Линија
Republicki zavod za sport
17.04.2019.

Студенти Високе спортске и здравствене школе у посети Заводу за спорт и медицину спорта РС

Данас су у Заводу за спорт и медицину спорта РС били студенти Високе спортске и здравствене школе.

 
Упознати су са расположивим капацитетима и ресурсима Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту.

Више icoMore


17.04.2019.

Радно време током Васкрса и Међународног празника рада

Радно време Дома спортова и Затвореног олимпијског базена Завода за спорт и медицину спорта РС током предстојећих празника

 
 

Више icoMore


16.04.2019.

Репрезентативка Србије у кошарци на моторичким тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Александра Рачић обавила тестирање на изокинетичком динамометру

Тестирање на изокинетичком динамометру омогућава:
  • праћење  односа различитих мишићних група које изводе одређени  моторички задатак, као и напредак способности након спровођења ретеста;
  • анализу записа  на основу  које може да се уочи  тежина и специфичност повреде, уз прецизне информације о скривеним узроцима повреда и јасну оцену пада способности;  
  • безбедну примену  у фази рехабилитације, где се уједно прати и опоравак спортисте.
 
Тестирање спортисте где се врши процена мишићне функције у зглобу колена

Више icoMore


16.04.2019.

Репрезентативац у пливању на прегледима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Велимир Стјепановић на медицинским прегледима и тестовима у Кошутњаку

 
У Заводу за спорт и медицину спорта РС данас је медицинске прегледе и тестирања обавио и успешан пливач Велимир Стјепановић. Уз стандардну процедуру  медицинских прегледа, врхунски такмичари су у обавези да раде ултразвук срца и функционално тестирање.
 
Функционалним тестирањима се одређује максимална потрошња кисеоника и утврђује степен кондиције спортиста, уз константан мониторинг кардиоваскуларног и респираторног система током прогресије теста. Анализом прегледа и добијених резултата са функционалних тестова доноси се закључак о здравственом стању и функционалним способностима за наставак активног бављења спортом, а коначан извештај се доноси на основу процене захтева спорта и на основу спортске дисциплине којом се испитаник бави.

Више icoMore


15.04.2019.

Завод за спорт и медицину спорта РС и ФИМС организујују „FIMS – Sport and Exercise Cardiology Course“

Међународни сертификат  учесницима предавања

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије 22. и 23. маја,  у сарадњи са ФИМС-ом (Интернационална Федерација спортске медицине), по први пут у Србији организује „FIMS – Sport and Exercise Cardiology Course“, који  се одржава у Трим хотелу у Кошутњаку, а који претходи отварању 2. Српске међународне конференције медицине спорта. 
„FIMS – Sport and Exercise Cardiology Course“ се изводи на  српском језику, по програму који је утврдила Интернационална федерација спортске медицине. Пријава за учешће може  да се обави преко званичног сајта конференције.
 

Више icoMore


15.04.2019.

Џет-ски репрезентативац Србије на медицинским прегледима и тестовима у Кошутњаку

Сектор медицине спорта обавља прегледе врхунских спортиста и свих учесника у спортским и рекреативним активностима на нивоу Републике

 
Медицински прегледи врхунских такмичара се обављају у складу са Правилником о утврђивању здравствене способности спортиста и такмичара,  где  је јасно одређена врста медицинских прегледа  и тестова за сваку категорију спортиста. Правилником је прецизирано да се прегледи обавезно раде на шест месеци, осим уколико не постоје индикације да се медицинска провера и тестирање спроведу раније.

Више icoMore


12.04.2019.

Делегација Војне академије Београд у посети Заводу

Директор Завода за спорт и медицину спорта РС Горан Бојовић угостио је професоре Катедре за физичку културу Војне академије Београд. Овом приликом делегација професора са Војне академије упознала се са деловањем научноистраживачке установе спорта.


Више icoMore


12.04.2019.

2. Српскa међународна конференција спортске медицине од 23. до 25. маја у Центру Сава

Пријава за учешће на званичном сајту конференције

 
 
Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије од 23. до 25. маја организује 2. Српску међународну конференцију спортске медицине, уз подршку ФИМС-а (Интернационалне Федерације Медицине Спорта), Удружења за медицину спорта Србије, а под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства здравља.
 
Важан научни скуп организује се поново у Србији после четири године и отвара могућност да се струка упозна са новим, релевантним светским достигнућима из медицине спорта и спортских наука, превасходно у погледу превенције, ране дијагностике и адекватног лечења спортиста, уз примену нових сазнања у циљу побољшања општих и специфичних моторичких карактеристика неопходних за добар спортски учинак.
Синергија различитих медицинских дисциплина и спортских наука знатно је унапредила спортске резултате на глобалном нивоу, из тог разлога више није могуће замислити појединачно деловање поменутих струка, посебно када је реч о врхунском спорту. Управо из тог разлога, научна конференција је прилика за стручњаке из непосредне спортске праксе да усвоје нова сазнања и унапреде рад са спортистима.
Предавачи на 2. Српској међународној конференцији спортске медицине су еминентни стручњаци из земље и света. Уз излагање научних радова биће реализоване и практичне радионице, а предавања су омогућена за 1000 учесника.
 
Предавачи на 2. Српској међународној конференцији медицине порта:
 
Проф Јанис Питсиладис (ФИМС/УК), Проф Фабио Пигози (ФИМС/Италија), Проф Демитри Константиноу (ФИМС/ Јужна Африка), Проф Викторија Бадтиева (ФИМС/Русија), Проф Матс Борјенсон (ФИМС/ Шведска), Проф Џејмс Билзон (ФИМС/УК), Проф Џероен Сварт (ФИМС/Јужна Африка), Проф Минхао Кси (ФИМС/Кина), Проф Емин Ерген (Аспетар/Турска), Брајеш Митал (УАЕ), Мурад Граири (ФИФА Здравствени Центар Дубаи, УАЕ), Јасин Зергуини (УАЕ), Наел Ел Шал (УАЕ), Проф Радо Пишот (Словенија) и многи други.
 
Пријава се врши на званичном сајту конференције

Више icoMore


11.04.2019.

Трим стаза Завода и спортска игралишта доступни свим корисницима

 Бесплатна рекреација на отвореном у Кошутњаку       

   
Трим стаза Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије доступна је за све групе корисника бесплатно. Шетња, брзо ходање или трчање могуће је у свако годишње доба по трасираном делу у природи дужине од 1200 метара. Стаза са тартан подлогом има 17 станица за вежбање које се налазе у проширеним деловима на сваких 100 метара. Уз савремене справе за вежбање, постављене су и табле са обавештењима о врсти вежбе и тежини приказаног задатка тако да корисник може да вежба у складу са својим могућностима. Видео-надзор и осветљење путем електричног напајања постављено је целом дужином стазе, али и у делу терена за кошарку, одбојку, мали фудбал, чиме је обезбеђено несметано и безбедно  коришћење и у вечерњим сатима.
 
У оквиру трим-зоне, на бесплатно коришћење, стављени су у функцију и адаптирани  терени за кошарку, одбојку и мали фудбал.
 
Пре почетка коришћења спортских објеката у трим-зони неопходно је да корисници прочитају правилник понашања који се налази на огласној табли на самом улазу. На истом месту инсталиран је и пункт одакле у одређено време делује одељење за рекреацију Завода за спорт и медицину спорта РС.

Више icoMore


9.04.2019.

У Хрватској одржана 16. Научна конференција у области спортских наука

Стручни сарадник Завода др Предраг Божић представио научни рад на конференцији

 
Највећи интернационални догађај у области спортских наука, Научна конференција „Спорт, физичка активност и здравље: Савремене перспективе“, окупио је око 240 научника света, од укупно 367 потписника научних радова, протекле недеље, од 4. до 7. априла, у Цавтату, у Дубровнику, у организацији Црногорске спортске академије. Учешће на конференцији узео је и руководилац Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС др Предраг Божић, који је као члан научног одбора презентовао рад на тему: “External Validity of Force-Velocity Relationship Obtained from Sinгle and Multi-Joint“.
 
Од укупног броја присутних, учествовало је 100 професора и студената мастер и докторских студија из региона. Међу њима су најбројнији били професори и студенти из Србије, захваљујући војвођанским професорима и студентима, поред колега из Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова и Словеније.
 
Излагање научних радова било мултидисциплинарно, те су се представили студенти и професори Универзитета у Новом Саду са Медицинског факултета, Факултета спорта и физичког васпитања, Учитељског факултета на наставном мађарском језику из Суботице, Економског факултета из Суботице и Високе школе струковних студија за образовање васпитача и тренера такође из Суботице.
 
Поред ЦСА и Факултета за спорт и физичко васпитање УЦГ, у организацији је учествовало и 12 партнерских факултета из земаља ЕУ и региона. 
 
Посебну пажњу су посветили младим истраживачима. За 33 студента мастер и докторских студија са Универзитета у Новом Саду, Свеучилишта у Мостару и Универзитета Црне Горе реализована је  обука Централно-европског програма размене универзитетских студија - ЦЕЕПУС, на тему „Како припремити, написати и објавити научни рад у спортској науци“.
 
Кроз обуку су научили како да користе савремене истраживачке методологије за побољшање квалитета научних радова,  разумеју академски интегритет и раде у складу с моралним кодексом или етичком политиком академске заједнице.

Следећа конференција биће одржана на Азурној обали, на Антибима, у Француској.


Више icoMore


Странице: 1 2 3 4 5 6 7 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.