Линија
Republicki zavod za sport
1.07.2020.

У петак 3. јула отпочиње сезона купања на отвореном пливалишту Завода за спорт и медицину спорта РС у Кошутњаку

Отворено пливалиште Завода за спорт и медицину спорта РС у петак 3. јула од 10 сати отпочиње са радом. Највеће пливалиште у Србији има пет базена који се у складу са прописима и технички сређују за почетак сезоне. Шкољке базена су очишћене, замењене су оштећене плочице и третиране противклизним средствима, а у непосредној близини рекреативног базена изграђене су трибине. У току лета постоји и разноврсна угоститељска понуда као и савремени пратећи садржаји, чиме је остварен пун комфор за боравак породица са малом децом, омладине, старијих лица.

Ценовник услуга није се мењао у односу на прошлу годину. Дневна улазница је 250 динара, полудневна карта (од 15 сати) износи 180, а за дете до 7 година старости  улаз је 100 динара. Деца до 3 године не плаћају карту, а средом, уз ђачку књижицу, основци и средњошколци имају слободан улаз. Школарци до 12 година старости на пливалиште могу ући у присуству родитеља или пунолетног лица.
 
Током целе летње сезоне купања биће реализована и бесплатна школа пливања. 
 
Радно време базена је од 10 до 19 сати сваког дана. У радно време пливалишта дежура медицинска служба Завода за спорт и медицину спорта РС, као и службено лице МУП-а Чукарице.

Више icoMore


1.07.2020.

Летња школа пливања и рекреаитивно пливање на Отвореном пливалишту Завода за спорт и медицину спорта РС

Завод за спорт и медицину спорта РС за време летњег распуста реализујe бесплатне програме ''Летњу школу пливања ЗСМСРС 2020'' у периоду од 06. јула до 28. августа 2020. године.

Пријаве за учешће на програму ''Летња школа пливања ЗСМСРС 2020'' вршиће се сваког радног дана на Отвореном пливалишту ''Кошутњак'' од 8.00 часова.
 
Термин реализације обуке непливача и усавршавање пливачких техника је сваког радног дана у периоду од 8:00 до 10:00 часова на Отореном пливалишту ''Кошутњак''.
 
Сви београдски ученици ће уз ђачку књижицу бесплатно моћи своје слободно време средом да проведу на Отвореном пливалишту ''Кошутњак'', где се реализује рекреативно пливање у времену од 10:00 до 19:00 часова.
 
Циљ бесплатних програма је да се свој деци школског узраста омогуће бављење спортом, стицање здравих животних навика, да замене седентарни начин живота за активан, као и да квалитетније проводе слободно време у друштву вршњака и учењу нових вештина.
 
Програм летње школе пливања реализују искусни стручни сарадници Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, професори физичке културе, који имају дозволу за рад Пливачког савеза Србије.
 
Контакт телефони: 066 6410 723 и 066 6410 823

Више icoMore


1.07.2020.

Рекреативно пливање за ученике београдских основних и средњих школа 3. јула 2020.

На Отвореном пливалишту ''Кошутњак'' у петак 3. јула 2020. у времену од 10:00 до 19:00 часова је дан рекреативног пливања за ученике београдских основних и средњих школа.

Улаз је бесплатан уз ђачку књижицу.

Више icoMore


1.07.2020.

Одбојкаши на контролама у ЗСМСРС

 Александар Атанасијевић и Никола Росић (чланови одбојкашке селекције Србије)

Већина одбојкашке сениорске селекције Србије, у протеклом периоду, обавила је комплетне спортско медицинске прегледе. Због новонастале ситуације која је погодила нашу земљу, пандемија вируса, наши одбојкаши су радили појединачне прегледе и тестирања. Српски репрезентативци Александар Атанасијевић и Никола Росић били су заражени корона вирусом. Росић је неколико дана провео у привремено - импровизованој болници на Београдском сајму, у којој су били ангажовани лекари и медицинске сестре из Завода за спорт и медицину спорта РС.
 
''Хероји који воде рачуна о пацијентима са лакшом клиничком сликом на Београдском сајму, у најбољим могућим условима које су могли да организују. Аплауз који добијају у 20 часова је мало у односу на све оно што ти пожртвовани људи раде за нас и нашу земљу свакодневно. Захвалан сам им на огромној подршци и љубави које су ми пружали све време'', изјавио је Росић.
 
''Желео бих да вас обавестим да ми је стигао и други негативан тест на Covid-19,. Велика захвалост докторима и медицинским сестрама, на посвећности и енергији коју улажу да се сваки пацијент осећа сигурним'', рекао је Атансијевић.
 
Неопходне тестове и тестирања обавили су у Сектору медицине спорта Завода за спорт и медицину спорта РС. Сектор медицине и психологије спорта делује кроз пружање спортско - медицинских прегледа и тестова који подразумевају лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ЕКГ  у миру, ултразвучни преглед срца, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска тестирања. Лабораторија за психологију пружа могућност процене такмичарске припремљености свих категорија спортиста као  и  комлетну психодијагностику.

Више icoMore


30.06.2020.

Пливачи на тренажним процесима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Српски репрезентативци у пливању, своје тренажне процесе и припреме за будућа такмичења спроводе у спортским објектима Завода за спорт и медицину спорта РС. На располагању су им сви могући капацитети наше фирме. Главни део тренинга спроводе на отвореном пливалишту, у олимпијском базену. Наши репрезентативци бораве у хотелу ''Трим'' ЗСМСРС. Тренажни процеси свих врхунских спортиста и осталих спортиста Републике Србије, директно су или индиректно повезани са Заводом за спорт и медицину спорта РС, како кроз проверу здравствене спреме и физичких способности, тако и кроз праћење тренажних процеса. Савремени спортски објекти и смештајни капацитети Завода за спорт и медицину спорта РС представљају ослонац врхунским спортистима.

 Велимир Стјепановић, Ања Цревар, тренер Марко Спасов и Андреј Барна у теретани Дома спортова ЗСМСРС
 
Дом спортова Првог Националног тренинг центра Завода за спорт и медицину спорта РС задовољава потребе репрезентативних селекција за спровођење процеса тренинга. Структура спортског објекта, какав је Дом спортова, омогућава одвијање бројних садржаја организоване или индивидуалне рекреације за различите групе корисника као и реализацију семинара, спортских кампова, такмичења, манифестација.

Више icoMore


29.06.2020.

Михаил Дудаш у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Михаил Дудаш, српски атлетичар - десетобојац, данас је у Заводу за спорт и медицину спорта РС обавио комплетне контроле здравствене спреме. Михаил је дугогодишњи корисник услуга наше фирме. Припреме за разна међународна такмичења је спроводио у затвореним и на отвореним теренима Завода за спорт и медицину спорта РС, у Дому спортова, на Атлетском стадиону где су му на располагању били теретана, базен и друго. Био је стациониран у хотелу ''Трим'' ЗСМСРС.

Спортско - медицински преглед обухвата:
 
-          Физикални преглед по системима
-          Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
-          Електрокардиографија (ЕКГ)
-          Психодијагностика
-          Спирометрија
-          Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
-          Ултразвучни преглед срца
-          Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 
Михаил Дудаш (Нови Сад, 1. новембар 1989.) је српски атлетичар и члан је атлетског клуба ''Војводина'' из Новога Сада. Такмичи се у вишебоју, десетобоју на отвореном и седмобоју у дворани. Држи националне рекорде у обе дисциплине. Прву велику медаљу освојио је на Светском првенству за јуниоре 2008 године. На Европском првенству за млађе сениоре 2009. године освојио је две бронзане медаље. Европском првенству у Амстердаму 2016. године осваја бронзану медаљу са 8153 бода и са овим резултатом испуњава критеријум за одлазак на Летње олимпијске игре 2016. године. Био је најбољи атлетичар Балкана 2011. године. Добитник је мајске награде 2017. године.

Више icoMore


25.06.2020.

Спортисти на редовним проверама здравствене спреме

 Стипендисти МОС – а

 Спортско-медицински преглед обухвата:
 
-          Физикални преглед по системима
-          Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
-          Електрокардиографија (ЕКГ)
-          Спирометрија
-          Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
-          Ултразвучни преглед срца
-          Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 
У Заводу за спорт и медицину спорта РС врши се психодијагностика и процена такмичарске припремљености свих категорија спортиста. Тестирања обухвтају: процену карактеристика личности вазних за успех у спорту, својстава спортске мотивације, стања и расположења пред наступ (такмичарска анксиозност, спортско самопоуздање), мерења способности психолошких вештина за превладавања стреса, процену општих и специфичних интелектуалних способности.

Више icoMore


25.06.2020.

Фудбалери на функционалним тестирањима

 Фудбалери ФК Вождовац

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)
 
FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно-скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Више icoMore


24.06.2020.

Стипендисти на здравственим прегледима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

 Стипендисти министарства омладине и спорта РС

У Центру за медицину и психологију спорта, стипендистима се ради преглед у склопу кога се обављају: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца, спирометријски и ергометријски тест.
 
Контроле утренираности
 
Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле.
 
Приступом тесту физичког напора одређује се ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

Више icoMore


23.06.2020.

Специјалнa олимпијадa Србије на редовним контролама у ЗСМСРС

Данас су у Заводу за спорт и медицину спорта РС, спортско медицинске контроле обавили чланови Специјалне олимпијаде Србије.

  Атлетичар Специјалне олимпијаде Србије
 
Специјална Олимпијада је спортско удружење које омогућава особама са посебним потребама бољу интеграцију унутар друштва кроз спорт и спортске активности. Специјална Олимпијада основана је 1968. године у САД као програм који промовише спортске активности у различитим олимпијским спортовима а намењен особама са менталним хендикепом. Од тада овом програму се прикључило више од 180 земаља из целог света са преко пет милиона спортиста. Кроз своје програме Специјална Олимпијада тежи ка пружању дугорочне подршке здравом развоју појединца и његовом уклапању у друштво. Од 1988. године Special Olympics Internacional (SOI) постаје партнер Међународног олимпијског комитета, и једна је од свега три органиyације овог типа, признате од стране МОК-а. Специјална Олимпијада Србије почела је са активним радом 2002. године.
 
У Центру за медицину и психологију спорта сви заинтересовани могу да обаве комплетне спортско медицинске контроле и тестирања. Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.

Више icoMore


Странице: 1 2 3 4 5 6 7 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.