Линија
Republicki zavod za sport
6.06.2016.

20th International Science Symposium of Sports and Physical Education

Dear Colleagues

 

We enclose you an Invitation to

20th International Science Symposium of Sports and Physical Education,

OHRID, Republic of Macedonia, 30th September and 1st October 2016.

The presented articles will be published in international journals: RESEARCH IN KINESIOLOGY and ACTIVITIES IN PHYSICAL EDUCATION AND SPORT, which are represented and included with full text in: EBSCO (USA) SPORTDiscus with Full Text and indexed in: DOAJ Directory of Open Access Journals; WorldCat; COBISS.MK-Co-operative Online Bibliographic System and Services; COBIB.MK-Union cooperative bibliographic database; Journals Library - Social Science Research Center Berlin; Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB); GETINFO – TIB German National Library of Science and technology; CHENGFIND – David and Lorraine Cheng Library, William Paterson Unuversity.

In hopes of seen you at the Symposium,

receive a cordial welcome.

 

Federation of sports pedagogues Republic of Macedonia

prof. Dr. Aleksandar Naumovski, president of the Federation

Gordan Stojčevski, secretary of the Federation


Више icoMore


18.05.2016.

Одржан домаћи курс прве категорије са темом „Ургентна стања у спорту“

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије је организовао домаћи курс прве категорије, са темом „Ургентна стања у спорту“ који је одржан у ресторану „Сателит“ на отвореном пливалишту Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије. Курс је акредитован код Здравственог савета Републике Србије (бр. акредитације А-1-847/16) за лекаре, стоматологе, биохемичаре, медицинске сестре и медицинске техничаре са 11 бодова за предаваче и 6 бодова за учеснике. Пријављен је за 250 слушалаца а присуство курсу је бесплатно.

Предавачи су били пуковник доц. Др Милић Вељовић, специјалиста анестезиологије и интензивне терапије, пуковник Асс. др Драган Ђорђевић специјалиста анестезиолог реанимаролог, пуковник Асс. др Иво Удовичић специјалиста анестезиолог реаниматолог, др Раде Вуковић, специјалиста анестезиолог реаниматолог, примаријус др сци. мед. Красимирка Грујић специјалиста анестезиолог реаниматолог, др Ирена Поповић специјалиста анестезиологије и реаниматологије, др Милица Миленковић-Станковић специјалиста анестезиолог реаниматолог, др Игор Васковић специјалиста анестезиолог реаниматолог, др Ивана Крстић-Лазић специјалиста анестезиологије са реаниматологијом, мајор Небојша Дамјановић специјалиста анестезиологије са реаниматологијом (сви са Војномедицинске академије из Београда) и Асс. др Горан Вукомановић специјалиста педијатрије. Међу предавачима су била и два интернационална инструктора за BLS (Basic Life Support) и ALS (Advianced Life Support) тако да је по завршетку теоријског дела урађена и практична демонстрација на луткама. Присутни су у оквиру овог дела могли да пробају рад на луткама (реанимацију и интубацију). Интересантне теме и одлични предавачи учинили су да ово буде веома посећен курс. Било је присутно око 250 лекара, биохемичара, стоматолога, физиотерапеута, медицинских сестара, техничара и тренера што је допринело да се поведе и добра дискусија на теме.

Курс је медиски пропраћен од стране СОС канала и Sportnetwoork-а, а подржали су га и пријатељи наше куће.


Више icoMore


13.05.2016.

Континуирана медицинска едукација: „Ургентна стања у спорту“

Обавештавамо све заинтересоване лекаре, стоматологе, биохемичаре, медицинске сестре и здравствене техничаре да се домаћи курс прве категорије, са темом „Ургентна стања у спорту“ одржава 16.05.2016. године у ресторану „Сателит“ на отвореном пливалишту Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, ул. Благоја Паровића 150 на Кошутњаку.

Курс је акредитован код Здравственог савета Републике Србије (бр. акредитације А-1-847/16) за лекаре, стоматологе, биохемичаре, медицинске сестре и медицинске техничаре са 11 бодова за предаваче и 6 бодова за учеснике. Пријављен је за 250 слушалаца а присуство курсу је бесплатно.

 

У прилогу се налазе програм, сатница едукације и пријавни лист.

Пријављивање и упис на месту одржавања 16.05.2016. године од 08:00 до 8:30.

Све додатне информације можете добити током радног времена у периоду од 14h и 30min до 15h и 30min

на тел. 3555 461 локал 160 ;   060 6410 764

 

или на mail medicinakme@rzsport.gov.rs


Више icoMore


20.04.2016.

ТРЕЋИ ГОДИШЊИ КОНГРЕС - Удружења за превентивну педијатрију Србије (УППС) са међународним учешћем

ПРЕВЕНЦИЈА У ПЕДИЈАТРИЈИ – ОСНОВ ЗА ЗДРАВ ЖИВОТ И ДУГОВЕЧНОСТ

У периоду од 15. до 17. априла 2016. године у Београду је одржан Трећи годишњи конгрес Удружења за превентивну педијатрију Србије (УППС) са међународним учешћем. Тема је била „Превенција у педијатрији – основ за здрав живот и дуговечност“. Предавања је одржао велики број наших и иностраних професора и предавача из свих области педијатрије. Једна од многобројних сесија је била посвећена медицини спорта. У тој сесији као модератор сесије и позивни предавач испред Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије учествовала је др Јадранка Плавшић специјалиста медицине спорта са предавањем „Улога и значај спортскомедицинског прегледа код деце“.

 

Конгрес су активно и пасивно пратили и остали лекари из сектора медицине спорта. Присуство на овом конгресу искористили смо да колеге упознамо са значајем спортскомедицинског прегледа данас као и са свим процедурама које Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије као јединствена установа са традицијом од 60 година обавља. Једна од дискусија је била посвећена и теми која се односи на примену новог закона о спорту и његовом значају у превентиви код најмлађих. Такође остварени су и нови контакте са колегама из других градова Србије и иностранства.


Више icoMore


8.04.2016.

САМО 1 % МЛАДИХ У СРБИЈИ НЕГУЈЕ ЗДРАВ ОБРАЗАЦ ПОНАШАЊА!

У истраживању спроведеном на репрезентативном узорку ученика средњих школа пронађено је да само 1 % ученика поседује здрав профил понашања који подразумева следеће:

 1. Физички активни 60 минута дневно

2. Испуњавају минималне критеријуме у погледу физичке форме

3. Здраво се хране (свакодневан унос воћа и поврћа)

4. Нормално ухрањени (нису гојазни)

5. Не пуше

6. Не конзумирају алкохол

Опширније


Више icoMore


1.04.2016.

18% МЛАДИХ У СРБИЈИ ЈЕ ПРЕДГОЈАЗНО ИЛИ ГОЈАЗНО

Најважнији резултати пројекта Активни млади за здравији живот - здравље, животни стилови и физичка форма младих указују да 18 % ученика средњих школа у Републици Србији је предгојазно или гојазно. Иако преваленција гојазности бележи значајан тренд раста у свету, овај резултат добијен на репрезентативном узорку ученика средњих школа се налази испод просека који се могу пронаћи у извештајима многих европских или светских земаља. Када су у питању навике у исхрани пронађено је да 81% ученика редовно у исхрани користи поврће, а да само 57% њих има редован унос воћа.

Међутим, још увек мали број ученика нема развијену свест и навику да приликом уноса житарица бира интегралне житарице и производе од пуног зрна.

Више информација


Више icoMore


1.04.2016.

САМО 40% МЛАДИХ У СРБИЈИ ЈЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНО У ДОВОЉНОЈ МЕРИ

На основу резултата истраживања урађеном на репрезентативном узорку ученика средњих школа пронађено је да само 40 % ученика испуњава минималне критеријуме када је у питању дневни обим физичких активности. У циљу обезбеђивања позитивних ефеката или одржавања доброг здравственог статуса, препоручује се да свако дете узраста до 18 година треба да буде најмање 60 минута физички активно сваки дан. При томе бољи ефекти на здравствени статус могу се постићи и упражњавањем већег обима дневних физичких активности.

Истраживањем спроведеним у оквиру пројекта Активни млади за здравији живот - здравље, животни стилови и физичка форма младих, утврђено је да су девојчице значајно мање активније него дечаци (свега 27% девојчица испуњава препоруке).

Осим тога, директним мерењима на терену утврђено је да физичка форма 42% дечака и чак 66 % девојчица се налази у зони здравственог ризика!

Више информација


Више icoMore


17.03.2016.

ИЗВЕШТАЈ ЕВАЛУАЦИЈЕ ЗДРАВИХ ОБРАЗАЦА ПОНАШАЊА УДРУЖЕНИХ СА ДУГОГОДИШЊИМ ЗДРАВЉЕМ КОД УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА

Развој Система континуираног праћења становништва започето је у оквиру пројекта ''Активни млади за здравији живот – здравље, животни стилови и форма младих'' финансираног од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије. Прво у низу истраживања спроведено је на репрезентативном узорку од 2814 ученика средњих школа на територији града Београда. Циљ истраживања се односио на испитивање повезаности између редовне физичке активности, здраве исхране и степена физичке форме са здравственим стањем младих. Поред опсежне серије теренских тестова за процену физичке форме, промењени су и стандардизовани упитници којима је процењен ниво физичке активности, образац нутритивних навика као и други обрасци понашања повезани са здрављем. Истраживање је реализовано у периоду од августа до децембра 2015. године.

Комплетан извештај можете преузети ОВДЕ


Више icoMore


15.03.2016.

Водич за физичку активност и исхрану младих

Водич за физичку активност и исхрану младих у је резултат истраживања у оквиру пројекта „Активни млади за здравији живот: здравље, животни стилови и физичка форма младих“, финансираног од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије, а који реализује Удружење за спорт и медицину спорта. У Водичу за физичку активност и исхрану ученика промовише се редовна физичка активност и здрава исхрана за ученике средњих школа у Србији. У њему су сажете информације из релевантних научних и стручних извора у један избалансирани план редовне физичке активности и здраве исхране. У водичу се наглашавају важност комбиновања редовне физичке активности и здраве исхране, као и смањење обима седентарних понашања. Читајући водич ученици ће сазнати које су то препоручене врсте, обим и интензизет физичких активности, као и нутритивне потребе које могу позитивно утицати на њихово здравље и физичку форму, односно смањити ризике од каснијег настанка гојазности, хроничних обољења као што су дијабетес тип 2, срчана обољења, остеопороза и неки типови канцера. Читаоци водича ће добити савете како могу сами, у друштву пријатеља или фамилије да планирају физичку активност и здраву исхрану током сваког дана, односно како да препоруке водича постану део њихове свакодневнице.

 

 

Комплетан водич у електронском формату можете преузети ОВДЕ


Више icoMore


3.12.2015.

Одржана Континуирана медицинска едукација у хотелу ''Трим''

Континуирана медицинска едукација са темом ''Респираторни систем, контрола бронхијалне астме, физичка активност и вежбе дисања'' одржана је у просторијама Хотела ''Трим'' Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије. Скуп је отворио директор Завода, мр Горан Бојовић, пожелевши присутнима добродошлицу.

Предавања су одржали мр сци. мед. др Славица Ђорђевић Шарановић, др сци. мед. др Дејан Димић, примаријус др Гордана Видановић и примаријус др Гордана Станковић. Теме о којима је било речи су биле астма, активно бављење спортом, спирометрија и спирометријски показатељи и њена интерпретација, као и техничко извођење спирометрије. Говорило се и о респираторној рехабилитацији, а на крају предавања су одржане практичне вежбе кроз рад у групи.


Више icoMore


Странице: < Претходна 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.