Linija
Republicki zavod za sport
15.09.2020.

Futsaleri na redovnim zdravstvenim i kontrolama utreniranosti u ZSMSRS

Seniorska futsal reprezentacija Srbije

Sportsko - medicinski pregled obuhvata: laboratorijske analize krvi, antropometrijska merenja, fizikalni pregled po sistemima, elektrokardiografija, ultrazvučni pregled srca.
 
Nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja, prelazi se na standardizovana funkcionalna testiranja. Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole.
 
Kontrola utreniranosti podrazumeva: određivanje aerobne radne sposobnosti indirektnom metodom, određivanje aerobne radne sposobnosti direktom metodom na gasnom analizatoru mereći "udah po udah", određivanje anaerobnog praga merenjem laktata u krvi.
 
Testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga.
 
Tradicija, duga već više od pola veka, utiče na kreiranje vizije značajnosti Sektora za medicinu sporta i njegovu važnost  u formiranju nacionalnih standarda u oblasti sportsko-medicinskih pregleda.

Više icoMore


15.09.2020.

Teretana u Domu sportova ZSMSRS

Na prostoru od 170 metara kvadratnih, postavljene su najsavremenije mašine marke Cybex. Pod teretane, prekriven je gumenom podlogom, a sala u kojoj se nalazi kompletna oprema za trening i fitnes program ima prirodnu osvetljenost i bolju ventilaciju.

 Reprezentativci Srbije u plivanju na treninzima u teretani u Domu sportova ZSMSRS
 
 
Teretana je u funkciji cele nedelje, a radno vreme za korisnike je od 7 do 22 sata. Korisnicima je na raspolaganju stručno lice za realizaciju treninga kao i medicinsku podršku koja se nalazi u okviru Doma sportova Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Više icoMore


14.09.2020.

DELUJMO PREVENTIVNO I BUDIMO ODGOVORNI PREMA SEBI I DRUGIMA

Ministarstvo zdravlja RS

 

Molimo vas da u cilju sprečavanja zaražavanja i prenošenja infekcije u Republici Srbiji, ali i u cilju zaštite vašeg zdravlja, preduzmete sledeće mere:
 
  • u narednim danima smanjite kontakte sa drugim osobama;
  • često perite ruke sapunom i vodom ili koristite sredstvo za dezinfekciju;
  • izbegavajte dodirivanje lica, usta, nosa i očiju;
  • izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome infekcije;
  • izbegavajte pozdravljanje i održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra;
  • koristite maske koje prekrivaju nos i usta kada boravite u zatvorenim prostorijama;
  • često provetravajte prostorije u kojima boravite;
  • ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačate higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.
 
Molimo vas da u potpunosti postupate u skladu sa dobijenim uputstvima.
 
Unapred vam se zahvaljujemo na odgovornom ponašanju prema sopstvenom zdravlju, kao i prema zdravlju svih stanovnika Republike Srbije.


Više icoMore


14.09.2020.

Mere predostrožnosti od strane Zavoda za sport i medicinu sporta RS zbog pandemije

U Zavodu za sport i medicinu sporta RS, nakon ublažavanja mera koje se odnose na virus Covid - 19, sve sportske prostorije i tereni biće na raspolaganju korisnicima uz pridržavanje pravila ponašanja i korišćenja u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

''Želimo da pomognemo koliko možemo i da još jednom pokažemo da je naš sistem ideja solidarnosti i obzirnosti prema sugrađanima. Zalaganjem za ono što predstavljamo, šaljemo jasnu poruku celokupnoj naciji da ćemo što se nas tiče uložiti maksimum radi suzbijanja negativnih efekata koji nas očekuju. Odgovornim ponašanjem dajemo primer drugima, a ozbiljnost situacije podižemo na još viši nivo'', ističe direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović.
Zahvaljujemo se na razumevanju i poverenju


Više icoMore


14.09.2020.

ZAŠTITITE SEBE I DRUGE

 
БУДИМО ОДГОВОРНИ
 

''Budimo odgovorni i solidarni, danas protiv korona virusa, sutra na polju drugih stvari. Društveno odgovorno ponašanje tokom pandemije korona virusa je važno jer je to trenutno jedini način da se ova velika zdravstvena kriza prebrodi kako bi se ponovo stekli uslovi za normalan život. Umanjimo rizik od zaraze i daljeg širenja virusa. Svojevoljnom izolacijom ili usred dužeg boravka u kući, pojedinac na miru i u krugu porodice može da preispita način života, razmisli o svojoj i budućnosti svoje porodice i tako, nakon prestanka opasnosti od zaraze korona virusom, odredi sutrašnje prioritete'', direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Bojović.


Više icoMore


14.09.2020.

Svetsko atletsko prvenstvo u Srbiji

Atletska staza u bojama srpske zastave i simboli Beograda – tako izgleda logo Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici, koje će u martu 2022. godine biti održano u glavnom gradu Srbije.

Na ovom velikom sportskom događaju će učestvovati preko 3.000 takmičara iz više od 200 zemalja sveta.
 
Srbija je zemlja sporta i to je bezbroj puta dokazala osvajanjem najsjajnijih svetskih odličja.
 
Naredni promotivni događaj biće održan 17. septembra na Trgu Republike, a u pitanju je bacački miting „Dobaci do... 22” na kome će biti olimpijski i svetski šampioni u toj disciplini.

Više icoMore


14.09.2020.

Ub domaćin prvih seoskih igara

Počele su Seoske igre Sportskog saveza Srbije za 2020. godinu. Prvi domaćin bila je opština Ub, a Sportski savez opštine Ub prihvatio je izazov da organizuje takmičenje za manje od dve nedelje i tako probije led sa manifestacijom pod svim merama sprečavanja širenja zaraze i modifikovanom sistemu.

Čelni ljudi Sportskog saveza opštine Ub bili su zadovoljni celokupnim takmičenjem, učesnicima je nedostajala publika, u nadi da će se sledeće godine uživati u sportu u potpunosti.

Više icoMore


11.09.2020.

Zavod za sport i medicinu sporta RS u službi građana Srbije

I Nacionalni trening centar - Jedinstveni regionalni centar

Na površini sportskog kompleksa Zavoda za sport i medicinu sporta RS, u okviru kog deluju i laboratorije medicine i psihologije sporta kao i INDOK odeljenje i naučno - istraživački centar Srbije za motorička istraživanja i analitiku u sportu, otpočela je izgradnja novih, savremenih objekata u interesu stvaranja boljih uslova za razvoj sporta na nivou Republike. Kako je predviđeno urbanističkim projektom, u Košutnjaku će biti izgrađena multifunkcionalna dvorana za borilačke sportove, koja će biti u službi razvoja tekvonda, rvanja, džudoa i karate sporta, a prostor za rad biće dostupan i Savezu za sportsko penjanje i Streljačkom savezu Srbije. U okviru trim - zone, na besplatno korišćenje, stavljeni su u funkciju i adaptirani tereni za košarku, odbojku i mali fudbal. Obnovljen je i nadograđen kompleks hotelskog smeštaja, koji posluje i po komercijalnim principima, i tako da na dnevnom nivou ugosti i brojne rekreativce i druge posetioce.

 Jedan od delova budućeg izgleda I Nacionalnog trening centra
 
''Radi se na unapeđenju infrastrukture ali i na kontinuiranoj modernizaciji kada je reč o opremi i usavršavanju stručnih kadrova. Danas smo u mogućnosti da ponudimo veliki spektar usluga svim profesionalnim sportistima, rekreativcia ali i našem građanstvu. Sa ponosom još mogu da istaknem da od svog osnivanja, Zavod za sport i mediicinu sporta RS predstavlja i naučno istraživačku bazu kada je reč o podacima testiranja profesionalnih sportista. U planu je da se izvrši i rekonstrukcija upravne zgrade Zavoda, čime bi se uvezale laboratorije za medicinu, psihologiju, analitiku u sportu i INDOK odeljenje, a sve u cilju kako bi se podigao nivo usluga u okviru jedinstvene ustanove sporta'', ističe Goran Bojović, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Više icoMore


11.09.2020.

Najznačajnija sportska ustanova

Video

Prvi Nacionalni trening centar Zavoda za sport i medicinu sporta RS zadovoljava potrebe reprezentativnih selekcija za sprovođenje procesa treninga. Naš trening centar raspolaže sa otvorenim i zatvorenim bazenima, halom, salama, saunom i teretanama, atletskim stadionom, trim stazom, otvorenim terenima za košarku, rukomet i odbojku. Rekonstruisani su i izgrađeni mnogi, a plan je i dodatno širenje kapaciteta naše firme. Struktura sportskih objekata omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija. Kompleks Otvorenog plivališta Košutnjak obuhvata pet bazena, od kojih se olimpijski bazen natkriva u periodu od septembra do juna. Bazen hala prilagođena je za korisnike sa posebnim potrebama, a pogoduje i reprezentativnim selekcijama u vodenim sportovima, sportskim klubovima, rekreativcima. Na otvorenim terenima  za rukomet, odbojku i košarku postavljena je nova tartan podloga, a sledi instaliranje video nadzora na svakom terenu pojedinačno. U okviru hotela ''Trim'' se nalazi, pored soba i apartmana, i konferencijska sala, restoran sa savremenom kuhinjom gde se obroci mogu prilagoditi sportistima i njihovom trenažnom procesu, velika bašta na otvorenom i najsavremenije igralište za decu gde najmlađi mogu uživati u raznovrsnim sadržajima. Dom sportova je objekat sa najsavremenijim uslovima koji su stavljeni u funkciju sporta, kako vrhunskim sportistima tako i širokom krugu sportista rekreativaca. U sklopu Nacionalnog centra je i izdvojeno odeljenje u opštini Kladovo, Omladinsko sportski kamp Karataš.

''U kompleksu naše firme, pored rekonstruisanih objekata i terena, biće obnovljena i upravna zgrada, laboratorija za medicinu, psihologiju i analitiku u sportu, kako bi ova jedinstvena sportsko - zdravstvena ustanova imala uslove koje zaslužuje. Urađeno je i idejno rešenje za dogradnju postojećeg hotela "Trim" za tri lamele veličine 7.000 m2. Na red će doći i dugo najavljivana gradnja olimpijskog bazena. Kao i nadogradnja atletskog stadiona. Izgradnja multifunkcionalne dvorane teče po planu. Novoizgrađena stena za sportsko penjanje je prošla sve potrebne kontrole. Nakon smirivanja situacije koja nas je zadesila, u planu je da napravimo juniorsko prvenstvo. Stena će služiti za treninge članova Sportskog saveza, omladine, vojske, policije i onih koji budu želeli da se rekreativno bave penjanjem. Kroz infrastrukturne projekte i izgradnju posebno se vodila briga o očuvanju prirode, kako bi se sve što će biti izgrađeno u okviru veštačke stene, multufunkcionalne dvorane i drugih objekata, po svim karakteristikama, ukolopilo u ambijent Košutnjaka. Širenjem infrastrukturnog kapaciteta, proširujemo krug svojih korisnika. Osim što radimo sa vrhunskim sporistima, kako našim tako i inostranim, želimo da se približimo i najmlađoj populaciji, pružajući joj snažan podsticaj za bavljenje sportom. Naša uloga je i da stvaramo društvo u kome je pravo na sport pravo svakog pojedinca dok je briga o vrhunskom sportu, ali i opštem položaju sporta i fizičke aktivnosti svih naših građana obaveza naše ustanove. Svakodnevno promovišemo zdrav način života kroz fizičku aktivnost i zdravu ishranu, pružamo stručnu podršku organizacijama u sportu, pratimo i primenjujemo najnovija stručna i naučna dostignuća, učestvovajući u donošenju odluka u oblasti sporta na nivou Države. Da bi sportisti današnjice stigli do titula, medalja i pobeda, nisu dovoljni samo velika želja, spremnost na odricanje i lični entuzijazam. Potreban im je čitav prateći sistem, koji će im omogućiti da uzrastaju do nivoa šampiona. A najbolji primer za to je Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, koji svojom funkcijom već dugo svedoči o organizovanom unapređenju ovdašnjeg vrhunskog sporta i rekreacije. Zavod za sport i medicinu sporta RS je pouzdano utočište srpskih sportista, moderna istraživačka i razvojna ustanova, čiji je cilj stručna podrška sistemu sporta i rekreacije u Srbiji. Nezaobilazan je faktor u donošenju strateških odluka u vezi sa sportom, jer pruža podršku u raznovrsnim praktičnim aktivnostima. Činimo to kroz stalno praćenje i usavršavanje stručnog rada, uz korišćenje najnovijih saznanja iz domena trenažne tehnologije, kroz kontrolu pripremljenosti takmičara, savetodavnu pomoć i kroz različite oblike stručnog usavršavanja kadrova'', izjavljuje direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Goran Bojović.

Više icoMore


11.09.2020.

Projekat Zavoda za sport i medicinu sporta RS

 
''U ovoj multifunkcionalnoj dvorani, koja je u sklopu I Nacionalnog trening centra, treniraće mnogobrojni nacionalni sportski savezi. Biće izgrađena u skladu sa svim ekološkim standardima, a ono po čemu će posebno biti specifična je zeleni krov, na kojoj će biti vidikovac sa prirodnom travom. Krovna površina biće zatravljena i uklopljena, kao i ceo objekat, u celinu sa okolnim terenom i vegetacijom. Izgradnja kompleksa traje već nepunih godinu ipo dana, a završetak očekujemo u prvoj polovini sledeće godine. U ovom sportsko – rekreativnom objektu predviđeni su trening sadržaji za više sportova ali i sadržaji za medicinu sporta, kao i tereni za druge sportove sa loptom, zone za relaksaciju, teretane i zajedničke prostorije koje će biti na raspolaganju svim sportistima. Biće napravljena tako da će moći na dnevnom nivou da ugosti više saveza. Kontinuiranom modernizacijom kroz unapređenje infrastrukture podižemo značaj sporta i nivo usluga naše jedinstvene sportske ustanove'', zaključuje Goran Bojović, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS.
 
 
Budući izgled Multifunkcionalne dvorane Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku
 
 
Lokacija Multifunkcionalne dvorane ZSMSRS

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.