Линија
Republicki zavod za sport
21.08.2019.

Индетификација ризика од повређивања

Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту

Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.

Стручан и правилан рад на телесном развоју младог спортисте као и одржавање здравог постуралног статуса је од суштинске важности са аспекта превенирања спортских повреда, отклањања лошег држања тела. Један од важних сегмената тренажног процеса треба да буде рад на отклањању функционалних дисбаланаса и других ограничења квалитетног извођења основних образаца кретања.


Више icoMore


20.08.2019.

Бесплатан улаз за ђаке на базене Кошутњак средом

Летња сезона купања  пливалишта  Кошутњак траје до 1. септембра

Отворено пливалиште Завода за спорт и медицину спорта РС „Кошутњак“ у среду 21августа од 10 сати прима посетиоце, док је улаз за ђаке основних и средњих школа бесплатан. 

Дневна улазница је 250 динара, полудневна карта (од 15 сати) износи 180, а за дете до 7 година старости  улаз је 100 динара. Деца до 3 године не плаћају карту, а средом, уз ђачку књижицу, основци и средњошколци имају слободан улаз.

Током целе летње сезонеу сарадњи са Секретаријатом за спорт и омладину Града Београдареализује се бесплатна школа пливања која траје  до 31. августа.

Радно време пливалишта је од 10 до 19 сати сваког дана, уз редовна дежурства лекара и службеног лица МУП-а Чукарице.Више icoMore


19.08.2019.

Први тим Кошаркашког клуба Партизан на прегледима у Заводу

Редовни медицински  прегледи младих кошаркаша

Најбољи играчи Кошаркашког клуба Партизан данас су у Заводу за спорт и медицину спорта РС на обавезним медицинским прегледима и тестирању. Прегледи се обављају у складу са правилником о утврђивању здравствене способности врхунских такмичара, где се уз основни преглед по системима органа ради и ЕКГ у миру као и ултразвук срца који се обавезно ради у једној календарској години.

Утврђивање здравственог статуса укључује и функционално тестирање где се прогресивно оптерећује организам  и прати реакција на напор као и тренираност самог спортисте.


Више icoMore


19.08.2019.

Фудбалер ФК Црвена звезда Матео Гарсија на прегледима и тестирању у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Уз медицинске прегледе  Аргентинац је обавио и  моторичко тестирање 

Ново појачање ФК Црвена звезда Матео Гарсија обавио је неопходне медицинске прегледе и тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС у Кошутњаку.

Фудбалер Звезде  обавио  је и снимање постуре тела уз помоћ 3Д система за кинематичку анализу кретања. За потребе  ове врсте тестирања користи се специјално одабрана батерија тестова, где се уз природне облике кретања на различите начине оптерећује локомоторни систем испитаника како би се ваљано проценило његово функционисање.

Статичко постурална анализа обезбеђује прецизне информације о структуралним девијацијама унутар кинетичког ланца и даје податке о симетрији тела у целини.


Више icoMore


16.08.2019.

Трим-стаза Завода и спортска игралишта доступни свим корисницима

Простор у природи за тренинг за младе и старије суграђане

Трим-стаза Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије је доступна за све групе корисника. Дужина дела  за трчање износи 1200 метара, а ширина износи 1,60 метара. На сваких 100 метара постављене су справе за вежбање, док је стаза целом дужином пресвучена тартан подлогом. Обновљена трим-зона има 17 станица за вежбање. Испред сваког полигона стоји табла са обавештењима о правилном извођењу вежбе коју корисник изводи у складу са својим могућностима. Унутар зоне за трчање бесплатно су стављени у функцију и терени за кошарку, одбојку и мали фудбал.
 
Новина је видео-надзор као и осветљење путем електричног напајања постављено целом дужином дела за вежбање и трчање,  чиме је обезбеђено несметано и безбедно  коришћење и у вечерњим сатима.
 
Препорука је да корисници пре почетка било које активности  прочитају правилник коришћења Три- стазе који се налази на самом улазу.

Више icoMore


16.08.2019.

Моторичка тестирања дизача тегова у Караташу

Омладинско-спортски камп Караташ база за надарене спортисте

Млади спортисти, дизачи тегова, бораве на припремама у Караташу где су уједно радили процену моторичких способности у сарадњи са одељењем за аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС.
 
Омладински спортски камп Караташ служи  за развој школског, универзитетског и врхунског спорта. Располаже  смештајним објектима као и теренима за кошарку рукомет, одбојку, фудбал, тенис. У свом поседу има и фудбалски терен са вештачком травом, терен за одбојку на песку, отворени базен, трим стазу. 

Више icoMore


16.08.2019.

Базени Кошутњак не раде данас

У петак 16. августа не раде базени Кошутњак

Због лошег времена комплекс базена Кошутњак данас не ради. Највеће пливалиште у Србији  суботу 17. августа радиће по уобичајеној сатници.

Више icoMore


15.08.2019.

Сарадња Завода за спорт и медицину спорта РС са летњом школом фудбала Дејана Станковића

На Копаонику и Златибору бројна тестирања учесника кампа „Деки 5“

У мају ове године потписивањем уговора званично је отпочела сарадња између Завода за спорт и медицну спорта РС и фудбалског кампа „Деки 5“ који је оформио прослављени српски фудбалер Дејан Станковић. Осим здравствено-медицинских прегледа, сарадња предвиђа психолошка и моторичка тестирања као и стручно-саветодавну подршку тренерима и спортистима.
 
Фудбалски камп „Деки 5“ се реализује од прошле године, а само ове летње сезоне Сектор за стручни и развојно-истраживачки рад у спорту Завода, од средине јула до половине августа, тестирао је близу 1000 младих спортиста. На Копаонику и Златибору рађена су тестирања дечака од 7 до 16 година старости. Примењен је тест процене функционалних образаца кретања као и специфична батерија моторичких тестова за фудбал.
 
Током седмодневног боравка на кампу, дечаци су присуствовали и предавањима на тему психологије спорта која је водио тим психолога Завода за спорт и медицину спорта РС. У свакој смени одржана су предавања која садрже све важне психолошке елементе неопходне за спорт, као што су самопоуздање, самопоштовање, концентрација, мотивација, фер плеј и превазилажење грешака. Кроз едукације и интерактивне радионице млади спортисти добили су могућност да сагледају на које начине могу да се изграде у спорту у будућности, како да задрже мотивисаност и позитивну слику о себи и на који начин да истрају, без обзира на тешкоће. Психолози су присуствовали  и тренинзима и разговарали са учесницима кампа.
 
Фудбалски камп „Деки5“ реализује се до краја августа, а сваки од тестираних учесника на увид добија извештај са тестирања и препоруке за даљи рад.

Више icoMore


14.08.2019.

Учесници Медитеранских игара на прегледима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Провера здравственог статуса и спортске форме пред одлазак на такмичење

Мушка и женска екипа у одбојци на песку обавиле су прегледе и тестирања пред одлазак на Медитеранске игре за спортове на песку.
 
Тимови стручњака из различитих области Завода за спорт и медицину спорта РС стављају све своје расположиве капацитете за потребе развоја врхунског спорта, примарно у интересу очувања здравља спортиста и достизања праве форме такмичара за сигуран спортски наступ.
 
Сектор медицине спорта делује кроз пружање спортско-медицинских прегледа и тестова који подразумевају лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ЕКГ  у миру, ултразвучни преглед срца, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска тестирања.
 
Лабораторија за психологију пружа могућност процене такмичарске припремљености свих категорија спортиста као  и  комлетну психодијагностику.
 
Стручњаци за аналитику у спорту реализују моторичка тестирања у савременој биомеханичкој лабораторији где се може утврдити степен утренираности такмичара и проценити ризик за повређивање.

Више icoMore


12.08.2019.

Подршка Завода Удружењу за превентивну педијатрију Србије

Онлајн КМЕ са темом “Превенција и фактори ризика за настанак малигних тумора коже код деце”

 
 
Удружење за превентивну педијатрију Србије је акредитовало онлајн КМЕ са темом “Превенција и фактори ризика за настанак малигних тумора коже код деце“. КМЕ је у току и носи 3 бода, уз отворен и лако доступан интернет тест на https://zastitazasve.rs/edukacija/pedijatri сајту.
Ово је уједно прилика да се стичу нова знања о веома важном и често занемареном клиничком ентитету од стране педијатара.
Онлајн КМЕ делује преко три године и саставни је део едукативног рада Удружења, са циљем да се омогући стицање нових знања из области педијатрије.

Више icoMore


Странице: < Претходна 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Следећа >

                     
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.