Linija
Republicki zavod za sport
27.11.2020.

1080 Quantum sistem u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Novi sistem za testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Zavod za sport i medicinu sporta RS postao je bogatiji za još jedan savremeni uređaj koji će biti od velikog značaja, kako za sportiste tako i za rekreativce.
 
1080 Quantum sistem napravio je revolucionarni napredak u obuci za brzinu, snagu i okretnost. Sistem koristi kompjuterski kontrolisani motorizovani kablovski sistem koji omogućava trenerima i stručnjacima za rehabilitaciju da primene i kontrolišu otpor u širokom rasponu vežbi.
 
1080 Quantum sistem je sofisticiran sistem za obuku performansi, testiranje, rehabilitaciju i istraživanje. Snaga leži u patentiranoj tehnologiji gde elektromotor obezbeđuje nivo otpora, način rada i brzinu. Ovo stvara jedinstvenu sposobnost za sigurno i nezavisno upravljanje otporom i brzinom u koncentričnoj i ekscentričnoj fazi tokom merenja sile i snage tokom pokreta.
 
Svim kontrolama se pristupa preko interfejsa osetljivog na dodir koji pokazuje tačnost za procenu i razvoj sile, brzine, snage i ubrzanja.
 
Sa 1080 Quantum sistemom može se izvesti širok spektar funkcionalnih testova i vežbi. Sposobnost testiranja, dok istovremeno dobijate povratne informacije o fizičkim rezultatima, neprocenjiva je za bilo kog trenera ili stručnog radnika kada sprovodi program obuke ili rehabilitacije. Ima mogućnost prilagođavanja opterećenja i brzine u različitim fazama vežbi.

Quantum nudi sledeće vrste otpora za testiranje i trening u koncentričnoj i ekscentričnoj fazi bilo kog pokreta:

    - Izoinercijalni - simulirani otpor normalne težine
    - Izotonički-konstantan otpor
    - Izokinetička - konstantna brzina za optimalni razvoj sile i vreme pod napetošću
    - Promenljiva inercija - otpor i inercija kada vam je potrebna. Poznat i kao ''Bez leteće težine'' za optimalni trening snage na velikim brzinama
    - Vibracija - različite amplitude pri 25 Hz za neuromuskularnu stimulaciju.

1080 Quantum je jedini sistem gde se brzina i otpor mogu odmah i dinamički kontrolisati u jednom ponavljanju. Rezultat toga je da se princip brzine sile može prvi put u potpunosti primeniti u testiranju, obuci i rehabilitaciji. Ova sposobnost otvara novu paradigmu za efikasnost, preciznost i individualizaciju treninga.

Više icoMore


26.11.2020.

Odlazak fudbalske legende

Dijego Armando Maradona, kojeg mnogi smatraju najvećim fudbalerom u istoriji, preminuo je u 60. godini.

 
Dijego Armando Maradona (Lanus, 30. oktobar 1960 — Tigre, 25. novembar 2020.) bio je argentinski fudbaler. Bio je najmlađi prvoligaški fudbaler u istoriji argentinskog fudbala. Poneo je titulu najboljeg fudbalera 20. veka.

Više icoMore


26.11.2020.

Procena motoričkih sposobnosti sportista

Kontrola utreniranosti perspektivnih i vrhunskih sportista u cilju unapređenja kvalitetnog i vrhunskog sporta je jedna od najznačajnijih delatnosti Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Sport postaje sve zahtevniji, a profesionalni sportisti izloženi su sve većim naporima. Zbog toga se sve više pažnje posvećuje prevenciji kako bi se maksimalno unapredila sportska dostignuća a sa druge strane smanjio rizik od povrede. Značaj kontrole motoričkih sposobnosti se ogleda u utvrđivanju prednosti i slabosti kod sportista, karakteristikama potrebnim za uspeh i identifikovanje talenta. 

FMS je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno-skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.
 
Prednost testiranja:
  • Motivacija treneru i sportisti jer prati neuromišićne sposobnosti i daje detaljan uvid u nivo treniranosti i sposobnosti ispitanika, shodno sportu kojim se bave
  • Omogućava dobijanje preciznih informacija o skrivenim uzrocima povreda, kao što su nedovoljna jačina mišića i disbalansi i asimetričnost između određenih mišićnih grupa
Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije u svom Centru za motorička istraživanja i analitiku u sportu pruža mogućnost svim sportistima, sportskim klubovima, savezima i građanima da izvrše motorička testiranja na najsavremenijoj opremi. Stručnjaci za analitiku u sportu realizuju programe za preveniranje sportskih povreda i indetifikaciju rizika od povređivanja. Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Značaj kontrole motoričkih sposobnosti se ogleda u utvrđivanju prednosti i slabosti kod sportista, karakteristikama potrebnim za uspeh i identifikovanje talenta.
 

Više icoMore


25.11.2020.

NBA košarkaš u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Boban Marjanović (15. avgust 1988.) srpski je košarkaš koji igra na poziciji centra, a trenutno nastupa za Dalas Maverikse. Sa 222 cm visine jedan je od najviših košarkaša u svim takmičenjima u kojima nastupa. U dosadašnjoj karijeri nastupao je za: Hemofarm, CSKA Moskvu, Žalgiris, Nižnji Novgorod, Radnički Kragujevac, Mega Vizuru, Crvenu zvezdu i San Antonio sparse. Tri puta je bio najkorisniji igrač Košarkaške lige Srbije.

 
Testiranja i sportsko – medicinske kontrole u Zavodu za sport i medicinu sporta RS se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga.
 
Zavod za sport i medicinu sporta RS utvrđuje zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanje na sportskim takmičenjima. Funkcionalnim testom opterećenja proverava se reackija organizma na fizički napor i sposobnost organizmada se izloži fizičkom naporu. Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole. Prvo se radi sportsko medicinski pregled, koji se sastoji od antropometrije – merenja telesne težine, telesne visine, procenta telesne masti, analize krvi, fizikalnog pregleda i EKG-a u miru… Zatim se pristupa testu fizičkog napora gde se određuje nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban. Nakon testa lekari utvrđuju da li je osoba uopšte sposobna da se bavi sportom i daju savet na koji način bi pojedinac trebalo da se izlaže fizičkom naporu. Pregled i testiranje je potrebno uraditi pre početka bavljenja sportom, a poželjno je da se radi 2-3 puta godišnje. Profesionalni i ozbiljni sportisti ovaj test rade da bi proverili svoju kondiciju i formu. Zavod za sport i medicinu sporta RS je vodeća i najmerodavnija ustanova za obavljanje ovakvih testova.

Više icoMore


25.11.2020.

Stipendista na kontrolama utreniranosti

Reprezentativac Srbije u biciklizmu Đorđe Đurić

Funkcionalna testiranja - kontrola utreniranosti:
  • Određivanje aerobne radne sposobnosti indirektnom metodom – Astrand test
  • Određivanje aerobne radne sposobnosti direktom metodom na gasnom analizatoru mereći "udah po udah"
  • Određivanje anaerobnih sposobnosti – Wingate test 
  • Određivanje anaerobnog praga merenjem laktata u krvi
U Sektoru medicine sporta Zavoda za sport i medicinu sporta RS svi korisnici sportsko - medicinskih usluga, pre kontrole utreniranosti, prolaze detaljan medicinski pregled, određene nivoe zdravstvene kontrole, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Nakon uvida u zdravstvenu spremu, prolaze standardizovane testove – funkcionalna testiranja koja se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci.
 

Više icoMore


24.11.2020.

Odlikovanja povodom Dana primirja

Predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić je, povodom Dana primirja u Velikom ratu, dodelio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju zarazne bolesti Covid-19, kao i pojedincima koji su spašavajući tuđe živote rizikovali svoje. Predsednik Srbije g. Vučić tim povodom je poručio da su oni svojim radom, čašću i odgovornošću zaslužili da postanu primer svima nama.

Imena svih dobitnika pročitana su u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, među kojima je i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS gospodin Goran Bojović.

''Veliko hvala predsedniku države, gospodinu Aleksandru Vučiću. Zahvaljujem se svima koji su bezrezervno učestvovali, a to rade i dalje, u odbrani ljudskih života. Sopstvenom odgovornošću i čašću pokazujemo solidarnost i obzirnost prema našim sugrađanima. Angažmanom i zalaganjem šaljemo jasnu poruku celokupnoj naciji da ćemo uložiti maksimum radi daljeg suzbijanja pandemije a nakon toga i negativnih efekata koji nas očekuju'', izjavljuje direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS gospodin Goran Bojović.

Više icoMore


24.11.2020.

Veštačka stena za sportsko penjanje Zavoda za sport i medicinu sporta RS

U sklopu Prvog Nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta RS, na usluzi sportistima i građanstvu su novoizgrađene veštačke stene za sportsko penjanje.

 
 
 
Stene će moći da koriste sportisti i rekreativci, a moći će i da se koristi za velika takmičenja uključujući i međunarodna.
 
Idealno mesto za rekreaciju, koje će sutradan moći da konkuriše za domaćinstvo međunarodnih takmičenja u sportskom penjanju i organizovanje priprema sportista iz naše zemlje i inostranstva.  
 
Radno vreme veštačke stene je od 10 – 18 časova.
 

Više icoMore


24.11.2020.

Projekat Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Video

U ovoj multifunkcionalnoj dvorani, koja je u sklopu I Nacionalnog trening centra, treniraće mnogobrojni nacionalni sportski savezi. Biće izgrađena u skladu sa svim ekološkim standardima, a ono po čemu će posebno biti specifična je zeleni krov, na kojoj će biti vidikovac sa prirodnom travom. Krovna površina biće zatravljena i uklopljena, kao i ceo objekat, u celinu sa okolnim terenom i vegetacijom. Izgradnja kompleksa traje već nepunih godinu ipo dana, a završetak očekujemo u prvoj polovini sledeće godine.
 
 
 
Budući izgled Multifunkcionalne dvorane Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku 
 
U ovom sportsko – rekreativnom objektu predviđeni su trening sadržaji za više sportova ali i sadržaji za medicinu sporta, kao i tereni za druge sportove sa loptom, zone za relaksaciju, teretane i zajedničke prostorije koje će biti na raspolaganju svim sportistima. Biće napravljena tako da će moći na dnevnom nivou da ugosti više saveza. Kontinuiranom modernizacijom kroz unapređenje infrastrukture podižemo značaj sporta i nivo usluga naše jedinstvene sportske ustanove.

Više icoMore


24.11.2020.

Teretana Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Teretana u sklopu I Nacionalnog trening centra, u Domu sportova, dostupna je na korišćenje nacionalnim selekcijama, sportistima i rekreativcima u toku cele radne nedelje. Na prostoru od 170 metara kvadratnih postavljene su najsavremenije sprave za vežbanje. Pod teretane  je prekriven gumenom podlogom, a sala u kojoj se nalazi kompletna oprema za trening i fitnes ima prirodnu osvetljenost i dobru ventilaciju.

 

Više icoMore


24.11.2020.

Zatvoreni bazen u Domu sportova Zavoda za sport i medicinu sporta RS

 

Opširnije


Više icoMore


Stranice: < Prethodna 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Sledeća >

                         
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.