Линија
Republicki zavod za sport
29.05.2020.

Млада кошаркашица на контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Репрезентативка Србије у кошарци обавила је данас у Заводу за спорт и медицину спорта РС спортско медицинске контроле и моторичка тестирања.

Тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.
 
Сектор медицине и психологије спорта делује кроз пружање спортско - медицинских прегледа и тестова који подразумевају лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ЕКГ у миру, опште лекарске прегледе, ултразвучни преглед срца, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска тестирања. Лабораторија за психологију пружа могућност процене такмичарске припремљености свих категорија спортиста као и комлетну психодијагностику.
 
У лабораторији Центра за моторичка изтраживања и аналитику у спорту кошаркашици су обављена функционална тестирања. У оквиру мултидисциплинарног приступа утврђивања спортске припремљености, процена и евалуација моторичких способности спортиста – тестирање моторичких способности спортиста представља једну од основних делатности Завода за спорти медицину спорта Републике Србије. 

Више icoMore


27.05.2020.

Кошаркашица на провери здравствене спреме у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Јована Јевтовић, репрезентативка Србије у кошарци У – 16

Спортско-медицински преглед обухвата:
 
-          Физикални преглед по системима
-          Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
-          Електрокардиографија (ЕКГ)
-          Спирометрија
-          Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
-          Ултразвучни преглед срца
-          Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 
У Заводу за спорт и медицину спорта РС врши се психодијагностика и процена такмичарске припремљености свих категорија спортиста. Тестирања обухвтају: процену карактеристика личности вазних за успех у спорту, својстава спортске мотивације, стања и расположења пред наступ (такмичарска анксиозност, спортско самопоуздање), мерења способности психолошких вештина за превладавања стреса, процену општих и специфичних интелектуалних способности.

Више icoMore


26.05.2020.

Ватерполисти на тренинзима у Дому спортова Завода за спорт и медицину спорта РС

Ватерполо репрезентативци Србије окупили су се у Београду и почели са тренинзима и припремама за предстојећа такмичења. Прве припреме ће спровести у Заводу за спорт и медицине спорта РС у Кошутњаку. Тренутно је 20 играча, а очекује се да у наредном периоду буде и свих 27 колико их је на списку селектора Савића. Играчи тренинге спроводе у две групе. Планирано је да се ради у етапама све до 25. јула. Први циклус ће трајати до 29. маја, други од 1. до 6. јуна... И тако све до 25. јула, с тим што ће играчи после четврте недеље добити десетодневни одмор.

На првим припремама били су: Гојко и Душко Пијетловић, Ристичевић, Вицо, Лазић, Велкић, Ранђеловић, Алексић, Драшовић, Вучинић, Томић, Филиповић, Дедовић, Прлаиновић, Суботић, Стојановић, Гогов, Виктор и Страхиња Рашовић. Касније ће се селекцији прикључити: Бранислав и Стефан Митровић, Живојиновић, Добожанов, Јакшић, Мандић, Лукић и Ћук.
 
Дом спортова – Први Национални тренинг центар задовољава потребе како репрезентативних селекција тако и клубова за спровођење процеса тренинга. Структура спортског објекта омогућава одвијање бројних садржаја организоване или индивидуалне рекреације за различите групе корисника. Све спортске просторије на располагању су током целог радног времена овог спортског објекта, сваког дана у недељи од 07.00 сати.

Више icoMore


26.05.2020.

Функционална тестирања у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Лена Булатовић, репрезентативка Србије у кошарци У – 16

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)

FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно - скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Више icoMore


22.05.2020.

Директор Бојовић на пријему код председника Србије

U Palati "Srbija" održan je prijem medicinskih radnika, lekara, medicinskih sestara i drugih koji su bili angažovani u Kovid bolnicama. Predsednik Srbije g. Aleksandar Vučić, zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos u rešavanju zdravstvene situacije koja nas je zadesila.

Na prijem je takođe bio pozvan i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS, g. Goran Bojović, koji je bio angažovan kao direktor improvizovane kovid bolnice na Sajmu.

''Moramo i dalje biti oprezni, bez obzira što smo uradili veliki posao, izlečili mnogobrojne građane i spasili mnogo života. Hvala lekarima i sestrama, takođe i vojnom osoblju koji su od početka bili angažovani na suzbijanju pandemije. Bilo mi je zadovoljstvo što sam radio sa svima vama'', izjavljuje Bojović.

Више icoMore


19.05.2020.

Правила понашања и коришћења спортских објеката и спортских просторија Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије

Спортски објекти Завода за спорт и медицину спорта РС почињу са радом од понедељка, 25.05.2020. године.  

Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију изазвану корона вирусом, начин и пут преношења вируса као и чињеницу да се приликом форсираних спортских активности, у окружење у већој мери ослобађају секрети и честице из респираторног тракта, успостављају се обавезна правила понашања и коришћења спортских објеката и спортских просторија Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије.

 

Више icoMore


14.05.2020.

Стање у импровизованој ковид болници на Сајму

''Привремена болница на Сајму остаје да ради до даљњег. Више од хиљаду пацијената заражених корона вирусом прошло је кроз привремену болницу на Београдском сајму. Тренутно је у овој импровизованој ковид болници 21 пацијент. Тестирања ће у наредним данима проћи сви, где ће се по епидемиолошким правилима извршити обрада и анализа. Актуелна ситуација је задовољавајућа и оптимистична и систем функционише. Од почетка су предузете све мере да буде безбедно и за здравствене раднике и за пацијенте. Према речима министра Лончара, ова ковид болница ће радити још минимум недељу дана. Из ковид система прва ће изаћи ''Бањица'', а након ње и Општа болница у Панчеву, након чега се ради дезинфекција објеката пре враћања у редовне активности. Останимо одговорни, придржавајмо се мера држања дистанце, практикујмо заштиту у затвореном простору. Ванредно стање је укинуто, али мере нису. Јер по садашњим параметрима и проценама најугледнијих стручњака, ако будемо одговорни можемо доћи у фазу да крајем јуна немамо више позитивних на Ковид 19'', изјављује директор привремено – импровизоване ковид болнице на Београдском сајму г. Горан Бојовић.

 
Импровизована корона болница на Београдском сајму

Више icoMore


13.05.2020.

Најмодернији спортски објекат - Мултифункционална дворана Завода за спорт и медицину спорта РС

''Изградња мултифункционалне дворане на Кошутњаку, за седам спортова и површине 16.217 квадрата, тече по плану. Дворана ће бити урађена у складу са еколошким стандардима, а имаће и зелени кров, који ће служити као видиковац и на којем ће бити права трава. Свака од сала за тренинг имаће своје просторије, тушеве, свлачионице, сауне и медицински део. Такође, ту ће бити теретана на 500 квадрата, као и мини-стрељана, а испред мултифункционалне дворане биће паркинг са 140 места. Ова модерна спортска дворана ће коштати 12.000.000 евра'', изјавио је директор Завода за спорт и медицину спорта РС г. Горан Бојовић.

''После вештачке стене, која је завршена, и мултифункционалне дворане, на ред би требало да дође дуго најављивана градња олимпијског базена. Планом детаљне регулације Кошутњака, који је усвојен 2014. године, између осталог, предвиђена је и изградња затвореног олимпијског базена од 5.000 квадрата. План је и да се прошире смештајни капацитети, а урађено је идејно решење за доградњу постојећег хотела "Трим" за три ламеле величине 7.000 m2. Оно што је значајно је да ће овај објекат бити повезан топлом везом са мултифункционалном двораном и базенским комплексом. Циљ Завода за спорт и медицину спорта РС је да се створе услови за боравак и припрему спортиста, наших и страних, који ће долазити на такмичења, али и на припреме како би своје тренажне процесе реализовали код нас. У комплексу наше фирме биће обновљена и управна зграда, лабораторија за медицину, психологију и аналитику у спорту, како би ова јединствена спортско-здравствена установа имала услове које заслужује. Кроз пројекте и изградњу посебно се водила брига о очувању природе, како би се све што ће бити изграђено у оквиру мултуфункционалне дворане и других објеката, по свим карактеристикама, уколопило у амбијент Кошутњака'', закључује Бојовић.

Више icoMore


12.05.2020.

Свети Василије Острошки слава Завода за спорт и медицину спорта РС

Завод за спорт и медицину спорта РС данас слави славу Свети Василије Острошки. Директор Завод за за спорт и медицину спорта РС г. Горан Бојовић, честитао је славу запосленима и пожелео им здравље и успех у послу.

 
Свети Василије је рођен 28.12.1610. године у време цара Константина. Рођен је као Стојан Јовановић у селу Мркоњићи, Попово поље, надомак Требиња у Херцеговини. Још као некрштен учио је 15 година у Атини филозофију реторику и астрономију. У зрелим годинама крстио се на реци Јордану заједно са својим бившим учитељем Евулом. Био је велики поборник Православља, морално чист и изузетно ревносан, велики богословски ум, велики стројитељ и стуб цркве. Умро је 29.04.1671. године. Његове мошти и његов гроб чувају се у манастиру у Острогу до данашњег дана. У њихову моћ исцељења и утехе верују подједнако и хришћани и муслимани. У Острогу се сваке године на Тројичине дане одржава велики Народни сабор.

Више icoMore


11.05.2020.

Привремена ковид болница на Сајму

''У привременој болници у Београдском сајму на лечењу од Ковид-19 тренутно се налазе 72 пацијента. Њих 56 је тестирано, а код 53 тест је био негативан и они ће бити пуштени кући. Остали пацијенти ће бити тестирани по динамици коју постављају епидемиолошка правила. Здравствено стање свих пацијената је задовољавајуће. Наша жеља је да сваки грађанин Србије добије адекватну здравствену заштиту до коначног излечења од ковид инфекције. Радимо у пуном капацитету као и до сада, имамо планове ангажовања за целу недељу и поступаћемо у складу са одлуком Штаба. Радимо са око 20 лекара и 30 техничара у три смене од по осам сати. Имамо довољно воље и снаге да овај задатак приведемо крају'', истиче Бојовић, директор привремено – импровизоване ковид болнице на Београдском сајму.

 Директор Завода за спорт и медицину спорта РС г. Горан Бојовић са директорима домова здравља и особљем из војног здравства из Београда на Београдском сајму – привремена ковид болница


Више icoMore


Странице: 1 2 3 4 5 6 7 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.