Linija
Republicki zavod za sport
17.08.2018.
Učesnici Olimpijskih igara mladih na pregledima u Zavodu

Četvoro mladih boksera danas u Zavodu obavlja preglede i testiranja predviđeno Zakonom o sportu, u interesu očuvanja zdravlja i radne sposobnosti. Uz osnovne preglede, obavezno se radi i EKG u miru ali i ultrazvuk srca pre funkcionalnog testa.

Funkcionalnim testiranjem, između ostalog, dobija  se jasan uvid u sportsku formu, a rezultati testova služe za izradu valjanog programa treninga u cilju podizanja sportske forme. 

Prilikom testa poželjno je da sportisti aktiviraju  mišićnu masu koju koriste i u sportu kojim se bave, jer se tada valjano procenjuje njihov energetski kapacitet. Na osnovu sprovedenog testiranja na pokretnoj traci ili nekom drugom ergometru (biciklergometar, veslački, kajakaški, plivački ergometar), dobija se niz izmerenih i izvedenih parametara, pomoću kojih se utvrđuje nivo funkcionalnih sposobnosti i određuju individualne trenažne zone opterećenja, odnosno srčana frekvencija ili puls na kome će se ostvariti trenažni ciljevi. U praksi je često prisutno obavljanje retesta, u svrhu praćenja napretka funkcionalnih mogućnosti.

16.08.2018.
Uskoro završetak radova na tri otvorena igrališta Zavoda

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS Goran Bojović, sa svojim pomoćnicima, obišao je radove u završnoj fazi adaptacije na  tri sportska terena.

Na igralištima  za rukomet, odbojku i košarku postavljena je nova tartan podloga, a sledi instaliranje video nadzora na svakom terenu pojedinačno. Takođe, postavljeno je novo postolje  za odbojkašku mrežu, dok je fudbalski teren zanovljen novim  golovima a košarkaški savremenim konstrukcijama i koševima. Uslediće i zamena info pultova,  klupa za sedenje i korpi za odlaganje sitnog otpada.

16.08.2018.
STRUČNA SARADNICA ZAVODA PREDAVAČ NA KAMPU ZA MLADE BICIKLISTE

Biciklistički savez Srbije organizuje Kamp mladih biciklista „Beograd 2018“ u periodu od 5. do 28. avusta 2018. Pored treninga biciklisti posećuju i predavanja, koja su podeljena u više tematskih oblasti – Biciklizam drum, Planinski (MTB) biciklizam, Pista, BM IKS, Bicikl, Savremene tehnologije u sportu, Metodika treninga, Zdravstveno i Žene u sportu. Predavač na Kampu je stručna saradnica Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije mr Biljana Nikolić Marić, bivša biciklistkinja.

15.08.2018.
Odbojkaška juniorska reprezentacija na pregledima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Ženska mlada odbojkaška selekcija Srbije danas radi preglede i merenja u laboratorijama vodeće ustanove sporta.

Delatnost Sektora medicine i psihologije sporta ogleda se u obavljanju svakodnevnih sportskomedicinskih pregleda, laboratorijske dijagnostike, antropometrijskih merenja, ultrazvučnih pregleda srca, spirometrijskih ispitivanja, ergometrijskih i ergospirometrijskih testiranja, pružanja usluga korektivnih i preventivnih vežbi vezanih za korigovanje posturalnih poremećaja, uz usluge fizikalne medicine i rehabilitacije.

Unapređenje nivoa tehnike, u velikoj meri utiče na izvođenje sportskih zadataka  i kvalitetan sportski rezultat, zbog čega stručnjaci za analitiku u sportu svakodnevno rade različita motorička testiranja. Jedna od analiza, danas primenjena, je i 3D kinematička procena kvaliteta izvođenja osnovnih motoričkih kretanja, jer predstavlja jedan od osnovnih stubova integralnog procesa testiranja.

14.08.2018.
Zatvoreni bazen Zavoda za sport do daljnjeg neće biti dostupan za korisnike

Zatvoreni 25-metarski  bazen u okviru Nacionalnog trening centra zbog redovnog godišnjeg održavanja još neko vreme neće biti dostupan na korišćenje. Blagovremeno ćemo obavestiti korisnike o datumu otvaranja zatvorenog plivališta u Košutnjaku.

Sve vesti imgMore


Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.