Linija
Republicki zavod za sport
21.06.2018.
Kardiološki pregled u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Prema Pravilniku o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanja na sportskim takmičenjimaultrazvuk srca jednom godišnje rade sve nacionalne selekcije i svi profesionalni sportisti.

Zavod za sport i medicinu sporta RS poseduje  kardiološki, portabilni ultrazvučni aparat premium klase sa radnom stanicom i naprednim tehnikama pregleda. Ukoliko postoji indikacija, može se primeniti dodatni kardiološki pregled kao i dopunska kardiološka neinvazivna dijagnostika: ergometrijski kardiološki testovi, Holter EKG-a i Holter krvnog pritiska.

Zavod raspolaže i EKG Holter-om koji je prilagođen za snimanje u vodi, čime je ovaj vid medicinske dijagnostike dostupan takmičarima svih sportskih  disciplina.

21.06.2018.
Otvoreno plivalište Košutnjak

Plivalište Zavoda za sport je otpočelo letnju kupališnu sezonu. Dnevno kupanje odvijaće se od 10 do 19 sati uz ulaznicu od 250 dinara. Đaci osnovnih i srednjih škola sredom uz đačku knjižicu imaju slobodan ulaz. Kao i ranijih godina, u vreme rada plivališta, MUP Čukarice i lekari Zavoda za sport obavljaće redovna dežurstva u zgradi za sportiste.

20.06.2018.
Prvi tim FK Rad na pregledima i testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Najbolji fudbaleri Rada obavili su neophodne medicinske preglede  i funkcionalna testiranja u jedinoj referentnoj ustanovi sporta u zemlji. Funkcionalna testiranja rađena su po specifičnom protokolu za fudbalere, prilikom kojeg se vrši procena kardiorespiratorne izdržljivosti.

Prilikom testa, na tredmilu, fudbalerima se određuje maksimalna srčana frekvencija, a prati se i frekvencija srca na anaerobnom pragu uz podatak o broju srčanih kontrakcija pri maksimalnoj brzini trčanja. Na samom testu, direktnim putem, prate se i maksimalna potrošnja kiseonika, uz registrovanje brzine i potrošnje kiseonika na anaerobnom pragu.

Specifičan protokol izrađen je od strane odeljenja za analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS.

20.06.2018.
Stipendisti Ministarstva sporta na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Muška i ženska košarkaška selekcija Sbije, učesnici u sportskom vazduhoplovu i kik bokseri obavili su medicinske preglede i testiranja u vodećoj ustanovi sporta Srbije.

Sektor medicine sporta Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije deluje kroz pružanje sportsko-medicinskih pregleda i testova koji obuhvataju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja, ergometrijska i ergospirometrijska testiranja

Laboratorija za psihološku dijagnostiku, sportistima pruža i savetodavno konsultativne usluge u različitim fazama predtakmičarskog, takmičarskog ciklusa i nakon sportskog nastupa. Za ekipne sportove dostupni su testovi Sociometrije, kao pokazatelji kvaliteta igračke i socijalne interakcije unutar sportskog kolektiva

Odeljenje analitike u sportu, uz primenu 3D kamera, određuje  posturalni status svakog ispitanika. Ovakva statičko posturalna analiza obezbeđuje precizne informacije o strukturalnim devijacijama unutar kinetičkog lanca i daje podatke o simetriji različitih strana tela.

20.06.2018.
Davor Štefanek na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Olimpijski šampion iz Brazila, Davor Štefanek, od skoro i predsednik Sportskog saveza Srbije,  u redovan program obaveza uvrstio je i medicinske preglede i testiranja koja se, propisano zakonom, obavezno rade na svakih šest meseci. Najbolji rvač sveta iz 2016. godine, po izboru Svetske rvačke federacije, obavo je medicinske preglede po sistemima organa, ultrazvuk srca i funkcionalno testiranje. Propisanim pregledima se utvrđuje stanje zdravlja, ocenjuje psihofizička sposobnost u odnosu na zahteve pojedinih sportskih grana i disciplina, kao i opšti uticaj fizičke aktivnosti  na organizam.

Stručni tim za analitiku u sportu koristi savremeni pristup u proceni i evaluaciji motoričkih sposobnosti, po kojem rade i vodeće ustanove sporta u svetu.

Sve vesti imgMore


Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.