Линија
Republicki zavod za sport
13.12.2018.
Континуирана медицинска едукација у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У организацији Завода за спорт и медицину спорта РС у понедељак 17. децембра у хотелу Трим биће одржана континуирана медицинска едукација са темом “Савремени приступ и новине у спортско-медицинском прегледу и терапији спортиста”. Пријава за учешће почиње у понедељак 17. децембра у 8 ујутро, а програм бесплатних предавања биће реализован од 9 до 16.30. Семинар је акредитован код Здравственог савета Републике Србије (бр. акредитације А-1-2692/18), а уприличен је за лекаре, биохемичаре, медицинске сестре и здравствене техничаре. Учесници научног скупа за обнову радне лиценце добијају 6 бодова, а предавачи 12 бодова.

Континуирану медицинску едукацију званично ће да отвори директор Завода за спорт и медицину спорта РС мр Горан Бојовић.
 
12.12.2018.
Одељење медицине спорта Ташмајдан на услузи спортистима

Најстарија амбуланта спортске медицине у Србији делује већ 45 година као Одељење за специјализовану здравствену заштиту спортиста. Основна делатност одељења огледа се у провери здравственог статуса и функционалних способности корисника. Спортско медицинске прегледе обављају лекари медицине спорта, а првобитно се ради основна крвна слика, затим BMI, преглед по системима органа уз одређивање постуралног статуса и могућност примене теста оптерећења.

Амбуланта Ташмајдан своје услуге пружа активним спортистима, рекреативцима, бившим врхунским спортистима, учесницима школских спортских активности.
12.12.2018.
Селекције ФК Црвена звезда на тестирањима у Заводу

Омладинци, кадети, млађи кадети и Б тим првог тима Црвене звезде на моторичким тестовима

Фудбалери ФК Црвена звезда  данас су у лабораторијама за моторичка истраживања и аналитику у спорту обавили  моторичка тестирања. Овом приликом рађено је неколико моторичких анализа.

Процену  стања постуре тела у статичким и динамичким условима спортисти  су прошли уз примену  3D система за кинематичку анализу кретања  који је један од основних параметара у превенцији од повреда. Исто тако, тест процене основних функционалних кретања још  јасније прати узроке дисфункције локомоторног система, због чега се препоручује свим врхунским спортистима. За ту прилику се користи специјално одабрана батерија тестова која омогућава да се на различите начине оптерети локомоторни систем човека и на ваљан начин изврши процена функције тела у целини.
Процена мишићне функције на изокинетичком динамометру у циљу идентификације ризика од повређивања  
Идентификација ризика од повређивања на изокинетичком динамометру подразумева процену мишићних функција антагонистичких мишића који функционално припадају одређеном зглобу. Зглоб колена је један од најоптерећенијих зглобова, посебно у фудбалу, из тог разлога је изузетно важно да се селекцијама ФК Црвена звезда изврши процена функцијe мишића опружача и прегибача у зглобу колена.
11.12.2018.
Стипендисти у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Бициклисти, кошаркашице, плесачи и пливачи на медицинским прегледима и мерењима

 
Медицински прегледи отпочињу попуњавањем стандардизованог упитника, чиме се стиче увид о спортској грани и дисциплини којом се испитаник бави, као и типу и учесталости тренинга који се упражњава. Комплетна анамнеза садржи податке о евентуалном медицинском захвату, лечењу или алергијама.
 
Затим се делује кроз пружање спортско-медицинских прегледа и тестова који обухватају лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ултразвучни преглед срца, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска тестирања.
 
У складу са Законом о спорту Републике Србије, медицински прегледи и мерења раде се на сваких шест месеци, а врхунски спортисти  једном годишње  обавезно раде и ултразвук срца.
11.12.2018.
Нина Радовановић првак света

Шампионка Србије у боксу Нина Радовановић (26) која на светској ранг листи заузима 11. место, постала је првак света IBO верзије у мува категорији (50,800 kg).

 
 Нина у Заводу за спорт и медицину спорта РС на контролама утренираности
Све вести imgMore


Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.