Линија
Republicki zavod za sport
22.06.2018.
Од понедељка 25. јуна реализују се бесплатне школе пливања на базену Кошутњак

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије од понедељка 25. јуна организује програм бесплатне школе пливања за ђаке основних и средњих школа. Бесплатна рекреација биће реализована у два циклуса, од 25. јуна до 27. јула и од 30. јула до 31. августа.

Од корисника који су преузели ваучере Секретаријата за спорт и омладину Града Београда биће образоване групе непливача, полупливача и пливача. На сваком ваучеру јасно је назначен датум важења и термин одржавања школе пливања.

Рекреација за школарце биће реализована радним данима од 8 до10 ујутру на рекреативном и школском базену, у присуству педагога физичке културе Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије. Уређено је и да средом, уз ђачку књижицу, основци и средњошколци имају слободан улаз на базен.

22.06.2018.
Делатност Завода за медицину спорта Завода за спорт

У Сектору медицине спорта Завода за спорт примењује се интердисциплинаран приступ који подразумева  утврђивање здравственог статуса и функционалних могућности спортиста и свих учесника у спортским активностима. У интересу здравствене заштите спортиста делују одељења медицине спорта  Кошутњак и Ташмајдан. Лекари различитих специјалности свакодневно раде прегледе врхунских спориста, активних учесника у спорту и рекреативаца. Такође, врше се тестирања спортиста, овера спортско такмичарских легитимација здравим испитаницима, а обављају се и прегледи судија свих категорија као и делегата, тренера и контролора спортских манифестација.

У Зависности од потреба могу се применити периодични прегледи (на шест месеци), контролни (провера спортске форме), ванредни прегледи (по индикацијама) и прегледи по статуту гранског спортског савеза.

Лекари Завода за спорт и медицину спорта РС доступни су и будућим ђацима и бруцошима за оверу здравственог уверења приликом уписа  у  средње спортске школе, више и високе школе спорта и факултете на нивоу Републике.

Одељење медицине спорта Ташмајдан неће радити до краја летњег распуста,  а позиви ка Одељењу Ташмајдан биће преусмерени на кол центар, односно на локал 199.

22.06.2018.
Васа Мицић на прегледима и тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Репрезентативац  Србије у кошарци, Васа Мицић, прошао  је стандардну процедуру медицинских прегледа и мерења, функционално тестирање и ултразвук срца.

Спортско медицински преглед обухвата физикални преглед по системима органа, са посебним освртом на кардиоваскуларни, респираторни, нервни и локомоторни систем. У састав прегледа улазе и антропометријска мерења, процена индекса телесне висине и масе, а прати се и однос мишића, коштаног ткива и воде. Обавезно се врши електрокардиографски налаз (ЕКГ)  и биохемијске анализе крви.

Циљ утврђивања здравствене способности врхунских такмичара, на сваких шест месеци, је очување и унапређење здравља и радне способности као и превенција од повређивања.

21.06.2018.
Фудбалери ФК Рад на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Први тим ФК Рад обавио је неопходне медицинске прегледе  и функционална тестирања у лабораторијама Завода за спорт и медицину спорта РС у Кошутњаку.

Овом приликом, по специфичном протоколу за фудбалере, који су израдили сарадници одељења за аналитику у спорту, рађена су функционална тестирања  за процену кардиореспираторне издржљивости.

Функционалним тестирањем, између осталог, добија  се јасан увид у спортску форму, а резултати тестова служе за израду ваљаног програма тренинга у циљу достизања жељене такмичарске форме.

    
21.06.2018.
Кардиолошки преглед у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Према Правилнику о утврђивању здравствене способности спортиста за обављање спортских активности и учествовања на спортским такмичењимаултразвук срца једном годишње раде све националне селекције и сви професионални спортисти.

Завод за спорт и медицину спорта РС поседује  кардиолошки, портабилни ултразвучни апарат премиум класе са радном станицом и напредним техникама прегледа. Уколико постоји индикација, може се применити додатни кардиолошки преглед као и допунска кардиолошка неинвазивна дијагностика: ергометријски кардиолошки тестови, Холтер ЕКГ-а и Холтер крвног притиска.

Завод располаже и ЕКГ Холтер-ом који је прилагођен за снимање у води, чиме је овај вид медицинске дијагностике доступан такмичарима свих спортских  дисциплина.

Све вести imgMore


Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.