Linija
Republicki zavod za sport
14.11.2018.

Zavod na međunarodnoj stručnoj konferenciji

U organizaciji Asocijacije Sport za sve 2. i 3.novembra održana je međunarodna stručna konferencija "Javno zdravlje i sportsko rekreativni programi".

 
 
Ispred Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, na temu "Dozirana fizička aktivnost u službi zdravlja - iskustva Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije'', predavanje je održala dr Tamara Gavrilović.

Više icoMore


13.11.2018.

Zavod na HISP/ISVH Kongresu

Beograd je od 26. do 28. oktobra  ugostio najeminentnije svetske stručnjake iz oblasti kardiovaskularne medicine i to kao domaćin zajedničkog kongresa Međunarodnog udruženja za vaskularno zdravlje (ISVH) i Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA).

 
Kongresu u Kraun plazi su prisustvovali i ugledni lekari iz našeg regiona. U okviru sesije Sport i kardiovaskularno zdravlje (Zajednička sesija HISPA-e i Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije) predavanja su održale dr Milena Antić, na temu "Kardiološka evaluacija sportista" i  dr Gordana Korolija,  na temu"Interpretacija EKG zapisa kod sportista". Doktorka Tamara Gavrilović održala predavanje na temu "Značaj umerene, kontrolisane fizičke aktivnosti u prevenciji KVB i dijabetesa".
 
Kroz veliki broj sesija, kongres je ukazao na neophodnost personalizacije u prevenciji, dijagnostici i lečenju kardiovaskularnih bolesti,  koje su postale opasan ubica savremenog čovečanstva. Ovom prilikom vođene su i brojne rasprave vezano za  adekvatno merenje krvnog pritiska, što  je izazov 21. veka.

Prilikom otvaranja kongresa, prof. dr Nebojša Tasić, predsednik svetskog Udruženja za vaskularno zdravlje i predsednik udruženja HISPA, istakao je veliku odgovornost lekara i sestara u medicinskim izazovima, budući da zvanični podaci govore  da je tokom prošle godine od infarkta i šloga svakog sata život gubilo šestoro ljudi a svakog dana 147 građana Srbije.


Više icoMore


5.09.2018.

Svetski kongres sportske medicine

Međunarodna federacija sportske medicine organizuje 35. Svetski kongres sportske medicine.

35. Svetski kongres sportske medicine i 30. brazilski kongres sportske medicine i vežbanja održaće se od 12. do 15. septembra 2018. u hotelu Vindsor Barra, u Rio de Ženeiru, Brazil.

 Opširnije

Međunarodna federacija sportske medicine osnovana je 1928. godine, neposredno nakon što su održane prve Olimpijske igre. Lekari iz jedanaest zemalja osnovali su "Udruženje internacionalne sportske medicine", ali je naziv kasnije promenjen.

Danas je FIMS strukturisano i dobro organizovano međunarodno udruženje, snažno posvećeno promociji i razvoju sportske medicine širom sveta. FIMS je dom četiri Kontinentalne asocijacije sportske medicine i 117 udruženja nacionalnih sportskih medicina širom sveta, udružujući 125.000 sportskih lekara iz 117 zemalja. Prepoznat od strane MOK-a, IPC-a i pridruženog člana Sportski sporazum-a, FIMS se aktivno povezuje sa svim relevantnim međunarodnim sportskim i političkim organizacijama. Svrha i administracija FIMS-a su jasno definisani u Statutu i ​​podzakonskim aktima.

Obrazovna funkcija FIMS-a se snažno promoviše kroz svoje kurseve (kursevi razvoja lekara i nedavno nastavljeni kursevi) i pubikacije (priručnik FIMS Timski lekarski priručnik), regionalni i međunarodni događaji, dvogodišnji Svetski kongres itd, i objavljivanje kliničkih naučnih informacija koji se odnose na sportsku medicinu (FIMS pozicije).


Više icoMore


16.08.2018.

STRUČNA SARADNICA ZAVODA PREDAVAČ NA KAMPU ZA MLADE BICIKLISTE

Biciklistički savez Srbije organizuje Kamp mladih biciklista „Beograd 2018“ u periodu od 5. do 28. avusta 2018. Pored treninga biciklisti posećuju i predavanja, koja su podeljena u više tematskih oblasti – Biciklizam drum, Planinski (MTB) biciklizam, Pista, BM IKS, Bicikl, Savremene tehnologije u sportu, Metodika treninga, Zdravstveno i Žene u sportu.

Predavač na Kampu je stručna saradnica Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije mr Biljana Nikolić Marić, bivša biciklistkinja.


Više icoMore


9.07.2018.

Međunarodni kongres u Trebinju

U periodu od 18. do 20.05.2018. godine održan je međunarodni kongres HISPA BH  u Trebinju u Bosni i Hercegovini (Multidisciplinarni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova) u organizaciji Udruženja centara za hipertenziju , prevenciju infarkta i šloga (H.I.S.P.A) a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske, Ministarstva zdravlja Republike Srpske i grada Trebinja.

Svečano otvaranje je održano u novootvorenom kompleksu Grad sunca i Hotelu „SL Panorama“. Prisutnima su se obratili Prof. dr Nebojša Tasić Predsednik naučnog komiteta kongresa Predsednik HISPA, dr Radoslav Nikolić predsednik organizacionog odbora kongresa Predsednik HISPA BH, gradonačelnik Trebinja i druge uvažene zvanice.

Na konferenciji je uvodna predvanja održalo više uvaženih predavača međunarodno priznatih.

Na poziv prof dr Nebojše Tasića kongresu su prisustvovali i lekari Zavoda za sport i medicinu Republike Srbije pomoćnik direktora za sektor medicine dr Tamara Gavrilović specijalista medicine sporta, dr Jadranka Plavšić specijalista medicine sporta, i u svojstvu predavača i mioderatora sesije (Ishrana/fizička aktivnost - osnova HISPA programa) dr Milena Antić specijalista interne medicine subspecijalista kardiologije i dr Gordana Korolija Mrđanov specijalista interne medicine subspecijaslista kardiologije

Prisustvo velikog broja učesnika sa raznih klinika iskorišćeno je za razmenu stručnih i naučnih iskustava kao i ostvarenje kontakata za buduće saradnje i istraživanja u ovoj oblasti.


Više icoMore


9.07.2018.

Internacionalna konferencija u Poreču

U period od 24. do 27.06.2018. godine u Poreču, Hrvatska, održana je 14th International Scientific Conference of Sport Kinetics 2018 "Movment in Human Life and Health" u organizaciji Faculty of Kinesiology, University of Zagreb, Croatia i Faculty of Sport and Physical Education, University of Novi Sad, Serbia, a pod naučnim pokroviteljstvom Internatiola Association of Sport Kinetics (ISAK) i partnerima Faculty of Education, University of J.J.Strossmayer, Osijek, Croatia, Federation Internationale d`Education Physique (FIEP) Europe, Croatian Kinesiology Association. Svečano otvaranje je održano 24.6.2018.godine u sali A Hotel Laguna Parentium. Prisutnima su se obratili Prof. Wlodimierz Starosta president of the ISAK, State Research Institute of Sport in Warsaw (Poland), Assoc.

Sledećeg dana dr Jadranka Plavšić, predstavnik Zavoda za sport i medicinu sporta RS, je u okviru poster sesije prezentovala rad "Respiratry parameters of two volleyball teams (professional and university team" u vidu postera. Rad je pisan na inicijativu kolege Shihab Aldin Al Riyami iz Muskata, Oman koji je sa svojim timom lekara obavio merenja respiratornih parametara (spirometriju) dvema grupama odbojkaša (profesionalnom timu i univerzitetskom timu) na fakultetu Sultan Qaboos University, Muscat, Oman gde je zaposlen u nastavi a dr Jadranka je statistički obradila podatke. Uz konsultaciju sa kolegom iz Omana napisan je abstrakt za ovu konferenciju.


Više icoMore


31.05.2018.

Kontinuirana medicinska edukacija u organizaciji Zavoda za sport i medicinu sporta RS

U organizaciji Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije 28.maja održana je besplatna Kontinuirana edukacija prve kategorije sa temom: „Zastoj srca u specijalnim situacijama i stanjima“.

Seminar je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Republike Srbije, a upriličen je za lekare, biohemičare, medicinske sestre i zdravstvene tehničare. U Klubu narodnih poslanika održano je predavanje za 150 slušalaca, a učešće u predavanjima su uzeli renomirani lekari iz različitih oblasti. U sklopu reanimacije izveden je praktični prikaz reanimacije na trening lutki.


Više icoMore


31.05.2018.

Stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta RS na međunarodnom kongresu u Trebinju

U organizaciji Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (H.I.S.P.A) a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske, Ministarstva zdravlja Republike Srpske i grada Trebinja održan je međunarodni kongres HISPA BH na temu „Multidisciplinarni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova“. Na međunarodnom kongresu u Trebinju, od 18. do 20. maja, učešće su uzeli i lekari Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije dr Milena Antić i dr Gordana Korolija Mrđanov.

Na poziv prof. dr Nebojše Tasića kongresu su prisustvovale i dr Tamara Gavrilović, pomoćnik direktora u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije i dr Jadranka Plavšić.

Kongres je osmišljen da ispuni rastuće zahteve zdravstvenih radnika na polju prevencije, lečenja i rehabilitacije kardiovaskularnih bolesti.


Više icoMore


25.05.2018.

Nacionalni seminar „Zastoj srca u specijalnim situacijama i stanjima“

Poštovani,

Kontinuirana medicinska edukacija, nacionalni seminar 1. kategorije, sa temom „Zastoj srca u specijalnim situacijama i stanjima“ održaće se 28.05.2018. godine u organizaciji Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Mesto održavanja je Klub narodnih poslanika, Tolstojeva 2. Seminar je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Republike Srbije (br. akreditacije A-1-791/18) za lekare, biohemičare, medicinske sestre i zdravstvene tehničare sa 12 bodova za predavače i 6 bodova za učesnike.

Prijavljen je za 150 slušalaca, a prisustvo kursu je besplatno.

U prilogu se nalaze program, satnica edukacije.

Molim Vas da potvrdide svoj dolazak mailom.

Registracija i upis prisutnih biće 28.05.2018. godine na mestu održavanja edukacije od 8 do 8 i 30 minuta.

Sve dodatne informacije možete dobiti preko e-maila medicinakme@rzsport.gov.rs


Više icoMore


26.04.2018.

V KONGRES UDRUŽENJA ZA PREVENTIVNU PEDIJATRIJU SRBIJE

U periodu od 20 - 22. aprila 2018. godine u Nišu, u Hotelu New City,  je održan V KONGRES UDRUŽENJA ZA PREVENTIVNU PEDIJATRIJU SRBIJE sa međunarodnim učešćem.

Kongres je svečano otvoren 20. aprila 2018. godine. Na otvaranju prisutnima su se obatili Prof. dr Bojko Bjelaković, Predsednik Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije, predstavnik Ministarstva zdravlja Republike Srbije, predstavnik grada Niša, predsednik Udruženja pedijatara iz regiona.

Otvaranje je uveličao hor Medicinske škole, a prikazana je i dečija predstava. Nakon svećanog otvaranja održana su predavanja po programu.

Drugog dana u okviru sesije: Prevencija u sportu jedan od moderatora sesije i pozivni predavač je bila i dr Jadranka Plavšić, specijalista medicine sporta. Ona je održala predavanje sa temom: ''Sportskomedicinski pregled dece koja su uključena u sportske aktivnosti''.

Prisustvo velikog broja domaćih i internacionalnih gostiju iskorišćeno je za razmenu stručnih iskustava.


Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća >

                      
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.