Линија
Republicki zavod za sport
15.03.2018.

Узми рачун и победи 2018

Због великог успеха првог циклуса наградне игре Узми рачун и победи, реализованом у првом кварталу 2017, у којем је учествовало готово 40 одсто грађана и послато више од 85 милиона рачуна и слипова, Влада Србије одлучила је да заједно са НАЛЕД-ом организује нови циклус наградне игре Узми рачун и победи 2018.

Наградна игра биће организована кроз два круга у првом кварталу 2018. године у трајању од по месец дана. Реализује се као део шире медијско-едукативне кампање у оквиру проглашења 2018. за Годину борбе против сиве економије и једна је од кључних мера Националног програма за сузбијање сиве економије.

Право на учешће имају сва пунолетна лица са пребивалиштем или боравиштем на територији Републике Србије која прикупе и пошаљу 10 фискалних рачуна или 10 потврда за плаћање картицом (''слипова''), минималне вредности од 100 динара по фискалном рачуну или слипу, не старијих од 01. јануара 2018. године.

Приређивач наградне игре Узми рачун и победи 2018. је Влада Републике Србије и организује се под покровитељством премијерке Ане Брнабић у сарадњи са НАЛЕД-ом и привредом окупљеном у Савезу за фер конкуренцију. Партнери у реализацији наградне игре су Министарство финансија, Министарство државне управе и локалне самоуправе, Републичка дирекција за имовину Републике Србије, Пореска управа и Пошта Србије.


Више icoMore


14.03.2018.

Млади фудбалери на здравственим контролама у Заводу заспорт и медицину спорта РС

Фудбалери ФК Сопот, млађа селекција, обавили су здравствене контроле у Заводу за спорт и медицину спорта РС, које обухватају: анализу крвне слике, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед и функционална тестирања.

Тестирања се обављају  према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме, а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. У односу на добијене резултате, а у циљу што прецизнијег планирања и програмирања припремног периода за наредну сезону, спортски аналитичари Завода за спорт и медицину спорта РС  пружају стручно-саветодавну помоћ.

Тестирања се могу извршити и на теренима спортских клубова. Спортистима се обављају и моторичка тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова.


Више icoMore


13.03.2018.

Кошаркаш на теренским тестирањима у Дому спортова ЗСМСРС

Немања Домановић, члан кошаркашког клуба Борац из Чачка, обавио је теренска тестирања у Дому спортова I Националног тренинг центра, Завода за спорт и медицину спорта РС. Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, обавили су му специфичну батерију моторичких тестова за кошаркаше.

Проценом и евалуацијом моторичких способности у Заводу за спорти медицину спорта РС тренери и спортисти добијају могућност:

 • Увида у иницијално, прелазно и финално стање припремљености
 • Стручно-саветодавне помоћи
 • Оптималног планирања и програмирања
 • Индивидуализације у раду
 • Праћења ефикасности тренажног процеса
 • Корекције тренажог процеса
 • Мотивације за даљи рад...

У оквиру мултидисциплинарног приступа утврђивања спортске припремљености, процена и евалуација моторичких способности спортиста – тестирање моторичких способности спортиста представља једну од основних делатности Завода за спорти медицину спорта Републике Србије. 

Тест 1

Тест 2

Значај тестирања моторичких способности: утврђивање предности и слабости код спортиста, евалуација тренажног процеса, идентификација талената, мотивација спортиста и тренера за даљи рад и напредак, едукација тренера и спортиста о захтевима спорта и карактеристикама потребним за успех.


Више icoMore


13.03.2018.

Редовне контроле фудбалера Црвене звезде

Кадет ФК Црвена звезда Младен Ковачевић

Поред лекара специјалиста, стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, професори физичке културе врше контроле утренираности. Спортистима се обавља специфична кардиореспираторна издржљивост у циљу индивидуализације и оптимализације тренажног процеса. Тестирања се обављају  према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.

У добро опремљеним лабораторијама Завода за спорт и медицину спорта РС врхунски тим стручњака пружа спортистима све оно што им је неопходно за успешно бављење спортом. Специјалисти медицине спорта раде спортско - медицинске прегледе спортиста, стручњаци у области спорта и физичког васпитања врше контролу утренираности и идентификацију фактора ризика, а спортски психолози обављају психолошка тестирања.


Више icoMore


12.03.2018.

Фудбалер на контролама утренираности у ЗСМСРС

Урош Обрадовић, фудбалер ФК Партизан

Ергоспирометријски тест

Функционална тестирања - контрола утренираности

 • Одређивање аеробне радне способности индиректном методом – Astrand тест
 • Одређивање аеробне радне способности директом методом на гасном анализатору мерећи "удах по удах"
 • Одређивање анаеробних способности – Wingate тест 
 • Одређивање анаеробног прага мерењем лактата у крви

Спортистима се обавља специфична кардиореспираторна издржљивост у циљу индивидуализације и оптимализације тренажног процеса. Тестирања се обављају  према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.


Више icoMore


9.03.2018.

62. годишњица рада Завода за спорт и медицину спорта РС

Данас је у Клубу посланика, у Толстојевој улици на Дедињу, одржан свечани пријем поводом годишњице оснивања најзначајније институције у области спорта и медицине спорта у Републици Србији, Завода за спорт и медицину спорта РС. Поред директора Завода за спорт и медицину спорта РС, Горана Бојовића, и његових сарадника, присутни су били и државни секретар за спорт Предраг Перуничић, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић, генерални секретар Одбојкашког савеза Србије Иван Кнежевић, генерални секретар Атлетског савеза Србије Слободан Бранковић, као и генерални секретари и председници осталих Националних гранских савеза и други значајни људи у систему спорта Републике Србије.

''Јединствени центар у региону који интегрише спорт и медицину спорта у једној институцији јесте Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Као једина специјализована установа чије су две примарне области спорт и медицина спорта, годинама смо развијали мултидисциплинарни систем који данас функционише по највишим стандардима. Данас, услуге спортистима, рекреативцима и грађанству пружају специјалисти из области спорта и медицине спорта, и то у разним научним дисциплинама. Завод је оформио тимове који се баве тестирањима, аналитиком као и научним и другим истраживањима у циљу унапређења врхунског спорта и општег здравља становништва. Позивамо Вас да нас посетите, да осетите спортски дух, да упознате водеће стручњаке из области спорта и медицине спорта и да доживите заиста јединствену енергију која нас карактерише. Завод је један од најважнијих стубова система спорта Србије као установа која обједињује потребе и врхунског, професионалног спорта и најсавременијих медицинских прегледа и свеобухватних садржаја за квалитетно бављење физичким, рекративним активностима свих грађана. Коришћењем наших услуга, не само да ћете побољшати физичку спрему, већ и менталну, што годи а уједно и појачава осећај задовољства собом. Дакле, будите одлучни и пронађете мало времена за себе и своје здравље'', казао је директор ЗСМСРС мр Горан Бојовић.


Више icoMore


9.03.2018.

Рођендан Завода за спорт и медицину спорта РС

Завод за спорт и медицину спорта РС данас слави рођендан, поносни 62. Богатом историјом од преко 60 година, учествовао је у еволуцији која је резултирала овим данас и у оствареним спортским достигнућима наших шампиона. Даљи рад наше куће је првенствено усмерен на развој врхунског спорта у циљу што веће афирмације српског спорта.

'''Завод за спорт и медицину спорта РС је у протеклој години остварио напредак на многим пољима. Реконструкцију издвојеног одељења Омладинско - спортског кампа Караташ је привео крају, унапредио пословање спортско - медицинских амбуланти које имамо у држави попут оних у Косовској Митровици и Пироту, кроз промоцију наше куће послали смо грађанима јасан сигнал колико је битно да спорт треба да буде бесплатан и тиме скрећући пажњу на важност бављења спортом и рекреацијом, а као доказ наше посвећености томе, обновили смо и надоградили Трим стазу у Кошутњаку која је и најмодернија у држави. Вредности спорта заправо су стубови на којима почива квалитетно друштво са једнаким могућностима за све, пруживши му, као што сам рекао, бесплатан спорт'', истакао је директор Бојовић.


Више icoMore


9.03.2018.

Билтен здравља и спорта Завода за спорт и медицину спорта РС


Више icoMore


8.03.2018.

Пливач на анализи постуралног статуса у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Након обављених, обавезних спортско медицинских прегледа, Лазар Златић је прошао и кроз моторичка тестирања, где му је обављена постура тела на најсавременијој опреми за идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда, Qualisys систему.

Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


8.03.2018.

Стипендиста на здравственој контроли у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Репрезентативац Србије у пливању, Лазар Златић, обавио је обавезне здравствене контроле у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Лазар је освајач бронзаних медаља на 100m и 200m леђно и бронзане медаље у штафетама 4x100m краул, 4x200m краул и 4x100m мешовито на Јуниорском Првенству Балкана, сениорски је државни рекордер у штафети 4x200 краул.

У Центру за медицину и психологију спорта обављени су му здравствени прегледи који се састоје из: комплетних биохемијских анализа крви, антропометријског мерења, општог лекарског прегледа, ЕКГ – а, ултразвучног прегледа срца и функционалних тестирања.


Више icoMore


Странице: 1 2 3 4 5 6 7 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.