Линија
Republicki zavod za sport
25.09.2020.

Допринос Завода у борби са вирусом COVID 19

Од почетка пандемије Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије се активно укљичио у борбу против COVID 19. Директор Завода мр Горан Бојовић био је директор COVID болнице на београдском сајму. Активно учешће у раду болнице су прижили и лекари и медицинско особље ЗСМСРС.

На основу потписане сарадње са Дирекцијом за националне референтне лабораторије у Батајници, Завод учествује у превентивним мерама и тестирањима спортиста на присуство вируса COVID 19, у складу са смерницама сарадње. Сарадња је омогућена захваљујући подршци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства омладине и спорта и Министарства здравља, а све са циљем унапређења заштите здравља спортиста и спортских радника. Тестирања спортиста и спортских стручњака на COVID 19 обавља се у складу са смерницама сарадње и по индикацијама које утврђује Завод за спорт и медицину спорта РС.

У просторијама Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, у Малом Триму, оформљена је лабораторија за тестирање спортиста на COVID 19. Тестирање врши медицинско осоље Завода које је специјално оспособљено за ове потребе. 


Више icoMore


23.09.2020.

Теренска тестирања младе фудбалске репрезентације У15

 Млада фудбалска репрезентација Србије У15

У Кући фудбала у Старој Пазови, стручњаци Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије су, у теренским условима, обавили процену моторичких способности младе фудбалске репрезентације Србије У15. Примењени су тестови за процене функционалних образаца кретања, као и специфична батерија моторичких тестова за фудбал (гипкост, брзина, агилност, снага). Континуираним тестирањима се прати раст, развој као и ефикасност тренажног процеса, а у складу са потребама врши се корекција плана програма тренинга.

Значај тестирања моторичких способности: утврђивање предности и слабости код спортиста, евалуација тренажног процеса, идентификација талената, мотивација спортиста и тренера за даљи рад и напредак, едукација тренера и спортиста о захтевима спорта и карактеристикама потребним за успех.

У оквиру мултидисциплинарног приступа утврђивања спортске припремљености, процена и евалуација моторичких способности спортиста – тестирање моторичких способности спортиста представља једну од основних делатности Завода за спорти медицину спорта Републике Србије.


Више icoMore


22.09.2020.

Тестирања спортиста на COVID 19 у ЗСМСРС

Завод за спорт и медицину спорта РС обавља тестирања спортиста и спортских радника на вирус SARS-CoV-2. Данас је у ЗСМСРС тестирано 99 спортиста.


Више icoMore


22.09.2020.

Новак Ђоковић освојио мастерс у Риму

Новак Ђоковић је јуче освојио мастерс у Риму, победом у финалу против Аргентинца Дијега Шварцмана од 7:5, 6:3. Он је освојио рекордну 36. титулу из мастерс серије.

Претекао је Пита Сампраса по броју недеља на првом месту АТП листе - 287, а испред њега је само Роџер Федерер са 310 недеља. Ђоковић ове године има скор од 31 победе и једног пораза, из Њујорка. Због пандемије корона вируса, уместо 10.500 гледалаца, на трибинама у Риму је било само 1.000 навијача. Због кризе је смањен и наградни фонд, па је Ђоковић зарадио 205.200 евра, у поређењу са 958.055 евра колико је прошле године за тријумф добио Рафаел Надал.


Више icoMore


21.09.2020.

Европскa првенствa у веслању 2020.

Европско првенствo за јуниоре 2020. у Београду

Европско првенству за сениоре у веслању ће се одржати у Познању (Пољска) од 9. до 11. oктобра 2020. године. Србију ће представаљати Виктор Пивач и Веселин Савић.

Одбор Европске веслачке конфедерације и Организациони комитет Европског првенства за јуниоре 2020. у Београду, потврдили су да ће ЕП за јуниоре бити одржано 26. и 27. септембра у Београду. Због пандемије корона вируса ЕП за јуниоре није могло бити одржано 30. и 31. маја, како је планирано.

Сваки учесник шампионата Европе биће обавезан да попуни Здравствени упитник, а чланице ЕВК (Европска веслачка конфедерација) су обавезне да потпишу сагласност, којом прихватају одговорност за своје тимове.


Више icoMore


21.09.2020.

Тренери за скокове у воду на тестирањима у ЗСМСРС

Данас су у Заводу за спорт и медицину спорта РС, на Кошутњаку, спортско-медицинска тестирања обавили тренери за скокове у воду, Синиша Жугић (69) и Вукан Вулетћ (’73). 

У ЗСМСРС редовне медицинске контроле и моторичка тестирања пролазе многобројни спортисти, и њихови тренери. Врше им се контролe медицинске, физичке и психолошке спремности за бављење спортом. Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме, а у складу са препорукама за специфично тестирање. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга. Прегледи обухватајуанализу крвне скике, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед и функционална тестирања.


Више icoMore


18.09.2020.

Школа пливања у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Сарадници одељења за физичко васпитање и рекреацију Завода за спорт и медицину спорта РС реализују спортско – рекреативни програм ''Школа пливања'', који је почео прошлог понедељка. Часови пливања се реализују 3 пута недељно у затвореном базену у Дому спортова. Понедељком, средом и петком од 9-10 и 15-16 часова. Месечна пропусница за школу пливања износи 3000 динара. За двоје деце из исте породице цена услуге ће бити 20% нижа, док за треће дете улазница ће бити бесплатна. Сви заинтересовани могу да се пријаве на благајни Дома спортова или на 066 6410 823 ; 066 6410 723.

Молимо кориснике да се придржавају правила понашања и коришћења у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом.
 

Више icoMore


17.09.2020.

Процена моторичких способности одбојкашица

Најсавременијом дијагностичком опремом стручњаци Центра за моторичка истраживања и аналитику Завода за спорт и медицину спорта РС у спорту порт и медицину спорта РС тестирају и анализирају моторичке способности спортиста. 

FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета) је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно-скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Проценом и евалуацијом моторичких способности тренери и спортисти добијају могућност:
  • Увида у иницијално, прелазно и финално стање припремљености
  • Стручно - саветодавне помоћи
  • Оптималног планирања и програмирања
  • Индивидуализације у раду
  • Праћења ефикасности тренажног процеса
  • Корекције тренажог процеса
  • Мотивације за даљи рад
Значај контроле моторичких способности се огледа у утврђивању предности и слабости код спортиста, карактеристикама потребним за успех и идентификовање талента. 

Више icoMore


17.09.2020.

Одбојкашице на редовним здравственим контролама у ЗСМСРС

Кадетска женска одбојкашка репрезентација Србије

Завод за спорт и медицину спорта РС утврђује здравствене способности спортиста за обављање спортских активности и учествовање на спортским такмичењима. Функционалним тестом оптерећења проверава се реацкија организма на физички напор и способност организмада се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле. Прво се ради спортско медицински преглед, који се састоји од антропометрије – мерења телесне тежине, телесне висине, процента телесне масти, анализе крви, физикалног прегледа и ЕКГ-а у миру… Затим се приступа тесту физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору. Преглед и тестирање је потребно урадити пре почетка бављења спортом, а пожељно је да се ради 2-3 пута годишње. Професионални и озбиљни спортисти овај тест раде да би проверили своју кондицију и форму. Завод за спорт и медицину спорта РС је водећа и најмеродавнија установа за обављање оваквих тестова.

Спирометријским тестом се мери неколико параметара: форсирани витални капацитет, форсирани експираторни волумен у првој секунди који је врло добар показатељ да ли постоји опструкција, вршни експираторни проток и за астму важни протоци кроз мале дисајне путеве.

Ергоспирометријски тест за одређивање директне потрошње кисеоника – изводи се помоћу маске, апаратом-гасним анализатором, методом удах по удах, где се континуирано прате бројни параметри, као што су: срчана фреквенција, фреквенција дисања, вентилација, потрошња кисеоника, продукција угљен диоксида, респираторни коефицијент, кисеонички пулс, максимална потрошња кисеоника-релативна и апсолутна, и бројни други, наравно и мониторинг ЕКГ-а у току трајања теста.


Више icoMore


16.09.2020.

Тестирања спортиста на COVID 19 у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Завод за спорт и медицину спорта РС обавља тестирања спортиста и спортских радника на вирус SARS-CoV-2.

 
Здравствени радници Завода за спорт и медицину спорта РС су од марта месеца ове године, на располагању Министарству здравља РС до даљег. Завод за спорт и медицину спорта РС, на основу потписане сарадње са Дирекцијом за националне референтне лабораторије у Батајници, учествује у превентивним мерама и тестирањима спортиста на присуство вируса COVID 19, у складу са смерницама сарадње. Сарадња је омогућена захваљујући подршци Mинистарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Mинистарства омладине и спорта и Mинистарства здравља, а све са циљем унапређења заштите здравља спортиста и спортских радника. Тестирања спортиста и спортских стручњака на COVID 19 обављаће се у складу са смерницама сарадње и по индикацијама које утврђује Завод за спорт и медицину спорта РС. Пандемија је у складу са информацијама кризног стаба у фази слабљења, али то није разлог за превелико опуштање. Одговорно понашање остаје модел који морамо усвојити и за убудуће јер постовањем мера, чувамо пре свега своје здравље али и својих најближих.
 
''Вирус SARS-CoV-2 још увек циркулише на територији Републике Србије, па се препоручује поштовање превентивних мера у циљу смањења ризика настанка и преношења ове инфекције. Тестирања спортиста ћемо обављати периодично и по групама, утврђујући здравствену способност за обављање спортских активности. Молимо вас да у потпуности поступате у складу са добијеним упутствима. Унапред се захваљујем на одговорном понашању спортиста према сопственом али и здрављу других'', директор Завода за спорт и медицину спорта РС Горан Бојовић.

Више icoMore


Странице: 1 2 3 4 5 6 7 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.