Linija
Republicki zavod za sport
2.09.2020.

Mere predostrožnosti od strane Zavoda za sport i medicinu sporta RS zbog pandemije

Zbog nastale epidemiološke situacije, koja još uvek traje, Zavod za sport i medicinu sporta RS obustavio je do daljeg korišćenje usluga Doma sportova. Tereni na otvorenom su dostupni za korišćenje. Naši stručni saradnici, lekari, su na raspolaganju Ministarstvu zdravlja RS.

''Želimo da pomognemo koliko možemo i da još jednom pokažemo da je naš sistem ideja solidarnosti i obzirnosti prema sugrađanima. Zalaganjem za ono što predstavljamo, šaljemo jasnu poruku celokupnoj naciji da ćemo što se nas tiče uložiti maksimum radi suzbijanja negativnih efekata koji nas očekuju. Odgovornim ponašanjem dajemo primer drugima, a ozbiljnost situacije podižemo na još viši nivo'', ističe generalni menadžer Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović.
Zahvaljujemo se na razumevanju i poverenju


Više icoMore


2.09.2020.

ZAŠTITITE SEBE I DRUGE

 
БУДИМО ОДГОВОРНИ
 

''Budimo odgovorni i solidarni, danas protiv korona virusa, sutra na polju drugih stvari. Društveno odgovorno ponašanje tokom pandemije korona virusa je važno jer je to trenutno jedini način da se ova velika zdravstvena kriza prebrodi kako bi se ponovo stekli uslovi za normalan život. Umanjimo rizik od zaraze i daljeg širenja virusa. Svojevoljnom izolacijom ili usred dužeg boravka u kući, pojedinac na miru i u krugu porodice može da preispita način života, razmisli o svojoj i budućnosti svoje porodice i tako, nakon prestanka opasnosti od zaraze korona virusom, odredi sutrašnje prioritete'', generalni menadžer Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Bojović.


Više icoMore


2.09.2020.

Liga nacija 2020/21

Fudbalska reprezentacija Srbije dobila je svoje rivale u Ligi nacija.

Naša reprezentacija takmičiće se u drugoj diviziji Lige nacija, a raspoređeni smo u grupu zajedno sa Turskom, Rusijom i Mađarskom. Dve utakmice će se igrati u septembru, dve u oktobru i dve u novrembru.
 
Počinjemo protiv Rusije u gostima, sutra 03.09. od 20,45 časova.
 
Raspored i satnica:

1. KOLO 03.09. 2020. godine
Rusija – Srbija 20,45
Turska – Mađarska 20,45
2. KOLO 06.09. 2020. godine
Mađarska – Rusija 18,00
Srbija – Turska 20,45
3. KOLO 09.10. 2020. godine
Rusija – Turska 20,45
Srbija – Mađarska 20,45
4. KOLO 12.10. 2020. godine
Rusija – Mađarska 20,45
Turska – Srbija 20, 45
5. KOLO 14. 11. 2020. godine
Turska – Rusija 18,00
Mađarska – Srbija 20,45
6. KOLO 17.11. 2020. godine
Mađarska – Turska 20,45
Srbija – Rusija 20,45

Čitava grupna faza biće odigrana u roku od dva i po meseca zbog početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.
 
 

Više icoMore


1.09.2020.

Procena motoričkih sposobnosti odbojkaša

Kontrola utreniranosti perspektivnih i vrhunskih sportista u cilju unapređenja kvalitetnog i vrhunskog sporta je jedna od najznačajnijih delatnosti Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

 Juniorska odbojkaška reprezentacija Srbije
 
Najsavremenijom dijagnostičkom opremom stručnjaci Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu testiraju i analiziraju motoričke sposobnosti sportista. 
 
Procenom i evaluacijom motoričkih sposobnosti treneri i sportisti dobijaju mogućnost:
 • Uvida u inicijalno, prelazno i finalno stanje pripremljenosti
 • Stručno - savetodavne pomoći
 • Optimalnog planiranja i programiranja
 • Individualizacije u radu
 • Praćenja efikasnosti trenažnog procesa
 • Korekcije trenažog procesa
 • Motivacije za dalji rad
Značaj kontrole motoričkih sposobnosti se ogleda u utvrđivanju prednosti i slabosti kod sportista, karakteristikama potrebnim za uspeh i identifikovanje talenta. 
 

Više icoMore


1.09.2020.

Redovne kontrole odbojkaša u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Juniorski reprezentativci Srbije u odbojci na zdravstvenim kontrolama

U Sektoru medicine sporta svi korisnici sportsko - medicinskih usluga, pre kontrole utreniranosti, prolaze detaljan medicinski pregled, određene nivoe zdravstvene kontrole, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje. Nakon uvida u zdravstvenu spremu, prolaze standardizovane testove – funkcionalna testiranja koja se obavljaju na bicikl - ergometru i Tredmilu – traci.

Funkcionalna testiranja - kontrola utreniranosti:
 • Određivanje aerobne radne sposobnosti indirektnom metodom – Astrand test
 • Određivanje aerobne radne sposobnosti direktom metodom na gasnom analizatoru mereći "udah po udah"
 • Određivanje anaerobnih sposobnosti – Wingate test 
 • Određivanje anaerobnog praga merenjem laktata u krvi

Više icoMore


31.08.2020.

Džudista Nemanja Majdov na testiranjima u ZSMSRS

Nemanja Majdov, srpski džudista, obavio je danas redovne zdravstvene kontrole i motorička testiranja u Zavodu za sport i medicinu sporta RS.

 
Nakon obavljenih zdravstvenih kontrola u Centru za medicinu i psihologiju sporta, obavljena su mu motorička testiranjima u Centru za motorička istraživanja i analitiku u sportu. Pored zdravstvenih i motoričkih kontrola, u Zavodu za sport i medicinu sporta RS vrši se psihodijagnostika i procena takmičarske pripremljenosti svih kategorija sportista. Testiranja obuhvtaju: procenu karakteristika ličnosti vaznih za uspeh u sportu, svojstava sportske motivacije, stanja i raspoloženja pred nastup (takmičarska anksioznost, sportsko samopouzdanje), merenja sposobnosti psiholoških veština za prevladavanja stresa, procenu opštih i specifičnih intelektualnih sposobnosti.
 
Sportsko - medicinski pregled obuhvata: laboratorijske analize krvi, antropometrijska merenja, fizikalni pregled po sistemima, elektrokardiografija, ultrazvučni pregled srca. Nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja, prelazi se na standardizovana funkcionalna testiranja.
 
Nakon sportsko – medicinskih pregleda obavljena su mu motorička testiranja, funkcionalno skeniranje pokrete.
FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta) je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno-skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.
 
Nemanja Majdov je dvostruki šampion Evrope za juniore 2014. i 2016. godine. Osvajač je zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u džudou 2017. godine u Budimpešti u kategoriji od 90 kilograma. Nakon 37 godina doneo je prvu svetsku zlatnu medalju za Srbiju. Majdov je osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2018. u Tel Avivu u disciplini do 90 kilograma. Na Mediteranskim igrama 2018. u Taragoni je osvojio srebrnu medalju u disciplini do 90 kilograma. Osvojio je zlatnu medalju 2019. godine na Gran priju u Marakešu, u Maroku. Bio je proglašen za najboljeg mladog sportistu Srbije od strane Olimpijskog komiteta 2014. godine.

Više icoMore


31.08.2020.

Letnji bazeni u Košunjaku sutra zatvaraju kupališnu sezonu

Poštovani posetioci, danas je poslednji radni dan plivališta Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku.

 
Tokom kupališne sezone na Otvorenom plivalištu Zavoda za sport i medicine sporta RS nije bilo incidenata koji bi ugrozili bezbednost kupača. Svi posetioci plivališta su se pridržavali propisanih mera bezbednosti koje su se odnosile na pandemiju korona virusa, kao i opštih mera bezbednosti na kupalištu.
 
Po završetku redovne letnje kupališne sezone na plivalištu, biće podignut balon iznad olimpijskog bazena radi nastavka rada kupališta tokom jesenjeg i zimskog perioda. Korisnici Natkrivenog olimpijskog bazena će blagovremeno biti obavešteni o početku rada istog.
 

Više icoMore


31.08.2020.

Moćni Novak ''pokorio'' Sinsinati

Novak Đoković je slavio sa 1:6, 6:3, 6:4 protiv Miloša Raonića i tako osvojio drugi trofej na Sinsinati turniru. Novak je izašao na teren vidno iscrpljen nakon maratona od tri sata protiv prethodnog protivnika. Nije bio prava slika svetskog šampiona i ništa mu nije polazilo za reketom. Ali...

Đoković je stigao do 35. masters 1000 titule i time je izjednačio rekord čiji je vlasnik do sada bio Rafael Nadal.
 
 
Masters Sinsinati koji se zbog Kovida-19 igra u Njujorku veliko je zagrevanje za US open koji kreće već ove nedelje.

Više icoMore


31.08.2020.

Bavarci osvojili Ligu šampiona

Fudbaleri Bajerna postali su šampion Evrope pobedom nad Pari Sen Žermenom u finalu Lige šampiona, rezultatom 1:0.

 
Bajern je šesti put u istoriji postao šampion Evrope. Niko pre Bajerna nije uspeo da ostvari sve pobede u jednoj sezoni Lige šampiona.

Bavarci su bili neumoljivi u šest mečeva grupne faze u kojima su u dvomečima pobeđivali Totenhem, Olimpijakos i Crvenu zvezdu, a potom su i u nastavku takmičenja u dvomeču eliminirali Čelzi. U četvrtini finala su sa 8:2 deklasirali Barselonu, da bi finale izborili sa lakih 3:0 protiv Lijona.

Više icoMore


28.08.2020.

Multifunkcionalna dvorana Zavoda za sport i medicinu sporta RS

''Danas smo u mogućnosti da ponudimo veliki spektar usluga svim profesionalnim sportistima, rekreativcima ali i našem građanstvu. Sa ponosom još mogu da istaknem da je u toku izgradnja multifunkcionalne dvorane za različite sportove. Multifunkcionalna dvorana za različite sportove biće izgrađena u sklopu I Nacionalnog trening centra u Košutnjaku na površini od 3,36 hektara. Projektom je predviđena izgradnja sale za rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo, dizanje tegova, sportsko penjanje. Planiran je i prostor za teretanu, salu za takmičenja i sportove sa loptom, ali i deo za relaksaciju i opuštanje takmičara. Završetak svih radova očekuje se sredinom 2021. godine'', ističe g. Goran Bojović, generalni direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

 Izgradnja najsavremenijeg objekta za sport u regionu
 
''U planu je da se izvrši i rekonstrukcija upravne zgrade Zavoda, čime bi se uvezale laboratorije za medicinu, psihologiju, analitiku u sportu i INDOK odeljenje, a sve u cilju kako bi se podigao nivo usluga u okviru jedinstvene ustanove sporta'', dodaje Bojović.

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.