Линија
Republicki zavod za sport
19.12.2019.

Представник ЗСМСРС на научној конференцији ''Нове технологије у спорту''

Међународна научна конференција под називом ''Нове технологије у спорту'' одржана је 12 - 14.12.2019. године у Сарајеву. Домаћин конференције био је Факултет спорта и телесног одгоја из Сарајева.

 
Као почасни гост конференције, на којој је и учествовао, био је др Предраг Божић, шеф Одељења за аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС. Научни скуп је окупио најзначајније институције и истраживаче из области спорта и физичког васпитања из региона. Током трајања конференције присутни су се могли упознати са новим технологијама из области спортске науке. Овај скуп је такође био добра прилика да се успоставе и ојачају везе између водећих научних институција из области спорта и физичког васпитања из нашег региона.

Више icoMore


19.12.2019.

Здравствени прегледи деце у Косовској Митровици

Екипа лекара и медицинских сестара Завода за спорт и медицину спорта РС организовано обавља прегледе деце узраста од 6 до 14 година у Београду и по Србији. Задњи преглед и тестирања малишана обављен је у Косовској Митровици.

Регионалне амбуланте спортске медицине Завода за спорт и медицину спорта РС, отворене су у неколико градова у држави.
 
Помоћник директора ЗСМСРС за медицину спорта спец. др мед. Тамара Гавриловић, подсећа да је Закон о спорту прописао обавезне прегледе за децу од 6 до 14 година која тренирају у спортским клубовима, због чега се и отварају амбуланте Завода за спорт и медицину спорта РС ван Београда.
 
"Потребно је да се доставе валидне књижице, формуларе које смо ми проследили у електронској форми и које родитељи попуњавају, и упути педијатара. То су плави, специјалистички упути, изглед те форме смо проследили да и родитељима буде мало лакше. То је пут како се долази код нас. Установљена је и сарадња са министарством здравља, да прегледи, за сву децу која су у тренингу, од 6 до 14 година, буду бесплатни, а држава ће да рефундира трошкове'', наводи др Тамара Гавриловић.
 
"Наша институција је инагурисана у први Национални тренинг центар, што нам даје још већу обавезу и одговорност да будемно базирани на најмлађе и децу. Установљена је и сарадња са министарством здравља, да прегледи, за сву децу која су у тренингу, од шест до 14 година, буду бесплатни, а држава ће да рефундира трошкове", истиче директор Завода за спорт и медицину спорта РС мр Горан Бојовић.

Више icoMore


18.12.2019.

Спортска свечаност у Скупштини града Београда

Спортски савез Београда, у присуству великог броја јавних личности значајних за очување спортског духа престонице, заокружио је 2019. годину прелепом свечаношћу у Скупштини града Београда, на којој су додељене и годишња признања. Поред многобројних званица, свечаности је присуствовала и помоћник директора Завода за спорт и медицину спорта РС,  др Весна Репић Ћујић помоћник директора за стручни и развојно-истраживачки рад у спорту.

Захвалнице за одличну сарадњу у претходном периоду добили су: Секретаријат за спорт и омладину града Београда, Министарство омладине и спорта Републике Србије, Спортски савез Србије, Антидопинг агенција Републике Србије, Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, компанија „Спорт тиме“, компанија „Proton System“, Дом ученика средњих школа „Патријарх Павле“, Рукометни савез Београда и Фудбалски савез Београда.

Више icoMore


16.12.2019.

Делегације спортских друштава из Грчке, Италије и Бугарске у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Представници спортских друштава ''Олимпијакос'' (Грчка), ''Лацио'' (Италија) и ''Левски'' (Бугарска), током прошлог викенда, посетили су Завод за спорт и медицину спорта РС. Помоћници директора Завода за спорт и медицину спорта РС, спец. др мед. Тамара Гавриловић - помоћник директора за медицину спорта и др Весна Репић Ћујић - помоћник директора за стручни и развојно истраживачки рад у спорту, са гостима су обишли Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту и Центар за медицину и психологију спорта и презентовали им могућности и капацитете наше фирме, опрему и кадар.

Делегација поменутих клубова боравила је у Београду до 15. децембра у оквиру пројекта ''Multisport academy'', који је одобрен од Европског парламента. Са њима је била и председница Европске асоцијације спортских друштава (EMKA). Спортско друштво ''Црвена звезда'', са европским спортским друштвима попут ових, сарађује и конкурише за одређене програме у оквиру пројекта ''Erazmus plus'' за младе.

Више icoMore


13.12.2019.

Рукометаш на теренским тестирањима у Дому спортова ЗСМСРС

Младом рукометашу, пионирском репрезентативцу Србије, Филипу Милошевићу, обављена су теренска тестирања у Дому спортова I Националног тренинг центра, Завода за спорт и медицину спорта РС. Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, обавили су му специфичну батерију моторичких тестова.

Утврђивање стања специфичних моторичких способности, односно предности и слабости код спортиста (брзина, издржљивост, агилност, гипкост, снага)
 
У оквиру мултидисциплинарног приступа утврђивања спортске припремљености, процена и евалуација моторичких способности спортиста – тестирање моторичких способности спортиста представља једну од основних делатности Завода за спорти медицину спорта Републике Србије. 
 
Значај тестирања моторичких способности: утврђивање предности и слабости код спортиста, евалуација тренажног процеса, идентификација талената, мотивација спортиста и тренера за даљи рад и напредак, едукација тренера и спортиста о захтевима спорта и карактеристикама потребним за успех.

Више icoMore


12.12.2019.

Промоција система за опоравак спортиста у ЗСМСРС

Дана 11.12. у просторијама Завода за спорт и медицину спорта РС, на Одељењу физикалне медицине и рехабилитације Сектора спортске медицине, одржана је промоција нове технологије која се у свету популарно користи као замена за ледене каде (купке).

Фирма IceBeen је презентовала нову технологију коју је велики број спортиста већ применио у припремном периоду за предстојеће Олимпијске игре у Токију 2020. године. Нови мобилни систем за опоравак спортиста са ефектима крио терапије (ледене каде) омогућава спортистима бржи опоравак након тренинга.
 
У наредном периоду очекујемо да ће и Завод за спорт и медицину спорта РС у оквиру своје постојеће понуде имати поменуту технологију која ће бити од велике користи нашим олимпијцима.

Више icoMore


12.12.2019.

Свечаност поводом обележавања "Међународни дан планина 2019."

На свечаности ''Међународни дан планина 2019.'' поред многих званица, присуствовали су и помоћник директора Завода за спорт и медицину спорта РС, за стручни и развојно - истраживачки рад у спорту, Весна Репић Ћујић, Вера Николић бивша светска атлетска рекордерка на 800 метара и освајач Монт Евереста Долорес ел Шелех.

Долорес ел Шелех, планинарка која је по оцу Јорданка, а по мајци Српкиња, друга је Српкиња која је освојила Монт Еверест, 23. маја 2019. године. У својој 28. години развила је српску и јорданску заставу на 8.848 метара. Долорес се такмичи под српском заставом.

 


Више icoMore


11.12.2019.

Младе атлетичарке на контролама утренираности у ЗСМСРС

Атлетичарке клуба Земун, обавиле су функционална тестирања у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС. Стручни сарадници су им обавили функционално скенирање покрета и постуру тела уз помоћ Qualisys система.

FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета) је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно-скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања. Компјутеризована 3D кинематичка анализа односи се на усклађеност главних регија: стопала и скочног зглоба, колена, доње регије леђа, карлице и кука, горње регије леђа, рамена, главе и врата.
 
Стручњаци за аналитику у спорту реализују моторичка тестирања у савременој биомеханичкој лабораторији где се може утврдити степен утренираности такмичара и проценити ризик за повређивање.

Више icoMore


10.12.2019.

Рафтери на провери здравствене спреме у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Данас су у Заводу за спорт и медицину спорта РС, спортско медицинске контроле обавили чланови рафтинг клуба Еко Лим из Прибоја. Од самог оснивања, Еко Лим клуб ради на стручном оспособљавању и усавршавању за комерцијални рафтинг по ИРФ (Интернационална рафтинг федерација) стандардима и такмичарски рафтинг. Такође, раде и на заштити река и речних сливова, развијању и унапређивању екстремног спорта, а путем еколошких регата и других манифестација утичу на подизање свести и едукацију грађана о заштити животне средине. Рафтинг је спорт који се састоји у надметању тимова у професионалним такмичарским чамцима са 4 до 6 чланова, а такмиче се у 3 дисциплине: слалому, спринту и спусту.

У Центру за медицину и психологију спорта, у оквиру спортско - медицинског прегледа члановима рафтинг клуба су обављени: биохемијске анализе крви, физикални преглед по системима, антропометријска мерења, ЕКГ у миру, општи лекарски преглед, спирометријски и ергоспирометријски тест. У Сектору медицине спорта, врше се и психолошка тестирања спортиста где се обавља провера психолошког статуса и степена психолошке припремљености. За процену статуса користе се тестови личности, неколико ситуационо - специфичних тестова који ближе одређују начин борбе са такмичарским стресом, природу и интензитет предстартне такмичарске активације, карактеристике спортског самопоуздања, ниво спортске мотивације, као и тестови за процену интелектуалних способности.

Више icoMore


9.12.2019.

Рукометашице Србије победиле Немачку

Рукометашице Србије, поготком Кристине Лишћевић на пет секунди до краја утакмице, срушиле су селекцију Немачке резултатом 29:28. Србија је без бодова дошла у другу фазу, али после две победе има четири бода.

Женска рукометна репрезентација Србије на контролама утренираности у Заводу за спорт и медицину спорта РС
 
У среду, од 10 часова, наше рукометашице ће играти против Данкиња.
 
Светско првенство се одржава у Јапану.

Више icoMore


Странице: < Претходна 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.