Линија
Republicki zavod za sport
21.08.2020.

Медицински прегледи спортиста са Косова и Метохије

Стручњаци Завода за спорт и медицину спорта РС обавили су медицинска тестирања младих спортиста.

Четрдесетдеветоро деце, старости 10 до 15 година, са подручја Косова и Метохије, тестирани су у Дому ученика ''Патријарх Павле''.

Више icoMore


20.08.2020.

Пливалиште Завода за спорт и медицину спорта РС отворено за грађанство

Побољшањем временских прилика, летњи базени у Кошутњаку од данас су отворени.

 
Отворени базени Завода за спорт и медицину спорта РС на Кошутњаку су лети омиљена дестинација грађанства, рекреативцима па и спортистима. Пливање је веома здрава активност, које ће ваше тело одржавати здравим и затегнутим. Велике температуре умеју да буду тешке, па базени на Кошутњаку чине лакшим за преживљавање. Отворених базена на Кошутњаку има чак пет, и у свима можете уживати баш онако како желите. Оно што посебно привлачи посетиоце је пријатан амибјент у природи, окружен крошњама дрвећа и травом. Радно време пливалишта је од 10 - 19 часова.
 
Постојеће мере заштите против ширења вируса корона, усклађене су са правилима које је усвојио Градски штаб, а односе се на рад отворених базена и купалишта у престоници. Барови и кафићи могу да служе храну само запаковану у оргиналним паковањима,столови кафића морају да буду удаљени 1,5 метара, а у баровима и кафићима на базенима није дозвољено организовати забаве или прославе. Особље је подучено, информације за посетиоце видно истакнуте, дезинфекциона средства заштите постављена у довољној количини и све важне информације се и звучно емитују путем разгласа. Поштује се размак између лежаљки, под сунцобраном могу да се налазе само две особе осим породица са малом децом. Поштује се и прописано радно време купалишта.

Више icoMore


19.08.2020.

Процена моторичких способности фудбалерки

Контрола утренираности перспективних и врхунских спортиста у циљу унапређења квалитетног и врхунског спорта је једна од најзначајнијих делатности Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС.

Најсавременијом дијагностичком опремом стручњаци Центра за моторичка истраживања и аналитику у спортутестирају и анализирају моторичке способности спортиста. 

Проценом и евалуацијом моторичких способности тренери и спортисти добијају могућност:
 • Увида у иницијално, прелазно и финално стање припремљености
 • Стручно - саветодавне помоћи
 • Оптималног планирања и програмирања
 • Индивидуализације у раду
 • Праћења ефикасности тренажног процеса
 • Корекције тренажог процеса
 • Мотивације за даљи рад
Значај контроле моторичких способности се огледа у утврђивању предности и слабости код спортиста, карактеристикама потребним за успех и идентификовање талента. 
 

Више icoMore


19.08.2020.

Редовне контроле утренираности у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Репрезентативке Србије у фудбалу на здравственим контролама

У Сектору медицине спорта сви корисници спортско - медицинских услуга, пре контроле утренираности, пролазе детаљан медицински преглед, одређене нивое здравствене контроле, како би се утврдило здравствено стање. Након увида у здравствену спрему, пролазе стандардизоване тестове – функционална тестирања која се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.

Функционална тестирања - контрола утренираности:
 • Одређивање аеробне радне способности индиректном методом – Astrand тест
 • Одређивање аеробне радне способности директом методом на гасном анализатору мерећи "удах по удах"
 • Одређивање анаеробних способности – Wingate тест 
 • Одређивање анаеробног прага мерењем лактата у крви

Више icoMore


18.08.2020.

Пливалиште ЗСМСРС не ради

Поштовани посетиоци, због лоших временских услова, пливалиште Завода за спорт и медицину спорта РС у Кошутњаку неће радити.

По побољшању временских прилика, своја врата за посетиоце ће отворити првог лепог дана.

Више icoMore


18.08.2020.

Кошаркаш на функционалним тестирањима

 Немања Гордић, КК Партизан

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)
 
FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно-скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
 • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
 • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Више icoMore


17.08.2020.

Спортисти на здравственим контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У Центру за медицину и психологију спорта, стипендистима се ради преглед у склопу кога се обављају: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца, спирометријски и ергометријски тест.

Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.
 
Контроле утренираности
 
Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле.
 
Приступом тесту физичког напора одређује се ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

Више icoMore


17.08.2020.

Теренска тестирања младих фудбалера на Дивчибарама

Теренска тестирања младих фудбалера, кампа ''Деки 5'', обављена су на Дивчибарама од стране стручних сарадника Завода за спорт и медицину спорта РС. Тестирањима је присуствовао и наш славни фудбалер Дејан Станковић.

 Утврђивање стања специфичних моторичких способности, односно предности и слабости код спортиста (брзина, издржљивост, агилност, гипкост, снага)
 
Стручњаци Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије су у теренским условима обавили процену моторичких способности фудбалера. Примењени су тестови за процене функционалних образаца кретања као и специфична батерија моторичких тестова за фудбал (гипкост, брзина, агилност, снага). Континуираним тестирањима се прати раст, развој као и ефикасност тренажног процеса, а у складу са потребама врши се корекција плана програма тренинга.
 
Значај тестирања моторичких способности: утврђивање предности и слабости код спортиста, евалуација тренажног процеса, идентификација талената, мотивација спортиста и тренера за даљи рад и напредак, едукација тренера и спортиста о захтевима спорта и карактеристикама потребним за успех.
 
У оквиру мултидисциплинарног приступа утврђивања спортске припремљености, процена и евалуација моторичких способности спортиста – тестирање моторичких способности спортиста представља једну од основних делатности Завода за спорти медицину спорта Републике Србије. 
 
Осавремењавањем дијагностичке опреме и усавршавањем стручног кадра у Заводу за спорти медицину спорта републике Србије се реализује савремени приступ процени и евалуацији моторичких способности спортиста. 

Више icoMore


14.08.2020.

Мачевалачки савез Србије на припремама у ОСК „Караташ“

Српски мачеваоци, тренажне процесе и припреме за предстојећа такмичења спроводе у Омладинско – спортском кампу Караташ Завода за спорт и медицину спорта РС.

Спортски камп „Караташ“ се налази на самом улазу у Ђердапску клисуру, већ пет деценија позната је дестинација специјализована за спортске припреме. Омладински спортски камп је центар за развој школског, универзитетског и врхунског спорта. На путу је да прерасте у спортско регионални центар који ће служити, не само нашим спортистима, већ и другима у окружењу. Камп може да угости велики број спортиста. 


Више icoMore


14.08.2020.

Здравствене контроле и моторичка тестирања у Заводу

Стипендисти Министарства омладине и спорта долазе у Завод за спорт и медицину спорта РС на заказана тестирања. Данас су здравствене контроле и моторичка тестирања урадили стипендисти: ватерполиста, хокејаш, рукометаш, џудиста и савате борац. Тестирања су урадули ифудбалери ФК „Чукарички“, кошаркаш „Партизана“ Cody Miller, кошаркашице У16 и кошаркаши од 14-16 година јуниори „Партизана“.
Спортисти у Заводу за спорт и медицину спорта РС


Више icoMore


Странице: < Претходна 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.