Linija
Republicki zavod za sport
12.08.2020.

Košarkaš Novica Veličković na motoričkim testiranjima u ZSMSRS


Košarkaš Partizana, Novica Veličković (1986) radio je funkcionalna testiranja u Centru za motorička istraživanja i analitiku u sportu ZSMSRS. Novica je  seniorsku karijeru počeo u Partizanu, u sezoni 2004/05. Iz Partizana je prešao u španski Real Madrid, igrao je i za nemački Broze Bamberg i turski Trabzonspor. U dva navrata je bio igrač i naše Mega Vizure. U Partizan se vraća 2016. godine. U Zavodu za sport i medicinu sporta RS je bio prvi sportista koji je testiran na Izokinetičkom dinamometru.

FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta)

FMS je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno - skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.

Prednost testiranja:

  • Motivacija treneru i sportisti jer prati neuromišićne sposobnosti i daje detaljan uvid u nivo treniranosti i sposobnosti ispitanika, shodno sportu kojim se bave
  • Omogućava dobijanje preciznih informacija o skrivenim uzrocima povreda, kao što su nedovoljna jačina mišića i disbalansi i asimetričnost između određenih mišićnih grupa

Stručnjaci za analitiku u sportu realizuju programe za preveniranje sportskih povreda i indetifikaciju rizika od povređivanja.

Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista.                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.