Линија
Republicki zavod za sport
12.09.2018.

Идентификација ризика од спортских повреда


Стипендисти, пливачка репрезентација Србије на дијагностици постуралног статуса (Чаба Силађи, Вук Челик, Стефан Шорак, Кристијан Лакатош и Урош Николић)

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту пружа могућност свим спортистима, спортским клубовима, савезима и грађанима да изврше дијагностику постуралног статуса на најсавременијој опреми Qualisys систем. Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању.

Спорт постаје све захтевнији, а професионални спортисти изложени су све већим напорима. Због тога се све више пажње посвећује превенцији како би се максимално унапредила спортска достигнућа а са друге стране смањио ризик од повреде. Један од основних параметара у превенцији повреда јесте стање постуре тела у статичким и динамичким условима. Dа би се правилно и успешно јачао мишићно-зглобни систем потребна је квалитатативна и квантитативна дијагностика која ће омогућити правилан избор вежби па ће условно довести до уравнотеженог и оптималног стања.

Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда.Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.