Linija
Republicki zavod za sport
29.10.2020.

COVID-19

U Republici Srbiji je prvi slučaj COVID-19 registrovan 06.03.2020. godine i epidemija je još u toku. Virus SARS-CoV-2 još uvek cirkuliše na teritoriji Republike Srbije, pa se preporučuje poštovanje preventivnih mera u cilju smanjenja rizika nastanka i prenošenja ove infekcije.

U svetu su prijavljena ukupno 43.598.033 slučaja obolevanja izazvanog koronavirusom (COVID-19), uključujući 1.160.995 smrtna ishoda. U Evropi je registrovano 8.786.209 potvrđena slučaja obolevanja od COVID-19 i 255.149 smrtnih ishoda.

 
Ova pandemija dodatno pojačava siromaštvo, nejednakost i ugroženost kojima je izloženo mnoštvo porodica i dece.
 
Unapred vam se zahvaljujemo na odgovornom ponašanju prema sopstvenom zdravlju, kao i prema zdravlju svih stanovnika Republike Srbije.
 
Ministarstvo zdravlja RS

Više icoMore


29.10.2020.

Pravila ponašanja u cilju zaštite zdravlja

U Zavodu za sport i medicinu sporta RS, sve sportske prostorije i tereni su na raspolaganju korisnicima uz pridržavanje pravila ponašanja i korišćenja u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.
 
Umanjimo rizik od zaraze i daljeg širenja virusa. Odgovornim ponašanjem dajemo primer drugima.

Molimo vas da u cilju sprečavanja zaražavanja i prenošenja infekcije u Republici Srbiji, ali i u cilju zaštite vašeg zdravlja, preduzmete sledeće mere:

 • u narednim danima smanjite kontakte sa drugim osobama;
 • često perite ruke sapunom i vodom ili koristite sredstvo za dezinfekciju;
 • izbegavajte dodirivanje lica, usta, nosa i očiju;
 • izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome infekcije;
 • izbegavajte pozdravljanje i održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra;
 • koristite maske koje prekrivaju nos i usta kada boravite u zatvorenim prostorijama;
 • često provetravajte prostorije u kojima boravite;
 • ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačate higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.
Molimo vas da u potpunosti postupate u skladu sa dobijenim uputstvima.
 
''Od početka pandemije Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije se aktivno ukljičio u borbu protiv COVID 19. U prostorijama Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, u ''Malom Trimu'', oformljena je laboratorija za testiranje sportista na COVID 19. Testiranje vrši medicinsko osoblje Zavoda koje je specijalno osposobljeno za ove potrebe. Budimo odgovorni i solidarni, danas protiv korona virusa, sutra na polju drugih stvari. Društveno odgovorno ponašanje tokom pandemije korona virusa je važno jer je to trenutno jedini način da se ova velika zdravstvena kriza prebrodi kako bi se ponovo stekli uslovi za normalan život. Odgovorno ponašanje ostaje model koji moramo usvojiti i za ubuduće jer poštovanjem mera, čuvamo pre svega svoje zdravlje ali i svojih najbližih'', direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS Goran Bojović.

Više icoMore


29.10.2020.

Virus SARS-CoV-2 – Korona virus

 

Virusi korona su grupa virusa koji uzrokuju respiratorne bolesti kod sisara i ptica. Kod ljudi, virusi izazivaju respiratorne infekcije, poput prehlade, koje su obično blage. Ređi oblici kao što su SARS, MERS i novi virus korona (koji je uzrokovao epidemiju virusa korona u Vuhanu 2019/20) mogu imati smrtonosne posledice. Virusi korona su virusi potporodice Orthocoronavirinae, porodice Coronaviridae i reda Nidovirales. Pojam ''virus korona'' potiče od latinske reči corona, sa značenjem ''kruna''. Prenošenje virusa među ljudima se primarno dešava u bliskom kontaktu, i to putem sitnih delova pljuvačke koja nastaje prilikom kijanja ili kašljanja.

Virus SARS-CoV-2 otkriven je u decembru 2019. godine u kineskom gradu Vuhan i do tada je bio nepoznati tip korona virusa kod ljudi. Korona virusi izazivaju simptome poput temperature i bolova u grlu zbog nateklih žlezda, najčešće tokom zime i ranog proleća. Virusi korona mogu da izazovu i upalu pluća, bilo direktno (virusnu upalu pluća) ili sekundarnim putem (bakterijsku upalu pluća). Medijski ispraćena pojava ljudskog virusa korona, SARS-CoV iz 2003, koja izaziva teški akutni respiratorni sindrom, ima jedinstvenu patogenezu jer izaziva upalu i gornjih i donjih disajnih puteva. Ne postoje vakcine ili lekovi za lečenje infekcije ljudkim virusima korona.

Trenutno je poznato sedam vrsta ljudskih virusa korona:
 1. Ljudski virus korona OC43 (HCoV-OC43)
 2. Teški akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV)
 3. Ljudski virus korona NL63 (HCoV-NL63, New Haven coronavirus)
 4. Ljudski virus korona HKU1
 5. Srednjeistočni respiratorni sindrom (MERS-CoV), prethodno poznat kao novi virus korona 2012 i HCoV-EMC
 6. Teški akutni respiratorni sindrom 2 (SARS-CoV-2), prethodno poznat kao 2019-nCoV ili "novi virus korona 2019"
Virusi korona HCoV-229E, -NL63, -OC43 i -HKU1 neprestano kruže među ljudskom populacijom, izazivajući infekcije disajnog trakta kod odraslih i dece širom sveta.

Više icoMore


29.10.2020.

World Health Organization

    


Više icoMore


27.10.2020.

Značaj sportsko medicinskih pregleda i testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

''Sastavni deo svakodnevnog života moraju biti i razni oblici fizičke aktivnosti ali umerene, pravilno dozirane i kontrolisane jer je bezbednost naših najmlađih najvažnija. Preventivni sportsko - medicinski pregledi se sprovode na 6 meseci i to za svako dete koje učestvuje u nekom obliku fizičke aktivnosti, takmičarski ili rekreativno'', ističe pomoćnik direktora Zavoda za sport i medicinu sporta RS spec.  dr med. Tamara Gavrilović.

Većina ljudi uz brojne dnevne obaveze retko može da pronađe malo vremena za sebe, a naročito za stvari od kojih, kako deluje na prvi pogled, nema previše koristi. Međutim, 30 - 45 minuta rekreacije 2 - 3 puta nedeljno itekako može imati uticaj na vaš život. Redovna rekreacija u kombinaciji sa zdravom ishranom, najbolji je poklon vašem telu. Godi i fizičkom i mentalnom zdravlju i ujedno pojačava osećaj zadovoljstva sobom. Redovna fizička aktivnost pomaže u sprečavanju mnogih bolesti i smanjenju ili održavanju telesne težine. Ukoliko ste, dakle, odlučili da pronađete malo vremena za sebe i svoje zdravlje, najpreporučljivija rekreacija je aerobni, odnosno kardio trening, onaj gde broj otkucaja srca po minutu dostiže između 70 i 80 odsto maksimalne vrednosti. Kako vreme bude prolazilo, bolje ćete izgledati, bićete zdraviji, i sve ćete raditi lakše i sa više volje. Lakše ćete se hvatati u koštac sa životnim problemima i uopšte ćete se osećati mnogo bolje!
 
 
Kao jedina specijalizovana ustanova čije su dve primarne oblasti sport i medicina sporta, godinama smo razvijali multidisciplinarni sistem koji danas funkcioniše po najvišim standardima. Danas, usluge sportistima, rekreativcima i građanstvu pružaju specijalisti iz oblasti sporta i medicine sporta, i to u raznim naučnim disciplinama. Zavod je oformio timove koji se bave testiranjima, analitikom kao i naučnim i drugim istraživanjima u cilju unapređenja vrhunskog sporta i opšteg zdravlja stanovništva. Pozivamo Vas da nas posetite, da osetite sportski duh, da upoznate vodeće stručnjake iz oblasti sporta i medicine sporta i da doživite zaista jedinstvenu energiju koja nas karakteriše.

Više icoMore


27.10.2020.

1080 Quantum sistem

 Novi sistem za testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

1080 Quantum sistem napravio je revolucionarni napredak u obuci za brzinu, snagu i okretnost. Sistem koristi kompjuterski kontrolisani motorizovani kablovski sistem koji omogućava trenerima i stručnjacima za rehabilitaciju da primene i kontrolišu otpor u širokom rasponu vežbi.
 

Više icoMore


27.10.2020.

Korektivna gimnastika u Zavodu za sport i medicinu sporta

Rad sa decom i mladim sportistima 

U Domu sportova I Nacionalnog trening centra ZSMSRS, radi Kabinet za preventivno - korektivnu gimnastiku. Kod predškolske i školske dece u cilju prevencije i otklanjanja lošeg držanja tela (kičme, grudi) i stopala najčešće se primenjuje korektivna gimnastika.

Uključivanjem u program deca dobijaju besplatan pregled posturalnog statusa najsavremenijim sistemom 3D kamerama.
 
Visokokvalifikovani stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije su obrazovali program  preventivno – korektivne gimnastike sa ciljem da se efikasnom metodologijom rada obezbedi osnova za formiranje obrasca dobrog držanja tela a samim tim omogući i dobar posturalni status.
 
Program preventivno - korektivne gimnastike je obrazovan  za decu kod koje je ustanovljen deformitet posturalnog statusa ali obuhvata i školarce kod kojih postoje indicije da se naruši dobra postura.
 

Više icoMore


27.10.2020.

Škola plivanja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Saradnici odeljenja za fizičko vaspitanje i rekreaciju Zavoda za sport i medicinu sporta RS realizuju sportsko – rekreativni program ''Škola plivanja''. Časovi plivanja se realizuju 3 puta nedeljno u zatvorenom bazenu u Domu sportova. Ponedeljkom, sredom i petkom od 9-10 i 15-16 časova. Mesečna propusnica za školu plivanja iznosi 3000 dinara. Za dvoje dece iz iste porodice cena usluge će biti 20% niža, dok za treće dete ulaznica će biti besplatna. Svi zainteresovani mogu da se prijave na blagajni Doma sportova ili na 066 6410 823 ; 066 6410 723.

Molimo korisnike da se pridržavaju pravila ponašanja i korišćenja u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.
 

Više icoMore


27.10.2020.

Bazeni Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Balon hala - zatvoreni olimpijski bazen i bazen u Domu sportova I Nacionalnog trening centra

 

Više icoMore


27.10.2020.

Olimpijske igre Tokio

Olimpijske igre odložene su prvi put u istoriji zbog pandemije koronavirusa, a biće održane 2021. godine. U saopštenju koje je objavila Vlada Japana navodi se da će prvi put u istoriji Olimpijske igre biti odložene, a da postoji mogućnost da one čak budu održane tokom proleća naredne godine. Svakako će one biti održane najkasnije u leto 2021. godine, objavio je Međunarodni olimpijski komitet.

Odluka da se olimpijske igre 2020. održe u Tokiju doneta je 7. septembra 2013. u Buenos Ajresu. Tokio je pobedio kandidature Madrida i Istanbula. Ovo je drugi put da je Tokio domaćin Olimpijskih igara nakon 1964. i četvrti put da se igre organizuju u Japanu nakon Zimskih olimpijskih igara 1972. u Saporu i 1998. u Naganu.

Ovo će biti druge od tri uzastopnih Olimpijskih igara u Istočnoj Aziji, nakon Zimskih 2018. godine u Pjongčangu i pre 2022. u Pekingu.
 
Na Olimijskim igrama u Tokiju će biti održana takmičenja u rekordna trideset tri sporta. Nakon 2008. godine će se na igre vratiti bejzbol i softbol, a debitovaće karate, sportsko penjanje, surfovanje, skejtbord, a unutar košarkih takmičenja basket 3x3 i u sklopu biciklizma medison i freestyle BMX. Mešovite muško-ženske kategorije su uvedene u atletici, plivanju, stonom tenisu, streljaštvu, triatlonu i džudou.

Više icoMore


Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.