Linija
Republicki zavod za sport
13.12.2018.
Kontinuirana medicinska edukacija u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

U organizaciji Zavoda za sport i medicinu sporta RS u ponedeljak 17. decembra u hotelu Trim biće održana kontinuirana medicinska edukacija sa temom “Savremeni pristup i novine u sportsko-medicinskom pregledu i terapiji sportista”. Prijava za učešće počinje u ponedeljak 17. decembra u 8 ujutro, a program besplatnih predavanja biće realizovan od 9 do 16.30. Seminar je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Republike Srbije (br. akreditacije A-1-2692/18), a upriličen je za lekare, biohemičare, medicinske sestre i zdravstvene tehničare. Učesnici naučnog skupa za obnovu radne licence dobijaju 6 bodova, a predavači 12 bodova.

Kontinuiranu medicinsku edukaciju zvanično će da otvori direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS mr Goran Bojović.
 
12.12.2018.
Odeljenje medicine sporta Tašmajdan na usluzi sportistima

Najstarija ambulanta sportske medicine u Srbiji deluje već 45 godina kao Odeljenje za specijalizovanu zdravstvenu zaštitu sportista. Osnovna delatnost odeljenja ogleda se u proveri zdravstvenog statusa i funkcionalnih sposobnosti korisnika. Sportsko medicinske preglede obavljaju lekari medicine sporta, a prvobitno se radi osnovna krvna slika, zatim BMI, pregled po sistemima organa uz određivanje posturalnog statusa i mogućnost primene testa opterećenja.

Ambulanta Tašmajdan svoje usluge pruža aktivnim sportistima, rekreativcima, bivšim vrhunskim sportistima, učesnicima školskih sportskih aktivnosti.
12.12.2018.
Selekcije FK Crvena zvezda na testiranjima u Zavodu

Omladinci, kadeti, mlađi kadeti i B tim prvog tima Crvene zvezde na motoričkim testovima

Fudbaleri FK Crvena zvezda  danas su u laboratorijama za motorička istraživanja i analitiku u sportu obavili  motorička testiranja. Ovom prilikom rađeno je nekoliko motoričkih analiza.

Procenu  stanja posture tela u statičkim i dinamičkim uslovima sportisti  su prošli uz primenu  3D sistema za kinematičku analizu kretanja  koji je jedan od osnovnih parametara u prevenciji od povreda. Isto tako, test procene osnovnih funkcionalnih kretanja još  jasnije prati uzroke disfunkcije lokomotornog sistema, zbog čega se preporučuje svim vrhunskim sportistima. Za tu priliku se koristi specijalno odabrana baterija testova koja omogućava da se na različite načine optereti lokomotorni sistem čoveka i na valjan način izvrši procena funkcije tela u celini.
 Procena mišićne funkcije na izokinetičkom dinamometru u cilju identifikacije rizika od povređivanja
Identifikacija rizika od povređivanja na izokinetičkom dinamometru podrazumeva procenu mišićnih funkcija antagonističkih mišića koji funkcionalno pripadaju određenom zglobu. Zglob kolena je jedan od najopterećenijih zglobova, posebno u fudbalu, iz tog razloga je izuzetno važno da se selekcijama FK Crvena zvezda izvrši procena funkcije mišića opružača i pregibača u zglobu kolena.
11.12.2018.
Stipendisti u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Biciklisti, košarkašice, plesači i plivači na medicinskim pregledima i merenjima

 
Medicinski pregledi otpočinju popunjavanjem standardizovanog upitnika, čime se stiče uvid o sportskoj grani i disciplini kojom se ispitanik bavi, kao i tipu i učestalosti treninga koji se upražnjava. Kompletna anamneza sadrži podatke o eventualnom medicinskom zahvatu, lečenju ili alergijama.
 
Zatim se deluje kroz pružanje sportsko-medicinskih pregleda i testova koji obuhvataju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja, ergometrijska i ergospirometrijska testiranja.
 
U skladu sa Zakonom o sportu Republike Srbije, medicinski pregledi i merenja rade se na svakih šest meseci, a vrhunski sportisti  jednom godišnje  obavezno rade i ultrazvuk srca.
11.12.2018.
Nina Radovanović prvak sveta

Šampionka Srbije u boksu Nina Radovanović (26) koja na svetskoj rang listi zauzima 11. mesto, postala je prvak sveta IBO verzije u muva kategoriji (50,800 kg).

 Nina u Zavodu za sport i medicinu sporta RS na kontrolama utreniranosti
Sve vesti imgMore


Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.