Линија
Republicki zavod za sport
19.08.2020.

Редовне контроле утренираности у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Репрезентативке Србије у фудбалу на здравственим контролама

У Сектору медицине спорта сви корисници спортско - медицинских услуга, пре контроле утренираности, пролазе детаљан медицински преглед, одређене нивое здравствене контроле, како би се утврдило здравствено стање. Након увида у здравствену спрему, пролазе стандардизоване тестове – функционална тестирања која се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.

Функционална тестирања - контрола утренираности:
  • Одређивање аеробне радне способности индиректном методом – Astrand тест
  • Одређивање аеробне радне способности директом методом на гасном анализатору мерећи "удах по удах"
  • Одређивање анаеробних способности – Wingate тест 
  • Одређивање анаеробног прага мерењем лактата у крви

Више icoMore


18.08.2020.

Пливалиште ЗСМСРС не ради

Поштовани посетиоци, због лоших временских услова, пливалиште Завода за спорт и медицину спорта РС у Кошутњаку неће радити.

По побољшању временских прилика, своја врата за посетиоце ће отворити првог лепог дана.

Више icoMore


18.08.2020.

Кошаркаш на функционалним тестирањима

 Немања Гордић, КК Партизан

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)
 
FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно-скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Више icoMore


17.08.2020.

Спортисти на здравственим контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У Центру за медицину и психологију спорта, стипендистима се ради преглед у склопу кога се обављају: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца, спирометријски и ергометријски тест.

Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.
 
Контроле утренираности
 
Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле.
 
Приступом тесту физичког напора одређује се ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

Више icoMore


17.08.2020.

Теренска тестирања младих фудбалера на Дивчибарама

Теренска тестирања младих фудбалера, кампа ''Деки 5'', обављена су на Дивчибарама од стране стручних сарадника Завода за спорт и медицину спорта РС. Тестирањима је присуствовао и наш славни фудбалер Дејан Станковић.

 Утврђивање стања специфичних моторичких способности, односно предности и слабости код спортиста (брзина, издржљивост, агилност, гипкост, снага)
 
Стручњаци Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије су у теренским условима обавили процену моторичких способности фудбалера. Примењени су тестови за процене функционалних образаца кретања као и специфична батерија моторичких тестова за фудбал (гипкост, брзина, агилност, снага). Континуираним тестирањима се прати раст, развој као и ефикасност тренажног процеса, а у складу са потребама врши се корекција плана програма тренинга.
 
Значај тестирања моторичких способности: утврђивање предности и слабости код спортиста, евалуација тренажног процеса, идентификација талената, мотивација спортиста и тренера за даљи рад и напредак, едукација тренера и спортиста о захтевима спорта и карактеристикама потребним за успех.
 
У оквиру мултидисциплинарног приступа утврђивања спортске припремљености, процена и евалуација моторичких способности спортиста – тестирање моторичких способности спортиста представља једну од основних делатности Завода за спорти медицину спорта Републике Србије. 
 
Осавремењавањем дијагностичке опреме и усавршавањем стручног кадра у Заводу за спорти медицину спорта републике Србије се реализује савремени приступ процени и евалуацији моторичких способности спортиста. 

Више icoMore


14.08.2020.

Мачевалачки савез Србије на припремама у ОСК „Караташ“

Српски мачеваоци, тренажне процесе и припреме за предстојећа такмичења спроводе у Омладинско – спортском кампу Караташ Завода за спорт и медицину спорта РС.

Спортски камп „Караташ“ се налази на самом улазу у Ђердапску клисуру, већ пет деценија позната је дестинација специјализована за спортске припреме. Омладински спортски камп је центар за развој школског, универзитетског и врхунског спорта. На путу је да прерасте у спортско регионални центар који ће служити, не само нашим спортистима, већ и другима у окружењу. Камп може да угости велики број спортиста. 


Више icoMore


14.08.2020.

Здравствене контроле и моторичка тестирања у Заводу

Стипендисти Министарства омладине и спорта долазе у Завод за спорт и медицину спорта РС на заказана тестирања. Данас су здравствене контроле и моторичка тестирања урадили стипендисти: ватерполиста, хокејаш, рукометаш, џудиста и савате борац. Тестирања су урадули ифудбалери ФК „Чукарички“, кошаркаш „Партизана“ Cody Miller, кошаркашице У16 и кошаркаши од 14-16 година јуниори „Партизана“.
Спортисти у Заводу за спорт и медицину спорта РС


Више icoMore


13.08.2020.

Кошаркаши „Партизана“ у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Kошаркаши „Партизана“ обављају здравствене контроле и моторичка тестирања

Здравствене контроламе и моторичка тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС обавили су кошаркаша КК „Партизан“ Новица Величковић, Раде Загорац, Никола Јанковић, Стефан Јанковић, Нилола Радовановић, Душан Танасковић, Thomas RashawnBraian Angola, Лука Тарлаћ, Немања Дангубић, Урош Трифуновић, Огњен Јарамаз, Marcus Paige, Codi Miller Mcintyre, William Mosley.


Више icoMore


13.08.2020.

Тестирања успешних спортиста стипендиста у ЗСМСРС

Наши успешни и перспективни спортисти долазе на редовне контроле здравствене спреме и контроле утренираности у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Данас су здравствене контроле и моторичка тестирања обавили стипендисти: теквондистикиње Милица Мандић, Нађа Савковић и Вања Станковић; тенисерке Олга Даниловић и Ивана Јоровић; атлетичар, бацач кугле Асмир Колашинац; моторциклиста Страхиња Каламковић и боксерке Милена Матовић и Јелена Зекић.

Kонтролам здравствене спреме


Више icoMore


12.08.2020.

Кошаркаш Новица Величковић на моторичким тестирањима у ЗСМСРС

Кошаркаш Партизана, Новица Величковић (1986) радио je функционална тестирања у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС. Новица је сениорску каријеру почео у Партизану, у сезони 2004/05. Из Партизана је прешао у шпански Реал Мадрид, играо је и за немачки Брозе Бамберг и турски Трабзонспор. У два наврата је био играч и наше Мега Визуре. У Партизан се враћа 2016. године. У Заводу за спорт и медицину спорта РС је био први спортиста који је тестиран на Изокинетичком динамометру.

FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)


Више icoMore


Странице: < Претходна 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.