Линија
Republicki zavod za sport
6.11.2019.

Завод за спорт и медицину спорта РС, пример добрих системских решења


Ова модерна истраживачка и развојна установа, са традицијом дугом преко шездесет година, темељ је стручне подршке спорту и рекреацији у Србији. Незаобилазан фактор у доношењу стратешких одлука у тој области.

 
Да би спортисти данашњице стигли до титула, медаља и победа, нису довољни само велика жеља, спремност на одрицање и лични ентузијазам. Потребан им је читав пратећи систем, који ће им омогућити да узрастају до нивоа шампиона. А најбољи пример за то је Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, који својом функцијом већ дуго сведочи о организованом унапређењу овдашњег врхунског спорта и рекреације.

Данас је то поуздано уточиште српских спортиста, модерна истраживачка и развојна установа, чији је циљ стручна подршка систему спорта и рекреације у Србији. Незаобилазан је фактор у доношењу стратешких одлука у вези са спортом, јер пружа подршку у разноврсним практичним активностима. Чини то кроз стално праћење и усавршавање стручног рада, уз коришћење најновијих сазнања из домена тренажне технологије, кроз контролу припремљености такмичара, саветодавну помоћ и кроз различите облике стручног усавршавања кадрова.

Делатност Завода одређена је Законом о спорту. Подразумева периодично тестирање и праћење антрополошких карактеристика деце, омладине и одраслих. Контролише утренираност спортиста, уз стручну и саветодавну помоћ. Управља матичним евиденцијама у домену спорта и њихово публиковање.
 
Утицај Завода на формирање националних стандарда у домену спортско-медицинских прегледа и моторичких тестирања је велики. Остварује га врхунски тим стручњака из медицине и спортских наука. Спортистима су на располагању капацитети у Одељењу за специјалну здравствену заштиту врхунских спортиста у Кошутњаку и на Ташмајдану, затим Кабинет за физикалну медицину и рехабилитацију и Лабораторија за психологију. Лабораторија за моторичка тестирања и изокинетичку дијагностику је од нарочитог значаја за тренере и спортисте, јер ту стичу увид у стање припремљености. Уз такву стручну помоћ, остварују оптимални програм тренирања, праћења ефикасности и корекције тренажног процеса. Све службе опремљене су савременим апаратима.
 
У Заводу се развија и значајна издавачка делатност. Излазе монографије и периодичне публикације. Формирана је и библиотека са око 20.000 наслова: стручне монографске и серијске публикације, докторски и магистарски радови сарадника.
 
Директор ЗСМСРС Горан Бојовић скреће пажњу на активности које су утврдиле организациону структуру Завода и прошириле простор деловања:

''Веома је значајно што при нашем систему функционише и хотел ''Трим'' као и Омладинско - спортски камп ''Караташ'', који се простире на више од 15 хектара и поседује 54 објекта, са салама, базенима, ресторанима, отвореним игралиштима. Реконструкција постојећих објеката увелико је у току. Посебно треба истаћи да је прошао генерални урбанистички план Кошутњака, који отвара могућност изградње нових објеката за спортске и медицинске потребе''.
 
Завод за спорт и медицину спорта РС се налази у Кошутњаку, у једном од најлепших делова Београда. Окружен је шумом и зеленилом. На површини од 43 хектара чине га два комплекса. У првом горњем се налазе Управна зграда, Дом спортова, мноштво отворених спортских терена, као и смештајни капацитети хотела ''Трим''. У Доњем комплексу су отворено пливалиште са пет базена, укључујући олимпијски базен који се накол летње купалишне сезоне наткрива.
 
Дом спортова је остварење старе идеје о уређењу јединственог простора за тренинг врхунских спортиста и репрезентативаца, с тим да га могу користити и рекреативци. На површини нешто већој од 5.000 квадратних метара, налазе се потпуно адаптиране и технички осавремењене просторије које пружају врхунске услове за различите спортске активности. У то су се до сада већ уверили наши најбољи спортисти, од боксера и каратиста, преко пливача и кошаркаша, до рукометаша, одбојкаша и параолимпијаца. Грађанству се нуде бројни садржаји: сале, базен, теретана, сауна, различити програми вежбања.
 
Отворени базени су потпуно реконструисани, заједно са трибинама и зградом за спортисте, док је базен-хала доступна у широј скали корисника, од репрезентативаца до рекреативаца. На Трим стази ''Кошутњак'', дугачкој 1.200 метара, обновљен је полигон за вежбање, постављено ново осветљење и станице са препорукама за вежбање. Атлетски стадион, први такве врсте у Србији, има шест тркачких стаза, са издвојеним делом за скакачке дисциплине. С обзиром да има гледалиште од 1.700 места, испуњава услове и за одржавање регионалних такмичења.
 
Заводов Кабинет за превентивну корективну гимнастику основан је да би се пратило и побољшало стање неких делова тела код деце, омладине и спортиста, као и моторички развој деце. Родитељима и деци ту се указује на значај раног откривања поремећаја у држању тела и на мере превенције.
 
Информационо - документациона делатност у Заводу обухвата документовање статистичких података, спортских резултата и стручне литературе, припрему информационих материјала, међународну сарадњу и библиотечки рад.


                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.