Линија
Republicki zavod za sport
26.05.2020.

Функционална тестирања у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Лена Булатовић, репрезентативка Србије у кошарци У – 16

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)

FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно - скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Више icoMore


22.05.2020.

Директор Бојовић на пријему код председника Србије

U Palati "Srbija" održan je prijem medicinskih radnika, lekara, medicinskih sestara i drugih koji su bili angažovani u Kovid bolnicama. Predsednik Srbije g. Aleksandar Vučić, zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos u rešavanju zdravstvene situacije koja nas je zadesila.

Na prijem je takođe bio pozvan i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS, g. Goran Bojović, koji je bio angažovan kao direktor improvizovane kovid bolnice na Sajmu.

''Moramo i dalje biti oprezni, bez obzira što smo uradili veliki posao, izlečili mnogobrojne građane i spasili mnogo života. Hvala lekarima i sestrama, takođe i vojnom osoblju koji su od početka bili angažovani na suzbijanju pandemije. Bilo mi je zadovoljstvo što sam radio sa svima vama'', izjavljuje Bojović.

Више icoMore


19.05.2020.

Правила понашања и коришћења спортских објеката и спортских просторија Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије

Спортски објекти Завода за спорт и медицину спорта РС почињу са радом од понедељка, 25.05.2020. године.  

Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију изазвану корона вирусом, начин и пут преношења вируса као и чињеницу да се приликом форсираних спортских активности, у окружење у већој мери ослобађају секрети и честице из респираторног тракта, успостављају се обавезна правила понашања и коришћења спортских објеката и спортских просторија Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије.

 

Више icoMore


14.05.2020.

Стање у импровизованој ковид болници на Сајму

''Привремена болница на Сајму остаје да ради до даљњег. Више од хиљаду пацијената заражених корона вирусом прошло је кроз привремену болницу на Београдском сајму. Тренутно је у овој импровизованој ковид болници 21 пацијент. Тестирања ће у наредним данима проћи сви, где ће се по епидемиолошким правилима извршити обрада и анализа. Актуелна ситуација је задовољавајућа и оптимистична и систем функционише. Од почетка су предузете све мере да буде безбедно и за здравствене раднике и за пацијенте. Према речима министра Лончара, ова ковид болница ће радити још минимум недељу дана. Из ковид система прва ће изаћи ''Бањица'', а након ње и Општа болница у Панчеву, након чега се ради дезинфекција објеката пре враћања у редовне активности. Останимо одговорни, придржавајмо се мера држања дистанце, практикујмо заштиту у затвореном простору. Ванредно стање је укинуто, али мере нису. Јер по садашњим параметрима и проценама најугледнијих стручњака, ако будемо одговорни можемо доћи у фазу да крајем јуна немамо више позитивних на Ковид 19'', изјављује директор привремено – импровизоване ковид болнице на Београдском сајму г. Горан Бојовић.

 
Импровизована корона болница на Београдском сајму

Више icoMore


13.05.2020.

Најмодернији спортски објекат - Мултифункционална дворана Завода за спорт и медицину спорта РС

''Изградња мултифункционалне дворане на Кошутњаку, за седам спортова и површине 16.217 квадрата, тече по плану. Дворана ће бити урађена у складу са еколошким стандардима, а имаће и зелени кров, који ће служити као видиковац и на којем ће бити права трава. Свака од сала за тренинг имаће своје просторије, тушеве, свлачионице, сауне и медицински део. Такође, ту ће бити теретана на 500 квадрата, као и мини-стрељана, а испред мултифункционалне дворане биће паркинг са 140 места. Ова модерна спортска дворана ће коштати 12.000.000 евра'', изјавио је директор Завода за спорт и медицину спорта РС г. Горан Бојовић.

''После вештачке стене, која је завршена, и мултифункционалне дворане, на ред би требало да дође дуго најављивана градња олимпијског базена. Планом детаљне регулације Кошутњака, који је усвојен 2014. године, између осталог, предвиђена је и изградња затвореног олимпијског базена од 5.000 квадрата. План је и да се прошире смештајни капацитети, а урађено је идејно решење за доградњу постојећег хотела "Трим" за три ламеле величине 7.000 m2. Оно што је значајно је да ће овај објекат бити повезан топлом везом са мултифункционалном двораном и базенским комплексом. Циљ Завода за спорт и медицину спорта РС је да се створе услови за боравак и припрему спортиста, наших и страних, који ће долазити на такмичења, али и на припреме како би своје тренажне процесе реализовали код нас. У комплексу наше фирме биће обновљена и управна зграда, лабораторија за медицину, психологију и аналитику у спорту, како би ова јединствена спортско-здравствена установа имала услове које заслужује. Кроз пројекте и изградњу посебно се водила брига о очувању природе, како би се све што ће бити изграђено у оквиру мултуфункционалне дворане и других објеката, по свим карактеристикама, уколопило у амбијент Кошутњака'', закључује Бојовић.

Више icoMore


12.05.2020.

Свети Василије Острошки слава Завода за спорт и медицину спорта РС

Завод за спорт и медицину спорта РС данас слави славу Свети Василије Острошки. Директор Завод за за спорт и медицину спорта РС г. Горан Бојовић, честитао је славу запосленима и пожелео им здравље и успех у послу.

 
Свети Василије је рођен 28.12.1610. године у време цара Константина. Рођен је као Стојан Јовановић у селу Мркоњићи, Попово поље, надомак Требиња у Херцеговини. Још као некрштен учио је 15 година у Атини филозофију реторику и астрономију. У зрелим годинама крстио се на реци Јордану заједно са својим бившим учитељем Евулом. Био је велики поборник Православља, морално чист и изузетно ревносан, велики богословски ум, велики стројитељ и стуб цркве. Умро је 29.04.1671. године. Његове мошти и његов гроб чувају се у манастиру у Острогу до данашњег дана. У њихову моћ исцељења и утехе верују подједнако и хришћани и муслимани. У Острогу се сваке године на Тројичине дане одржава велики Народни сабор.

Више icoMore


11.05.2020.

Привремена ковид болница на Сајму

''У привременој болници у Београдском сајму на лечењу од Ковид-19 тренутно се налазе 72 пацијента. Њих 56 је тестирано, а код 53 тест је био негативан и они ће бити пуштени кући. Остали пацијенти ће бити тестирани по динамици коју постављају епидемиолошка правила. Здравствено стање свих пацијената је задовољавајуће. Наша жеља је да сваки грађанин Србије добије адекватну здравствену заштиту до коначног излечења од ковид инфекције. Радимо у пуном капацитету као и до сада, имамо планове ангажовања за целу недељу и поступаћемо у складу са одлуком Штаба. Радимо са око 20 лекара и 30 техничара у три смене од по осам сати. Имамо довољно воље и снаге да овај задатак приведемо крају'', истиче Бојовић, директор привремено – импровизоване ковид болнице на Београдском сајму.

 Директор Завода за спорт и медицину спорта РС г. Горан Бојовић са директорима домова здравља и особљем из војног здравства из Београда на Београдском сајму – привремена ковид болница


Више icoMore


11.05.2020.

Фудбалер ФК Црвена звезда на моторичким тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Секу Жуниор Саного (Обала Слоноваче, Абиџан, 5. маја 1989.) је везни фудбалер који тренутно наступа за Црвену звезду, а стигао је на једногодишњу позајмицу из Ал Итихада. За репрезентацију своје државе дебитовао је 2017. године.

 
Тестирања на Изокинетичком динамометру
 
Тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга. Тестом физичког напора се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан.
 
Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме HUMAC NORM пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација).   
 
Проценом и евалуацијом моторичких способности на изокинетичком динамометру тренери и спортисти у Заводу добијају следеће могућности:
 
- увид у иницијално, прелазно и финално стање припремљености одрећених мишићних група,
- евалуацију стања након повреда,
- евалуацију успешности рехабилитације,
- превенцију повреда и оштећења,
- планирање и програмирање тренажног процеса,
- праћење ефикасности тренажног процеса,
- индивидуализација у раду,
- корекције тренажног процеса,
- стручно - саветодавне помоће,
- мотивацију за даљи рад.
 
Правовременим дијагностичким изокинетичким тестовима је могуће утврдити почетне промене у раду зглобова и мишића које је немогуће открити рендгенским снимцима, магнетном резонанцом или ултразвучним снимањем.

Више icoMore


8.05.2020.

Почетак рада Завода за спорт и медицину спорта РС

Поштовани,

Завод за спорт и медицину спорта РС почиње са радом и заказивањем лекарских прегледа од понедељка 11.05.2020. године у нешто измењеном режиму. У циљу реализације и спровођења превентивних мера и спречавања ширења заразне болести COVID – 19, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије ћеу складу са препорукама Владе РС применити максималне превентивне мере како бисмо заштитили све наше кориснике. 

За све наше кориснике прослеђујемо важна обавештења:
 
1.      Прегледи се на Кошутњаку обавезно заказују телефонским путем као и у протеклом периоду на:
 
телефоне 011/3555 460 ; 011/3555 461 у периоду од 10.00 14.30 часова
као и на мејл адресу: medicina@rzsport.gov.rs
  
-          напомена: амбуланта Ташмајдан ће бити затворена до даљег а прегледи наших корисника ће се привремено пребацити на Кошутњак
 
2.      Кошутњак ће почети са радом у две смене: прва од 7.30 – 15.30 и друга смена од 12.00 – 20.00 часова
 
3.      При доласку на преглед, уколико долазите први пут, обавезно скинути са сајта упитник за:
-          жене
-          мушкарце
-          као и сагласност за тест
 
Обзиром на тренутну актуелну ситуацију уведен је нови упитник / анкета:
 
-          кратка епидемиолошка анкета која је постављена на сајт у делу са формуларима (обавезна је за све кориснике наших услуга и њу доставити заједно са поменутим формуларима при доласку на преглед)
 
Формуларе читко попунити а на крају обавезно потписати као и сагласност за тест (уколико је испитаник малолетно лице, то мора учинити у његово име родитељ или старатељ)
 
4.      по доласку на преглед корисници морају имати обавезно маску, флашицу са водом, своју личну опрему за хигијену након коришћења свлачионице и туш кабине (пешкири, купка, шампон)

5.      током прегледа најмлађих спортиста, родитељи или друга лица у пратњи морају имати маске све време боравка у нашој установи

Савети о новом корона вирусу

Заштита Савети за родитеље 1
Симптоми Савети за родитеље 2
Превентива Савети за родитеље 3
Коришћење маске Савети за родитеље 4


Више icoMore


8.05.2020.

Привремена болница у Хали 1 Београдског сајма

''Из привремене болнице на Београдском сајму где су збирнути пацијенти оболели од новог корона вируса, отпуштен је један број пацијената са лакшом клиничком сликом на кућно лечење. Остали су подвргнути даљем третману лечењa до оздрављења. Број оболелих се смањио, што није разлог за опуштање. Статистика је неумољива и забрињавајућа, зато апелујем на наше грађане да се и даље придржавају предложених мера како би сачували себе, а и друге у окружењу. Желео бих да се захвалим свима, свим мојим колегама и осталима у држави који су поднели највећи терет, који се боре против ове опаке болести и дају све од себе 24 сата да ово прође што безболније. Сви ми овде када завршимо са овим карантином и када све ово прође, надамо се да ћемо моћи да помогнемо активно у даљој борби против вируса'', поручује директор Завода за спорт и медицину спорта РС г. Горан Бојовић, иначе директор привремено – импровизоване болнице на Београдском сајму.

 Директор ЗСМСРС Горан Бојовић са ангажованим припадницима војске РС

Више icoMore


Странице: < Претходна 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.