Линија
Republicki zavod za sport
13.06.2018.

Врхунски спортисти на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС


Женска кошаркашка сениорска селекција Србије, мушка сениорска ватерполо репрезентација Србије  и репрезентативне селекције у пливању, атлетици као и параолимпијци данас су обавили медицинске прегледе и тестирања у водећој установи спорта Србије. Осим стандардне процедуре  медицинских прегледа, врхунски такмичари у обавези су да извше и функционално тестирање.

Функционалним тестирањима се одређује максимална потрошња кисеоника и утврђује степен кондиције спортиста, уз константан мониторинг кардиоваскуларног и респираторног система током прогресије теста.

Анализом прегледа и добијених резултата са функционалних тестова доноси се закључак о здравственом стању и функционалним способностима за наставак активног бављења спортом. Коначан извештај се доноси на основу процене захтева спорта и на основу спортске дисциплине којом се испитаник бави.

У Заводу за спорт и медицину спорта РС врши се психодијагностика  и процена такмичарске припремљености свих категорија спортистаТестирања обухвтају: процену карактеристика личности вазних за успех у спорту, својстава спортске мотивације, стања и расположења пред наступ (такмичарска анксиозност, спортско самопоуздање), мерења способности психолошких вештина  за превладавања стреса, процену општих и специфичних интелектуалних способности.

Степен утренираности, као и ризике за повређивање, утврђују стручњаци који се баве аналитиком у спорту и моторичким тестирањима. За тестирање врхунских спортиста данас је коришћен 3Д систем за кинематичку анализу кретања.Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.