Linija
Republicki zavod za sport
29.03.2017.
Predstavnici ZSMSRS na konferenciji u Portugaliji

U periodu od 22.03. do 25.03.2017. godine održana je svetska konferencija popularnog i aktuelnog naziva 7thECToH Tobacco or Health u Portu, Portugalija. Zavod za sport i medicinu sporta RS su predstavljali pomoćnik direktora za medicinu sporta Spec. dr med. Tamara Gavrilović i mr sc. med. dr Slavica Đorđević Šaranović.

Zavod za sport i medicinu sporta RS je na ovoj konferenciji uzeo aktivno učešće u okviru poster sesije na kojoj je prezentovan rad pod nazivom:

Tobacco consumption and the attitude towards tobacco use among elite athletes”

među ukupno 96 poster prezentacija iz čitavog sveta.

Konferencija je organizovana od strane Asocijacije Portugalije za borbu protiv raka (Vitor Veloso, MD predsednik Portugalske Asocijacije, predsednik organizacionog odbora konferencije, podpredsednik Evropske Asocijacije) uz patronat Evropske Asocijacije u gradu Portu koji je po veličini, drugi grad posle Lisabona. Kao jedan od najstarijih i najlepših Evropskih gradova, pod zaštitom UNESKA je od 1996 godine.

Prvi dan Konferencije otvoren je svečanim govorom Španske kraljice Leticije (HM Queen Letizia of Spain), predsednika Republike Portugalije (Marcelo Rebelo De Sousa), ministra zdravlja Republike Portugalije (Adalberto Campos Fernandes), predstavnika EU za zdravlje i bezbednost hrane (Vytenis Andriukaitis) a potom i predavanjima kontrolora Evropske Asocijacije (Luk Joossens) i prof. psihologije i javnog zdravlja na Univerzitetu Vaterlo (Geoffrey Fong, University of Waterloo, Canada).

Veliki broj prisutnih, blizu 400 medicinskih stručnjaka i radnika različitih oblasti, aktivno je učestvovalo u konferenciji od globalnog značaja sa veoma popularnom temom današnjice i to u eri implementacije novog zakona o zabrani pušenja na javnim mestima. Svoja iskustva podelio je veliki broj zemalja a među prvih 6 na svetu sa najboljim kampanjama su svakako, po statistikama, Velika Britanija i kompletna Skandinavska oblast.

29.03.2017.
Fudbaleri Partizana na testiranjima u ZSMSRS

Fudbaleri FK Partizan na testiranjima u laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS

Testiranjem na ''Fitmate pro'', primenjen je specifičan protokol testiranja procenom maksimalne potrošnje kiseonika (VO2 max) kao i velikih broj drugih parametara kao što su maksimalna brzina, anaerobni prag, maksimalna srčana frekvencija i slično.

Pored testiranja koja se obavljaju u laboratoriji Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu (izokinetička dijagnostika, analiza posturalnog statusa i specifičan protokol izdržljivog trčanja na traci), stručni saradnici testiraju sportiste i na terenu. U Zavodu za sport, terenska testiranja se obavljaju u Domu sportova i na otvorenim terenima I Nacionalnog trening centra.

28.03.2017.
Terenska testiranja mladih fudbalera

Stručni saradnicu Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, Zavoda za sport i medicinu sporta RS, obavili su terenska testiranja mladim fudbalerima FK Radnički iz Valjeva. Obavljena im je specifična baterija motoričkih testova za fudbalere.

Sportistima se obavljaju testiranja u terenskim uslovima, primenom opštih i specijalnih baterija motoričkih testova za procenu gipkosti, brzine, snage, agilnosti i izdržljivosti.

28.03.2017.
Čaba Silađi na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Čaba Silađi je srpski plivač, rođen u Senti. Trenira u Zrenjaninu. Osnovni stil mu je prsni. Bio je član Srpskog olimpjiskog tima na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, na Mediteranskim igrama u Peskari 2009. i Univerzijadi u Beogradu, gde je osvojio i jednu medalju. Učestvovao je i u polufinalima na 50 m prsno na Svetskom prvestvu 2009. u Rimu i Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Nakon obavljenih sportsko medicinskih kontrola u Centru za medicinu i psihologiju sporta, Čaba je testiran u Centru za motorička istraživanja i analitiku u sportu.

Dijagnostika podrazumeva 3D kinematičku analizu posturalnog statusa u statičkim uslovima i kretanju. Protokol obuhvata osnovni obrazac kretanja kojim se na različite načine utiče na naš lokomotorni aparat. Tada možemo otkriti funkcionalne nedostatke koje u dugoročnom smislu dovode do strukturalnih deformiteta i povreda. Prednost Qualisys sistema je izuzetna fleksibilnost i prenosivost, što olakšava postavku i transport do različitih sportskih prostora gde se mogu vršiti snimanja u skladu sa specifičnostima i potrebama odgovarajućeg sporta. Ovaj sistem je idealan za širok spektar sportskih aplikacija, gde se osim za potrebe istraživanja, koristi i za obuku u trenažnom procesu, ali i kao sredstvo od velikog značaja u prevenciji povreda sportista. Uz pomoć Qualisys sistema za snimanje kretanja dobijaju se izuzetno precizni i potpuno objektivni kvantitativni podaci za računanje zglobnih uglova, ubrzanja, momenata, sila, elastičnosti, deformacija, posture tela, balansa i ostalih važnih karakteristika kretanja.

27.03.2017.
Atletičar na motoričkim testiranjima u ZSMSRS

Miloš Raović, testiran u Centru za motorička istraživanja i analitiku u sportu

Dijagnostika podrazumeva 3D kinematičku analizu posturalnog statusa u statičkim uslovima i kretanju. Protokol obuhvata osnovni obrazac kretanja kojim se na različite načine utiče na naš lokomotorni aparat. Tada možemo otkriti funkcionalne nedostatke koje u dugoročnom smislu dovode do strukturalnih deformiteta i povreda.

Izokinetička dijagnostika je postupak procene neuromišićne funkcije u kom se kompjuterskom tačnošću, u aktivnom pokretu, beleže svi potrebni parametri (snaga pojedinih mišićnih grupa, obrtni moment, indeks zamora, amplituda pokreta zgloba i ostvareni rad za pojedine mišićne grupe). Matematičkom analizom testova se dobija detaljan uvid u stanje funkcije zgloba, međusobni odnos agonista i antagonista i bilateralno poređenje istih mišićnih grupa.

Sve vesti imgMore


 
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.