Линија
Republicki zavod za sport
6.07.2020.

Фудбалер на контролама утренираности


Андрија Стожинић, члан фудбалског клуба ОФК Београд

 
У лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, фудбалеру су обављена моторичка тестирања. Кроз овај начин тестирања стиче се детаљан увид у ниво утренираности и способности испитаника, у зависности од врсте спорта којим се бави.
 
Стручњаци за аналитику у спорту реализују моторичка тестирања у савременој биомеханичкој лабораторији где се може утврдити степен утренираности такмичара и проценити ризик за повређивање.
 
Након обављених лабораторијских тестирања, Андрија је тестиран на отвореном терену I Националног тренинг центра, Завода за спорт и медицину спорта РС. Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, обавили су му специфичну батерију моторичких тестова за фудбалере. Утврђено му је стање специфичних моторичких способности, односно предности и слабости (брзина, издржљивост, агилност, гипкост, снага). 
 
У оквиру мултидисциплинарног приступа утврђивања спортске припремљености, процена и евалуација моторичких способности спортиста – тестирање моторичких способности спортиста представља једну од основних делатности Завода за спорти медицину спорта Републике Србије. 
 
Значај тестирања моторичких способности: утврђивање предности и слабости код спортиста, евалуација тренажног процеса, идентификација талената, мотивација спортиста и тренера за даљи рад и напредак, едукација тренера и спортиста о захтевима спорта и карактеристикама потребним за успех.
 
 


                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.