Линија
Republicki zavod za sport
15.03.2020.

Отказују се услуге Сектора медицине спорта ЗСМСРС до даљег због вируса SARS-CoV-2

Због новонастале епидемиолошке ситуације, у Заводу за спорт и медицину спорта РС отказују се сви спортско медицински прегледи и физикална терапија и рехабилитација, јер ће убудуће наши лекари бити на располагању Министарству здравља РС.
 
Хвала Вам на разумевању.


Више icoMore


15.03.2020.

Подршка Завода за спорт и медицину спорта РС у борби против епидемиолошке ситуације

''Важност нашег понашања у систему спорта и уопштено, од велике је важности како за спортисту тако и за грађанство које нам је поклонило своје поверење. Нашим снажним утицајем на грађане, спортисте и спортске раднике шаљемо јасну поруку јединства и солидарности. Придржавајмо се мера Владе Србије и стручних лица и уз одговорно понашање помозимо да ситуација остане под апсолутном контролом'', поручује директор Завода за спорт и медицину спорта РС г. Горан Бојовић.


Више icoMore


15.03.2020.

Министар Удовичић позвао на јединство и одговорност

''Нема места паници, али важно је да се придржавамо свих мера Владе Србије. Да сви заједно будемо тим, да шаљемо одговорне и савесне поруке. Прво је да заштитимо грађане, све који су у систему спорта, од професионалаца до аматера јер је здравље на првом месту. Затим, организација такмичења на националном и међународном нивоу и треће да будемо у директној комуникацији, да видимо системски како ћемо функционисати. Сарадња је и до сада била добра, али желим да је подигнемо на још виши ниво. И да сви заједно имамо одговаран приступ да би живот функционисао и даље'', рекао је министар омладине и спорта Вања Удовичић.


Више icoMore
13.03.2020.

Измењени режими рада спортских објеката Завода за спорт и медицину спорта РС

Обавештавамо све кориснике услуга Завода за спорт и медицину спорта РС, да због новонастале епидемиолошке ситуације, сви спортски објекти неће бити у функцији до даљег.
 
Захваљујемо се на разумевању и поверењу.


Више icoMore


13.03.2020.

Делујмо превентивно и будимо одговорни према себи и другима

У Републици Србији је данас, до 8 часова регистрован 31 случај COVID 19. У националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 214 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. Особе које имају симптоме респираторне инфекције, прехладе, треба да остану код куће, али да буду у сталном телефонском контакту са епидемиолошком службом или својим надлежним лекаром.

НОВИ КОРОНА ВИРУС - КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ?

Телефони епидемиолошке службе за све информације
Специјалан број Министарства здравља
за питања у вези са коронавирусом: 
064 8945 235
Институт за јавно здравље Србије
"Др. Милан Јовановић Батут":
011 2684 566

Више icoMore


12.03.2020.

Спортско медицински прегледи деце у Пироту

Медицински тим (лекари и медицински техничари) Завода за спорт и медицину спорта РС, обавио је прегледе деце спортиста у Пироту. И током 2020. године, сарадња са Фондом за здравствено осигурање се наставља.

Како би се на нивоу Републике успоставила квалитетнија здравствена заштита спортиста и рекреативаца, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије је отворио неколико здравствених јединица.
 
У прошлој календарској години пружено је више хиљада прегледа од стране Завода за спорт и медицину спорта РС, а спортистима је омогућено да користе савремене методе прегледа и тестирања по протоколима утврђеним од стране водећих здравствених установа у Србији.
 
Новим Законом о спорту Републике Србије утврђено је да Републички фонд за здравствено осигурање покрива трошкове здравствених прегледа у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије учесника спортских активности од 6 до 14 година старости.
 

Више icoMore


12.03.2020.

Функционална тестирања фудбалера у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)

 Млади фудбалер, Лука Нинковић, члан ФК 011
 
FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно - скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Више icoMore


12.03.2020.

Информације о коронавирусу COVID-19

Од 24. фебруара 2020. године у Републици Србији се примењују кориговани алгоритми за поступање сходно развоју епидемиолошке ситуације у свету, посебно у Италији, као и на основу до сада стечених сазнања о карактеристикама инфекције и узрочника.

Подручјем интензивне трансмисије вируса се сматрају државе или њихови делови у којима се региструју у већем броју случајеви за које није могуће утврдити ланац трансмисије. У овом тренутку подручјима интензивне трансмисије вируса SARS-CoV-2 сматрају се: НР Кина (нарочито град Вухан у провинцији Хубеј), Република Кореја (Јужна Кореја), Сингапур, Јапан, Иран и Италија. Што се Италије тиче, Министарство спољних послова издало је 24. фебруара саопштење у коме српским држављанима препоручује да не путују у она подручја која је италијанска влада одредила као критична. У њих спада десет општина око Лодија (Бертонико, Казалпустерленго, Кастелђерундо, Кастиљоне Д'Ада, Кодоњо, Фомбио, Малео, Сан Фиорано, Сомаља, Теранова деи Пасерини) у регији Ломбардија и једна општина, Во', у регији Венето. Та подручја су изолована и под надзором су италијанских власти. За остатак Италије нису предвиђена никаква друга ограничења.
 
Путнике који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, молимо да се јаве телефоном на број 064 8945 235 који је отворило Министарство здравља. 
 
У свету је пријављено укупно 118.629 оболелих од инфекције изазване новим коронавирусом (COVID-19), укључујући 4292 смртна исхода. Случајеви COVID-19 су регистровани у укупно 105 земаља и на једном броду укотвљеном у луци Јокохама у Јапану. У Европи је регистровано 18.077 потврђених случајева инфекције новим коронавирусом и 716 смртнх исхода (631 у Италији, 35 у Шпанији, 33 у Француској, шест у Уједињеном Краљевству, четири у Холандији, три у Швајцарској, два у Немачкој и два у Сан Марину).
 

Више icoMore


11.03.2020.

Донација GIZ – а Заводу за спорт и медицину спорта РС

Друштво за међународну сарадњу (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ) донирало је Заводу за спорт и медицину спорта РС два аутомобила. GIZ је пружалац услуга у области међународне сарадње за одрживи развој и образовање. Сарађује са предузећима, актерима цивилног друштва и научним институцијама.

Захвални,
Завод за спорт и медицину спорта РС

Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.