Линија
Republicki zavod za sport
8.04.2016.

САМО 1 % МЛАДИХ У СРБИЈИ НЕГУЈЕ ЗДРАВ ОБРАЗАЦ ПОНАШАЊА!

У истраживању спроведеном на репрезентативном узорку ученика средњих школа пронађено је да само 1 % ученика поседује здрав профил понашања који подразумева следеће:

 1. Физички активни 60 минута дневно

2. Испуњавају минималне критеријуме у погледу физичке форме

3. Здраво се хране (свакодневан унос воћа и поврћа)

4. Нормално ухрањени (нису гојазни)

5. Не пуше

6. Не конзумирају алкохол

Опширније


Више icoMore


1.04.2016.

18% МЛАДИХ У СРБИЈИ ЈЕ ПРЕДГОЈАЗНО ИЛИ ГОЈАЗНО

Најважнији резултати пројекта Активни млади за здравији живот - здравље, животни стилови и физичка форма младих указују да 18 % ученика средњих школа у Републици Србији је предгојазно или гојазно. Иако преваленција гојазности бележи значајан тренд раста у свету, овај резултат добијен на репрезентативном узорку ученика средњих школа се налази испод просека који се могу пронаћи у извештајима многих европских или светских земаља. Када су у питању навике у исхрани пронађено је да 81% ученика редовно у исхрани користи поврће, а да само 57% њих има редован унос воћа.

Међутим, још увек мали број ученика нема развијену свест и навику да приликом уноса житарица бира интегралне житарице и производе од пуног зрна.

Више информација


Више icoMore


1.04.2016.

САМО 40% МЛАДИХ У СРБИЈИ ЈЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНО У ДОВОЉНОЈ МЕРИ

На основу резултата истраживања урађеном на репрезентативном узорку ученика средњих школа пронађено је да само 40 % ученика испуњава минималне критеријуме када је у питању дневни обим физичких активности. У циљу обезбеђивања позитивних ефеката или одржавања доброг здравственог статуса, препоручује се да свако дете узраста до 18 година треба да буде најмање 60 минута физички активно сваки дан. При томе бољи ефекти на здравствени статус могу се постићи и упражњавањем већег обима дневних физичких активности.

Истраживањем спроведеним у оквиру пројекта Активни млади за здравији живот - здравље, животни стилови и физичка форма младих, утврђено је да су девојчице значајно мање активније него дечаци (свега 27% девојчица испуњава препоруке).

Осим тога, директним мерењима на терену утврђено је да физичка форма 42% дечака и чак 66 % девојчица се налази у зони здравственог ризика!

Више информација


Више icoMore


17.03.2016.

ИЗВЕШТАЈ ЕВАЛУАЦИЈЕ ЗДРАВИХ ОБРАЗАЦА ПОНАШАЊА УДРУЖЕНИХ СА ДУГОГОДИШЊИМ ЗДРАВЉЕМ КОД УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА

Развој Система континуираног праћења становништва започето је у оквиру пројекта ''Активни млади за здравији живот – здравље, животни стилови и форма младих'' финансираног од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије. Прво у низу истраживања спроведено је на репрезентативном узорку од 2814 ученика средњих школа на територији града Београда. Циљ истраживања се односио на испитивање повезаности између редовне физичке активности, здраве исхране и степена физичке форме са здравственим стањем младих. Поред опсежне серије теренских тестова за процену физичке форме, промењени су и стандардизовани упитници којима је процењен ниво физичке активности, образац нутритивних навика као и други обрасци понашања повезани са здрављем. Истраживање је реализовано у периоду од августа до децембра 2015. године.

Комплетан извештај можете преузети ОВДЕ


Више icoMore


15.03.2016.

Водич за физичку активност и исхрану младих

Водич за физичку активност и исхрану младих у је резултат истраживања у оквиру пројекта „Активни млади за здравији живот: здравље, животни стилови и физичка форма младих“, финансираног од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије, а који реализује Удружење за спорт и медицину спорта. У Водичу за физичку активност и исхрану ученика промовише се редовна физичка активност и здрава исхрана за ученике средњих школа у Србији. У њему су сажете информације из релевантних научних и стручних извора у један избалансирани план редовне физичке активности и здраве исхране. У водичу се наглашавају важност комбиновања редовне физичке активности и здраве исхране, као и смањење обима седентарних понашања. Читајући водич ученици ће сазнати које су то препоручене врсте, обим и интензизет физичких активности, као и нутритивне потребе које могу позитивно утицати на њихово здравље и физичку форму, односно смањити ризике од каснијег настанка гојазности, хроничних обољења као што су дијабетес тип 2, срчана обољења, остеопороза и неки типови канцера. Читаоци водича ће добити савете како могу сами, у друштву пријатеља или фамилије да планирају физичку активност и здраву исхрану током сваког дана, односно како да препоруке водича постану део њихове свакодневнице.

 

 

Комплетан водич у електронском формату можете преузети ОВДЕ


Више icoMore


3.12.2015.

Одржана Континуирана медицинска едукација у хотелу ''Трим''

Континуирана медицинска едукација са темом ''Респираторни систем, контрола бронхијалне астме, физичка активност и вежбе дисања'' одржана је у просторијама Хотела ''Трим'' Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије. Скуп је отворио директор Завода, мр Горан Бојовић, пожелевши присутнима добродошлицу.

Предавања су одржали мр сци. мед. др Славица Ђорђевић Шарановић, др сци. мед. др Дејан Димић, примаријус др Гордана Видановић и примаријус др Гордана Станковић. Теме о којима је било речи су биле астма, активно бављење спортом, спирометрија и спирометријски показатељи и њена интерпретација, као и техничко извођење спирометрије. Говорило се и о респираторној рехабилитацији, а на крају предавања су одржане практичне вежбе кроз рад у групи.


Више icoMore


1.12.2015.

Предавање здравствене комисије Спортског савеза Београда под називом ''Континуирана медицинска едукација спортских стручњака''

У Привредној комори Београда, 30.11. одржано је предавање здравствене комисије Спортског савеза Београда, под називом ''КОНТИНУИРАНА МЕДИЦИНСКА ЕДУКАЦИЈА СПОРТСКИХ СТРУЧЊАКА''. Предавања су одржали Спец. др мед.  Тамара Гавриловић, на тему ''Значај и примена спортске медицине данас - како спречити негативне ефекте тренажног процеса''', и проф. др Ђорђе Јелић са темом ''Лумбални болни синдром код младих спортиста''.


Више icoMore


1.12.2015.

Континуирана медицинска едукација ''Респираторни систем, контрола бронхијалне астме, физичка активност и вежбе дисања''

Поштовани,

Континуирана медицинска едукација, стручни састанак у здравствениој установи и приватној пракси са предавачем по позиву, под називом ''Респираторни систем, контрола бронхијалне астме, физичка активност и вежбе дисања'' ће се одржати дана 02.12.2015. године у просторијама Хотела ''Трим'' Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, улица Кнеза Вишеслава 72 у Кошутњаку са почетком у 14:00 часова. Курс је акредитован код Здравственог савета Србије под евиденционим бројем А-1-2362/15 за лекаре, медицинске сестре, здравствене техничаре са 3 бода за предаваче и 2 бода за учеснике.

У прилогу се налази сатница и програм.

Пријава и упис 02.12.2015. године на месту одржавања стручног састанка од 14 до 14 и 20мин.

Број места је ограничен па Вас молимо да на време потврдите мeилом Ваш долазак на едукацију.

Подела сертификата на крају стручног скупа.

Све додатне информације можете добити преко e-mail-a medicinakme@rzsport.gov.rs

Сектор медицине и психологије спорта

Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72

11000 Београд


Више icoMore


27.11.2015.

X ЈУБИЛАРНИ НАЦИОНАЛНИ СЕМИНАР И СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ НА САЈМУ СПОРТА

У оквиру Сајма спорта биће одржан X јубиларни Национални семинар и стручне трибине на којима ће учествовати велики број еминентних стручњака из области спорта. Организатори семинара су Министарство омладине и спорта РС, Спортски савез Србије и Завод за спорт и медицину спорта РС.

ПРОГРАМ X НАЦИОНАЛНОГ СЕМИНАРА И СТРУЧНИХ ТРИБИНА


Више icoMore


19.11.2015.

Одржана континуирана медицинска едукација ''Физиологија напора кроз биохемијске анализе и молекуларна биологија у медицини спорта''

Континуирана медицинска едукација, домаћи курс прве категотије, под називом ''Физиологија напора кроз биохемијске анализе и молекуларна биологија у медицини спорта'' одржана је дана 18.11.2015. године у просторијама ресторана ''Сателит'', на отвореном пливалишту Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије. Свечани скуп је отворио директор Завода за спорт и медицину спорта РС Горан Бојовић.

''Трудимо се да курсеви буду традиционални, што је наша, и законска обавеза, и настојимо да наши лекари буду на високом стручном нивоу. Исте курсеве планирамо да одржимо у јануару или фебруару. Поред наших, на едукацијама ће бити и инострани предавачи'', рекао је директор Бојовић.


Више icoMore


Странице: < Претходна 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Следећа >

                     
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.