Линија
Republicki zavod za sport
9.04.2019.

У Хрватској одржана 16. Научна конференција у области спортских наука


Стручни сарадник Завода др Предраг Божић представио научни рад на конференцији

 
Највећи интернационални догађај у области спортских наука, Научна конференција „Спорт, физичка активност и здравље: Савремене перспективе“, окупио је око 240 научника света, од укупно 367 потписника научних радова, протекле недеље, од 4. до 7. априла, у Цавтату, у Дубровнику, у организацији Црногорске спортске академије. Учешће на конференцији узео је и руководилац Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС др Предраг Божић, који је као члан научног одбора презентовао рад на тему: “External Validity of Force-Velocity Relationship Obtained from Sinгle and Multi-Joint“.
 
Од укупног броја присутних, учествовало је 100 професора и студената мастер и докторских студија из региона. Међу њима су најбројнији били професори и студенти из Србије, захваљујући војвођанским професорима и студентима, поред колега из Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова и Словеније.
 
Излагање научних радова било мултидисциплинарно, те су се представили студенти и професори Универзитета у Новом Саду са Медицинског факултета, Факултета спорта и физичког васпитања, Учитељског факултета на наставном мађарском језику из Суботице, Економског факултета из Суботице и Високе школе струковних студија за образовање васпитача и тренера такође из Суботице.
 
Поред ЦСА и Факултета за спорт и физичко васпитање УЦГ, у организацији је учествовало и 12 партнерских факултета из земаља ЕУ и региона. 
 
 
Посебну пажњу су посветили младим истраживачима. За 33 студента мастер и докторских студија са Универзитета у Новом Саду, Свеучилишта у Мостару и Универзитета Црне Горе реализована је  обука Централно-европског програма размене универзитетских студија - ЦЕЕПУС, на тему „Како припремити, написати и објавити научни рад у спортској науци“.
 
Кроз обуку су научили како да користе савремене истраживачке методологије за побољшање квалитета научних радова,  разумеју академски интегритет и раде у складу с моралним кодексом или етичком политиком академске заједнице.

Следећа конференција биће одржана на Азурној обали, на Антибима, у Француској.Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.