Линија
Republicki zavod za sport
22.06.2020.

Опроштај од српске олимпијке

Тужна вест задесила је српску спортску породицу. Због компликација током порођаја преминула је репрезентативка Србије у стрељаштву, олимпијска учесница и европска првакиња Бобана Момчиловић Величковић.

 Бобана на контролама утренираности у Заводу за спорт и медицину спорта РС
 
Бобана се пре двадесетак дана породила, међутим у међувремену је дошло до компликација из засад непознатог разлога, због чега јој се стање нагло погоршало, а лекари нису успели да јој спасу живот.
 
Трагичан одлазак Бобане Момчиловић Величковић ненадокнадив је губитак за српско стрељаштво и спорт уопште. У сећању свих нас Бобана ће остати као јединствена и незаменљива узданица стрељачког спорта. Била је једна од најбољих светских такмичарки пиштољем у 21. веку.

Више icoMore


22.06.2020.

Провера здравственог статуса и спортске форме

Тимови стручњака из различитих области Завода за спорт и медицину спорта РС стављају све своје расположиве капацитете за потребе развоја врхунског спорта, примарно у интересу очувања здравља спортиста и достизања праве форме такмичара за сигуран спортски наступ.

Сектор медицине спорта делује кроз пружање спортско - медицинских прегледа и тестова који подразумевају лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ЕКГ  у миру, ултразвучни преглед срца, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска тестирања.
 
Лабораторија за психологију пружа могућност процене такмичарске припремљености свих категорија спортиста као  и  комлетну психодијагностику.
 
Стручњаци за аналитику у спорту реализују моторичка тестирања у савременој биомеханичкој лабораторији где се може утврдити степен утренираности такмичара и проценити ризик за повређивање.

Више icoMore


22.06.2020.

Моторичка тестирања рукометаша

 Златко Матић, Рукометна репрезентација глувих Србије

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)
 
FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно - скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Више icoMore


22.06.2020.

Спортисти на провери здравствене спреме

Атлетичар (скок у даљ) Страхиња Јованчевић, стонотенисер Никола Стругаревић и Срђан Спиридоновић фудбалер (појачање ФК Црвена звезда)

У Центру за медицину и психологију спорта Завода за спорт и медицину спорта РС обављају се комплетни спортско медицински прегледи и тестирања. Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци. Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга. Психодијагностиком и проценом психолошке припремљености, добија се: профил личности, мотивација спортиста, когнитивне и интелектуалне способности, психомоторичке реакције, психодинамика спортских тимова – социометрија, процена сагорелости спортиста, процена спортске такмичарске анксиозности, процена општег и спортског самопоштовања и самопоуздања, извештаји и препоруке.

Више icoMore


19.06.2020.

Пливач Андреј Борна на функционалним тестирањима

FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)

FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно - скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.


Више icoMore


19.06.2020.

Медицински прегледи такмичарa

Сектор медицине спорта обавља прегледе врхунских спортиста 
и свих учесника у спортским и рекреативним активностима на нивоу Републике

Медицински прегледи врхунских такмичара се обављају у складу са Правилником о утврђивању здравствене способности спортиста и такмичара,  где  је јасно одређена врста медицинских прегледа  и тестова за сваку категорију спортиста. Правилником је прецизирано да се прегледи обавезно раде на шест месеци, осим уколико не постоје индикације да се медицинска провера и тестирање спроведу раније.


Више icoMore


18.06.2020.

Трим стаза Завода и спортска игралишта доступни свим корисницима

Бесплатна рекреација на отвореном у Кошутњаку 

Трим стаза Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије доступна је за све групе корисника. Стаза са тартан подлогом од 1200 метара има 17 станица за вежбање које се налазе у проширеним деловима на сваких 100 метара. Уз справе за вежбање постављене су и табле са обавештењима о врсти вежбе и тежини приказаног задаткаНа бесплатно коришћење стављени су у функцију и адаптирани  терени за кошарку, одбојку и мали фудбал.

Видео-надзор и осветљење путем електричног напајања постављено је целом дужином стазе и у делу терена за кошарку, одбојку, мали фудбал.

Неопходно је да пре почетка коришћења спортских објеката у трим-зони корисници прочитају правилник понашања постављен на огласној табли на самом улазу. На истом месту инсталиран је и пункт одакле у одређено време делује одељење за рекреацију Заводаза спорт и медицину спорта РС.


Више icoMore


18.06.2020.

Психолошка тестирања за екипне спортове у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Социометрија - процена кохезивности спортских екипа - један од предуслова  за успех у спорту

Социометрија  је  поступак психолошке процене и анализе којим може да се у потпуности сагледа статус сваког појединца унутарспортског колектива. Овом методом могуће је да се утврди степен играчке и социјалне интеракције међу члановима спортске екипе, постојање конфликата, начин међусобне комуникације, степен међусобног поверења, кохезивност тима у целини, социјални и психолошки статус сваког играча појединачно, као и степен његове интегрисаности и прихваћености у тиму.

На основу анализе  функционисања спортског колектива, психолози дају јасне препоруке у циљу побољшања односа  у екипи како би се омогућио сигуран спортски наступ.


Више icoMore


18.06.2020.

Функционална и моtоричка тестирања рвача, пливача и теквондиста у ЗСМСРС

Стипендисти и стипендисткиње МОС

У Центру за медицину и психологију спорта, спортистима и спортисткињама, стипендистима МОС, се ради преглед у склопу кога се обављају: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца, спирометријски и ергометријски тест. У Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту стипендистима се  врши функционално скенирање покретаФМС је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету.


Више icoMore


17.06.2020.

Министар Вања Удовичић посетио амбуланту ЗСМСРС у Пироту

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је јуче посетио Пирот. Том приликом обишао је комплекс затвореног базена. Министра је дочекао градоначелник са својим сарадницима и представницима Спортског центра Пирот. Министар је најпре обишао амбуланту Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, која ради у оквиру затвореног базена „Сењак“.Уследио је обилазак простора око затвореног базена и представљени су планови за даље уређење и улагање у спортску инфраструктуру. У изјави за медије министар Вања Удовичић истакао је да сваки пут када дође у Пирот види позитивну промену, а сви ти показатељи су мини утакмице које играју сви заједно у најбољем интересу деце. Посебно су поносни, како је рекао, на рад амбуланте Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, јер сматрају да је изузетно значајно да спортисти Пирота имају најбоље услове за здравствену заштиту, а као први циљ су безбедност и здравље деце. Министар Вања Удовичић додао је да су веома унапредили положај Завода за спорт и медицину спорта, јер поред отворених амбуланти широм земље, врло су поносни и на ширење капацитета Завода. Министар Удовичић је најавио да ће у наредном периоду још више улагати у Завод.


Више icoMore


Странице: < Претходна 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.