Linija
Republicki zavod za sport
21.08.2020.

Državni Nacionalni trening centar u Košutnjaku

Prvi Nacionalni trening centar Zavoda za sport i medicinu sporta RS zadovoljava potrebe reprezentativnih selekcija za sprovođenje procesa treninga. Naš trening centar raspolaže sa otvorenim i zatvorenim bazenima, halom, salama, saunom i teretanama, atletskim stadionom, trim stazom, otvorenim terenima za košarku, rukomet, odbojku, hotelom Trim, a u sklopu Nacionalnog centra je i izdvojeno odeljenje u opštini Kladovo, Omladinsko - sportski kamp Karataš. Tu je i novoizgrađena stena za sportsko penjanje, a u toku je i izgradnja multifunkcionalne dvorane. Struktura sportskih objekata omogućava odvijanje brojnih sadržaja organizovane ili individualne rekreacije za različite grupe korisnika kao i realizaciju seminara, sportskih kampova, takmičenja, manifestacija.

 Nova sportska dvorana Zavoda za sport i medicinu sporta RS
 
''Sport, posebno vrhunski sport je odavno prepoznat kao socijalni fenomen koji generiše pozitivne promene u drustvu. Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije već decenijama unazad predstavlja okosnicu razvoja sporta u Srbiji. Mi svoju pažnju poklanjamo vrhunskim sportistima, ali takođe i najmlađima, neprestano se trudimo da unapredimo i poboljšamo naše aktivnosti. Jedne od najbitnijih misija su nam promocija zdravog načina zivota i stručna podrška organizacijama u sportu. Kroz naše delovanje sistematski promovišemo zdrav način života.Novoizgrađeni i budući objekti, po svom izgledu i formi uklapaju se u okruženje i ambijent Košutnjaka. Nadogradnjom I Nacionalnog trening centra, proširujemo krug naših korisnika i podstičemo mlađe generacije da se bave sportom'', izjavljuje generalni menadžer Zavoda za sport i medicinu sporta g. Bojović.

Više icoMore


21.08.2020.

Medicinski pregledi sportista sa Kosova i Metohije

Stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta RS obavili su medicinska testiranja mladih sportista.

Četrdesetdevetoro dece, starosti 10 do 15 godina, sa područja Kosova i Metohije, testirani su u Domu učenika ''Patrijarh Pavle''.

Više icoMore


20.08.2020.

Plivalište Zavoda za sport i medicinu sporta RS otvoreno za građanstvo

Poboljšanjem vremenskih prilika, letnji bazeni u Košutnjaku od danas su otvoreni.

 
Otvoreni bazeni Zavoda za sport i medicinu sporta RS na Košutnjaku su leti omiljena destinacija građanstva, rekreativcima pa i sportistima. Plivanje je veoma zdrava aktivnost, koje će vaše telo održavati zdravim i zategnutim. Velike temperature umeju da budu teške, pa bazeni na Košutnjaku čine lakšim za preživljavanje. Otvorenih bazena na Košutnjaku ima čak pet, i u svima možete uživati baš onako kako želite. Ono što posebno privlači posetioce je prijatan amibjent u prirodi, okružen krošnjama drveća i travom. Radno vreme plivališta je od 10 - 19 časova.
 
Postojeće mere zaštite protiv širenja virusa korona, usklađene su sa pravilima koje je usvojio Gradski štab, a odnose se na rad otvorenih bazena i kupališta u prestonici. Barovi i kafići mogu da služe hranu samo zapakovanu u orginalnim pakovanjima,stolovi kafića moraju da budu udaljeni 1,5 metara, a u barovima i kafićima na bazenima nije dozvoljeno organizovati zabave ili proslave. Osoblje je podučeno, informacije za posetioce vidno istaknute, dezinfekciona sredstva zaštite postavljena u dovoljnoj količini i sve važne informacije se i zvučno emituju putem razglasa. Poštuje se razmak između ležaljki, pod suncobranom mogu da se nalaze samo dve osobe osim porodica sa malom decom. Poštuje se i propisano radno vreme kupališta.

Više icoMore


19.08.2020.

Procena motoričkih sposobnosti fudbalerki

Kontrola utreniranosti perspektivnih i vrhunskih sportista u cilju unapređenja kvalitetnog i vrhunskog sporta je jedna od najznačajnijih delatnosti Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

Najsavremenijom dijagnostičkom opremom stručnjaci Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportutestiraju i analiziraju motoričke sposobnosti sportista. 

Procenom i evaluacijom motoričkih sposobnosti treneri i sportisti dobijaju mogućnost:
 • Uvida u inicijalno, prelazno i finalno stanje pripremljenosti
 • Stručno - savetodavne pomoći
 • Optimalnog planiranja i programiranja
 • Individualizacije u radu
 • Praćenja efikasnosti trenažnog procesa
 • Korekcije trenažog procesa
 • Motivacije za dalji rad
Značaj kontrole motoričkih sposobnosti se ogleda u utvrđivanju prednosti i slabosti kod sportista, karakteristikama potrebnim za uspeh i identifikovanje talenta. 
 

Više icoMore


19.08.2020.

Redovne kontrole utreniranosti u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

 Reprezentativke Srbije u fudbalu na zdravstvenim kontrolama

U Sektoru medicine sporta svi korisnici sportsko - medicinskih usluga, pre kontrole utreniranosti, prolaze detaljan medicinski pregled, određene nivoe zdravstvene kontrole, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Nakon uvida u zdravstvenu spremu, prolaze standardizovane testove – funkcionalna testiranja koja se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci.
 
Funkcionalna testiranja - kontrola utreniranosti:
 • Određivanje aerobne radne sposobnosti indirektnom metodom – Astrand test
 • Određivanje aerobne radne sposobnosti direktom metodom na gasnom analizatoru mereći "udah po udah"
 • Određivanje anaerobnih sposobnosti – Wingate test 
 • Određivanje anaerobnog praga merenjem laktata u krvi

Više icoMore


18.08.2020.

Plivalište ZSMSRS ne radi

Poštovani posetioci, zbog loših vremenskih uslova, plivalište Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku neće raditi.

Po poboljšanju vremenskih prilika, svoja vrata za posetioce će otvoriti prvog lepog dana.

Više icoMore


18.08.2020.

Košarkaš na funkcionalnim testiranjima

 Nemanja Gordić, KK Partizan

 FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta)
 
FMS je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno-skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.
 
Prednost testiranja:
 • Motivacija treneru i sportisti jer prati neuromišićne sposobnosti i daje detaljan uvid u nivo treniranosti i sposobnosti ispitanika, shodno sportu kojim se bave
 • Omogućava dobijanje preciznih informacija o skrivenim uzrocima povreda, kao što su nedovoljna jačina mišića i disbalansi i asimetričnost između određenih mišićnih grupa
Stručnjaci za analitiku u sportu realizuju programe za preveniranje sportskih povreda i indetifikaciju rizika od povređivanja.
 
Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista.

Više icoMore


17.08.2020.

Sportisti na zdravstvenim kontrolama u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U Centru za medicinu i psihologiju sporta, stipendistima se radi pregled u sklopu koga se obavljaju: biohemijske analize krvi, antropometrijska merenja, EKG, opšti lekarski pregled, ultrazvučni pregled srca, spirometrijski i ergometrijski test.

Svi ispitanici prolaze detaljan medicinski pregled, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Standardizovani testovi se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci.
 
Kontrole utreniranosti
 
Funkcionalnim testom opterećenja, proverava se reackija organizma na fizički napor i sposobnost organizma da se izloži fizičkom naporu. Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole.
 
Pristupom testu fizičkog napora određuje se nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban. Nakon testa lekari utvrđuju da li je osoba uopšte sposobna da se bavi sportom i daju savet na koji način bi pojedinac trebalo da se izlaže fizičkom naporu.

Više icoMore


17.08.2020.

Terenska testiranja mladih fudbalera na Divčibarama

Terenska testiranja mladih fudbalera, kampa ''Deki 5'', obavljena su na Divčibarama od strane stručnih saradnika Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Testiranjima je prisustvovao i naš slavni fudbaler Dejan Stanković.

 Utvrđivanje stanja specifičnih motoričkih sposobnosti, odnosno prednosti i slabosti kod sportista (brzina, izdržljivost, agilnost, gipkost, snaga)
 
Stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije su u terenskim uslovima obavili procenu motoričkih sposobnosti fudbalera. Primenjeni su testovi za procene funkcionalnih obrazaca kretanja kao i specifična baterija motoričkih testova za fudbal (gipkost, brzina, agilnost, snaga). Kontinuiranim testiranjima se prati rast, razvoj kao i efikasnost trenažnog procesa, a u skladu sa potrebama vrši se korekcija plana programa treninga.
 
Značaj testiranja motoričkih sposobnosti: utvrđivanje prednosti i slabosti kod sportista, evaluacija trenažnog procesa, identifikacija talenata, motivacija sportista i trenera za dalji rad i napredak, edukacija trenera i sportista o zahtevima sporta i karakteristikama potrebnim za uspeh.
 
U okviru multidisciplinarnog pristupa utvrđivanja sportske pripremljenosti, procena i evaluacija motoričkih sposobnosti sportista – testiranje motoričkih sposobnosti sportista predstavlja jednu od osnovnih delatnosti Zavoda za sporti medicinu sporta Republike Srbije. 
 
Osavremenjavanjem dijagnostičke opreme i usavršavanjem stručnog kadra u Zavodu za sporti medicinu sporta republike Srbije se realizuje savremeni pristup proceni i evaluaciji motoričkih sposobnosti sportista. 

Više icoMore


14.08.2020.

Mačevalački savez Srbije na pripremama u OSK „Karataš“

Srpski mačevaoci, trenažne procese i pripreme za predstojeća takmičenja sprovode u Omladinsko – sportskom kampu KaratašZavoda za sport i medicinu sporta RS.

Sportski kamp „Karataš“ se nalazi na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, već pet decenija poznata je destinacija specijalizovana za sportske pripreme. Omladinski sportski kamp je centar za razvoj školskog, univerzitetskog i vrhunskog sporta. Na putu je da preraste u sportsko regionalni centar koji će služiti, ne samo našim sportistima, već i drugima u okruženju. Kamp može da ugosti veliki broj sportista. 


Više icoMore


Stranice: < Prethodna 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.