Linija
Republicki zavod za sport
25.09.2020.
Doprinos Zavoda u borbi sa virusom COVID 19

Od početka pandemije Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije se aktivno ukljičio u borbu protiv COVID 19. Direktor Zavoda mr Goran Bojović bio je direktor COVID bolnice na beogradskom sajmu. Aktivno učešće u radu bolnice su prižili i lekari i medicinsko osoblje ZSMSRS.

Na osnovu potpisane saradnje sa Direkcijom za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, Zavod učestvuje u preventivnim merama i testiranjima sportista na prisustvo virusa COVID 19, u skladu sa smernicama saradnje. Saradnja je omogućena zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva zdravlja, a sve sa ciljem unapređenja zaštite zdravlja sportista i sportskih radnika. Testiranja sportista i sportskih stručnjaka na COVID 19 obavlja se u skladu sa smernicama saradnje i po indikacijama koje utvrđuje Zavod za sport i medicinu sporta RS.

U prostorijama Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, u Malom Trimu, oformljena je laboratorija za testiranje sportista na COVID 19. Testiranje vrši medicinsko osolje Zavoda koje je specijalno osposobljeno za ove potrebe. 

23.09.2020.
Terenska testiranja mlade fudbalske reprezentacije U15

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije U15

U Kući fudbala u Staroj Pazovi, stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije su, u terenskim uslovima, obavili procenu motoričkih sposobnosti mlade fudbalske reprezentacije Srbije U15. Primenjeni su testovi za procene funkcionalnih obrazaca kretanja, kao i specifična baterija motoričkih testova za fudbal (gipkost, brzina, agilnost, snaga). Kontinuiranim testiranjima se prati rast, razvoj kao i efikasnost trenažnog procesa, a u skladu sa potrebama vrši se korekcija plana programa treninga.

Značaj testiranja motoričkih sposobnosti: utvrđivanje prednosti i slabosti kod sportista, evaluacija trenažnog procesa, identifikacija talenata, motivacija sportista i trenera za dalji rad i napredak, edukacija trenera i sportista o zahtevima sporta i karakteristikama potrebnim za uspeh.

U okviru multidisciplinarnog pristupa utvrđivanja sportske pripremljenosti, procena i evaluacija motoričkih sposobnosti sportista – testiranje motoričkih sposobnosti sportista predstavlja jednu od osnovnih delatnosti Zavoda za sporti medicinu sporta Republike Srbije.

22.09.2020.
Testiranja sportista na COVID 19 u ZSMSRS

Zavod za sport i medicinu sporta RS obavlja testiranja sportista i sportskih radnika na virus SARS-CoV-2. Danas je u ZSMSRS testirano 99 sportista.

22.09.2020.
Novak Đoković osvojio masters u Rimu

Novak Đoković je juče osvojio masters u Rimu, pobedom u finalu protiv Argentinca Dijega Švarcmana od 7:5, 6:3. On je osvojio rekordnu 36. titulu iz masters serije.

Pretekao je Pita Samprasa po broju nedelja na prvom mestu ATP liste - 287, a ispred njega je samo Rodžer Federer sa 310 nedelja. Đoković ove godine ima skor od 31 pobede i jednog poraza, iz Njujorka. Zbog pandemije korona virusa, umesto 10.500 gledalaca, na tribinama u Rimu je bilo samo 1.000 navijača. Zbog krize je smanjen i nagradni fond, pa je Đoković zaradio 205.200 evra, u poređenju sa 958.055 evra koliko je prošle godine za trijumf dobio Rafael Nadal. 

21.09.2020.
Evropska prvenstva u veslanju 2020.

Evropsko prvenstvo za juniore 2020. u Beogradu

Evropsko prvenstvu za seniore u veslanju će se održati u Poznanju (Poljska) od 9. do 11. oktobra 2020. godine. Srbiju će predstavaljati Viktor Pivač i Veselin Savić.

Odbor Evropske veslačke konfederacije i Organizacioni komitet Evropskog prvenstva za juniore 2020. u Beogradu, potvrdili su da će EP za juniore biti održano 26. i 27. septembra u Beogradu. Zbog pandemije korona virusa EP za juniore nije moglo biti održano 30. i 31. maja, kako je planirano.

Svaki učesnik šampionata Evrope biće obavezan da popuni Zdravstveni upitnik, a članice EVK (Evropska veslačka konfederacija) su obavezne da potpišu saglasnost, kojom prihvataju odgovornost za svoje timove.

Sve vesti imgMore


                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.