Линија
Republicki zavod za sport
25.11.2019.

Сташа Гејо на редовним контролама у ЗСМСРС


Сташа Гејо, наша такмичарка у спортском пењању, обавила је све потребне контроле утренираности у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Рођена Нишлијка тестирана је и на изокинетичком динамометру у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорт.

 
Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група. На изокинетичком апарату се отпор прилагођава индивидуалним могућностима, с тим у вези, избегнута су било каква оштећења и преоптерећење. Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме HUMAC NORM пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација). Правовременим дијагностичким изокинетичким тестовима је могуће утврдити почетне промене у раду зглобова и мишића које је немогуће открити рендгенским снимцима, магнетном резонанцом или ултразвучним снимањем.
 
Тестирање на изокинетичком динамометру омогућава:
  • Праћење односа различитих мишићних група које изводе одређени моторички задатак, као и напредак способности након спровођења ретеста;
  • анализу записа на основу које може да се уочи тежина и специфичност повреде, уз прецизне информације о скривеним узроцима повреда и јасну оцену пада способности;
  • безбедну примену у фази рехабилитације, где се уједно прати и опоравак повређеног спортисте.
Сташа Гејо, низала је велике успехе и освајала мноштво медаља, како на Европском тако и на планетарном нивоу. Са навршених 20 година, шампионка је Европе, окитила се са многим светским одличјима, а као јуниорка била је најбоља на свету.


                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.