Linija
Republicki zavod za sport
15.03.2020.

Otkazuju se usluge Sektora medicine sporta ZSMSRS do daljeg zbog virusa SARS-CoV-2

Zbog novonastale epidemiološke situacije, u Zavodu za sport i medicinu sporta RS otkazuju se svi sportsko medicinski pregledi i fizikalna terapija i rehabilitacija, jer će ubuduće naši lekari biti na raspolaganju Ministarstvu zdravlja RS.
 
Hvala Vam na razumevanju.


Više icoMore


15.03.2020.

Podrška Zavoda za sport i medicinu sporta RS u borbi protiv epidemiološke situacije

''Važnost našeg ponašanja u sistemu sporta i uopšteno, od velike je važnosti kako za sportistu tako i za građanstvo koje nam je poklonilo svoje poverenje. Našim snažnim uticajem na građane, sportiste i sportske radnike šaljemo jasnu poruku jedinstva i solidarnosti. Pridržavajmo se mera Vlade Srbije i stručnih lica i uz odgovorno ponašanje pomozimo da situacija ostane pod apsolutnom kontrolom'', poručuje direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović.


Više icoMore


15.03.2020.

Ministar Udovičić pozvao na jedinstvo i odgovornost

''Nema mesta panici, ali važno je da se pridržavamo svih mera Vlade Srbije. Da svi zajedno budemo tim, da šaljemo odgovorne i savesne poruke. Prvo je da zaštitimo građane, sve koji su u sistemu sporta, od profesionalaca do amatera jer je zdravlje na prvom mestu. Zatim, organizacija takmičenja na nacionalnom i međunarodnom nivou i treće da budemo u direktnoj komunikaciji, da vidimo sistemski kako ćemo funkcionisati. Saradnja je i do sada bila dobra, ali želim da je podignemo na još viši nivo. I da svi zajedno imamo odgovaran pristup da bi život funkcionisao i dalje'', rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.


Više icoMore
13.03.2020.

Izmenjeni režimi rada sportskih objekata Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Obaveštavamo sve korisnike usluga Zavoda za sport i medicinu sporta RS, da zbog novonastale epidemiološke situacije svi sportski objekti neće biti u funkciji do daljeg.
 
Zahvaljujemo se na razumevanju i poverenju.

Više icoMore


13.03.2020.

Delujmo preventivno i budimo odgovorni prema sebi i drugima

U Republici Srbiji je danas, do 8 časova registrovan 31 slučaj COVID 19. U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 214 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Osobe koje imaju simptome respiratorne infekcije, prehlade, treba da ostanu kod kuće, ali da budu u stalnom telefonskom kontaktu sa epidemiološkom službom ili svojim nadležnim lekarom.

NOVI KORONA VIRUS - KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije
Specijalan broj Ministarstva zdravlja
za pitanja u vezi sa koronavirusom: 
064 8945 235
Institut za javno zdravlje Srbije
"Dr. Milan Jovanović Batut":
011 2684 566

Više icoMore


12.03.2020.

Sportsko medicinski pregledi dece u Pirotu

Medicinski tim (lekari i medicinski tehničari) Zavoda za sport i medicinu sporta RS, obavio je preglede dece sportista u Pirotu. I tokom 2020. godine, saradnja sa Fondom za zdravstveno osiguranje se nastavlja.

Kako bi se na nivou Republike uspostavila kvalitetnija zdravstvena zaštita sportista i rekreativaca, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije je otvorio nekoliko zdravstvenih jedinica.
 
U prošloj kalendarskoj godini pruženo je više hiljada pregleda od strane Zavoda za sport i medicinu sporta RS, a sportistima je omogućeno da koriste savremene metode pregleda i testiranja po protokolima utvrđenim od strane vodećih zdravstvenih ustanova u Srbiji.
 
Novim Zakonom o sportu Republike Srbije utvrđeno je da Republički fond za zdravstveno osiguranje pokriva troškove zdravstvenih pregleda u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije učesnika sportskih aktivnosti od 6 do 14 godina starosti.
 

Više icoMore


12.03.2020.

Funkcionalna testiranja fudbalera u laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu ZSMSRS

FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta)

 Mladi fudbaler, Luka Ninković, član FK 011
 
FMS je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno - skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.
 
Prednost testiranja:
  • Motivacija treneru i sportisti jer prati neuromišićne sposobnosti i daje detaljan uvid u nivo treniranosti i sposobnosti ispitanika, shodno sportu kojim se bave
  • Omogućava dobijanje preciznih informacija o skrivenim uzrocima povreda, kao što su nedovoljna jačina mišića i disbalansi i asimetričnost između određenih mišićnih grupa
Stručnjaci za analitiku u sportu realizuju programe za preveniranje sportskih povreda i indetifikaciju rizika od povređivanja.
 
Testiranja se obavljaju prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista.

Više icoMore


12.03.2020.

Informacije o koronavirusu COVID-19

Od 24. februara 2020. godine u Republici Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije. U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija. Što se Italije tiče, Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je 24. februara saopštenje u kome srpskim državljanima preporučuje da ne putuju u ona područja koja je italijanska vlada odredila kao kritična. U njih spada deset opština oko Lodija (Bertoniko, Kazalpusterlengo, Kastelđerundo, Kastiljone D'Ada, Kodonjo, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somalja, Teranova dei Paserini) u regiji Lombardija i jedna opština, Vo', u regiji Veneto. Ta područja su izolovana i pod nadzorom su italijanskih vlasti. Za ostatak Italije nisu predviđena nikakva druga ograničenja.
 
Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja. 
 
U svetu je prijavljeno ukupno 118.629 obolelih od infekcije izazvane novim koronavirusom (COVID-19), uključujući 4292 smrtna ishoda. Slučajevi COVID-19 su registrovani u ukupno 105 zemalja i na jednom brodu ukotvljenom u luci Jokohama u Japanu. U Evropi je registrovano 18.077 potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom i 716 smrtnh ishoda (631 u Italiji, 35 u Španiji, 33 u Francuskoj, šest u Ujedinjenom Kraljevstvu, četiri u Holandiji, tri u Švajcarskoj, dva u Nemačkoj i dva u San Marinu).
 

Više icoMore


11.03.2020.

Donacija GIZ – a Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Društvo za međunarodnu saradnju (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ) doniralo je Zavodu za sport i medicinu sporta RS dva automobila. GIZ je pružalac usluga u oblasti međunarodne saradnje za održivi razvoj i obrazovanje. Sarađuje sa preduzećima, akterima civilnog društva i naučnim institucijama.

Zahvalni,
Zavod za sport i medicinu sporta RS

Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.