Linija
Republicki zavod za sport
23.03.2021.

Balon hala ZSMSRS

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije je Balon halom na otvorenom plivalištu značajno proširio uslove za potrebe vodenih sportova. Treninge i pripreme, na našim bazenima, sprovode mnogi naši šampioni, reprezentacije i klubovi.

Anja Crevar, šampionka Evrope u plivanju (400 m mešovitim stilom)
 
Želimo vam ugodne trenutke u našem objektu.
 
Kontakt telefon 066/6410762
 

Više icoMore


22.03.2021.

Nacionalni trening centar Zavoda za sport i medicinu sporta RS radi po ustaljenom radnom vremenu

Krizni štab protiv kovida 19, predložio je da od danas, ugostiteljski objekti i tržni centri ostanu zatvoreni. Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture, kao što su bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke mogu da rade do 21 čas, dok će svi ostali objekti raditi do 20 časova. 

Svi objekti koji budu radili moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu.
 
Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni.

Zatvoreni i otvoreni sportski tereni Zavoda za sport i medicinu sporta RS u narednom period će raditi do 20 časova uz poštovanje svih propisanih mera.
 
Zahvalni na razumevanju.

Više icoMore


19.03.2021.

Pravila ponašanja u cilju zaštite zdravlja

 
U Zavodu za sport i medicinu sporta RS, sve sportske prostorije i tereni će raditi po preporuci Kriznog štaba i odluke Vlade RS, uz pridržavanje pravila ponašanja u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.
 
Umanjimo rizik od zaraze i daljeg širenja virusa. Odgovornim ponašanjem dajemo primer drugima.
 
 
''Od početka pandemije Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije se aktivno ukljičio u borbu protiv COVID 19. U prostorijama Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, u ''Malom Trimu'', oformljena je laboratorija za testiranje sportista na COVID 19. Testiranje vrši medicinsko osoblje Zavoda koje je specijalno osposobljeno za ove potrebe. Osposobili smo i prostorije za vakcinaciju koje se nalaze na Otvorenom plivalištu u Košutnjaku. Novootvoreni punkt za vakcinaciju je namenjen sportistima i sportskim radnicima. Društveno odgovorno ponašanje tokom pandemije korona virusa je važno jer je to trenutno jedini način da se ova velika zdravstvena kriza prebrodi kako bi se ponovo stekli uslovi za normalan život. Odgovorno ponašanje ostaje model koji moramo usvojiti i za ubuduće jer poštovanjem mera, čuvamo pre svega svoje zdravlje ali i svojih najbližih'', direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS gospodin Goran Bojović.

Više icoMore


17.03.2021.

U susret prolećnim danima na Košutnjaku

Na nadmorskoj visini od 250 metara, u gradskim opštinama Čukarica i Rakovica, prostire se park - šuma i gradsko izletište Košutnjak. Nekada je na ovom prostoru bilo puno košuta i pretpostavlja se da je park po tome i dobio ime.

U srcu Košutnjaka svoje mesto je našla i naučno – istraživačka ustanova, Zavod za sport i medicinu sporta RS, koja u sebi poseduje sportsko - rekreativni centar. Tu su igrališta za fudbal, odbojku, košarku, rukomet, atletski stadion, pet otvorenih i jedan zatvoreni bazen.
 
Kada govorimo o Košutnjaku, ne možemo da ne pomenemo Trim stazu. Zavod za sport i medicinu sporta RS je finansirao rekonstrukciju staze i sada na njoj uživaju sportisti i rekreativci. Staza je rekonstruisana u celoj dužini od 1.200,00 metara. Košutnjak nudi sadržaje za sve generacije i za sve vrste aktivnosti.
 
''Cilj je da vratimo rekreativce i sportiste na Košutnjak i da Košutnjaku i Zavodu za sport i medicinu sporta RS damo sjaj kakav mu dolikuje. Pozivamo sve da koriste stazu i druge izgrađene i rekonstruisane terene i da vode računa o njima, a pozivam i sve saveze da koriste ove i ostale kapacitete I Nacionalnog trening centra'', navodi direktor ZSMSRS gospodin Goran Bojović.
 
Šuma Košutnjak je jedno od omiljenih i najlepših prirodnih bogatstva Beograda i jedno od omiljenih mesta njegovih građana. Svakako, ovde možete pronaći veliki broj sadržaja, a na vama je da izaberete najomiljeniji.
 
Zavod za sport i medicinu sporta RS Vam želi da u ovim jesenjim danima uživate i trenirate na našim terenima.

Više icoMore


17.03.2021.

Fizička aktivnost i pravilna ishrana

Jedinstveni centar u regionu koji integriše sport i medicinu sporta u jednoj instituciji jeste Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Kao jedina specijalizovana ustanova čije su dve primarne oblasti sport i medicina sporta, godinama smo razvijali multidisciplinarni sistem koji danas funkcioniše po najvišim standardima. Danas, usluge sportistima, rekreativcima i građanstvu pružaju specijalisti iz oblasti sporta i medicine sporta, i to u raznim naučnim disciplinama. Zavod je oformio timove koji se bave testiranjima, analitikom kao i naučnim i drugim istraživanjima u cilju unapređenja vrhunskog sporta i opšteg zdravlja stanovništva. Pozivamo Vas da nas posetite, da osetite sportski duh, da upoznate vodeće stručnjake iz oblasti sporta i medicine sporta i da doživite zaista jedinstvenu energiju koja nas karakteriše.

Zašto je važna fizička aktivnost i pravilna ishrana?
 
Fizička aktivnost je jedan od najbitnijih faktora zdravlja. Redovna fizička aktivnost i kretanje  doprinosi jačanju mišića, podstiče pravilnu koordinaciju pokreta i pravilno držanje tela, razvija osećaj za ravnotežu i spretnost.
 
Pravilna ishrana predstavlja osnovu zdravlja za čitav život i baza je zdravog života. Njen osnovni zadatak je da organizmu obezbedi optimalne količine svih hranljivih sastojaka. Time se obezbeđuje normalan fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i razvoj. Važno je stvoriti zdrave navike u ishrani u ranom detinjstvu. Pravilna ishrana je osnovni faktor optimalnog rasta i razvoja čovečijeg organizma i direkto utiče na njegovu radnu sposobnost i dužinu života. Baš kao i za hranu, isto toliko je važno i unositi pravu količinu vode. Voda je osnovni gradivni sastojak svih nas. Iako voda ne sadrži kalorije i hranjive materije, ona je neophodna za život. Možemo nedeljama preživeti bez hrane, ali bez vode znatno kraće.
 
Većina ljudi uz brojune dnevne obaveze retko može da pronađe malo vremena i za sebe, a naročito za stvari od kojih, kako deluje na prvi pogled, nema previše koristi. Međutim, 30-45 minuta rekreacije 2-3 puta nedeljno itekako može imati uticaj na vaš život. Redovna rekreacija u kombinaciji sa zdravom ishranom, najbolji je poklon vašem telu. Godi i fizičkom i mentalnom zdravlju i ujedno pojačava osećaj zadovoljstva sobom. Redovna fizička aktivnost pomaže u sprečavanju mnogih bolesti i smanjenju ili održavanju telesne težine.
 
Ukoliko ste, dakle, odlučili da pronađete malo vremena za sebe i svoje zdravlje, najpreporučljivija rekreacija je aerobni, odnosno kardio trening, onaj gde broj otkucaja srca po minutu dostiže između 70 i 80 odsto maksimalne vrednosti.
 
Najzdraviji način mršavljenja je redovna rekreacija u kombinaciji sa zdravom ishranom. Za pola sata trčanja na traci možete sagoreti 300 kalorija, a za pola sata brzog hodanja oko 180 kalorija.
 
Usled redovnih treninga bićete opušteniji i lakše ćete se boriti sa svakodnevnim problemima.
 
Imaćete više energije, biti izdržljiviji i mnogo više spremni na pokret i bilo kakvu aktivnost. Svaki trening će vam biti lakši od prethodnog i sve bolje ćete se osećati.
 
Kako vreme bude odmicalo, kapacitet vaših pluća će biti veći, a pluća zdravija.
 
Redovnim treningom vežbate srce, ono menja ritam rada čime se doprinosi njegovom zdravlju. Srčani mišić se jača i srce pumpa efikasnije. Posle treninga telo je umorno, a mozak odmoran.
 
Rezultati:
  • Oblikovati svoje telo i zategnuti mišiće. Ne samo što ćete biti zdraviji već ćete izgledati zdravije i privlačnije
  • Poboljšati cirkulaciju i smanjiti povišeni krvni pritisak
  • Povećati broj crvenih krvnih zrnaca tako što ćete podstaći transport kiseonika
  • Smanićete rizik od dijabetesa
Kako vreme bude prolazilo, bolje ćete izgledati, bićete zdraviji, i sve ćete raditi lakše i sa više volje. Lakše ćete se hvatati u koštac sa životnim problemima i uopšte ćete se osećati mnogo bolje!

Više icoMore


17.03.2021.

Terenska testiranja u Omladinsko – sportskom kampu Karataš ZSMSRS

Stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije su u terenskim uslovima obavili procenu motoričkih sposobnosti rukometašicama. Našim reprezentativkama obavljeni su testovi za procene funkcionalnih obrazaca kretanja kao i specifična baterija motoričkih testova. Kontinuiranim testiranjima se prati rast, razvoj kao i efikasnost trenažnog procesa, a u skladu sa potrebama vrši se korekcija plana programa treninga.

 Utvrđivanje stanja specifičnih motoričkih sposobnosti, odnosno prednosti i slabosti kod sportista (brzina, izdržljivost, agilnost, gipkost, snaga)
 
Po uzoru na vodeće naučnoistraživačke ustanove sporta u svetu, Odeljenje za analitiku u sportu vrši procenu bazičnih i specifičnih sposobnosti sportista različitih kategorija i uzrasta. Primena testova zavisi od grane sporta i karakteristika koje ima takmičarska disciplina, a shodno potrebama testiranja se mogu izvoditi u laboratorijama Centra za motorička testiranja i analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS ili na terenu za trening sportista. Prednost ovih testiranja ogleda se i u ocenjivanju prednosti i slabosti takmičara ili ekipa, a može da posluži i za evaluaciju trenažnog rada i za procenu opšte radne sposobnosti.
 
Rezultati dobijenom procenom motoričkih sposobnosti omogućavaju:
 
          - Uvid u inicijalno, prelazno i finalno stanje pripremljenosti,
          - Optimalno planiranje i programiranje trenažnog procesa,
          - Praćenje efikasnosti trenažnog procesa,
          - Korekciju trenažnog procesa,
          - Individualzaciju u radu,
          - Motivaciju za dalji rad
 
Značaj testiranja motoričkih sposobnosti: utvrđivanje prednosti i slabosti kod sportista, evaluacija trenažnog procesa, identifikacija talenata, motivacija sportista i trenera za dalji rad i napredak, edukacija trenera i sportista o zahtevima sporta i karakteristikama potrebnim za uspeh.
 

Više icoMore


17.03.2021.

Nova sportska dvorana na Košutnjaku

Multifunkcionalna dvorana koja se gradi u okviru kompleksa Prvog Nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku, trebalo bi da bude završena u drugoj polovini 2021. godine.

Iako je pandemija virusa usporila sve, radovi na izgradnji ovog objekta teku po planu, a građevinci su već stigli do krovne konstrukcije.
 
Prema rečima direktora Zavoda za sport i medicinu sporta RS gospodina Gorana Bojovića, nakon krovne konstrukcije uslediće unutrašnji radovi u višenamenskoj sali.
 
''Izgradnja dvorane napreduje, očekujemo da bude gotova do kraja godine. Planirano je da, po završetku radova i otvaranju nove dvorane, na red dođe dugo najavljivana gradnja olimpijskog bazena u najvećoj prestoničkoj zelenoj oazi'', izjavljuje Bojović.

Više icoMore


17.03.2021.

Zavod za sport i medicinu sporta RS sportski institut sutrašnjice

U planu Zavoda za sport i medicinu sporta RS je izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena, stadiona sa tribinama i zelenim krovom.

Pored stene i multifunkcionalne dvorane za razne vrste sportova u planu je i izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena, stadion sa tribinama i zelenim krovom.
 
Rekonstruisana će biti i upravna zgrada čime bi se uvezale laboratorije za medicinu, psihologiju, analitiku u sportu i INDOK odeljenje, a sve u cilju kako bi se podigao nivo usluga u okviru ove jedinstvene ustanove sporta.
 
''U planu je obnova upravne zgrade i laboratorija za medicinu, psihologiju i analitiku u sportu. Namera je da kompleks postane zona vrhunskog sporta zbog čega i objekti moraju zadovoljiti standarde za međunarodna takmičenja. Sadržaj, kapacitet, oprema… za te objekte biće definisani po pravilima nacionalnih i međunarodnih saveza'', gospodin Goran Bojović, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Više icoMore


16.03.2021.

Bazeni Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Balon hala - zatvoreni olimpijski bazen i bazen u Domu sportova I Nacionalnog trening centra

Odluka Vlade RS 17-21.03.

 

Više icoMore


16.03.2021.

Sadnja drveća na zelenim površinama Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Prema planu za prošlu godinu, Zavod za sport i medicinu sporta RS, posadio je 100 sadnica hrasta kitnjaka (Querus Petraea) na zelenim površinama u trim zoni.

Zavod za sport i medicinu sporta RS će nastaviti sa akcijama sadnje i u narednom periodu.

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća >

                         
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.