Линија
Republicki zavod za sport
15.04.2019.

Џет-ски репрезентативац Србије на медицинским прегледима и тестовима у Кошутњаку

Сектор медицине спорта обавља прегледе врхунских спортиста и свих учесника у спортским и рекреативним активностима на нивоу Републике

 
Медицински прегледи врхунских такмичара се обављају у складу са Правилником о утврђивању здравствене способности спортиста и такмичара,  где  је јасно одређена врста медицинских прегледа  и тестова за сваку категорију спортиста. Правилником је прецизирано да се прегледи обавезно раде на шест месеци, осим уколико не постоје индикације да се медицинска провера и тестирање спроведу раније.

Више icoMore


12.04.2019.

Делегација Војне академије Београд у посети Заводу

Директор Завода за спорт и медицину спорта РС Горан Бојовић угостио је професоре Катедре за физичку културу Војне академије Београд. Овом приликом делегација професора са Војне академије упознала се са деловањем научноистраживачке установе спорта.


Више icoMore


12.04.2019.

2. Српскa међународна конференција спортске медицине од 23. до 25. маја у Центру Сава

Пријава за учешће на званичном сајту конференције

 
 
Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије од 23. до 25. маја организује 2. Српску међународну конференцију спортске медицине, уз подршку ФИМС-а (Интернационалне Федерације Медицине Спорта), Удружења за медицину спорта Србије, а под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства здравља.
 
Важан научни скуп организује се поново у Србији после четири године и отвара могућност да се струка упозна са новим, релевантним светским достигнућима из медицине спорта и спортских наука, превасходно у погледу превенције, ране дијагностике и адекватног лечења спортиста, уз примену нових сазнања у циљу побољшања општих и специфичних моторичких карактеристика неопходних за добар спортски учинак.
Синергија различитих медицинских дисциплина и спортских наука знатно је унапредила спортске резултате на глобалном нивоу, из тог разлога више није могуће замислити појединачно деловање поменутих струка, посебно када је реч о врхунском спорту. Управо из тог разлога, научна конференција је прилика за стручњаке из непосредне спортске праксе да усвоје нова сазнања и унапреде рад са спортистима.
Предавачи на 2. Српској међународној конференцији спортске медицине су еминентни стручњаци из земље и света. Уз излагање научних радова биће реализоване и практичне радионице, а предавања су омогућена за 1000 учесника.
 
Предавачи на 2. Српској међународној конференцији медицине порта:
 
Проф Јанис Питсиладис (ФИМС/УК), Проф Фабио Пигози (ФИМС/Италија), Проф Демитри Константиноу (ФИМС/ Јужна Африка), Проф Викторија Бадтиева (ФИМС/Русија), Проф Матс Борјенсон (ФИМС/ Шведска), Проф Џејмс Билзон (ФИМС/УК), Проф Џероен Сварт (ФИМС/Јужна Африка), Проф Минхао Кси (ФИМС/Кина), Проф Емин Ерген (Аспетар/Турска), Брајеш Митал (УАЕ), Мурад Граири (ФИФА Здравствени Центар Дубаи, УАЕ), Јасин Зергуини (УАЕ), Наел Ел Шал (УАЕ), Проф Радо Пишот (Словенија) и многи други.
 
Пријава се врши на званичном сајту конференције

Више icoMore


11.04.2019.

Трим стаза Завода и спортска игралишта доступни свим корисницима

 Бесплатна рекреација на отвореном у Кошутњаку       

   
Трим стаза Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије доступна је за све групе корисника бесплатно. Шетња, брзо ходање или трчање могуће је у свако годишње доба по трасираном делу у природи дужине од 1200 метара. Стаза са тартан подлогом има 17 станица за вежбање које се налазе у проширеним деловима на сваких 100 метара. Уз савремене справе за вежбање, постављене су и табле са обавештењима о врсти вежбе и тежини приказаног задатка тако да корисник може да вежба у складу са својим могућностима. Видео-надзор и осветљење путем електричног напајања постављено је целом дужином стазе, али и у делу терена за кошарку, одбојку, мали фудбал, чиме је обезбеђено несметано и безбедно  коришћење и у вечерњим сатима.
 
У оквиру трим-зоне, на бесплатно коришћење, стављени су у функцију и адаптирани  терени за кошарку, одбојку и мали фудбал.
 
Пре почетка коришћења спортских објеката у трим-зони неопходно је да корисници прочитају правилник понашања који се налази на огласној табли на самом улазу. На истом месту инсталиран је и пункт одакле у одређено време делује одељење за рекреацију Завода за спорт и медицину спорта РС.

Више icoMore


9.04.2019.

У Хрватској одржана 16. Научна конференција у области спортских наука

Стручни сарадник Завода др Предраг Божић представио научни рад на конференцији

 
Највећи интернационални догађај у области спортских наука, Научна конференција „Спорт, физичка активност и здравље: Савремене перспективе“, окупио је око 240 научника света, од укупно 367 потписника научних радова, протекле недеље, од 4. до 7. априла, у Цавтату, у Дубровнику, у организацији Црногорске спортске академије. Учешће на конференцији узео је и руководилац Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС др Предраг Божић, који је као члан научног одбора презентовао рад на тему: “External Validity of Force-Velocity Relationship Obtained from Sinгle and Multi-Joint“.
 
Од укупног броја присутних, учествовало је 100 професора и студената мастер и докторских студија из региона. Међу њима су најбројнији били професори и студенти из Србије, захваљујући војвођанским професорима и студентима, поред колега из Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова и Словеније.
 
Излагање научних радова било мултидисциплинарно, те су се представили студенти и професори Универзитета у Новом Саду са Медицинског факултета, Факултета спорта и физичког васпитања, Учитељског факултета на наставном мађарском језику из Суботице, Економског факултета из Суботице и Високе школе струковних студија за образовање васпитача и тренера такође из Суботице.
 
Поред ЦСА и Факултета за спорт и физичко васпитање УЦГ, у организацији је учествовало и 12 партнерских факултета из земаља ЕУ и региона. 
 
Посебну пажњу су посветили младим истраживачима. За 33 студента мастер и докторских студија са Универзитета у Новом Саду, Свеучилишта у Мостару и Универзитета Црне Горе реализована је  обука Централно-европског програма размене универзитетских студија - ЦЕЕПУС, на тему „Како припремити, написати и објавити научни рад у спортској науци“.
 
Кроз обуку су научили како да користе савремене истраживачке методологије за побољшање квалитета научних радова,  разумеју академски интегритет и раде у складу с моралним кодексом или етичком политиком академске заједнице.

Следећа конференција биће одржана на Азурној обали, на Антибима, у Француској.


Више icoMore


8.04.2019.

Аикидо семинар у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У организацији  Националне аикидо федерације Србије одржан је аикидо семинар „Пријатељство кроз вежбање“ у Националном тренинг центру Завода у Кошутњаку. Сенсеи Кеи Изава је водио семинар на коме је учествовало око 400 аикидока из Бугарске, Румуније, Македоније, Хрватске, Мађарске и Србије.


Више icoMore


8.04.2019.

Košarkaš KK Kolubara na terenskim motoričkim testiranjima u Nacionalnom trening centru


Више icoMore


8.04.2019.

Бројне селекције на припремама у Кошутњаку

Отворена летња башта хотела Трим

 
Хотел Трим функционално је повезан са читавим спортским комплексом Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије због чега је погодан за кондиционе припреме спортиста. Смештајни објекат се налази у Кошутњаку и егзистира као спортски хотел отвореног типа са капацитетом за 56 гостију распоређених у оквиру две смештајне јединице. У понуди хотела су једнокреветне и двокреветне собе, апартман, сала за теоретску наставу, ресторан и летња башта капацитета за 120 гостију. Неопходан комфор спортистима (кошаркашима) и другим гостима у току боравка обезбеђује и уређеност самог простора хотела унутар ког је инсталиран намештај преко прописаног стандарда. Опремљеност кухињског блока и стручност лица је на високом нивоу што омогућава  припремање хране према индивидуалним потребама спортиста.
 
Комплекс хотелског смештаја базно је профилисан за смештај спортиста, али послује и по комерцијалним принципима, те тако на дневном нивоу угости и бројне рекреативце и друге посетиоце. У зони хотела 2018. године изграђена су и два игралишта за децу млађег и старијег узраста.   
Хотел Трим, као базу за припреме, тренутно користи најбоља пливачка селекција Србије и Савез за синхроно пливање Србије, а очекује се и долазак веслачке репрезентације Србије и ватерполиста из Румуније.

Више icoMore


4.04.2019.

Тим психолога Завода обавио психолошка тестирања надарених фудбалера

Психолошка тестирања учесника развојног кампа Фудбалског савеза Србије

Тим психолога Завода за спорт и медицину спорта РС обавио је  психолошка тестирања учесника развојног кампа Фудбалског савеза Србије. У Старој Пазови тестирано је 49 надарених  фудбалера од 13 и 14 година старости, а примењена је стандардна батерија психолошких тестова.

Више icoMore


4.04.2019.

НАЦИОНАЛНE ЕВИДЕНЦИЈE У ОБЛАСТИ СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Пројекат од изузетне важности за систем спорта РС 

 
 
Једaн од најзначајнијих послова у оквиру делатности Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије и његовог Информационо документационог (ИНДОК) одељења је вођење Националних евиденција у области спорта, што подразумева прикупљање и обраду података као и периодично објављивање и публиковање збирних података из националних евиденција.
Вођење националних евиденција у области спорта Републике Србије је законска обавеза Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, декларативно прихваћена као једна од основних делатности, односно као поверени посао (чл. 107, став 2. тачка 4. Закона о спорту РС „Службени гласник РС“, бр. 10/2016).
 
На основу члана 168. став 11. Закона о спорту („Службени гласник РС”, број 10/16), донет је Правилник о Националним евиденцијама у области спорта којим се прописује садржај, начин вођења и начин и услови коришћења података из евиденција.

Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.