Линија
Republicki zavod za sport
12.08.2020.

Кошаркаш Новица Величковић на моторичким тестирањима у ЗСМСРС


Кошаркаш Партизана, Новица Величковић (1986) радио je функционална тестирања у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС. Новица је  сениорску каријеру почео у Партизану, у сезони 2004/05. Из Партизана је прешао у шпански Реал Мадрид, играо је и за немачки Брозе Бамберг и турски Трабзонспор. У два наврата је био играч и наше Мега Визуре. У Партизан се враћа 2016. године. У Заводу за спорт и медицину спорта РС је био први спортиста који је тестиран на Изокинетичком динамометру.

FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)

FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно - скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.

Предност тестирања:

  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група

Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.

Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.                        
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.