Линија
Republicki zavod za sport
21.12.2018.

Докторка Јадранка Плавшић на интернационалном конгресу у Љубљани

На позив професора Милана Жвана, декана Факултета за спорт Универзитета у Љубљани,  докторка Јадранка Плавшић је одржала предавање на интернационалном Конгресу ''Млади и спорт“ на тему: „Спортско-медицински прегледи у Србији“.

 
Интернационални конгрес је одржан у Сити Хотелу, и окупио је бројне стручњаке из целог света.

Више icoMore


17.12.2018.

Одржана Континуирана медицинска едукација у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У организацији Завода за спорт и медицину спорта РС у хотелу Трим  је одржана Континуирана медицинска едукација са темом: “Савремени приступ и новине у спортско-медицинском прегледу и терапији спортиста”.

 
Већ дуги низ година пракса Завода за спорт и медицину спорта РС је да се организују едукативни скупови из различитих медицинских области, чиме се унапређује здравствена заштита спортиста и других активних учесника спортских активности.

Више icoMore


13.12.2018.

Бесплатна континуирана медицинска едукација у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У организацији Завода за спорт и медицину спорта РС у понедељак 17.децембра у хотелу Трим биће одржана континуирана медицинска едукација са темом “Савремени приступ и новине у спортско-медицинском прегледу и терапији спортиста”. Пријава за учешће је у понедељак 17. децембра у хотелу Трим  од 8  до 8.30 ујутро, а програм бесплатних предавања биће реализован од 9 до 16.30. Семинар је акредитован код Здравственог савета Републике Србије (бр. акредитације А-1-2692/18) и уприличен је за лекаре, биохемичаре, медицинске сестре и здравствене техничаре. Обезбеђено је учешће за 75 слушалаца,  с тим да учесници научног скупа за обнову радне лиценце добијају 6 бодова, а предавачи 12 бодова.

Континуирану медицинску едукацију званично ће да отвори директор Завода за спорт и медицину спорта РС мр Горан Бојовић.

Програм и сатница КМЕ


Више icoMore


14.11.2018.

Завод на интернационалном конгресу кардиолога

У Хотелу Фалкенштајнер у Београду 3. и 4. новембра одржан је Други интернационални конгрес Удружења коронарних јединица Србије. Међународни и домаћи кардиолози представили су најновија достигнућа  из области кардиологије, пре свега у лечењу инфаркта миокарда и срчане инсуфицијенције.

 
Др Јадранка Плавшић, специјалиста медицине спорта Завода, том приликом одржала је предавање на тему "Превентивни спортско - медицински прегледи спортиста - посебан значај прегледа кардиоваскуларног система и примена теста оптерећења".

Више icoMore


14.11.2018.

Завод на међународној стручној конференцији

У организацији Асоцијације Спорт за све 2. и 3.новембра одржана је међународна стручна конференција "Јавно здравље и спортско рекреативни програми".

 
 
Испред Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, на тему "Дозирана физичка активност у служби здравља - искуства Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије'', предавање је одржала др Тамара Гавриловић.

Више icoMore


13.11.2018.

Завод на HISP/ISVH Конгресу

Београд је од 26. до 28. октобра  угостио најеминентније светске стручњаке из области кардиоваскуларне медицине и то као домаћин заједничког конгреса Међународног удружења за васкуларно здравље (ISVH) и Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога (HISPA).

 
Конгресу у Краун плази су присуствовали и угледни лекари из нашег региона. У оквиру сесије Спорт и кардиоваскуларно здравље (Заједничка сесија HISPA-е и Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије) предавања су одржале др Милена Антић, на тему "Кардиолошка евалуација спортиста" и  др Гордана Королија,  на тему"Интерпретација ЕКГ записа код спортиста". Докторка Тамара Гавриловић одржала предавање на тему "Значај умерене, контролисане физичке активности у превенцији КВБ и дијабетеса".
 
Кроз велики број сесија, конгрес је указао на неопходност персонализације у превенцији, дијагностици и лечењу кардиоваскуларних болести,  које су постале опасан убица савременог човечанства. Овом приликом вођене су и бројне расправе везано за  адекватно мерење крвног притиска, што  је изазов 21. века.
 
Приликом отварања конгреса, проф. др Небојша Тасић, председник светског Удружења за васкуларно здравље и председник удружења HISPA, истакао је велику одговорност лекара и сестара у медицинским изазовима, будући да званични подаци говоре  да је током прошле године од инфаркта и шлога сваког сата живот губило шесторо људи а сваког дана 147 грађана Србије.

Више icoMore


5.09.2018.

Светски конгрес спортске медицине

Међународна федерација спортске медицине организује 35. Светски конгрес спортске медицине.

35. Светски конгрес спортске медицине и 30. бразилски конгрес спортске медицине и вежбања одржаће се од 12. до 15. септембра 2018. у хотелу Vindsor Barra, у Рио де Женеиру, Бразил.

 Опширније

Међународна федерација спортске медицине основана је 1928. године, непосредно након што су одржане прве Олимпијске игре. Лекари из једанаест земаља основали су "Удружење интернационалне спортске медицине", ali je назив касније промењен.

Данас је FIMS структурисано и добро организовано међународно удружење, снажно посвећено промоцији и развоју спортске медицине широм света. FIMS је дом четири Континенталне асоцијације спортске медицине и 117 удружења националних спортских медицина широм света, удружујући 125.000 спортских лекара из 117 земаља. Препознат од стране МОК-а, ИПЦ-а и придруженог члана Спортски споразум-а, FIMS се активно повезује са свим релевантним међународним спортским и политичким организацијама. Сврха и администрација FIMS-а су јасно дефинисани у Статуту и ​​подзаконским актима.

Образовна функција FIMS-а се снажно промовише кроз своје курсеве (курсеви развоја лекара и недавно настављени курсеви) и пубикације (приручник FIMS Тимски лекарски приручник), регионални и међународни догађаји, двогодишњи Светски конгрес итд, и објављивање клиничких научних информација који се односе на спортску медицину (FIMS позиције).


Више icoMore


16.08.2018.

СТРУЧНА САРАДНИЦА ЗАВОДА ПРЕДАВАЧ НА КАМПУ ЗА МЛАДЕ БИЦИКЛИСТЕ

Бициклистички савез Србије организује Камп младих бициклиста „Београд 2018“ у периоду од 5. до 28. авуста 2018. Поред тренинга бициклисти посећују и предавања, која су подељена у више тематских области – Бициклизам друм, Планински (МТБ) бициклизам, Писта, БМ ИКС, Бицикл, Савремене технологије у спорту, Методика тренинга, Здравствено и Жене у спорту.

Предавач на Кампу је стручна сарадница Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије мр Биљана Николић Марић, бивша бициклисткиња.


Више icoMore


9.07.2018.

Међународни конгрес у Требињу

У периоду од 18. до 20.05.2018. године одржан је међународни конгрес HISPA БХ  у Требињу у Босни и Херцеговини (Мултидисциплинарни приступ у заштити срца и крвних судова) у организацији Удружења центара за хипертензију , превенцију инфаркта и шлога (H.I.S.P.A) а под покровитељством председника Републике Српске, Министарства здравља Републике Српске и града Требиња.

Свечано отварање је одржано у новоотвореном комплексу Град сунца и Хотелу „СЛ Панорама“. Присутнима су се обратили Проф. др Небојша Тасић Председник научног комитета конгреса Председник HISPA, др Радослав Николић председник организационог одбора конгреса Председник HISPA БХ, градоначелник Требиња и друге уважене званице.

На конференцији је уводна предвања одржало више уважених предавача међународно признатих.

На позив проф др Небојше Тасића конгресу су присуствовали и лекари Завода за спорт и медицину Републике Србије помоћник директора за сектор медицине др Тамара Гавриловић специјалиста медицине спорта, др Јадранка Плавшић специјалиста медицине спорта, и у својству предавача и миодератора сесије (Исхрана/физичка активност - основа HISPA програма) др Милена Антић специјалиста интерне медицине субспецијалиста кардиологије и др Гордана Королија Мрђанов специјалиста интерне медицине субспецијаслиста кардиологије

Присуство великог броја учесника са разних клиника искоришћено је за размену стручних и научних искустава као и остварење контаката за будуће сарадње и истраживања у овој области.


Више icoMore


9.07.2018.

Интернационална конференција у Поречу

У период од 24. до 27.06.2018. године у Поречу, Хрватска, одржана је 14th International Scientific Conference of Sport Kinetics 2018 "Movment in Human Life and Health" у организацији Faculty of Kinesiology, University of Zagreb, Croatia i Faculty of Sport and Physical Education, University of Novi Sad, Serbia, а под научним покровитељством Internatiola Association of Sport Kinetics (ISAK) и партнерима Faculty of Education, University of J.J.Strossmayer, Osijek, Croatia, Federation Internationale d`Education Physique (FIEP) Europe, Croatian Kinesiology Association. Свечано отварање је одржано 24.6.2018.године у сали А Хотел Laguna Parentium. Присутнима су се обратили Prof. Wlodimierz Starosta president of the ISAK, State Research Institute of Sport in Warsaw (Poland), Assoc.

Следећег дана др Јадранка Плавшић, представник Завода за спорт и медицину спорта РС, је у оквиру постер сесије презентовала рад "Respiratry parameters of two volleyball teams (professional and university team" у виду постера. Рад је писан на иницијативу колеге Shihab Aldin Al Riyami iz Muskata, Оман који је са својим тимом лекара обавио мерења респираторних параметара (спирометрију) двема групама одбојкаша (професионалном тиму и универзитетском тиму) на факултету Султан Qaboos University, Muscat, Оман где је запослен у настави а др Јадранка је статистички обрадила податке. Уз консултацију са колегом из Омана написан је абстракт за ову конференцију.


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.