Линија
Republicki zavod za sport


13.03.2020.

Измењени режими рада спортских објеката Завода за спорт и медицину спорта РС

Обавештавамо све кориснике услуга Завода за спорт и медицину спорта РС, да због новонастале епидемиолошке ситуације, сви спортски објекти неће бити у функцији до даљег.
 
Захваљујемо се на разумевању и поверењу.


Више icoMore


13.03.2020.

Делујмо превентивно и будимо одговорни према себи и другима

У Републици Србији је данас, до 8 часова регистрован 31 случај COVID 19. У националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 214 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. Особе које имају симптоме респираторне инфекције, прехладе, треба да остану код куће, али да буду у сталном телефонском контакту са епидемиолошком службом или својим надлежним лекаром.

НОВИ КОРОНА ВИРУС - КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ?

Телефони епидемиолошке службе за све информације
Специјалан број Министарства здравља
за питања у вези са коронавирусом: 
064 8945 235
Институт за јавно здравље Србије
"Др. Милан Јовановић Батут":
011 2684 566

Више icoMore


12.03.2020.

Спортско медицински прегледи деце у Пироту

Медицински тим (лекари и медицински техничари) Завода за спорт и медицину спорта РС, обавио је прегледе деце спортиста у Пироту. И током 2020. године, сарадња са Фондом за здравствено осигурање се наставља.

Како би се на нивоу Републике успоставила квалитетнија здравствена заштита спортиста и рекреативаца, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије је отворио неколико здравствених јединица.
 
У прошлој календарској години пружено је више хиљада прегледа од стране Завода за спорт и медицину спорта РС, а спортистима је омогућено да користе савремене методе прегледа и тестирања по протоколима утврђеним од стране водећих здравствених установа у Србији.
 
Новим Законом о спорту Републике Србије утврђено је да Републички фонд за здравствено осигурање покрива трошкове здравствених прегледа у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије учесника спортских активности од 6 до 14 година старости.
 

Више icoMore


12.03.2020.

Функционална тестирања фудбалера у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)

 Млади фудбалер, Лука Нинковић, члан ФК 011
 
FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно - скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Више icoMore


12.03.2020.

Информације о коронавирусу COVID-19

Од 24. фебруара 2020. године у Републици Србији се примењују кориговани алгоритми за поступање сходно развоју епидемиолошке ситуације у свету, посебно у Италији, као и на основу до сада стечених сазнања о карактеристикама инфекције и узрочника.

Подручјем интензивне трансмисије вируса се сматрају државе или њихови делови у којима се региструју у већем броју случајеви за које није могуће утврдити ланац трансмисије. У овом тренутку подручјима интензивне трансмисије вируса SARS-CoV-2 сматрају се: НР Кина (нарочито град Вухан у провинцији Хубеј), Република Кореја (Јужна Кореја), Сингапур, Јапан, Иран и Италија. Што се Италије тиче, Министарство спољних послова издало је 24. фебруара саопштење у коме српским држављанима препоручује да не путују у она подручја која је италијанска влада одредила као критична. У њих спада десет општина око Лодија (Бертонико, Казалпустерленго, Кастелђерундо, Кастиљоне Д'Ада, Кодоњо, Фомбио, Малео, Сан Фиорано, Сомаља, Теранова деи Пасерини) у регији Ломбардија и једна општина, Во', у регији Венето. Та подручја су изолована и под надзором су италијанских власти. За остатак Италије нису предвиђена никаква друга ограничења.
 
Путнике који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, молимо да се јаве телефоном на број 064 8945 235 који је отворило Министарство здравља. 
 
У свету је пријављено укупно 118.629 оболелих од инфекције изазване новим коронавирусом (COVID-19), укључујући 4292 смртна исхода. Случајеви COVID-19 су регистровани у укупно 105 земаља и на једном броду укотвљеном у луци Јокохама у Јапану. У Европи је регистровано 18.077 потврђених случајева инфекције новим коронавирусом и 716 смртнх исхода (631 у Италији, 35 у Шпанији, 33 у Француској, шест у Уједињеном Краљевству, четири у Холандији, три у Швајцарској, два у Немачкој и два у Сан Марину).
 

Више icoMore


11.03.2020.

Донација GIZ – а Заводу за спорт и медицину спорта РС

Друштво за међународну сарадњу (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ) донирало је Заводу за спорт и медицину спорта РС два аутомобила. GIZ је пружалац услуга у области међународне сарадње за одрживи развој и образовање. Сарађује са предузећима, актерима цивилног друштва и научним институцијама.

Захвални,
Завод за спорт и медицину спорта РС

Више icoMore


11.03.2020.

Филиповић на редовним контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У Заводу за спорт и медицину спорта РС, у Сектору медицине спорта утврђује се здравствени статус и функционалне могућности. Завод за спорт и медицину спорта РС делује у интересу очувања здравља спортиста и свих учесника у спортским активностима, али исто тако ради у циљу побољшања свих неопходних карактеристика за добар спортски учинак такмичара. У оквиру нашег спортског комплекса реализују се тренинзи у савременим објектима за спорт као и групна и индивидуална рекреација и корективна гимнастика.  Деловање Завода обухвата, добрим делом, имплементацију проверених, савремених, стручних и научних сазнања, чија се адекватна примена може позитивно одразити на целокупан систем спорта Републике. На простору од 42 хектара у Кошутњаку налазе се лабораторије за спортско - медицинске прегледе, моторичка и психолошка тестирања, затворени и отворени спортски терени, трим стаза, комплекс отвореног пливалишта Кошутњак, атлетски стадион, као и хотел Трим. Простор унутар и око читавог комлекса Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије у целости је доступан и за лица са посебним потребама.  

Филип Филиповић је српски ватерполиста који тренутно наступа за Про Реко. Са 14 година дебитовао је за први тим Партизана, а са 16 дебитовао за сениорску репрезентацију. Са јуниорском репрезентацијом освојио је Европско првенство 2002. године у Италији у Барију, 2004. године на Малти и 2006. године у Румунији у Великом Варадину. Са репрезентацијом Србије освојио је златну медаљу на Европском првенству 2006. у Београду и сребрну медаљу на Европском првенству 2008. у Малаги и бронзану медаљу на Олимпијским играма 2008. у Пекингу. Са репрезентацијом Србије освојио је златну медаљу на Светском првенству 2009. у Риму. На летњим олимпијским играма 2012. године са репрезентацијом Србије освојио је бронзану медаљу, а уврштен је у идеални тим турнира. На Олимпијским играма у Рију 2016. са репрезентацијом Србије је освојио златну медаљу и проглашен за МВП турнира.
 
Ватерполо репрезентација Србије јуче је елиминисана у четвртфиналу европских квалификација Светске лиге, пошто је у Београду поражена од селекције Шпаније 13:11. Најефикаснији у српском тиму био је капитен Филип Филиповић са пет голова. "Делфинима" следи разигравање за пласман од петог до осмог места.

Више icoMore


10.03.2020.

64 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА ЗАВОДА ЗА СПОРТ И МЕДИЦИНУ СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

''Изузетно смо поносни на све оно што смо у протеклих 6 година урадили и тако допринели да Завод данас буде то што јесте – Национални тренинг центар отворен за све грађане, рекреативце и спортисте који желе да брину о свом здрављу и остварују врхунске резултате. Захваљујући раду целог тима и несебичној помоћи Министарства спорта и омладине на челу са министром Вањом Удовичићем, ова институција чини све да унапреди, прошири и побољша капацитете и активности, али и да шири и размењује открића, технологије и знања у области спортске медицине и буде домаћин великих међународних догађаја. Планирани пројекти везани за инфраструктуру напредују, а пројекат изградње две вештачке стене за спортско пењање о коме сам говорио прошле године је у међувремену завршен и недавно је добио и званични сертификат од стране Међународне Федерације за спортско пењање. Сада имамо боулдер стену дужине 36 метара и другу висине 15 метара, чија је намена за тежинско, брзинско и рекреативно пењање што нам отвара врата за организацију великих такмичења, тако да је Београд већ потенцијални организатор Европског купа у спортском пењању у августу месецу ове године. Радови на пројекту Мултифункционалне дворане за разне врсте спортова напредују из дана у дан и да пројекат полако добија свој коначни изглед савременог и модерног центра на светском нивоу. Завод је 2015. и 2019. био домаћин Међународне конференције медицине спорта. Србија је након тога оцењена као сјајан домаћин и колаборативни члан ФИМС-а са великим потенцијалима, и са огромном заслугом на промоцији спортске медицине у региону и шире. Главни задатак и мисија Завода у 2020. години је да покушамо да заслужимо и добијемо организацију Светског конгреса медицине спорта 2024. за коју ћемо се кандидовати у септембру месецу ове године у Атини. Кандидатура је част и привилегија да се овако један велики догађај доведе у нашу земљу'', закључује директор ЗСМСРС Бојовић.

Завод за спорт и медицину спорта РС уручио је захвалнице Фудбалском савезу Србије, Кошаркашком савезу Србије, Одбојкашком савезу Србије, Пливачком савезу, Ватерполо савезу, Сртељачком савезу, Савезу за школски спорт и баскеташима Србије. Појединачне захвалнице су добили Слободан Гејо, тренери Марина Маљковић, Слободан Ковач и Дејан Станковић.
 
Министар омладине и спорта РС Вања Удовичић се током свечаности у Клубу посланика захвалио свима који су веровали у идеју Завода за спорт и медицину спорта РС и несебично давали себе у развоју ове институције.
''Желим вам много година у којима ћете обарати сопствене рекорде и постављати високе циљеве. Срећан вам 64. рођендан'', рекао је министар Удовичић.

Више icoMore


10.03.2020.

Прослава Завода за спорт и медицину спорта РС

У Клубу Посланика, обележено је 64 година рада и постојања Завода за спорт и медицину спорта РС. Уз многобројне званице, прослави је присуствовао и министар омладине и спорта РС Вања Удовичић, државни секретар министарства омладине и спорта Предраг Перуничић, као и наш прослављени фудбалер Дејан Станковић, нови тренер ФК Црвена звезда.

Директор Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, г. Горан Бојовић, поздрављајући присутне изјавио је: "Завод за спорт и медицину спорта РС као јединствени центар у региону, интегрише спорт и медицину спорта у оквиру једне установе која годинама уназад развија професионални и образовни мултидисциплинарни систем који данас функционише у складу са највишим стандардима. Данас смо у могућности да понудимо велики спектар услуга свим професионалним спортистима, рекреативцима али и нашем грађанству. Са поносом још могу да истакнем да од свог оснивања, Завод за спорт и медицину спорта РС представља и научно истраживачку базу када је реч о подацима тестирања професионалних спортиста. Уз континуирану модернизацију када је реч о опреми и усавршавању стручних кадрова, константно радимо и на унапеђењу инфраструктуре. Реконструкцијом отворених игралишта грађани су добили нове и бесплатне терене на коришћење. Завод за спорт и медицину спорта РС као Национални тренинг центар, плански надограђује кућу свих спортиста, рекреативаца, перспективних и професионалних спортиста. Уз велику подршку Министарства омладине и спорта, спортско-рекреативни центар и научно-истраживачка делатност у Кошутњаку представљају важну зону врхунског спорта, јер спортисти на једном месту имају најбоље услове за припреме, смештај и комплетну здравствену заштиту. Изградњу две стене за спортско пењање смо завршили. У скорашње време очекује нас организација међународног такмичења у планинарству. Крајем године подносимо кандидатуру за организацију међународне конференције спортске медицине, увелико смо у реализацији пројекта мултифункционалне дворане. У наредним месецима креће се у реконструкцију управне зграде, чиме би се увезале лабораторије за медицину, психологију, аналитику у спорту и ИНДОК одељење. Изградњом нових садржаја и реконструкцијом постојећих, наша фирма је смештена у сами врх светских спортских института''.
 
   
 
На крају свечаности, директор ЗСМСРС је уручио захвалнице савезима, удружењима и појединцима за изузетне резултате и допринос у име развоја спорта у земљи и свету.
 
И након више од шест деценија рада, наша научно - истраживачка установа у Кошутњаку заузима значајно место у систему спорта Републике, а ужива и велико поверење шире спортске јавности. Истим интензитетом научна установа спорта подстиче рекреацију и друге програме осмишљене да се очува здравље, унапреди физичка способност деце и младих и подигне квалитет живота суграђана.

Више icoMore


Странице: < Претходна 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.