Линија
Republicki zavod za sport
4.04.2019.

Кајакашка репрезентација Србије на медицинским прегледима и тестовима у Заводу за спорт и медицину спорта РС


Више icoMore


3.04.2019.

Бесплатни медицински прегледи деце од 6 до 14 година старости

Прегледи се раде у амбулантама на Ташмајдану и Кошутњаку

 
Републички фонд за здравствено осигурање омогућио је бесплатане медицинске прегледе деце спортиста од 6 до 14 година старости  који се обављају  у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Неопходно је да деца на преглед дођу у пратњи родитеља са упутом од педијатра, овереном здравственом књижицом и спортском легитимацијом. Уколико учесници у спортским активностима нису чланови клубова, довољни су упут и важећа здравствена књижица.
 
Процедура бесплатних прегледа деце може се да се убрза уколико корисници пре доласка на одељење медицине спорта ваљано испуне спортско-медицински формулар  који је доступан на званичном сајту Завода за спорт и медицину спорта РС.
 
Спортско-медицинске прегледе обављају лекари медицине спорта, а сам преглед обухвата крвну слику, антропометрију тела, ЕКГ у миру, преглед по системима органа, уз могућност примене теста оптерећења.

Више icoMore


2.04.2019.

3Д кинематичка анализа у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Савремена лабораторија за моторичка истраживања и аналитику у спорту на услузи врхунским спортистима

 
У интересу квалитетног сагледавања могућности  врхунских такмичара и осталих учесника у спортским активностима, набављен је 3Д систем камера који омогућава кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Статичко постурална анализа обезбеђује прецизне информације о структуралним девијацијама унутар кинетичког ланца, уз  податке о симетрији тела у целини.
 
Тестирања 3Д системом за кинематичку анализу кретања се изводе применом посебно одабране батерије тестова, где се уз природне облике кретања на различите начине оптерећује локомоторни систем човека како би се ваљано проценило његово функционисање.
 
Уз статичко постуралну анализу препоручује се и процена различитих  моторичких вештина или специфичних техничких кретања, чиме се добија шира слика о биомеханици тела.

Више icoMore


2.04.2019.

Медицински прегледи у Заводу за спорт и медицину спорта РС

 Сташа Гејо (спортско пењање) и репрезентативац у једрењу на редовним прегледима у Заводу

 
Сектор медицине спорта обавља прегледе врхунских спортиста и свих учесника у спортским и рекреативним активностима. Исто тако, ради функционална тестирања и пружа савете о правилној  исхрани спортиста и рекреативаца.
 
Анализом прегледа и добијених резултата са функционалних тестова доноси се закључак о здравственом стању и функционалним способностима за наставак активног бављења спортом, а коначан извештај се даје на основу процене захтева спорта и на основу спортске дисциплине којом се испитаник бави.

Више icoMore


1.04.2019.

Фудбалер ФК Младост на изокинетичком тестирању

Изокинетички динамометар заступљен у лабораторији за моторичка истраживања и аналитику у спорту 

 
Савремена лабораторија за моторичка истраживања и аналитику у спорту, применом изокинетичког динамометра пружа увид у процену неуромишићних функција. Приликом тестирања заступљено је прецизно мерење великог броја варијабли различитих покрета сегмената тела у великом опсегу различитих брзина и режима рада. На овај начин стиче се детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, у зависности од врсте спорта којим се бави.
 
Тестирање на изокинетичком динамометру омогућава:
  • праћење односа  различитих мишићних група које  изводе одређени  моторички задатак, као и напредак способности након спровођења ретеста;
  • анализу  записа  на основу  које  може да се уочи  тежина и специфичност повреде, уз прецизне информације о скривеним узроцима повреда и јасну оцену пада способности;  
  • безбедну примену  у фази рехабилитације, где се уједно прати и опоравак повређеног спортисте.

Више icoMore


29.03.2019.

ФИТ МАМА - програм вежбања за породиље у Националном тренинг центру

Програм где маме вежбају у друштву својих беба

 
Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије покренуо је посебан програм за безбедно рекреативно вежбање жена након порођаја који је базиран на утемељеним светским научним студијама. Циљ програма је да се адекватним физичким вежбањем позитивно утиче на опште психофизичко здравље породиља како би се поступно вратиле у стање пре трудноће и порођаја.
Програм је конципиран тако да породиље, у присуству беба, већ од шесте недеље  могу да учествују у добро дозираној рекреацији која траје сат времена. За вежбање се користе  отворени терени Завода за спорт и медицину спорта РС као и простране  сале специјализоване за овај вид рекреације.
Организовану рекреацију реализује педагог физичког васпитања чија је специјалност физичко  вежбање у трудноћи и након порођаја.
ФИТ МАМА се реализује два пута недељно, уторком и четвртком од 11.30 до 12.30, а препорука је да маме  имају сагласност свог лекара пре него што отпочну са процесом вежбања.

Више icoMore


29.03.2019.

Одељења медицине спорта „Кошутњак“ и „Ташмајдан“ делују у циљу здравствене заштите спортиста

У складу са Законом о спорту медицински прегледи спортиста се раде два пута годишње

 
Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије делује преко шест деценија у интересу квалитетне здравствене заштите спортиста и рекреативаца. У Сектору медицине спорта Завода примењује се интердисциплинаран приступ који подразумева утврђивање здравственог статуса и функционалних могућности спортиста, рекреативаца, деце.
Врхунским такмичарима је омогућено да користе савремене методе прегледа и тестирања по протоколима утврђеним од стране водећих здравствених установа у Србији.
 
Делатност Одељења медицине спорта Завода је:
•     Преглед врхунских спортиста, активних учесника у спорту и рекреативаца
•     Тестирање спортиста
•     Овера спортско-такмичарских књижица
•     Преглед судија свих категорија
•     Преглед делегата, тренера и контролора
•     Преглед и уверење за упис у спортске школе, више спортске школе и на факултете спорта на нивоу Републике Србије
 
У зависности од потреба могу да се раде:
•     Периодични прегледи (на 6 месеци)
•     Контролни прегледи (провера спортске форме)
•     Ванредни прегледи (по индикацијама)
•     Прегледи по Статуту Гранског спортског савеза

Више icoMore


27.03.2019.

Психолошка тестирања за екипне спортове у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Социометрија - процена кохезивности спортских екипа - један од предуслова  за успех у спорту

 
Социометрија је поступак психолошке процене и анализе којим се у потпуности може сагледати статус сваког појединца унутар спортског колектива. Овом методом могуће је да се утврди степен играчке и социјалне интеракције међу члановима спортске екипе, постојање конфликата, начин међусобне комуникације, степен међусобног поверења, кохезивност тима у целини, социјални и психолошки статус сваког играча појединачно као и степен његове интегрисаности и прихваћености у тиму.
 
На основу анализе функционисања екипе, психолози дају јасне препоруке у циљу побољшања односа  у екипи како би се омогућио сигуран спортски наступ. 

Више icoMore


27.03.2019.

Промотивни прегледи на Одељењу медицине спорта Кошутњак

Бесплатни медицински прегледи током целе године

 
У Заводу  за спорт и медицину спорта РС у  четвртак 28. марта се врше бесплатни медицински прегледи. Једном месечно лекарска служба у Кошутњаку врши бесплатне медицинске прегледе заинтересованим суграђанима. Преглед обухвата основне лабораторијске анализе, ЕКГ у миру, антропометријска мерења и преглед по системима органа.
Акцију промотивних прегледа на нивоу Републике покренуло је Министарство здравља уз подршку Министарства омладине и спорта.

Више icoMore


25.03.2019.

Школа пливања у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Организована школа пливања три пута недељно за децу и младе

На затвореном базену Националног тренинг центра Завода у току целе године организује се комерцијална школа пливања за децу и младе.

Учесници комерцијалне школе пливања пролазе кроз различите вежбе  у циљу овладавања основним елементима и покретима приликом савладавања различитих пливачких техника.
Програм школе пливања се реализује три пута недељно у преподневним и послеподневним терминима у присуству педагога физичке културе.
 

Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.