Линија
Republicki zavod za sport
19.07.2019.

Мушка кошаркашка селекција Србије на прегледима у Заводу за спорт и медицину спорта РС


Интердисциплинаран приступ у раду са младим спортистима и врхунским такмичарима

Најбољи кошаркаши Србије данас су на редовним медицинским прегледима и мерењима у Кошутњаку.Тимови стручњака Завода из различитих области стављају све своје расположиве капацитете за потребе развоја врхунског спорта, примарно у интересу очувања здравља спортиста и одржавања праве форме такмичара за сигуран спортски наступ.

Медицински део прегледа и тестова обухвата лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ЕКГ, ултразвучни преглед срца, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска функционална тестирања. Функционалним тестирањем, између осталог, добија  се јасан увид у спортску форму испитаника, а резултати тестова служе за израду ваљаног програма тренинга у циљу подизања спортске форме такмичара.

Приликом теста, пожељно је да спортисти активирају  мишићну масу коју користе и у спорту којим се баве, јер се тада ваљано процењује њихов енергетски капацитет. На основу спроведеног тестирања на покретној траци или неком другом ергометру (бициклергометар, веслачки, кајакашки, пливачки ергометар), добија се низ измерених и изведених параметара, помоћу којих се утврђује ниво функционалних способности и одређују индивидуалне тренажне зоне оптерећења, односно срчана фреквенција или пулс на коме ће се остварити тренажни циљеви.

У пракси је често присутно обављање ретеста, у сврху праћења напретка функционалних могућности.                      
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.