Linija
Republicki zavod za sport
29.10.2020.

Virus SARS-CoV-2 – Korona virus


Virusi korona su grupa virusa koji uzrokuju respiratorne bolesti kod sisara i ptica. Kod ljudi, virusi izazivaju respiratorne infekcije, poput prehlade, koje su obično blage. Ređi oblici kao što su SARS, MERS i novi virus korona (koji je uzrokovao epidemiju virusa korona u Vuhanu 2019/20) mogu imati smrtonosne posledice. Virusi korona su virusi potporodice Orthocoronavirinae, porodice Coronaviridae i reda Nidovirales. Pojam ''virus korona'' potiče od latinske reči corona, sa značenjem ''kruna''. Prenošenje virusa među ljudima se primarno dešava u bliskom kontaktu, i to putem sitnih delova pljuvačke koja nastaje prilikom kijanja ili kašljanja.

Virus SARS-CoV-2 otkriven je u decembru 2019. godine u kineskom gradu Vuhan i do tada je bio nepoznati tip korona virusa kod ljudi. Korona virusi izazivaju simptome poput temperature i bolova u grlu zbog nateklih žlezda, najčešće tokom zime i ranog proleća. Virusi korona mogu da izazovu i upalu pluća, bilo direktno (virusnu upalu pluća) ili sekundarnim putem (bakterijsku upalu pluća).Medijski ispraćena pojava ljudskog virusa korona, SARS-CoV iz 2003, koja izaziva teški akutni respiratorni sindrom, ima jedinstvenu patogenezu jer izaziva upalu i gornjih i donjih disajnih puteva. Ne postoje vakcine ili lekovi za lečenje infekcije ljudkim virusima korona.

Trenutno je poznato sedam vrsta ljudskih virusa korona:
  1. Ljudski virus korona OC43 (HCoV-OC43)
  2. Teški akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV)
  3. Ljudski virus korona NL63 (HCoV-NL63, New Haven coronavirus)
  4. Ljudski virus korona HKU1
  5. Srednjeistočni respiratorni sindrom (MERS-CoV), prethodno poznat kao novi virus korona 2012 i HCoV-EMC
  6. Teški akutni respiratorni sindrom 2 (SARS-CoV-2), prethodno poznat kao 2019-nCoV ili "novi virus korona 2019"
Virusi korona HCoV-229E, -NL63, -OC43 i -HKU1 neprestano kruže među ljudskom populacijom, izazivajući infekcije disajnog trakta kod odraslih i dece širom sveta.


                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.