Linija
Republicki zavod za sport
21.06.2018.

Kardiološki pregled u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Prema Pravilniku o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanja na sportskim takmičenjimaultrazvuk srca jednom godišnje rade sve nacionalne selekcije i svi profesionalni sportisti.

Zavod za sport i medicinu sporta RS poseduje  kardiološki, portabilni ultrazvučni aparat premium klase sa radnom stanicom i naprednim tehnikama pregleda. Ukoliko postoji indikacija, može se primeniti dodatni kardiološki pregled kao i dopunska kardiološka neinvazivna dijagnostika: ergometrijski kardiološki testovi, Holter EKG-a i Holter krvnog pritiska.

Zavod raspolaže i EKG Holter-om koji je prilagođen za snimanje u vodi, čime je ovaj vid medicinske dijagnostike dostupan takmičarima svih sportskih  disciplina.


Više icoMore


21.06.2018.

Otvoreno plivalište Košutnjak

Plivalište Zavoda za sport je otpočelo letnju kupališnu sezonu. Dnevno kupanje odvijaće se od 10 do 19 sati uz ulaznicu od 250 dinara. Đaci osnovnih i srednjih škola sredom uz đačku knjižicu imaju slobodan ulaz. Kao i ranijih godina, u vreme rada plivališta, MUP Čukarice i lekari Zavoda za sport obavljaće redovna dežurstva u zgradi za sportiste.


Više icoMore


20.06.2018.

Prvi tim FK Rad na pregledima i testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Najbolji fudbaleri Rada obavili su neophodne medicinske preglede  i funkcionalna testiranja u jedinoj referentnoj ustanovi sporta u zemlji. Funkcionalna testiranja rađena su po specifičnom protokolu za fudbalere, prilikom kojeg se vrši procena kardiorespiratorne izdržljivosti.

Prilikom testa, na tredmilu, fudbalerima se određuje maksimalna srčana frekvencija, a prati se i frekvencija srca na anaerobnom pragu uz podatak o broju srčanih kontrakcija pri maksimalnoj brzini trčanja. Na samom testu, direktnim putem, prate se i maksimalna potrošnja kiseonika, uz registrovanje brzine i potrošnje kiseonika na anaerobnom pragu.

Specifičan protokol izrađen je od strane odeljenja za analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS.


Više icoMore


20.06.2018.

Stipendisti Ministarstva sporta na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Muška i ženska košarkaška selekcija Sbije, učesnici u sportskom vazduhoplovu i kik bokseri obavili su medicinske preglede i testiranja u vodećoj ustanovi sporta Srbije.

Sektor medicine sporta Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije deluje kroz pružanje sportsko-medicinskih pregleda i testova koji obuhvataju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja, ergometrijska i ergospirometrijska testiranja

Laboratorija za psihološku dijagnostiku, sportistima pruža i savetodavno konsultativne usluge u različitim fazama predtakmičarskog, takmičarskog ciklusa i nakon sportskog nastupa. Za ekipne sportove dostupni su testovi Sociometrije, kao pokazatelji kvaliteta igračke i socijalne interakcije unutar sportskog kolektiva

Odeljenje analitike u sportu, uz primenu 3D kamera, određuje  posturalni status svakog ispitanika. Ovakva statičko posturalna analiza obezbeđuje precizne informacije o strukturalnim devijacijama unutar kinetičkog lanca i daje podatke o simetriji različitih strana tela.


Više icoMore


20.06.2018.

Davor Štefanek na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Olimpijski šampion iz Brazila, Davor Štefanek, od skoro i predsednik Sportskog saveza Srbije,  u redovan program obaveza uvrstio je i medicinske preglede i testiranja koja se, propisano zakonom, obavezno rade na svakih šest meseci. Najbolji rvač sveta iz 2016. godine, po izboru Svetske rvačke federacije, obavo je medicinske preglede po sistemima organa, ultrazvuk srca i funkcionalno testiranje. Propisanim pregledima se utvrđuje stanje zdravlja, ocenjuje psihofizička sposobnost u odnosu na zahteve pojedinih sportskih grana i disciplina, kao i opšti uticaj fizičke aktivnosti  na organizam.

Stručni tim za analitiku u sportu koristi savremeni pristup u proceni i evaluaciji motoričkih sposobnosti, po kojem rade i vodeće ustanove sporta u svetu.


Više icoMore


20.06.2018.

Mladi karatisti na pripremama i testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Nacionalne selekcije Karate federacije Srbije smeštene su u Trim hotelu Zavoda za sport i medicinu sporta RS gde će na pripremama  boraviti do 22. juna. U okviru  priprema predviđeno je da se realizuju i motorička testiranja kadeta i juniora. Motoričkim  terenskim testiranjima biće  obuhvaćena procena gipkosti, agilnosti, snage, brzine. Preko 50 talentovanih sportista Karate federacije Srbije biće testirano u okviru Nacionalnog trening centra u Košutnjaku,  u saradnji stručnjaka  odeljenja za analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS.


Više icoMore


19.06.2018.

Savremeno testiranje 3D sistemom kamera

U interesu kvalitetnog sagledavanja mogućnosti  vrhunskih sportista, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije  je nabavio 3D sistem za kinematičku analizu kretanja koji  predstavlja jedan od osnovnih stubova integralnog procesa testiranja.

Sveobuhvatna procena funkcija sistema za kretanje, standardno zastupljena u dijagnostičkoj ponudi Zavoda za sport i medicinu sporta RS, u velikoj meri unapređena je primenom 3D kinematičke analize posturalnog statusa u statičkim uslovima i kretanju.

Za potrebe  testiranja 3D sistemom za kinematičku analizu kretanja koristi se specijalno odabrana baterija testova, gde se uz prirodne oblike kretanja na različite načine opterećuje lokomotorni sistem čoveka kako bi se valjano procenilo njegovo funkcionisanje.

Statičko posturalna analiza obezbeđuje precizne informacije o strukturalnim devijacijama unutar kinetičkog lanca i daje podatke o simetriji različitih strana tela. Za Još jasnije otkrivanje uzroka disfunkcija lokomotornog sistema, uz statičko posturalnu analizu, preporučuje se i procena različitih  motoričkih veština ili specifičnih tehničkih kretanja, čime se dobija šira slika o biomehanici tela uz dalje kreiranje kvalitetnih trenažnih programa za funkcionalne korekcije.

Laboratorija za analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS radi na usavršavanju stručnjaka i osavremenjavanju testiranja, čime se ova istraživačka jedinica poslednjih godina svrstava među uglednije  u Istočnoj Evropi.


Više icoMore


19.06.2018.

Stipendisti MOS na medicinskim pregledima i testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Sportsko-medicinski pregledi i testovi podrazumevaju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja, ergometrijski ergospirometrijska testiranjaIsto tako, pružaju se saveti o pravilnoj  ishrani sportista i rekreativaca. 

Sportsko-medicinski pregledi se prilagođavaju uzrastu, polu, vrsti sporta, dužini sportskog staža i rangu takmičenja ispitanika. Shodno potrebama, pregledi i merenja se mogu raditi u laboratorijama medicine sporta Zavoda za sport i medicinu sporta RS ili na terenu.

Sektor medicine sporta obavlja pregled vrhunskih sportista i svih učesnika u sportskim i rekreativnim aktivnostima.


Više icoMore


19.06.2018.

Terenska testiranja u Nacionalnom trening centru Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije danas su obavili motorička ispitivanja nacionalne selekcije mladih u karateu. Tim povodom, stručni saradnici odeljenja za analitiku u sportu obavili su terenska testiranja osnovnom baterijom testova kojom se meri gipkost, brzina, agilnost, snaga. U Nacionalnom trening centru u Košutnjaku, motorička testiranja obavilo je preko 20 mladih nadarenih sportista.

Usluge laboratorije za preglede i testiranja  i objekte sportske namene Zavoda za sport, pored vrhunskih takmičara, koriste i rekreativci, deca, udruženja, školefakultetikompanije koje brinu o rekreaciji zaposlenih.


Više icoMore


18.06.2018.

Laboratorija za psihologiju sporta Zavoda za sport i medicinu sporta RS

U ponudi jedine zvanične laboratorije za psihologiju sporta u zemlji nalazi se baterija psiholoških testova koji sadrže instrumente za procenu nivoa sportske takmičarske anksioznosti i razvijenosti psiholoških veština za prevladavanje stresa u sportu kao i analizu sportskog samopouzdanja i samopoštovanja.

Tim psihologa Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije  primenjuje i testovza  procenu intenziteta i strukture sportske motivacije, uz analiziranje psiholoških strategija i veština tokom nastupa kojima se procenjuju načini reagovanja sportista u specifičnim takmičarskim okolnostima.

Laboratorija za psihološku dijagnostiku, sportistima pruža i savetodavno konsultativne usluge.

Za ekipne sportove dostupni su testovi Sociometrije, kao pokazatelji kvaliteta igračke i socijalne interakcije sportskog kolektiva

Stručni saradnici Laboratorije za psihologiju sporta koriste i savremeni Biofidbek instrument uz pomoć koga se mogu pratiti psihofiziološki procesi kojih ispitanik obično nije svestan a nad kojima se može uspostaviti voljna kontrola. Povratne informacije dobijene  preko savremenemerne tehnologije  omogućavaju proces učenja potrebnih psiholoških tehnika kako bi se ostvario uspešan takmičarski nastup.


Više icoMore


Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća >

Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.