.

ZAŠTITITE SEBE I DRUGE

 
БУДИМО ОДГОВОРНИ
 

''Budimo odgovorni i solidarni, danas protiv korona virusa, sutra na polju drugih stvari. Društveno odgovorno ponašanje tokom pandemije korona virusa je važno jer je to trenutno jedini način da se ova velika zdravstvena kriza prebrodi kako bi se ponovo stekli uslovi za normalan život. Umanjimo rizik od zaraze i daljeg širenja virusa. Usred dužeg boravka u kući, pojedinac na miru i u krugu porodice može da preispita način života, razmisli o svojoj i budućnosti svoje porodice i tako, nakon prestanka opasnosti od zaraze korona virusom, odredi sutrašnje prioritete'', direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović.


Više icoMore


23.02.2021.

DELUJMO PREVENTIVNO I BUDIMO ODGOVORNI PREMA SEBI I DRUGIMA

Ministarstvo zdravlja RS

 

Molimo vas da u cilju sprečavanja zaražavanja i prenošenja infekcije u Republici Srbiji, ali i u cilju zaštite vašeg zdravlja, preduzmete sledeće mere:
 
 • u narednim danima smanjite kontakte sa drugim osobama;
 • često perite ruke sapunom i vodom ili koristite sredstvo za dezinfekciju;
 • izbegavajte dodirivanje lica, usta, nosa i očiju;
 • izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome infekcije;
 • izbegavajte pozdravljanje i održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra;
 • koristite maske koje prekrivaju nos i usta kada boravite u zatvorenim prostorijama;
 • često provetravajte prostorije u kojima boravite;
 • ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačate higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.
 
Molimo vas da u potpunosti postupate u skladu sa dobijenim uputstvima.
 
Unapred vam se zahvaljujemo na odgovornom ponašanju prema sopstvenom zdravlju, kao i prema zdravlju svih stanovnika Republike Srbije.


Više icoMore


23.02.2021.

Mere predostrožnosti od strane Zavoda za sport i medicinu sporta RS zbog pandemije

Zbog epidemiološke situacije Zavod za sport i medicinu sporta RS prilagodio je, prema smernicama Ministarstva zdravlja RS i Kriznog štaba, korišćenje usluga Doma sportova. Tereni na otvorenom su dostupni za korišćenje. Naši stručni saradnici, lekari, su na raspolaganju Ministarstvu zdravlja RS.

''Želimo da pomognemo koliko možemo i da još jednom pokažemo da je naš sistem ideja solidarnosti i obzirnosti prema sugrađanima. Zalaganjem za ono što predstavljamo, šaljemo jasnu poruku celokupnoj naciji da ćemo što se nas tiče uložiti maksimum radi suzbijanja negativnih efekata koji nas očekuju. Odgovornim ponašanjem dajemo primer drugima, a ozbiljnost situacije podižemo na još viši nivo'', ističe direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović.
Zahvaljujemo se na razumevanju i poverenju


Više icoMore


23.02.2021.

Testiranja sportista na COVID 19 u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

''Zavod za sport i medicinu sporta RS, u skladu sa preporukama Kriznog štaba, prilagodio je do daljeg korišćenje usluga Doma sportova, zbog pandemije koja još uvek traje. Tereni na otvorenom su dostupni za korišćenje, kao i Balon hala na otvorenom plivalištu. Naši zdravstveni radnici Zavoda su od marta meseca prošle godine, na raspolaganju Ministarstvu zdravlja RS do daljeg. Zavod za sport i medicinu sporta RS će na na osnovu potpisane saradnje sa Direkcijom za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, učestvuje u preventivnim merama i testiranjima sportista na prisustvo virusa COVID 19, u skladu sa smernicama saradnje. Saradnja je omogućena zahvaljujući podršci Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvu omladine i sporta RS i Ministarstvu zdravlja RS, a sve sa ciljem unapređenja zaštite zdravlja sportista. Testiranja sportista i sportskih stručnjaka na COVID 19 obavlja se u skladu sa smernicama saradnje i po indikacijama koje utvrđuje Zavod za sport i medicinu sporta RS. Pandemija je u skladu sa informacijama kriznog staba u fazi slabljenja, ali to nije razlog za preveliko opuštanje. Odgovorno ponašanje ostaje model koji moramo usvojiti i za ubuduće jer postovanjem mera, čuvamo pre svega svoje zdravlje ali i svojih najbližih'', generalni direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović.

 
''Unapred se zahvaljujem na odgovornom ponašanju sportista prema sopstvenom ali i zdravlju drugih'', zaključuje Bojović.

Više icoMore


19.02.2021.

Poseta predsednika Svetske bokserske federacije Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS, gospodin Goran Bojović, primio je danas predsednika Svetske bokserske federacije Umara Nazareviča Kremleva i Nenada Borovčanina predsednik Bokserskog saveza Srbije, sa kojima je razgovarao o povezivanju kroz sport, kao i o predstojećem Svetskom prvenstvu u boksu, koje će se održati u Srbiji tokom ove godine. Tačan datum održavanja će biti određen naknadno u skladu sa procenama vezanim za pandemiju virusa Covid-19.

Direktor Bojović, izrazivši zahvalnost na interesovanju, sproveo je goste kroz objekte Zavoda za sport i medicinu sporta RS i prezentovao delatnost naše institucije.
 
''Naša misija podrazumeva kontrolu utreniranosti vrhunskih i perspektivnih sportista, stručo – savetodavnu pomoć, usavršavanje sportskih stručnjaka u oblasti sporta, aktivna međunarodna saradnja, unapređenje razvoja sporta, izgradnja i širenje kapaciteta sportskih objekata, sve u interesu sporta i sportskih talenata. Konstantnim doprinosom kreiramo ambijent kroz koji vršimo promociju zdravog života i unapređujemo teren za rekreativne aktivnosti za građanstvo'', ističe Bojović.

Više icoMore


18.02.2021.

Najznačajnija sportska ustanova

''Naša uloga je i da stvaramo društvo u kome je pravo na sport pravo svakog pojedinca dok je briga o vrhunskom sportu, ali i opštem položaju sporta i fizičke aktivnosti svih naših građana obaveza naše ustanove. Svakodnevno promovišemo zdrav način života kroz fizičku aktivnost i zdravu ishranu, pružamo stručnu podršku organizacijama u sportu, pratimo i primenjujemo najnovija stručna i naučna dostignuća, učestvovajući u donošenju odluka u oblasti sporta na nivou Države. Da bi sportisti današnjice stigli do titula, medalja i pobeda, nisu dovoljni samo velika želja, spremnost na odricanje i lični entuzijazam. Potreban im je čitav prateći sistem, koji će im omogućiti da uzrastaju do nivoa šampiona. A najbolji primer za to je Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, koji svojom funkcijom već dugo svedoči o organizovanom unapređenju ovdašnjeg vrhunskog sporta i rekreacije. Zavod za sport i medicinu sporta RS je pouzdano utočište srpskih sportista, moderna istraživačka i razvojna ustanova, čiji je cilj stručna podrška sistemu sporta i rekreacije u Srbiji. Nezaobilazan je faktor u donošenju strateških odluka u vezi sa sportom, jer pruža podršku u raznovrsnim praktičnim aktivnostima. Činimo to kroz stalno praćenje i usavršavanje stručnog rada, uz korišćenje najnovijih saznanja iz domena trenažne tehnologije, kroz kontrolu pripremljenosti takmičara, savetodavnu pomoć i kroz različite oblike stručnog usavršavanja kadrova'', ističe direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS gospodin Goran Bojović.

Zavod za sport i medicinu sporta RS utvrđuje zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanje na sportskim takmičenjima. Kadrovski, opremom i prostorom ispunjavamo sve uslove za obavljanje zdravstvenih pregleda i funkcionalnih testiranja. Nacionalni trening centar Zavoda za sport i medicinu sporta RS zadovoljava potrebe reprezentativnih selekcija za sprovođenje procesa treninga. Naš trening centar raspolaže sa otvorenim i zatvorenim bazenima, halom, salama, saunom i teretanama, atletskim stadionom, trim stazom, otvorenim terenima za košarku, rukomet i odbojku. Rekonstruisani su i izgrađeni mnogi, a plan je i dodatno širenje kapaciteta naše firme. Struktura sportskih objekata omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija. Kompleks Otvorenog plivališta Košutnjak obuhvata pet bazena, od kojih se olimpijski bazen natkriva u periodu od septembra do juna. Bazen hala prilagođena je za korisnike sa posebnim potrebama, a pogoduje i reprezentativnim selekcijama u vodenim sportovima, sportskim klubovima, rekreativcima. Na otvorenim terenima  za rukomet, odbojku i košarku postavljena je nova tartan podloga, a sledi instaliranje video nadzora na svakom terenu pojedinačno. U okviru hotela ''Trim'' se nalazi, pored soba i apartmana, i konferencijska sala, restoran sa savremenom kuhinjom gde se obroci mogu prilagoditi sportistima i njihovom trenažnom procesu, velika bašta na otvorenom i najsavremenije igralište za decu gde najmlađi mogu uživati u raznovrsnim sadržajima. Dom sportova je objekat sa najsavremenijim uslovima koji su stavljeni u funkciju sporta, kako vrhunskim sportistima tako i širokom krugu sportista rekreativaca. U sklopu Nacionalnog centra je i izdvojeno odeljenje u opštini Kladovo, Omladinsko sportski kamp Karataš.

Više icoMore


18.02.2021.

Značaj sportsko medicinskih pregleda i testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

''Sastavni deo svakodnevnog života moraju biti i razni oblici fizičke aktivnosti ali umerene, pravilno dozirane i kontrolisane jer je bezbednost naših najmlađih najvažnija. Preventivni sportsko - medicinski pregledi se sprovode na 6 meseci i to za svako dete koje učestvuje u nekom obliku fizičke aktivnosti, takmičarski ili rekreativno'', ističe pomoćnik direktora Zavoda za sport i medicinu sporta RS spec.  dr med. Tamara Gavrilović.

Većina ljudi uz brojne dnevne obaveze retko može da pronađe malo vremena za sebe, a naročito za stvari od kojih, kako deluje na prvi pogled, nema previše koristi. Međutim, 30 - 45 minuta rekreacije 2 - 3 puta nedeljno itekako može imati uticaj na vaš život. Redovna rekreacija u kombinaciji sa zdravom ishranom, najbolji je poklon vašem telu. Godi i fizičkom i mentalnom zdravlju i ujedno pojačava osećaj zadovoljstva sobom. Redovna fizička aktivnost pomaže u sprečavanju mnogih bolesti i smanjenju ili održavanju telesne težine. Ukoliko ste, dakle, odlučili da pronađete malo vremena za sebe i svoje zdravlje, najpreporučljivija rekreacija je aerobni, odnosno kardio trening, onaj gde broj otkucaja srca po minutu dostiže između 70 i 80 odsto maksimalne vrednosti. Kako vreme bude prolazilo, bolje ćete izgledati, bićete zdraviji, i sve ćete raditi lakše i sa više volje. Lakše ćete se hvatati u koštac sa životnim problemima i uopšte ćete se osećati mnogo bolje!
  
Kao jedina specijalizovana ustanova čije su dve primarne oblasti sport i medicina sporta, godinama smo razvijali multidisciplinarni sistem koji danas funkcioniše po najvišim standardima. Danas, usluge sportistima, rekreativcima i građanstvu pružaju specijalisti iz oblasti sporta i medicine sporta, i to u raznim naučnim disciplinama. Zavod je oformio timove koji se bave testiranjima, analitikom kao i naučnim i drugim istraživanjima u cilju unapređenja vrhunskog sporta i opšteg zdravlja stanovništva. Pozivamo Vas da nas posetite, da osetite sportski duh, da upoznate vodeće stručnjake iz oblasti sporta i medicine sporta i da doživite zaista jedinstvenu energiju koja nas karakteriše.

Više icoMore


18.02.2021.

Procena motoričkih sposobnosti i funkcionalnih kapaciteta

''Takmičenje prirodno obezbeđuje najbolji test za nekog sportistu, ali na taj način je teško izolovati različite komponente od kojih zavisi takmičarska aktivnost. Testiranje motoričkih sposobnosti može obezbediti relevantne informacije o specifičnostima koje zahteva neki sport. Naravno, pre odabira nekog testa, neophodno je jasno definisati cilj, odnosno u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije se procena motoričkih sposobnosti realizuje u terenskim i laboratorijskim uslovima. Na terenskim testiranjima se primenjuju opšta i specifična baterija testova, u skladu sa specifičnim zhtevima određene sportske grane. Primena testova u terenskim uslovima omogućava simuliranje takmičarskih situacija, što doprinosi specifičnosti i validnosti samih testova. S tim u vezi, terenskim testiranjima se utvrđuje stanje specifičnih motoričkih sposobnosti , odnosno, identifikuju se slabosti i prednosti kod sportista. Laboratorijiska testiranja se realizuju u kontrolisanim uslovima, korišenjem pouzdane i precizne opreme uz primenu pouzdanih testova, što doprinosi dobijanju vrednih i tačnih rezultata. Ovim testiranjima se stiče detaljniji uvid u stanje motoričkih sposobnosti, otkrivaju se uzroci slabosti, što omogućava davanje konkretnih i preciznih implikacija za trening. Testiranje jasno identifikuje prednosti i slabosti, tako da sportisti i trenerimogu prilagoditi raspored treninga i takmičenja u skladu sa korišćenjemnepristrasnih podataka, a ne nagađanjima. Možemo testirati sposobnosti sportiste u svim aspektima i u bilo kom sportu. Procenjujemo brzinu, agilnost, snagu, jačinu, izdržljivost, preciznost u bilo kojojkombinaciji do najviših nivoa. Odeljenje za analitiku u sportu poseduje bogatu bazu podataka i standarda zarazličite sportske discipline, uzrasne kategorije, rangove takmičenja'', obrazlaže pomoćnik direktora za stručni i razvojno – istraživački rad u sportu Nemanja Badnjarević.

 

Pored testiranja motiričkih sposobnosti za potrebe sporista, ZSMSRS već duži niz godina se bavi procenom fizičke forme dece, adolecenata, omladine i građanstva nakon čega periodično objavljuje statističke izveštaje o stanju fizičke forme različitih populacija stanovništva.
 

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Sledeća >

                         
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.