Linija
Republicki zavod za sport
18.10.2018.
Procena neuromišićne funkcije na izokinetičkom dinamometru

Članovi reprezentacije Džet ski saveza Srbije su u laboratoriji za analitiku u sportu obavili procenu neuromišićne funcije mišića u zglobu kolena. U osnovi izokinetičkog pristupa je izuzetno precizno merenje velikog broja varijabli različitih pokreta segmenata tela u velikom opsegu različitih brzina  i režima rada.

Testiranje je podjednako bezbedno u periodu trenažnog ciklusa i tokom rehabilitacije. Ovaj vid testiranja omogućava da se prati razvoj sposobnosti, oporavak funkcija povređenog ekstremiteta  i odnos različitih mišićnih grupa koje izvode određeni motorički zadatak.

18.10.2018.
Sportsko medicinski pregled u Zavodu

Sportsko medicinski pregled obuhvata fizikalni pregled po sistemima organa, sa posebnim osvrtom na kardiovaskularni, respiratorni, nervni i lokomotorni sistem. U sastav pregleda ulaze i antropometrijska merenja, procena indeksa telesne visine i mase, a prati se i odnos mišića, koštanog tkiva i vode.

Obavezno se vrši elektrokardiografski nalaz (EKG) i biohemijske analize krvi. Savetima stručnjaka, o primeni pravilne ishrane i korišćenju odgovarajuće suplementacije, takmičarima je omogućen brži oporavak i unapređenje kondicije.

18.10.2018.
Stipendisti na testiranju u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Mlada nada ženskog tenisa Olga Danilović, Duško Petrov, reprezentativac u streljaštvu i džet ski stipendisti Filip Todorović i Marko Paunović danas su boravili u Zavodu za sport i medicinu sporta RS  gde su obavili neophodne preglede i testove.

Pregledi i merenja rade se na svakih šest meseci, a rade ih, kako je propisano Zakonom o sportu, lekari medicine sporta.  Odeljenja medicine sporta Tašmajdan i Košutnjak godišnje obave na desetine hiljada pregleda vrhunskih takmičara, rekreativaca, učesnika školskih sportskih aktivnosti, a vode brigu i o zdravlju bivših sportista.

18.10.2018.
Ivana Perović osvojila bronzu na Olimpijskim igrama za mlade

Poslednjeg dana takmičenja Olimpijskih igara mladih u Buenosa Ajresu, karatistkinja Ivana Perović osvojila je bronzanu medalju i ukupno peto odličje za tim Srbije na ovom takmičenju.

 Ivana na pripremama u Domu sportova Zavoda za sport i medicinu sporta RS pred odlazak na Olimpijske igre mladih

17.10.2018.
Damir Mikec i Dimitrije Grgic na redovnim pregledima i testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Reprezentativci Srbije u streljaštvu Damir Mikec i Dimitrije Grgic obavili su neophodne medicinske preglede i funkcionalna testiranja u vodećoj ustanovi sporta.

Angažovanje Sektora medicine sporta ogleda se u obavljanju sportskomedicinskih pregleda koja podrazumevaju laboratorijsku dijagnostiku, antropometrijska merenja, ultrazvučni pregled srca, spirometrijska ispitivanja uz primenu ergometrijskih kao i ergospirometrijskih testova. Ujedno je moguće obaviti fizikalni pregled  kao i rehabilitaciju, ukoliko postoji medicinska indikacija. Mogu se organizovati i programi  korektivnih vežbi za potrebe korigovanja posturalnih poremećaja.

U okviru Laboratorije za psihologiju rade se psihološka testiranja.

Damir Mikec i Dimitrije Grgić u laboratoriji za analitiku u sportu radili su testove za procenu funkcionalnih obrazaca kretanja kao i analizu posture tela primenom 3D sistema za kinematičku analizu kretanja.

Sve vesti imgMore


Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.