Линија
Republicki zavod za sport
8.07.2020.

Кошутњак – престиж Београда

На надморској висини од 250 метара, у градским општинама Чукарица и Раковица, простире се парк - шума и градско излетиште Кошутњак.

 
У срцу Кошутњака своје место је нашла и научно – истраживачка установа, Завод за спорт и медицину спорта РС, која у себи поседује спортско - рекреативни центар. Ту су игралишта за фудбал, одбојку, кошарку, рукомет, атлетски стадион, пет отворених и један затворени базен.
 
Када говоримо о Кошутњаку, не можемо да не поменемо Трим стазу. Завод за спорт и медицину спорта РС је финансирао реконструкцију стазе и сада на њој уживају спортисти и рекреативци. Стаза је реконструисана у целој дужини од 1.200,00 метара. Кошутњак нуди садржаје за све генерације и за све врсте активности.
 
Шума Кошутњак је једно од омиљених и најлепших природних богатства Београда и једно од омиљених места његових грађана. Свакако, овде можете пронаћи велики број садржаја, а на вама је да изаберете најомиљенији.
 
Завод за спорт и медицину спорта РС Вам жели да у овим лепим летњим сунчаним данима уживате и тренирате на нашим теренима.

Више icoMore


7.07.2020.

Спортисти на редовним контролама у ЗСМСРС

Бициклисткиња и кошаркаш на здравственим и функционалним прегледима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У Центру за медицину и психологију спорта сви заинтересовани могу да обаве комплетне спортско медицинске контроле и тестирања. Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.
 
Стручњаци за аналитику Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту реализују моторичка тестирања у савременој биомеханичкој лабораторији где се може утврдити степен утренираности такмичара и проценити ризик за повређивање.
 

Више icoMore


6.07.2020.

Брдска трка "Награда Раковице 2020."

Прва брдска трка сезоне вожена је прошлог викенда на Кошутњаку, а организатор такмичења је био "АСК Раковица" из Београда.

Традиционална брдска ауто трка "Награда Раковице 2020" одржана је на стази на Кошутњаку чиме је почело Првенство Србије у аутомобилизму. Чак 53 возача узело је учешће у осам различитих класа.
 
Следећа брдска трка у оквиру Првенства Србије биће одржана наредног месеца у Зајечару.
 
Поводом рођендана краља Петра II Карађорђевића, 3. септембра 1939. године, одржане су прве аутомобилске и мотоциклистичке трке око Калемегдана. На том такмичењу присуствовало је 75.000 посетилаца и преко 6000 људи на трибинама. Циљ је био показивање индустријске снаге земље, али и туристичка промоција Београда као престонице балканске краљевине. Трка око Калемегдана је, на жалост, била прва и једина таква на територији тадашње Краљевине Југославије и свих потоњих држава које су касније настајале на њеним просторима.


Више icoMore


6.07.2020.

Фудбалер на контролама утренираности

Андрија Стожинић, члан фудбалског клуба ОФК Београд

У лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, фудбалеру су обављена моторичка тестирања. Кроз овај начин тестирања стиче се детаљан увид у ниво утренираности и способности испитаника, у зависности од врсте спорта којим се бави.
 
Стручњаци за аналитику у спорту реализују моторичка тестирања у савременој биомеханичкој лабораторији где се може утврдити степен утренираности такмичара и проценити ризик за повређивање.
 
Након обављених лабораторијских тестирања, Андрија је тестиран на отвореном терену I Националног тренинг центра, Завода за спорт и медицину спорта РС. Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, обавили су му специфичну батерију моторичких тестова за фудбалере. Утврђено му је стање специфичних моторичких способности, односно предности и слабости (брзина, издржљивост, агилност, гипкост, снага). 
 
У оквиру мултидисциплинарног приступа утврђивања спортске припремљености, процена и евалуација моторичких способности спортиста – тестирање моторичких способности спортиста представља једну од основних делатности Завода за спорти медицину спорта Републике Србије. 
 
Значај тестирања моторичких способности: утврђивање предности и слабости код спортиста, евалуација тренажног процеса, идентификација талената, мотивација спортиста и тренера за даљи рад и напредак, едукација тренера и спортиста о захтевима спорта и карактеристикама потребним за успех.
 
 

Више icoMore


6.07.2020.

Веслачка и кајакашка репрезентација Србије на редовним контролама у ЗСМСРС

Данас су спортско медицинске контроле и тестирања, у Заводу за спорт и медицину спорта РС, обавиле веслачкa и кајакашкa селекцијa Србије. Комплетне тестове и тестирања обавили су у Сектору медицине спорта.

Спортско - медицински преглед подразумева лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ЕКГ  у миру, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца, комлетна психодијагностика, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска тестирања. Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору.

Функционална тестирања - контрола утренираности:
  • Одређивање аеробне радне способности индиректном методом – Astrand тест
  • Одређивање аеробне радне способности директом методом на гасном анализатору мерећи "удах по удах"
  • Одређивање анаеробних способности – Wingate тест 
  • Одређивање анаеробног прага мерењем лактата у крви

Ценовник услуга


Више icoMore


3.07.2020.

Опроштај од доктора Милеуснића

Завод за спорт и медицину спорта РС се данас опростио од драгог колеге и пријатеља који је неочекивано и након краће болести преминуо од компликација изазваних виремијом Covid-19. Др Милеуснић је био дугогодишњи пријатељ и сарадник Завода за спорт и медицину спорта РС, а сама вест затекла је све оне који су га волели и поштовали. Др Милан Милеуснић је био специјалиста физикалне медицине и оснивач СМА клинике у Београду. У знак поштовања, лекари Завода за спорт и медицину спорта РС заједно са генералним директором г. Гораном Бојовићем, придружили су се колегама широм Србије како би минутом ћутања тачно у 10 часова одали почаст преминулом колеги.

Др Милеуснић је рођен 1970. године у Сенти. Медицински факултет је завршио у Новом Саду. Радио је у служби за Хитну медицинску помоћ Здравственог центра у Сенти, био је лекар локалних кошаркашких тимова а потом и хонорарни сарадник у Средњој медицинској школи. Завршио је интернационалну школу интервентне кардиологије у Институту за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици. Крајем 2002. године прелази у Завод за рехабилитацију ''Бања Кањижа''. Специјалистичке студије из области Физикалне медицине и рехабилитације завршава у Београду. Др Милеуснић је био лекар и близак пријатељ многим и нашим спортистима.
 
Др Милан Милеуснић је сарађивао са Заводом за спорт и медицину спорта РС од 2015. године, био је предавач и учесник многобројних предавања и курсева сталног стручног усавршавања које је организовао Завод за спорт и медицину спорта РС.
 
 
''Великом стручњаку и још већем пријатељу, нека ти је вечна слава и хвала'', директор Бојовић.

Више icoMore


3.07.2020.

Едукација о комуникацијским вештина у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Недељни тренинг  организује се у сарадњи са П.Р.А. агенцијом

Од уторка 30. јуна до петка 3. јула од 12 до 15.30 у Хотелу Трим Завода за спорт и медицину спорта РС реализује  се програм развоја комуникацијских вештина кроз  два дводневна тренинга. Водећа ПР агенција П.Р.А.  реализује програм из области кључних  компетенција: “Корпоративна комуникација”, “Стратегија комуникације“, “Корпоративне вредности-креирање корпоративног идентитета”, „Интернет презентација-стратегија”, “Комуникацијске и презентацијске вештине”, “Активно слушање”, “Односи са медијима”, ”Наступ у медијима”, „Вербална комуникација, јавни наступ и говор”, уз  практичне вежбе наступа пред камером.
 
Завод за спорт и медицину спорта РС као друштвено-одговорна установа тежи да унапреди знање и све неопходне вештине у интересу достизања квалитетне интерне и екстерне комуникације, а која има за циљ подизање свих капацитета пословања утицајне установе спорта. На едукацији учешће су узели помоћници директора и шефови одељења, а за потребе тренинга омогућене су публикације са обрађеним темама.
 
Предавачи на четвородневном курсу су председник и оснивач  П.Р.А. агенције, проф. др предраг Вујовић, Мирјана Стефановић говорни лектор, консултант и тренер, Софија Ђаконовић тренер комуникација и коучинг практичар, као и камерман РТС-а Павле Челић.
 
Агенција П.Р.А., из које су поникле и све друге агенције, делује скоро три деценије и претеча је ПР-а на просторима бивше Југославије и шире.  Успешно пословање огледа се и у бројним ангажманима са водећим компанијама у земљи и иностранству.

Више icoMore


3.07.2020.

Пливалиште ЗСМСРС у Кошутњаку отпочиње купалишну сезону

Отворено пливалиште Завода за спорт и медицину спорта РС данас почиње да ради.

 
Дневно купање одвијаће се од 10 до 19 сати уз улазницу од 250 динара, док ће  ђаци основних и средњих школа средом уз ђачку књижицу имати слободан улаз. Као и ранијих година, у време рада пливалишта, МУП Чукарице и лекари Завода за спорт обављаће редовна дежурства у згради за спортисте.  
 
Отворено пливалиште Кошутњак Завода за спорт и медицину спорта РС је најлепши спортски комплекс овог типа у Србији. Садржи пет базена - рекреативни, школски, базен за бебе (популарна ''Детелина''), скакачки и олимпијски. Својим изгледом, локацијом и многим другим погодностима, предњачи у односу на друге комплексе овога типа у граду и држави.
 

Више icoMore


3.07.2020.

Изградња мултифункционалне дворане Завода за спорт и медицину спорта РС

 Изградња најсавременијег објекта за спорт у региону

''Генералним планом Београда 2021.'' предвиђена је потпуна реконструкција спортске инфраструктуре Завода за спорт и медицину спорта РС у Кошутњаку који је од националног значаја за развој спорта Републике Србије.
 
У току је изградња мултифункционалне дворане за различите спортове и вештачке стене за пењање. Мултифункционална дворана за различите спортове биће изграђена у склопу I Националног тренинг центра у Кошутњаку на површини од 3,36 хектара.
 
Пројектом је предвиђена изградња сале за рвање, џудо, теквондо, карате, стрељаштво, дизање тегова, спортско пењање. Планиран је и простор за теретану, салу за такмичења и спортове са лоптом, али и део за релаксацију и опуштање такмичара. Завршетак свих радова очекује се почетком 2021. године. 
 
''Данас смо у могућности да понудимо велики спектар услуга свим професионалним спортистима, рекреативциа али и нашем грађанству. Са поносом још могу да истакнем да од свог оснивања, Завод за спорт и медиицину спорта РС представља и научно истраживачку базу када је реч о подацима тестирања професионалних спортиста. У плану је да се изврши и реконструкција управне зграде Завода, чиме би се увезале лабораторије за медицину, психологију, аналитику у спорту и ИНДОК одељење, а све у циљу како би се подигао ниво услуга у оквиру јединствене установе спорта'', истиче г. Горан Бојовић, директор Завода за спорт и медицину спорта РС.

Више icoMore


3.07.2020.

I Национални тренинг центар Завода за спорт и медицину спорта РС

Први Национални тренинг центарзадовољава потребе репрезентативних селекција за спровођење процеса тренинга. Наш тренинг центар располаже са отвореним и затвореним базенима, халом, салама, сауном и теретанама, атлетским стадионом, трим стазом, отвореним теренима за кошарку, рукомет и одбојку.

Структура спортских објеката омогућава одвијање бројних садржаја организоване или индивидуалне рекреације за различите групе корисника као и реализацију семинара, спортских кампова, такмичења, манифестација. Комплекс Отвореног пливалишта Кошутњак обухвата пет базена, од којих се олимпијски базен наткрива у периоду од септембра до јуна. Базен хала прилагођена је за кориснике са посебним потребама, а погодује и репрезентативним селекцијама у воденим спортовима, спортским клубовима, рекреативцима. На отвореним теренима  за рукомет, одбојку и кошарку постављена је нова тартан подлога, а следи инсталирање видео надзора на сваком терену појединачно. У оквиру хотела Трим се налази, поред соба и апартмана, и конференцијска сала, ресторан са савременом кухињом где се оброци могу прилагодити спортистима и њиховом тренажном процесу, велика башта на отвореном и најсавременије игралиште за децу где најмлађи могу уживати у разноврсним садржајима. Дом спортова је објекат са најсавременијим условима који су стављени у функцију спорта, како врхунским спортистима тако и широком кругу спортиста рекреативаца. У склопу Националног центра је и издвојено одељење у општини Кладово, Омладинско Спортски камп Караташ. У току су инфраструктурни пројекти из којих ће нићи Мултифункционална дворана и вештачка стена за пењање.
 
Управа Завода за спорт тако проширује круг својих корисника, будући да осим врхунских спориста и других рекреативаца даје снажан подстицај за развој психофизичких способности деце од најмлађег узраста.
 
Визија Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије јесте друштво у коме је право на спорт право сваког појединца док је брига о врхунском спорту, али и општем положају спорта и физичке активности свих наших грађана обавеза наше установе.
 
Промовишемо здрав начин живота кроз физичку активност и здраву исхрану, пружање стручне подршке организацијама у спорту и спортској пракси, праћење и примена најновијих стручних и научних достигнућа у области спорта, стручних анализа и истраживања, као и припремање валидних информација од значаја за доношење одлука у области спорта на нивоу Државе.

Више icoMore


Странице: < Претходна 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.