Линија
Republicki zavod za sport
10.02.2020.

Qualisys систем

У оквиру Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС,набављен је најсавременији Qualisys систем за снимање кретања. Предност овог система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта.

Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.

Више icoMore


10.02.2020.

''FITmate PRO''

У Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, налази се апаратура за тестирање ''FITmate PRO'' која је на располагању корисницима услуга Завода за спорт и медицину спорта РС.

Код ''FITmate PRO'' је примењен нови приступ мерења максималне потрошње кисеоника. Уређај за тестирање садржи велики ''LCD'' екран и уграђен штампач, док се сам тест може користити без мрежног напајања. ''FITmate PRO'' једнако је подобан за спортисте и рекреативце, а уз бројне тачне податке једноставан је и за руковање.

Више icoMore


10.02.2020.

Олимпијске игре Токио 2020

Одлука да се олимпијске игре 2020. одрже у Токију донета је 7. септембра 2013. у Буенос Ајресу. Токио је победио кандидатуре Мадрида и Истанбула. Ово је други пут да је Токио домаћин Олимпијских игара након 1964. и четврти пут да се игре организују у Јапану након Зимских олимпијских игара 1972. у Сапору и 1998. у Нагану.

Ово ће бити друге од три узастопних Олимпијских игара у Источној Азији, након Зимских 2018. године у Пјонгчангу и пре 2022. у Пекингу.

На Олимијским играма у Токиjу ће бити одржана такмичења у рекордна тридесет три спорта. Након 2008. године ће се на игре вратити бејзбол и софтбол, а дебитоваће карате, спортско пењање, сурфовање, скејтборд, а унутар кошарких такмичења баскет 3x3 и у склопу бициклизма медисон и freestyle BMX. Мешовите мушко-женске категорије су уведене у атлетици, пливању, стоном тенису, стрељаштву, триатлону и џудоу.

Више icoMore


10.02.2020.

Ђоковић додао још један мастерс у распоред за 2020. годину

Новак Ђоковић, додао је у свој такмичарски календар за 2020. годину још један турнир из мастерс серије, мастерс у Монте Карлу.

Турнири на којим ће учествовати 2020:
 
Дубаи - од 24. фебруара
Индијан Велс - од 12. марта
Мастерс у Мајамију - од 25. марта
Мастерс у Монте Карлу - од 12. априла
Мастерс у Мадриду - од 3. маја
Мастерс у Риму - од 10. маја
Ролан Гарос - од 24. маја
Вимблдон - од 29. јуна
Олимпијске игре у Токију - од 25. јула
 
Новак је после тријумфа на Аустралијан опену званично постао најбољи тенисер на свету, без пораза у сезони.

Више icoMore


10.02.2020.

Кошаркашице Србије оствариле пласман на Олимпијске игре

Кошаркашице Србије пласирале су се на Олимпијске игре у Токију! Краљице су у последњој квалификационој утакмици убедљиво победиле Мозамбик резултатом 76:48.

 Кошаркашице на припремама и тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС
 
Најефикаснија у репрезентацији Србије била је Ана Дабовић.
 
XXXII Летње олимпијске игре одржаће се у Токију између 24. јула и 9. августа 2020. године.

Више icoMore


10.02.2020.

ЛШ 2019/2020

Најквалитетнији фудбалски клубови Европе, учесници Лиге шампиона, борбу за трофеј настављају 18. фебруара. Такмичење траје до 30. маја, а финале ће бити одиграно на олимпијском стадиону Ататурк у Истамбулу, Турска.

Ово је 65. сезона одржавања овог најважнијег клупског такмичења УЕФА савеза, а 28. сезона од реорганизације овог такмичења и промене назива у УЕФА Лига шампиона.
 
Најскупљи тим у елити је Манчестер сити, чији играчи вреде 1,28 милијарди евра, а потом следе Реал Мадрид (1,19 милијарди), Барселона (1,18) и актуелни шампион Старог континента Ливерпул (1,07). Тим од преко милијарду евра има још шампион Француске ПСЖ (1,06).
 
СРБИ У ЛИГИ ШАМПИОНА: Лука Јовић (Реал Мадрид), Душан Тадић (Ајакс), Никола Максимовић (Наполи), Бранислав Ивановић (Зенит), Љубомир Фејса (Бенфика), Андрија Живковић (Бенфика), Миле Свилар (Бенфика), Лазар Ранђеловић (Олимпијакос), Иван Шапоњић (Атлетико Мадрид), Комнен Андрић (Динамо Загреб) и Филип Станковић (Интер).
 
Шампион ЛШ добија 100 милиона евра. УЕФА ће и ове сезоне поделити 2,04 милијарде евра клубовима на име награда.

Више icoMore


7.02.2020.

Млади одбојкаши Србије на припремама у Дому спортова Завода за спорт и медицину спорта РС

Мушка одбојкашка пионирска репрезентација Србије, припреме за предстојећа такмичења спроводи у И Националном тренинг центру Завода за спорт и медицину спорта РС. Тренажне процесе спроводи у Дому спортова а стационирани су у Хотелу Трим.

Савремени спортски центар, новим Законом о спорту,  прерастао је у Национални тренинг центар и намењен је за спортску, спортско рекреативну активност и припреме  пре свега врхунских спортиста, рекреативаца, младих, деце..
 
Дом спортова, на простору од око 5.000 m2 , у себи садржи: хала, четири сале, теретана, 25 - метарски базен, сауна, влажно и суво купатило.

Више icoMore


7.02.2020.

Кошаркаши у колицима на тренинзима у Дому спортова на Кошутњаку

Кошарка у колицима у хали Дома спортова ЗСМСРС

Кошарка у колицима је параолимпијски спорт од првих параолимпијских игара које су одржане 1960. године у Риму, а игра се још од средине четрдесетих година прошлог века. Овај спорт се игра према правилима која су готово идентична са правилима Међународне кошаркашке федерације (FIBA). Терен је истих димензија, као и висина кошева. Утакмица траје 40 минута.
 
Капацитет Дома спортова омогућава одржавање бројних садржаја за различите групе корисника као и реализацију семинара, спровођење тренажних процеса, спортских кампова, такмичења, манифестација, одржавање настава физичке културе и др.
 
Дом спортова – Први Национални тренинг центар задовољава потребе како репрезентативних селекција тако и клубова за спровођење процеса тренинга. Структура спортског објекта омогућава одвијање бројних садржаја организоване или индивидуалне рекреације за различите групе корисника.
 
Све спортске просторије на располагању су током целог радног времена овог спортског објекта, сваког дана у недељи од 07.00 до 22.00 сата.

Више icoMore


6.02.2020.

1080 Quantum систем у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Стручни консултант Ола Ериксурд, одржао је обуку и презентацију новог система 1080 Quantum, система за тестирања. Завод за спорт и медицину спорта РС постао је богатији за још један савремени уређај који ће бити од великог значаја, како за спортисте тако и за рекреативце.

1080 Quantum систем је софистициран систем за обуку перформанси, тестирање, рехабилитацију и истраживање. Снага лежи у патентираној технологији где електромотор обезбеђује ниво отпора, начин рада и брзину. Ово ствара јединствену способност за сигурно и независно управљање отпором и брзином у концентричној и ексцентричној фази током мерења силе и снаге током покрета.
 
Свим контролама се приступа преко интерфејса осетљивог на додир који показује тачност за процену и развој силе, брзине, снаге и убрзања.

Са 1080 Quantum системом може се извести широк спектар функционалних тестова и вежби. Способност тестирања, док истовремено добијате повратне информације о физичким резултатима, непроцењива је за било ког тренера или стручног радника када спроводи програм обуке или рехабилитације. Има могућност прилагођавања оптерећења и брзине у различитим фазама вежби.

Quantum нуди следеће врсте отпора за тестирање и тренинг у концентричној и ексцентричној фази било ког покрета:

    Изоинерцијални - симулирани отпор нормалне тежине
    Изотонички-константан отпор
    Изокинетичка - константна брзина за оптимални развој силе и време под напетошћу
    Променљива инерција - отпор и инерција када вам је потребна. Познат и као
''Без летеће тежине'' за оптимални тренинг снаге на великим брзинама
    Вибрација - различите амплитуде при 25 Hz за неуромускуларну стимулацију.

1080 Quantum је једини систем где се брзина и отпор могу одмах и динамички контролисати у једном понављању. Резултат тога је да се принцип брзине силе може први пут у потпуности применити у тестирању, обуци и рехабилитацији. Ова способност отвара нову парадигму за ефикасност, прецизност и индивидуализацију тренинга.

Више icoMore


5.02.2020.

''Бели Крос'' на теренима Завода за спорт и медицину спорта РС

Традиционална трка ''Бели Крос'' одржаће се у недељу 09.02. на теренима Завода за спорт и медицину спорта РС, на Кошутњаку.

Данас је одржана конференција за штампу, у свечаној сали Скупштине Града Београда, поводом организације традиционалне атлетске манифестације ''Бели Крос'', на којој је присуствовала и др Весна Репић – Ћујић, помоћник директора Завода за спорт и медицину спорта РС.
 
Београдски Кошутњак ће по 53. пут по реду бити домаћин међународног тркачког такмичења ''Бели Крос'', са почетком од 10 часова и 30 минута. ''Бели Крос'' представља традиционалну манифестацију која се већ 53 година одржава зими, најчешће на снегом покривеним теренима  у београдском излетишту Кошутњак, на теренима I Националног тренинг центра Завода за спорт и медицину спорта РС. На Конгресу Европске атлетске асоцијације (ЕАА), 18. октобра 2006, ''Бели Крос'' је добио статус "пермит" такмичења ЕАА, чиме је ушао у програм такмичења ЕАА, али и прихватио услове прописане за такмичења овог програма.
 
Програмом ''Белог Кроса'' предвиђено је одржавање трка војске и полиција. Право учешћа на ''Белом Кросу'' имаће сви заинтересовани у следећим категоријама: јуниори, јуниорке, пионири, пионирке, сениори, сениорке, војска и полиција, односно све узрасне категорије, од најмлађих до најстаријих, укуључујући рекреативце и ветеране.

Више icoMore


Странице: < Претходна 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.