Linija
Republicki zavod za sport
22.06.2018.
Od ponedeljka 25. juna realizuju se besplatne škole plivanja na bazenu Košutnjak

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije od ponedeljka 25. juna organizuje program besplatne škole plivanja za đake osnovnih i srednjih škola. Besplatna rekreacija biće realizovana u dva ciklusa, od 25. juna do 27. jula i od 30. jula do 31. avgusta.

Od korisnika koji su preuzeli vaučere Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda biće obrazovane grupe neplivača, poluplivača i plivača. Na svakom vaučeru jasno je naznačen datum važenja i termin održavanja škole plivanja.

Rekreacija za školarce biće realizovana radnim danima od 8 do10 ujutru na rekreativnom i školskom bazenu, u prisustvu pedagoga fizičke kulture Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Uređeno je i da sredom, uz đačku knjižicu, osnovci i srednjoškolci imaju slobodan ulaz na bazen.

22.06.2018.
Delatnost Zavoda za medicinu sporta Zavoda za sport

U Sektoru medicine sporta Zavoda za sport primenjuje se interdisciplinaran pristup koji podrazumeva  utvrđivanje zdravstvenog statusa i funkcionalnih mogućnosti sportista i svih učesnika u sportskim aktivnostima. U interesu zdravstvene zaštite sportista deluju odeljenjamedicine sporta  Košutnjak i Tašmajdan. Lekari različitih specijalnosti svakodnevno rade preglede vrhunskih sporista, aktivnih učesnika u sportu i rekreativaca. Takođe, vrše se testiranja sportista, overa sportsko takmičarskih legitimacija zdravim ispitanicima, a obavljaju se i pregledi sudija svih kategorija kao i delegata, trenera i kontrolora sportskih manifestacija.

U Zavisnosti od potreba mogu se primeniti periodični pregledi (na šest meseci), kontrolni (provera sportske forme), vanredni pregledi (po indikacijama) i pregledi po statutu granskog sportskog saveza.

Lekari Zavoda za sport i medicinu sporta RS dostupni su i budućim đacima i brucošima za overu zdravstvenog uverenja prilikom upisa  u  srednje sportske škole, više i visoke škole sporta i fakultete na nivou Republike.

Odeljenje medicine sporta Tašmajdan neće raditi do kraja letnjeg raspusta,  a pozivi ka Odeljenju Tašmajdan biće preusmereni na kol centar, odnosno na lokal 199. 

22.06.2018.
Vasa Micić na pregledima i testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Reprezentativac  Srbije u košarci, Vasa Micić, prošao  je standardnu proceduru medicinskih pregleda i merenja, funkcionalno testiranje i ultrazvuk srca.

Sportsko medicinski pregled obuhvata fizikalni pregled po sistemima organa, sa posebnim osvrtom na kardiovaskularni, respiratorni, nervni i lokomotorni sistem. U sastav pregleda ulaze i antropometrijska merenja, procena indeksa telesne visine i mase, a prati se i odnos mišića, koštanog tkiva i vode. Obavezno se vrši elektrokardiografski nalaz (EKG)  i biohemijske analize krvi.

Cilj utvrđivanja zdravstvene sposobnosti vrhunskih takmičara, na svakih šest meseci, je očuvanje i unapređenje zdravlja i radne sposobnosti kao i prevencija od povređivanja.

21.06.2018.
Fudbaleri FK Rad na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Prvi tim FK Rad obavio je neophodne medicinske preglede  i funkcionalna testiranja u laboratorijama Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku.

Ovom prilikom, po specifičnom protokolu za fudbalere, koji su izradili saradnici odeljenja za analitiku u sportu, rađena su funkcionalna testiranja  za procenu kardiorespiratorne izdržljivosti.

Funkcionalnim testiranjem, između ostalog, dobija  se jasan uvid u sportsku formu, a rezultati testova služe za izradu valjanog programa treninga u cilju dostizanja željene takmičarske forme.

    
21.06.2018.
Kardiološki pregled u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Prema Pravilniku o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanja na sportskim takmičenjimaultrazvuk srca jednom godišnje rade sve nacionalne selekcije i svi profesionalni sportisti.

Zavod za sport i medicinu sporta RS poseduje  kardiološki, portabilni ultrazvučni aparat premium klase sa radnom stanicom i naprednim tehnikama pregleda. Ukoliko postoji indikacija, može se primeniti dodatni kardiološki pregled kao i dopunska kardiološka neinvazivna dijagnostika: ergometrijski kardiološki testovi, Holter EKG-a i Holter krvnog pritiska.

Zavod raspolaže i EKG Holter-om koji je prilagođen za snimanje u vodi, čime je ovaj vid medicinske dijagnostike dostupan takmičarima svih sportskih  disciplina.

Sve vesti imgMore


Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.