Linija
Republicki zavod za sport
25.03.2020.

Olimpijske igre odložene

Olimpijske igre odložene su prvi put u istoriji zbog pandemije koronavirusa, a biće održane 2021. godine.

 
U saopštenju koje je objavila Vlada Japana navodi se da će prvi put u istoriji Olimpijske igre biti odložene, a da postoji mogućnost da one čak budu održane tokom proleća naredne godine. Svakako će one biti održane najkasnije u leto 2021. godine, objavio je Međunarodni olimpijski komitet.

Više icoMore


20.03.2020.

KORONA VIRUS - SARS-CoV-2 - COVID 19

Obaveštenje o vanrednom stanju


Više icoMore


20.03.2020.

Avion Er Srbije odleteo u Kinu po medicinsku pomoć

Ka Narodnoj Republici Kini, ka Šangaju, oko 13 časova, poleteo je avion Er Srbije po medicinsku pomoć. Kina je Srbiji obezbedila medicinsku opremu, respiratore, maske i zaštitne materijale. Poslaće i stručnjake koji su vodili borbu sa epidemijom koja ih je snašla.
Narodna Republika Kina je veoma zahvalna Republici Srbiji zbog, kako navode kineski zvaničnici, velike podrške koju je Srbija uputila Kini u najtežim momentima.
NR Kina će nastaviti da pomaže bratskoj državi, Srbiji, i ubuduće, kako kroz opremu, tako i kroz lekarske stručnjake, izjavila je ambasadorka NR Kine u Srbiji, gospođa Čen Bo.
Republici Srbiji je pre nekoliko dana stigla prva pomoć iz inostranstva u borbi protiv koronavirusa, i to iz Kine. U pitanju su testovi za detekciju virusa Covid-19. Donor je bila kineska humanitarna organizacija ''Mammoth Fondation'', koja se bavi istraživanjem genetskog inženjeringa za javno dobro. Ona je značajno pomagala laboratorije i bolnice u Kini, a sada se okrenula pomoći ostalim državama u svetu. Kompletnu akciju pomoći koordinirala je Ambasada Narodne Republike Kine u Beogradu u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Više icoMore


18.03.2020.

OBAVEŠTENJE – Organizacija rada tokom vanrednog stanja

Poštovani,
 
Imajući u vidu Uredbu o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, kao i mere prevencije širenja zaraze ''koronavirusom'', a na osnovu ovlašćenja poslodavaca utvrđenih zakonom, neophodno je organizovati proces rada u uslovima vanrednog stanja.
 


Više icoMore


17.03.2020.

Mere predostrožnosti od strane Zavoda za sport i medicinu sporta RS zbog pandemije

Zbog novonastale epidemiološke situacije, Zavod za sport i medicinu sporta RS obustavio je do daljeg sve sportsko medicinske kontrole, fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, motorička testiranja i ostale usluge. Svi sportski objekti naše firme neće biti u funkciji do daljeg. Naši stručni saradnici, lekari, će biti na raspolaganju Ministarstvu zdravlja RS.

 Zahvaljujemo se na razumevanju i poverenju
 
''Želimo da pomognemo koliko možemo i da još jednom pokažemo da je naš sistem ideja solidarnosti i obzirnosti prema sugrađanima. Zalaganjem za ono što predstavljamo, šaljemo jasnu poruku celokupnoj naciji da ćemo što se nas tiče uložiti maksimum radi suzbijanja negativnih efekata koji nas očekuju. Odgovornim ponašanjem, ozbiljnost situacije podižemo na još viši nivo'', ističe direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović.
 
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić održao je sastanak sa predstavnicima krovnih omladinskih ogranizacija i pozvao ih da motivišu mlade da volontiraju tokom vanrednog stanja u Srbiji zbog korona virusa. Udovičić je zamolio predstavnike organizacija da se svojim autoritetom i integritetom stave na raspolaganje i da budu primer drugima, dodavši da je njegov kabinet na raspolaganju 24 sata za sva pitanja.
 
''Solidarnost je naš zajednički cilj i motiv, nešto što moramo da uradimo u naredom periodu. Naš zadatak je da svako kroz svoje organizacije i kroz celokupan sekor omladine aktivira i motiviše mlade ljude i da napravite listu zainteresovanih lica koja žele da se uključe u volonterizam", rekao je ministar Udovičić.
 

Više icoMore


16.03.2020.

Virus SARS-CoV-2 – Korona virus

Virusi korona su grupa virusa koji uzrokuju respiratorne bolesti kod sisara i ptica. Kod ljudi, virusi izazivaju respiratorne infekcije, poput prehlade, koje su obično blage. Ređi oblici kao što su SARS, MERS i novi virus korona (koji je uzrokovao epidemiju virusa korona u Vuhanu 2019/20) mogu imati smrtonosne posledice. Virusi korona su virusi potporodice Orthocoronavirinae, porodice Coronaviridae i reda Nidovirales. Pojam ''virus korona'' potiče od latinske reči corona, sa značenjem ''kruna''. Prenošenje virusa među ljudima se primarno dešava u bliskom kontaktu, i to putem sitnih delova pljuvačke koja nastaje prilikom kijanja ili kašljanja.

Virus SARS-CoV-2 otkriven je u decembru 2019. godine u kineskom gradu Vuhan i do tada je bio nepoznati tip korona virusa kod ljudi. Korona virusi izazivaju simptome poput temperature i bolova u grlu zbog nateklih žlezda, najčešće tokom zime i ranog proleća. Virusi korona mogu da izazovu i upalu pluća, bilo direktno (virusnu upalu pluća) ili sekundarnim putem (bakterijsku upalu pluća). Medijski ispraćena pojava ljudskog virusa korona, SARS-CoV iz 2003, koja izaziva teški akutni respiratorni sindrom, ima jedinstvenu patogenezu jer izaziva upalu i gornjih i donjih disajnih puteva. Ne postoje vakcine ili lekovi za lečenje infekcije ljudkim virusima korona.

Trenutno je poznato sedam vrsta ljudskih virusa korona:
  1. Ljudski virus korona OC43 (HCoV-OC43)
  2. Teški akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV)
  3. Ljudski virus korona NL63 (HCoV-NL63, New Haven coronavirus)
  4. Ljudski virus korona HKU1
  5. Srednjeistočni respiratorni sindrom (MERS-CoV), prethodno poznat kao novi virus korona 2012 i HCoV-EMC
  6. Teški akutni respiratorni sindrom 2 (SARS-CoV-2), prethodno poznat kao 2019-nCoV ili "novi virus korona 2019"
Virusi korona HCoV-229E, -NL63, -OC43 i -HKU1 neprestano kruže među ljudskom populacijom, izazivajući infekcije disajnog trakta kod odraslih i dece širom sveta.
 
U Srbiji registrovano ukupno 55 potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu Covid19.rs.
 
Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja. Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije. U svetu je prijavljeno preko 155.000 obolelih od infekcije izazvane novim koronavirusom (COVID-19).

Više icoMore


16.03.2020.

Zaštitite sebe i druge

Korona virus je pod budnim okom naučnika i istraživača širom sveta koji između ostalog istražuju i to šta pojedinu populaciju čini ranjivijom za teže komplikacije bolesti. Ono što iz iskustva sa drugim virusima znamo, jeste da postoje načini da smanjimo našu osetljivost jačanjem imuniteta cele porodice. Osetljivost, odnosno pad imuniteta u kontaktu sa virusima rezultira pojavom simptoma. Što smo osetljiviji to su veće šanse za oboljevanje. Dakle, jačanjem imuniteta smanjujemo osetljivost organizma, a samim tim štitimo sebe i decu od bolesti. Ovo su neki od načina da zaštitite svoju porodicu. Nakon svake prehlade i virusa imunitet je oslabljen. Zato je važno da do kraja preležite bolest i da dete ne šaljete odmah u kolektiv nakon što se simptomi povuku.  Virusi na oslabljen organizam donose veću opasnost od komplikacija. 

Imajte na umu da velika većina ljudi ima blage simptome bolesti, naročito deca. Ipak, mere opraza su važne kako ne bismo širili virus dalje. Svaki virus, a posebno onaj koji je nov pa samim tim i nedovoljno istražen i bez zaštite u vidu imunizacije, može životno da ugrozi hronične bolesnike i starije osobe. Važno je reagovati u najranijoj fazi bolesti. Zato već pri pojavi prvih simptoma izolujte dete iz kolektiva. Time ćete sprečiti komplikacije ali i širenje bolesti u kolektivu. 

Simptomi

-       povišena temperatura
-       kašalj    
-       grlobolja
-       začepljen nos
-       glavobolja
-       kratak dah – otežano disanje
-       drhtavica

U slučaju pojave prvih simptoma kod jednog od članova porodice najbolje je da pozovete epidemiologa. Brojeve telefona pogledajte OVDE.
 
Izbegavajte kontakte sa drugim ljudima ukoliko primetite simpmtome koji upućuju na korona virus. Bolest se dijagnostikuje isključivo testovima koje morate uraditi u domu zdravlja. Dok se ne utvrdi šta je u pitanju izolujte se i ukoliko sumnjate na korona virus pozovite broj 064 8945 235 specijalni broj za COVID-19 , Institut za javno zdravlje Srbije 011 2684 566 ili epidemiologa po vašem mestu prebivališta.
 
Zdrava ishrana je temelj izgradnje dobrog imuniteta. Hranite se raznovrsno i koristite namirnice i začine koji imaju antivirusno dejstvo: kokosovo ulje, beli luk, đumbir, origano, zeleni čaj, jabukovo sirće, matičnjak i dr. Jedite puno raznobojnog voća i povrća. Puni su antioksidanasa. Svaka boja pruža različitu antioksidacijsku snagu. Ukoliko vaše dete nije ljubitelj voća i povrća, probajte sa zdravim smutijem, dodavanjem začina u supu, kombinovanjem namirnica sa onim koje dete voli ili kreativnim aranžiranjem namirnica. Redovno hidrirajte organizam ispijanjem obične vode, limunade i čaja. Izbegavajte gazirane i zaslađene napitke. Minimum dva puta u toku dana, a poželjno je i češće provetravajte prostorije u kojoj boravite. Ne zaboravite da isto važi i za vaše radno okruženje. 
 
Deca koja veći deo dana provodena svežem vazduhu odpornija su na prehlade, viruse i infekcije. Svaki dan izvedite dete na svež vazduh, to je dobra preventiva i za dete i za vas. Svaki dan minimum sat vremena budite napolju sa decom bez obzira na vremenske uslove. 
 
Jedina preporuka koja se odnosi direktno na korona virus, COVID-19 je izbegavanje nepotrebnog kontakta sa domaćim životinjama zbog pretpostavljenog prenosa sa životinje i čoveka. Sve ostale preporuke prevencije odnose se na sprečavanje bolesti i jačanje imuniteta bez obzira na to koji virusi trenutno cirkulišu u našem okruženju. 
 
Dajte sve od sebe da držite prste dalje od lica! Prvi korak je pomaganje deci (i odraslima) da budu pažljivi jer najčešće nesvesno dodirujemo lice, usta, nos i oči. Zato pomozite svojoj deci da primete kada dodiruju lice, kako bi mogli obratiti pažnju da ih ne dodiruju čak i kada niste sa njima. Pretvorite učenje u igru pa svaki put kad neko dodirne lice neka otrči jedan krug oko stola ili već smislite svoja pravila. Različite studije su pokazale da lice dodirujemo u proseku 23 - 50 puta na sat.
 
Jako je važno da ruke peremo često i pravilno i da to naučimo decu tako da isto postupaju i kada nisu pored nas. U vrtiću ne postoje uslovi u kojima bi vaspitačica sa svakim detetom ponaosob prala ruke. Isto važi i za školu. Učite decu kako da peru ruke i da im to pređe u rutinu. Deluje jednostavno ali ukoliko nemamo usađenu tu naviku treba vremena da se usvoji. To posebno važi za decu. Zato učenje započnite što pre. Upotrebljene maramice ne držite po džepovima, krevetu, nadkasni jer na taj način veoma brzo širite zarazu. Jednu maramicu koristite samo jednom. 
 
Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje (održavajte razmak od barem 1m kod razgovora), javne skupove i zatvorena mesta u kojima boravi puno ljudi i bliski kontakt s osobama koje imaju simptome infekcije disajnih puteva.
 
Na osnovu dostupnih informacija korona virus u najvećem broju slučajeva prođe bez većih komplikacija. Ohrabruje i vest da deca nisu podložna i da izuzetno retko oboljevaju. Međutim, deca i odrasli koji borave u kolektivima su i u slučaju drugih virusa i infekcija najveći prenosioci. Zato u ovom periodu poštedite bake i deke, posebno ako je dete bolesno. 

Više icoMore


16.03.2020.

Prijave za pojavu simptoma novog korona virusa

U slučaju da primetite prve simptome nije potrebno da idete kod lekara u domove zdravlja niti u bolnicu. Ne idite među ljude, ne šetajte i ne izlažite druge građane potencijalnim rizicima. Na ovom spisku (OVDE) nalaze se adrese i brojevi telefona svih Zavoda za javno zdravlje, ustanove koje su zadužene za problem Covid - 19 te prema mestu prebivališta. Telefoni su otvoreni za građane uperiodu od 08 do 22h. Za bliže informacije možete kontaktirati i broj 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul. Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite. Pozivom broja nadležnog Zavoda za javno zdravlje od dežurnog epidemiologa dobićete sve potrebne informacije, ali i preporuke o daljem postupanju.
 


Više icoMore


16.03.2020.

U Srbiji proglašeno vanredno stanje

U Srbiji je zbog širenja korona virusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje. Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku. Biće ograničeno kretanje starijih od 65 godina. Od danas je obustavljena nastava u školama i fakultetima, i vrtići neće raditi. Učenici će učiti preko televizije, uz napomenu da verovatno škole neće biti otvarane do kraja školske godine. Vojska će obezbeđivati bolnice, dok će policija vršiti nadzor nad izolacijom.  
U Beogradu je rad ugostiteljskih objekata ograničen do 20 časova, a javni prevoz radiće po subotnjem režimu vožnje. Srbija je nabavila pet miliona maski od Kine, a u postupku je i nabavka respiratora iz te zemlje. Vlada Srbije je na sednici donela Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Vlada je takođe donela Zaključak kojim se zabrana javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama, sa 100 ljudi koliko je prethodno bilo definisano, smanjuje na 50 ljudi. Prethodno je Vlada odlučila da obustavi izvoz osnovnih životnih namirnica i dezinfekcionih sredstava, a građanima je poručeno da hrane ima dovoljno i da ne treba da prave zalihe. Granice Republike Srbije će od danas biti zatvorene. Granice ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, kao i za diplomate i strane državljane sa boravišnom dozvolom.


Više icoMore


15.03.2020.

Podrška Zavoda za sport i medicinu sporta RS u borbi protiv epidemiološke situacije

''Važnost našeg ponašanja u sistemu sporta i uopšteno, od velike je važnosti kako za sportistu tako i za građanstvo koje nam je poklonilo svoje poverenje. Našim snažnim uticajem na građane, sportiste i sportske radnike šaljemo jasnu poruku jedinstva i solidarnosti. Pridržavajmo se mera Vlade Srbije i stručnih lica i uz odgovorno ponašanje pomozimo da situacija ostane pod apsolutnom kontrolom'', poručuje direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS g. Goran Bojović.


Više icoMore


Stranice: < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća >

                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.