Линија
Republicki zavod za sport
8.06.2020.

Кошаркашице на редовним контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Женска сениорска и јуниорска кошаркашка репрезентација Србије

Од суботе 06. јуна 2020. до уторка 9. јуна, у Заводу за спорт и медицину спорта РС, редовна тестирања обављају кошаркашице јуниорске и сениорске репрезентације Србије.  У Центру за медицину и психологију спортаспортисткињама се ради преглед у склопу кога се обављају: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца, спирометријски и ергометријски тест.

Кошаркашицама су стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту  извршили функционално скенирање покретаФМС је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. ФМС има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз ФМС, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно - скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.


Више icoMore


8.06.2020.

Стрелци, фудбалери, кошаркашице и гимнастичарке на тестирањима у ЗСМСРС

Спортисти на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Стрелци, фудбалери, кошаркашице и гимнастичарке обављају прва овогодишња тестирања у ЗСМСРС. У Центру за медицину и психологију спорта, спортистима су урађене: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца, спирометријски и ергометријски тест.


Више icoMore


5.06.2020.

Одбојкашица на функционалним тестирањима у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

 Одбојкашица клуба Железничар, Милица Тошић

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)
 
FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно - скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Више icoMore


5.06.2020.

Стипендисти на редовним контролама у ЗСМСРС

Српски спортисти, стипендисти Министарства омладине и спорта РС, на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У Центру за медицину и психологију спорта обављају се комплетни спортско медицински прегледи и тестирања. Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци. Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга. Психодијагностиком и проценом психолошке припремљености, добија се: профил личности, мотивација спортиста, когнитивне и интелектуалне способности, психомоторичке реакције, психодинамика спортских тимова – социометрија, процена сагорелости спортиста, процена спортске такмичарске анксиозности, процена општег и спортског самопоштовања и самопоуздања, извештаји и препоруке.

Више icoMore


5.06.2020.

Кондициони тренери ФСС – а у ЗСМСРС

У Заводу за спорт и медицину спорта РС, у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, одржана је стручно - саветодавна помоћ кодниционим тренерима ФСС - а на тему ''Мониториг спољашњег оптререћења фудбалера применом катапулт система''.

 
Овом приликом тренери су упознати са радом катапулт уређаја као и могућностима које овај систем пружа. Стручно - саветодавна помоћ представља једну од важних делатности Завода за спорт и медицину спорта РС чиме се помаже учесницима у систему спорта и значајно утиче на развој спорта.

Више icoMore


5.06.2020.

Директор Завода за спорт и медицину спорта РС гост на РТС – у поводом затварања ковид болнице на сајму

 
Директор привремене ковид болнице на Београдском сајму Горан Бојовић саопштио је да се затвара болница на сајму. Пацијенти ће бити пребачени у Специјалну болницу у Младеновцу.

Пацијенти са симптомима вируса, њих 45, биће превезено у Младеновац, а за преостале се чекају резултати.
 
Око 1.300 ковид позитивних пацијената прошло је кроз Београдски сајам откако је он претворен у привремену, импровизовану болницу. О њима је бринуло 620 здравствених радника, укључујуци и лекарски тим Завода за спорт и медицину спорта РС.
 
"Поносни смо на Сајам јер ниједан медицински радник ни остали који су тамо ангажовани нису били позитивни. Мислим да је то огроман успех државе и свих нас", рекао је Бојовић.
 
Подсетио је да је војска направила 3.000 смештајних капацитета у неколико хала, али да је само Хала 1 коришћена као ковид болница. Бојовић очекује да ће у наредна два дана Сајам и све око њега поново функционисати редовно.

Више icoMore


4.06.2020.

Захвалница директору ЗСМСРС

У име Владе Републике Србије, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, доделила је захвалницу директору Завода за спорт и медицину спорта РС Горану Бојовићу за велики и несебичан допринос у пружању помоћи грађанима Србије током епидемије која нас је задесила.

 
Директор ЗСМСРС г. Горан Бојовић је током епидемије и ванредног стања био ангажован као управник привремено – импровизоване ковид болнице на Београдском сајму.

Више icoMore


4.06.2020.

Студенти у посети и на предавањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС посетили су студенти Факултета спорта и физичког васпитања и том приликом се упознали са радом Центра и осталим капацитетима наше фирме.  

Шеф одељења за аналитику у спорту др Предраг Божић, одржао им је предавање на тему ''Провера кретног система и значаја за здравље, кретање и спортске активности''. Студенти су се упознали са начинима провере кретног ситема који се примењују у Заводу за спорт и медицину спорта РС.

Више icoMore


4.06.2020.

Компјутерска 3D анализа постуралног статуса тела

Кошаркаш клуба ''АС баскет'' Алекса Dробњак

Добра постура тела представља усклађеност и функционалност свих компоненти локомоторног система у било ком покрету или положају, и представља основ за квалитетно извођење активности.
 
Развој тродимензионалних (3D) технологија обезбедио је нове могућности и знатно прецизнија постурална мерења која се могу извршити у Заводу путем  компјутеризоване 3D постуралне анализе тела. Снимање постуре у статичким и динамичким условима може се посматрати као процена структуралних девијација унутар кинетичког ланца, уз оцену симетрије тела у целини. Промене у структури доводе или су последица мишићних дисбаланса који се често могу идентификовати у статичким и динамичким постуралним проценама.
 
Компјутеризована 3D кинематичка анализа односи се на усклађеност главних регија: стопала и скочног зглоба, колена, доње регије леђа, карлице и кука, горње регије леђа, рамена, главе и врата.

Више icoMore


3.06.2020.

Теретана Завода за спорт и медицину спорта РС

Теретана у склопу Националног тренинг центра, Дома спортова, Завода за спорт и медицину спорта РС доступна је на коришћење националним селекцијама, спортистима и рекреативцима у току целе радне недеље. На простору од 170 метара квадратних постављене су најсавременије машине за вежбање. Сала у којој се налази комплетна опрема за тренинг и фитнес има природан извор светлости и добру вентилацију. Постоји издвојени део за дизаче тегова, а на располагању је и стручно лице одговорно за реализацију тренинга.

У оквиру Националног тренинг центра стационирана је и медицинска служба. Радно време спортског објекта у Кошутњаку је од 7 до 22 сата.

Више icoMore


Странице: < Претходна 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.