Linija
Republicki zavod za sport
17.06.2019.

Košarkašice na proverama kondicionog stanja

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije na sportsko medicinskim i motoričkim kontrolama


Više icoMore


17.06.2019.

Fudbaleri na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

FK Rad na motoričkim testiranjima


Više icoMore


14.06.2019.

Nadarene mlade košarkašice na testiranjima u Omladinskom kampu Karataš

Terenska testiranja košarkašica u Karatašu

Perspektivne  košarkašice borave na pripremama u Karatašu gde su ujedno obavile procenu motoričkih sposobnosti u saradnji sa odeljenjem za analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS. Talentovani podmladak Košarkaškog saveza Srbije  broji 60 nadarenih sportiskinja koje su prošle terenska testiranja u skladu sa potrebama koje sport nalaže.  Obavljena su i psihološka testiranja devojčica od 13 i 14 godina koje su prošle standardnu bateriju testova kojom se procenjuje ličnost, anksioznost, samopouzdanje, motivacija, veština za borbu sa stresom kao i stresne situacije u košarci.  
 
Veliki sportski kompleks Karataš u potpunosti je rekonstruisan i u službi je razvoja školskog, univerzitetskog i vrhunskog sporta. U funkciji je savremena sportska infrastruktura za razvoj rukometa, košarke, odbojke, tenisa, a izgrađen je  i teren za fudbal kao i teren za odbojku na pesku. U okviru prostranog sportskog kompleksa oformljena je i učionica za teoretsku nastavu, a izgrađena je i stena za sportsko penjanje, dok je trim- staza obnovljena u celini. 
  
U vreme leta na prostoru Omladinskog sportskog kampa Karataš, koji omogućava smeštaj za 350 korisnika, realizuju se brojne pripreme sportista različitih kategorija. U dogovoru sa lekarima, psiholozima i stručnjacima za analitiku u sportu, vrše se medicinski pregledi, psihodijagnostika i motorička merenja. 

Više icoMore


14.06.2019.

Fudbaleri FK Čukarički na pregledima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Prvi tim Čukaričkog na medicinskim proverama u Košutnjaku

U laboratorijama medicine sporta predano se radi u interesu očuvanja zdravlja sportista i svih učesnika u sportskim aktivnostima. Podjednako se vrednuje i podrška psihologa kao i saradnika za analitiku u sportu u cilju  poboljšanja svih karakteristika neophodnih za dobar sportski učinak takmičara.

Više icoMore


11.06.2019.

Mlada košarkaška reprezentacija U 19 na medicinskim pregledima u Zavodu

Savremeni uslovi za rad sa sportistima svih kategorija

Redovne zdravstvene kontrole sportista svih uzrasnih kategorija mogu da se obave u laboratorijama ili na terenu.

Više icoMore


11.06.2019.

Emir Bekrić na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Preko šest decenija Zavod na usluzi sportistima

Proslavljeni srpski atletičar Emir Bekrić danas je obavio medicinske preglede i testiranja u Košutnjaku. Reprezentativac na 400 metara sa preponama, nacionalni rekorder, osvajač medalja na svetskom i evropskom prvenstvu obavio  je medicinske preglede u skladu sa protokolom  za vrhunske sportiste.
 
Zakonom o sportu predviđeno je da se rade antropometrijska merenja, procena indeksa telesne visine i mase, a prati se i odnos mišića, koštanog tkiva i vode. Obavezno se vrši elektrokardiografski nalaz (EKG), biohemijske analize krvi i funkcionalno testiranje. Vrhunski takmičari jednom godišnje obavezno rade i ultrazvuk srca.
 
Inače, vrhunski sportisti i učesnici u sportskim aktivnostima samo uz saglasnost lekara medicine sporta mogu da nastave  proces treninga i takmičenja.

Više icoMore


10.06.2019.

Kadetska košarkaška reprezentacija Srbije na kontrolama utreniranosti u ZSMSRS

Motorička testiranja u laboratoriji Centraza motorička istraživanja i analitiku u sportu

FMS (Functional movement screen – Funkcionalno skeniranje pokreta) je alat koji se koristi za identifikaciju asimetrije koje rezultiraju funkcionalnim nedostacima u pokretu. FMS ima za cilj da identifikuje neravnoteže u pokretljivosti i stabilnosti tokom sedam osnovnih modela kretanja. Ovi modeli kretanja su dizajnirani da obezbede očitne performanse osnovnih lokomotornih, manipulativnih i stabilizirajućih pokreta postavljanjem pojedinca u ekstremnim položajima gde slabe i neravnoteže postaju vidljive ako se ne koristi mobilnost i kontrola motora. Kada se ovi nedostaci identifikuju kroz FMS, razvija se program korektivnih vežbi s ciljem sprečavanja povreda mišićno-skeletnih organa, radi dugoročnih ciljeva za zdravlje i vitalnost.

Više icoMore


7.06.2019.

Stipendista Ministarstva sporta u šahu i fudbaler FK Crvena zvezda na medicinskim pregledima u Zavodu

Ultrazvuk Srca  kao obavezni deo pregleda vrhunskih sportista

U Sektoru medicine sporta primenjuje se interdisciplinaran pristup koji podrazumeva  utvrđivanje zdravstvenog statusa i funkcionalnih mogućnosti sportista.

Vrhunski fudbaler i šahista obavili su osnovne medicinske preglede kao i funkcionalno testiranje.
 
Funkcionalnim testiranjima se određuje maksimalna potrošnja kiseonika i utvrđuje stepen kondicije sportista, uz konstantan monitoring kardiovaskularnog i respiratornog sistema tokom progresije testa.
 
Prema Pravilniku o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanje na sportskim takmičenjima, ultrazvuk srca jednom godišnje rade sve nacionalne selekcije i svi profesionalni sportisti.

Više icoMore


6.06.2019.

Vaterpolo klub Partizan na medicinskim pregledima u Zavodu

Pregled vrhunskih sportista obavljen u skladu sa Pravilnikom

Vaterpolistima VK Partizan obavljen je pregled u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportista i takmičara gde je jasno precizirano da se pregledi obavezno rade na šest meseci, osim ukoliko ne postoje indikacije da se medicinska provera i testiranje sprovedu ranije.
 
Sportsko medicinski pregledi se prilagođavaju uzrastu, polu, vrsti sporta, dužini sportskog staža i rangu takmičenja ispitanika. Shodno potrebama, mogu da se obave u laboratorijama ili na terenu.

Više icoMore


6.06.2019.

Terenska testiranja omladinskih selekcija OFK Titograd

Stručnjaci Odeljenja za motorička istraživanja i analitiku u sportu stručna podrška fudbalerima Crne Gore

Stručnjaci za analitiku u sportu Zavoda za sprot i medicinu sporta RS obavili su testiranje omladinskih selekcija OFK Titograd iz Podgorice. Najmlađe selekcije prvoligaškog kluba prošle su testiranja baterijom specifičnih testova za fudbal.
Tokom tri dana izvršena su terenska  testiranja 100 dečaka između devet i 16 godina starosti.
Osnovni cilj periodičnog motoričkog monitoringa zapravo je optimizacija dugoročnog razvoja mladih fudbalera, zbog čega stručni tim za analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS dve godine deluje kao stručno savetodavna podrška.

Više icoMore


Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća >

Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.